Gamer karácsony 2022: öt ajándékötlet a 6-10 éves korosztálynak

Gamer karácsony 2022: öt ajándékötlet a 6-10 éves korosztálynak

mcmackoGéczy Attila2022.12.03. 22:50

Az adventi időszak már javában tombol, és a videojátékos ajándékok ilyenkor is menőnek számítanak. Összeszedtünk néhány igényes ajándékötletet, amelynél most a 6-10 éves korosztályt, azaz a kisiskolásokat céloztuk meg. Közös, szerkesztőségi megegyezéssel úgy gondoltuk, hogy az ennél fiatalabb gyerkőcöket kihagyjuk az ajánlásból, az alsós korosztálynál viszont már elkerülhetetlen, hogy a témával találkozzunk. És fontosnak tartottuk azt is, hogy kicsit ki merjünk tekinteni a csoportnál népszerű Roblox-Minecraft-Fortnite V-Buck körből. Nézz szét, ha szeretnél ihletet meríteni a Jézuskának adott tippekben!

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
A játékkockák támadása

Ez a korosztály már ismeri a Csillagok Háborúját, sokan rajongók is - a szuperhősös univerzumok mellett a messzi-messzi galaxis az, amelyben szeretnek jobban elkalandozni. A LEGO pedig univerzális, médián átívelő jelenség, akárcsak George Lucas (és nem rég óta a Disney) csillagbirodalma. A LEGO Star Wars sorozat legutóbbi része átveszi a teljes Skywalker-sztorit az első epizódtól a kilencedikig. Nyitott világok mellett jól megkomponált akció-platformer pályákat, és látványos grafikát kínál.

Játékmenetében az építkezés talán kevéssé hangsúlyos viszont. A Minecraft jobban adja vissza az építés és a konstrukció örömét, de ezt az örökzöldet szerintem már minden szülő ismeri, másrészről pedig a narratíva, sztorimesélés szempontjából a LEGO játékok adhatnak valami olyat is a cseperedő játékosoknak, amit amúgy a Roblox-Minecraft-tablet játék vonalon nem élnek át. Jelesül egy sztori átélésének az ívét, az eredeti történetek kellemes humorral felvértezett, kacagtató paródiáit, valamint az érzést, hogy a továbbhaladásért és a sztori megismeréséért játsszunk, ne csak az idő múlatása végett.

A LEGO sorozat többi része is bátran ajánlható egyébként, de a Skywalker Saga a legfejlettebb ezek közül. Logikai vonalon például a Lego Bricktales-t is érdemes lehet megnézni.

Tinykin
Aprólék, hová mégy? - Switch-től, Xbox-on és PS-en át PC-ig

A Tinykin év egyik legnagyobb meglepetése, amely alapötletét a Nintendo-féle Pikmintől vette, de megvalósításában a Toy Story, és több más mese is feldereng. Egy aprócska kalandort, Milo-t alakítjuk a játékban, aki a távoli jövőből tér vissza a nagyából jelenkort idéző Föld-re - csak épp menet közben összezsugorodik, és a tinykin lények segítségéhez kell folyamodnia, hogy az olyan szörnyűségesen fenyegető terepeken, mint pl. egy gyerekszoba, túljusson és visszatérjen a saját idősíkjába.

A játék óriási ötlete, hogy hősünk parányiságában minden hétköznapi terep egy külön kaland - de a játékmenet is változatos. Tökéletes irányítás, simán fokozódó kihívás és harcmentes játékmenet jellemzi a programot. A Tinykin-ben meghalni sem lehet - kollégánk felnőtt fejjel meditatívnak jellemezte a programot. Gyűjtögetés, vidám hangulat, kellemes látvány - összességében egy nagy játékfejlesztői diadal 6-tól 99 éves korig!

KIRBY JÁTÉKOK
Kicsi Luffancs kalandjai - Nintendo Switch

Kirby egy örökzöld Nintendo figura, akinek története 1992-be nyúlik vissza, egészen az első otthoni Nintendo konzol, a NES idejéig. Kirby az utóbbi hónapokban két kiemelkedően cuki játékkal örvendeztette meg a Switch tulajokat, legyenek azok fiúk vagy lányok.

A Kirby and the Forgotten Land az első valód 3D-s széria a sorozat történetében, térbeli (de kötött pályás) platformerként pedig nagy hangsúlyt fektet a látványos, meseszerű jelenetekre, a cuki karakterekre és a lufi-puhaságú, erőszakot csak minimálisan tartalmazó harcokra. Teszteltük: a 6-7 éves korosztály tátott szájjal, ámulva vetette rá magát a játékra, a pályákon történő eligazdáshoz legfeljebb minimális szülői segítség kell alapesetben. Egy dologra érdemes felkészülni viszont: a főellenfelek elég kitartó jószágok, így ide lehet be kell szállni majd egy kicsit, ha a gyerekek nem boldogulnak.

Az idén megjelent Kirby játékok közül a második helyre szorul a cukormázas partijátékot 5-10 perces etapokban kínáló Kirby's Dream Buffet, amely főleg akkor lehet izgalmas, ha a gyerekek szeretnek többen is játszani.

NINTENDO SWITCH
A korosztályhoz leginkább passzoló konzolgép

Hordozható, tévére köthető, és a korosztálynak szánt legjobb játékkészlet ezen a masinán érhető el. Mario, Kirby, Minecraft, a LEGO sorozat, de rengeteg korábbi remek játék, és Nintendo Online előfizetéssel sok-sok retro alapmű is elérhető a masinán. Olcsósága miatt a Lite verzió megvásárlása ajánlott, de ennek macerás a tévére köthetősége, szóval ha televízión is játszanának a gyerekek, akkor mindenképp az alap, vagy a kicsit szebb kijelzővel rendelkező OLED változatot javasoljuk. Már csak azért is, mert a Lite változat kontrollerei nem leválaszthatóak, így a többjátékos mókához nem elég egy Switch. A többi kiadásnál a két oldal leválasztható, így azonnal, egy konzolon lehet kétjátékos mókát indítani.

Hátrányai közé tartozik, hogy teljesítményéhez képest kicsit drága, és azért sérülékeny is, bármelyik variációt is szeretnénk megvásárolni - tehát kell mellé egy jó hordtáska, és még akkor is megvan a leejtésnél az esély, hogy a képernyőnek baja legyen. Illetőleg azt is érdemes tudni, hogy a Switch játékok általában drágábbak még használtan is - de itt is van online bolt letölthető címekkel, ahol akciókat ki lehet fogni, ha nem szükséges a dobozos kiadás egy játékból. Ha viszont a dobozos változatokat preferáljuk, érdemes elrakni teljes pompában ezeket a címeket, mert meglepő árai lehetnek majd egyik-másik játéknak akkor, amikor a gyerekek majd felnőttként húsz év múlva újra előveszik a kedvenc konzolukhoz tartozó gyűjteményüket.

(Rajz: Mahamud Hassan)

RETRO KÉZIKONZOLOK
Miyoo, Anbernic, Retroid és a többiek

Bizony, ebben a korban a gamer-szülők arról álmodoznak, hogy a gyerkőcökkel közösen fedezzék fel apa-anya gyerekkori emlékeit. Ehhez lehet például emulátorok segítségéhez folyamodni, viszont telefonon kontroller nélkül nehézkes a használatuk, a PC elé oda kell ülni ... értitek. Az elmúlt években viszont néhány távol-keleti gyártó saját fejlesztésű géppel rukkolt elő, amelyek Playstation 1, de olykor még erősebb (Nintendo 64, Dreamcast) konzolok emulációira is képesek, kábé 30-40 ezer Forintos áron. Belsejük általában hasonló az okostelefonok hardveréhez, de sokszor teljesen egyedi tervezésű elektronika és meglepően igényes körítés jár egy-egy változathoz.

Az Anbernic, a Retroid és a Miyoo készülékei is nagy sikernek örvendenek, de ha valaki szeret ilyenben elmerülni, akkor például Taki Udon Youtube csatornáján rengeteget lehet olvasni a különböző verziók rejtelmeiről. Érdemes az egyszerűen kezelhetőbb változatokra ráúszni, ha a gyerekeknek szánjuk a gépeket. Minden téren nyerő például a Miyoo Mini V2, amely például csúcs minőséget képviselő, megmaradt Blackberry kijelzőkkel van szerelve, de egy olcsóbb Anbernic-kel is jól járhat az ember. Menüjük általában egyszerű és szép, listázva a játékokat. Akksijuk 5-10 óra játékot is lehetővé tehet,

Nagy hátrányuk, hogy rendelésükhöz nemzetközi postához kell folyamodni. Mondjuk a német Amazonról tuti gyorsan befutnak, de Ebay-en vagy Ali-n is lehet olyan eladókat találni, akik kicsit több pénzért jobb futárszolgáltatót választanak. Sajnos a devizaárfolyam nem segíti a beszerzést, illetve a globális nagy alkatrészhiány miatt is felment az elmúlt hónapokban ezen gépek ára.

Figyelem, az itthoni kereskedelmi láncok (Tesco, Lidl, Auchan) termékei között megtalálható retro-kütyük (SUP, Mini Retro, B-Tech, VTech, X7 ... stb.) termékeivel alaposan mellé lehet lőni, az ő képességeik nem mutatnak túl az első genreációs NES (ld. még sárgakazis-nintendó) tudásán, ezek nem egyenértékűek a fenti masinákkal. Ha valaki durvítani akar, arra is van lehetőség, mert sok kézikonzol akár 300-400 dollárért már a PlayStation 2 világába is el tudja vinni a játékosokat, de ezt már nem a gyerkőc korosztálynak ajánljuk.

Természetesen senkit nem bíztatunk kalózkodásra, de ha otthon van egy méretes Super Nintendo gyűjtemény, vagy egy Sega-kollekció, akkor a meglévő ROM-ok hordozása egy Miyoo-ba becsúsztatott microSD kártyán talán nem okoz majd etikai kérdést senkiben sem.

(Kép: Timeextend.com)

ÉS AMI KIMARADT

Vannak további címek is, amelyeket bátran ajánlhatunk a Jézuskának. Ha Switch-re nincs meg még a Mario Kart 8 Deluxe, akkor mindenképp érdemes beszerezni a gyerekeknek, ráadásul a játékhoz plusz pénzért őrületes, 48 pályás Booster tartalmat lehet vásárolni, ami négy részben ad hozzá pályákat az alapjátékhoz. A műfajnak érdekes, ha nem is a legtartalmasabb leágazása a nemrég megjelent Hupikék Törpikék témájú Smurfs Kart. De a független fejlesztők is kitettek magukért. A Spirit and the Mouse egy egérke bőrébe repít el minket, a Spidersaurs egy menő akció- rajzfilmet idéz. A lengyelek által készített Kao the Kangaroo 3D platformer játékmenetével, napsütéses-vidám grafikájával a PS2 korszak szebb emlékeit idézi a szülőknek, a gyerekeknek pedig habkönnyű ugrabugrát ígér. Az OlliOlli World kedves Cartoon Network-ös grafikája mögött egy precíz, fokozatosan nehezedő ügyességi játékot rejt. De logikázásra ott van a bájos Harmony's Odyssey, vagy a kutyusos-vonatos Railbound. Az újjáéledő retrót pedig idén ennek a korosztálynak az eredeti Sonic játékokat felvonultató Sonic Origins, a PS1-ről újrakiadott Pac-Man World Re-Pac, vagy a cicás Klonoa képvislte.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a kommentszekcióban!

A Last of Us és Mario találkozik az SNL friss-fergeteges paródiájában

Az HBO filmsorozatát és a játékadaptációkat is parodizálja a legújabb SNL-kisfilm. Főszerepben Pedro Pascal!

16 órája
1

Még egy demót kap a Wo Long: Fallen Dynasty

Egy héttel a megjelenés előtt újra belekóstolhatunk a három királyság harcaiba.

18 órája

Dread Templar

A Dread Templar minden előnye és hátránya egyaránt a letisztult és egyszerű koncepciójából ered. De most ennyire nem szaladunk előre, lássuk, mi lett a boomer shooter játékból!

1 napja

Deliver Us Mars: itt a megjelenési trailer

A játék már elérhető szinte minden fő platformon.

1 napja

Suffer the Night: jön a sápadt ember

Játék-a-játékban elemek, na meg egy krézi főgonosz a frissen bejelentett horrorban.

1 napja

Wordless: szótlan maradsz a trailer után

Indie csoda, 2D platforming, akció és egyedi látvány kombinációja.

1 napja

Resident Evil 4 Remake: 12 perc gameplay

Hosszabb betekintés a március végén megjelenő játék ötödik fejezetébe.

1 napja
1

Csúszik a The Last of Us Part I PC-verziója

Néhány héttel tovább kell várni a számítógépes átiratra.

1 napja
2

Elképesztő mérföldkövet lépett át az It Takes Two

Több mint 10 millió példány fogyott már kooperatív platformer-kalandból.

1 napja
4

Game Informer: Resident Evil 4 (Remake)

Ismét a Game Informer szállít friss információkat és rengeteg mozgóképet egy régóta várt megjelenéshez. Hírünk folyamatosan frissül!

2 napja
11

A Gran Turismo 7 virtuális kagylóülésében

Néhány szerencsés elvihette egy órás próbakörre a Polyphony Digital simcade versenyjátékát PlayStation VR2 headsettel a fején.

2 napja
6

Mikrotranzakciók nélkül jön a Wild Hearts

A megjelenés után pedig ingyenes DLC-kkel fog bővülni.

2 napja
2

The Excavation of Hob’s Barrow

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

2 napja
7

The Day Before: 10 perc vágatlan gameplay

Az orosz Fntastic hányatott sorsú nyílt világú MMO túlélő-lövöldéje görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nem csak pénznyelő.

2 napja
5

Kirby’s Return to Dream Land Deluxe: vár Magoland!

Az új trailer a multiplayer minijátékokat mutatja be.

2 napja
2

A Knockout City is lehúzza a rolót

A barátokkal azonban továbbra is kidobósozhatunk majd, méghozzá privát szervereken keresztül.

2 napja
2

PlayStation 5: teszt alatt az új rendszerfrissítés

Integrált Discord Voice Chat. VRR támogatás 1440p alatt. Hozzáférhetőség és kényelmi funkciók továbbfejlesztése.

3 napja
6

Atomic Heart: gameplay áttekintő

Az orosz Mundfish stúdió régóta készülő ígéretes projektje pár napon belül megjelenik, így kaptunk hozzá egy útikönyvet!

3 napja
3

Érkezik a Shadow Warrior 3: Definitive Edition

4K és 60FPS grafikai opciók. New Game+. Survival játékmód. Hero nehézségi fokozat. Teljes DualSense támogatás.

3 napja

Gameplay bemutatót kapott az Exekiller

Közel öt percen át mozog a lengyel stúdió debütáló alkotása. Portyázik a retro futurisztikus fejvadász!

3 napja
2