[Teszt] Kirby's Dream Buffet

Kirby's Dream Buffet

VegaNagy-Sz. Ferenc2022.08.27. 12:00

A HAL Laboratory igen termékeny fejlesztő, hiszen idén már a második Kirby játékot dobja piacra (a Kirby and the Forgotten Landből el is adtak közel ötmilliót néhány hónap alatt), bár ebből a párosból a Dream Buffet alcímű szemmel láthatóan inkább csak egy gyorsan összedobott mellékprojektnek tűnik. Erre utal a kizárólag digitális megjelenés, a 15 eurós rendkívül kedvező árcímke és hát leginkább az, hogy nehéz nem észrevenni a hasonlóságokat a két évvel ezelőtt megjelent Fall Guysszal.

Nem tudom egészen pontosan mikor fogant meg a Dream Buffet ötlete az elmúlt két év során, mindenesetre logikusnak tűnhetett egy fókuszáltabb, egyidejűleg kevesebb online résztvevőt igénylő FG-klón összeütése, hiszen az nem jelent meg Switchre, és bár megjelenésekor sokan imádták, az idei évre óriásit esett az érdeklődés iránta. Aztán jött az idei nyár, a játékot kiadták az összes konzolra, a fizetős modellről free to playre váltottak (ami kizárólag a karakterek kozmetikázását érintette, nincs benne semmi pay to win elem), az érdeklődés pedig újra az egekbe szökött. Ebbe a szituációba érkezett meg augusztus közepén a Dream Buffet, és bevallom, nem irigylem a helyzetét.

De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük meg mit tesz hozzá és mit változtat a Kirby's Dream Buffet a bevált formulán. Egyáltalán mi ez a formula? Tényleg annyira hasonlít hozzá a HAL Laboratory verziója, hogy ilyen könnyen dobálózunk a "klón" kifejezéssel? Mindkettőben a fő játékmód egy olyan verseny, amelyben egy messzi távolba elnyúló pályának kell minél gyorsabban a végére érni, a nagy rohanás közben pedig meg kell küzdeni a rengeteg akadállyal, a fizikával és a többi résztvevővel. Rögtön itt kiütközik a legnagyobb különbség, a Dream Buffetben ugyanis maximum négy játékos vehet részt egyszerre, és a különböző pályák végén nem lehet kiesni, hanem mindenki végig tudja csinálni az összesen négy eseményből álló sorozatot, aminek a végén győztest hirdetnek.

Ebből egyenesen következik a játék sokkal kevésbé kompetitív jellege a versenytárshoz képest - sokkal inkább emlékeztet egy partijátékra, mint egy olyan vérre menő küzdelemre, amelynél a legkisebb hiba is végzetes lehet a kiesés szempontjából. A körítés egyébként szintén ezt az érzést erősíti, az álombüfé ugyanis tele van eprekkel, amit menet közben fel kell falni. Ez olyannyira fontos, hogy nem is az nyeri a versenyt, aki elsőként beér, hanem az, aki menet közben a legnagyobbra hízlalja a kis gömböcöt. A méret előny és hátrány is lehet: minél nagyobbak vagyunk, annál könnyebb kilökni a többieket, de ha kizuhanunk a pályáról, sokkal nehezebb visszalebegni a helyes útvonalra.

Szintén a könnyed partijáték jelleget erősíti a rózsaszín-piros cukormázban úszó menetek hossza is. A Fall Guys egyik legidegesítőbb tulajdonsága, hogy a hatvan cross-platform játékos összegereblyézése miatt minden szakasz két percig töltődik, ezzel szemben a Dream Buffet kis túlzással töltési idők nélkül, öt perc alatt lezavarja a teljes négypályás sessiont (ami Grand Prix névre hallgat), és már jöhet is a következő. A klasszikus verseny mellett vannak fél perces minijátékok, ahol a magasból hulló édességet kell elhalászni a többiek szája elől, és minden Grand Prix egy Battle Royale-lal zárul.

Ahogy a neve is utal rá, itt legalább akkora szerepe van az ellenfelek időleges megsemmisítésének, mint a finomságok begyűjtésének, képzeljetek el egy nagyon intenzív, kimondottan kaotikus összecsapást, ahol viszonylag kis szerepe van az ügyességnek, de annál nagyobb a szerencsének. Sajnos teljesen rossz a pontozás balanszolása, és ez kicsit betesz a teljes online élménynek. A versenyekhez kell a legtöbb skill, ezeken közepes mennyiségű eper gyűjthető. A minijátékok rövidek és minimális epret adnak, ebben hiába ügyesebb valaki, nem fog számítani az összesítéskor. Végül pedig a legvégén ott a totális káosz, amin rengeteg pont gyűjthető vagy veszíthető az utolsó húsz másodpercben, viszont leginkább a szerencse dönt arról, hogy ez kinek sikerül a legjobban.

A nyilvánvaló Mario Party és Fall Guys referenciák mellé bejön harmadiknak a Mario Kart is, ugyanis minden pályán nagy szerepe van a power-upok felvételének, okos tárolásának és taktikus használatának. Ezek nagyjából azt tudják, mint egy versenyjátékban, egy részük az ellenfelek kreatív módon való elsöprésére szolgál (pl. Lego-kockává alakulva lökéshullámot indítunk el, vagy lángoló gömbként változva perzselünk meg mindent, ami az utunkba kerül), míg a többi a pályán való hatékonyabb haladást segíti elő (a föld alá bebújva tudunk haladni, elkerülve így az akadályokat).

A különböző játékokból átemelt ötleteket egyébként a HAL Laboratory a tőle megszokott minőségben gyúrja össze egy tökéletes casual élménnyé, amivel akár a nagyon fiatalok is gyorsan meg tudnak tanulni játszani, a legnagyobb kérdés ugyanakkor az, hogy van-e benne annyi tartalom, ami hosszú távon is fenn tudja tartani az érdeklődést. Lokálisan két fő tud együtt játszani osztott képernyős módban, online négyen versenghetnek egymással. Egy héttel a megjelenés után ez utóbbi matchmakingje felemás képet mutat, az egy perces várakozási idő alatt nálunk kb. az esetek felében gyűlt össze négy játékos, de többször előfordult olyan is, hogy kizárólag AI ellen kellett játszani online...

Ami a hosszú távú szavatosságot illeti, rengeteg kozmetikai extra és új pálya nyitható meg (a nagyon rövid menetek miatt nehéz megbecsülni, de tíz-húsz órányi tartalom biztosan van ebben), de ezeken kívül ugyanazt az 5-10 perces loopot kínálja a játék, és ez sajnos kevés. Hiába a kedvező árazás, ha viszonylag könnyen lehet találni ennél jobb kompetitív-, parti-, vagy versenyjátékot is, az elsőre rendkívül megnyerő cukiság-faktor és cukormáz idővel eltűnik és elolvad, és marad alatta egy jól összerakott, de korántsem egyedi játékmechanizmus, aminél kérdés, hogy lesz-e olyan online közössége, ami életben tudja tartani a játékot hosszú távon is. Kár, hogy kicsit komor hangulatú ez a prognózis, mert Kirby bájos világa jobbat érdemelne.

PLATFORM Switch
KIADÓ Nintendo FEJLESZTŐ HAL Laboratory
Megjelenés: 2022. augusztus 17. | Ár: €15 - ~6000 HUF

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

13 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==