Lost Words: Beyond the Page

dracoo2021.04.17. 20:00

Furcsán ismerős álomvilág elevenedik meg a kislány naplójának rajzoktól hemzsegő lapjain. Izabella írói ambíciói már ilyen fiatalon megmutatkoznak (szerencséjére a narratív játékbizniszben veteránnak számító Rhianna Pratchett segédkezik neki ebben), ráadásul kellemes akvarell képekkel díszített lapok teszik teljessé az összképet, miközben lágyan szól a szintén remekül passzoló muzsika. Meséje természetesen a valóságban gyökerezik, de vajon a mese is hatással van a valóságra? És ha igen (márpedig igen), vajon milyen mértékben?

A Lost Words kisköltségvetésű független narratív kaland, egy könnyed platformerbe oltva. A napló lapjain szó szerint a szavakon és betűkön lavírozunk karakterünkkel. Ugrálunk, pakolgatjuk az ákombákom darabjait, képeket festünk lágy ecsetvonásokkal és megannyi egyszerű feladványt oldunk meg, miközben Izzy papírra veti mindennapjai történéseit. Ezeket a rövidke átvezető szakaszokat szépen és okosan pakolták számunkra össze, hogy még véletlenül se legyenek frusztrálóak (pl. amikor kizuhanunk a lap alján, felül esünk vissza, valamint az ugrásokat sem kell kicentizni és a feladatok sem bonyolultak), sok-sok ötlet láttán fogunk mosolyogni. Az egyes szakaszok végén pedig belépünk a tényleges pályákra...

...ahol Izzy alteregójával, képzelt történetének főhősével fogjuk balról jobbra haladva bejárni a mesevilágot. Itt már kicsit komplikáltabb teendőkre számíthatunk, bár nem sokkal. A pályatervezés például nélkülözi a túlburjánzó elágazásokat, valamint visszafelé sem kell haladnunk. Ami viszont színesíti és kicsit egyedibbé teszi a játékmenetet, az a különböző akadályok kreatív módon történő legyűrése, ugyanis (nyilván, mivel az egész játék a szavak körül bonyolódik) egy, gombnyomásra előhívható varázskönyv lapjairól markolhatunk fel utunk során megszerzett, tanult szavakat, speciális cselekvéseket: emelj, törj, gyújts, javíts stb...

Ennek megvalósítása (és amúgy a játék egészét tekintve) teljesen rendben van, az apróbb kényelmetlenségeket leszámítva (a könyvet a képernyő szélén megjelenítve kis mozdulatra eltűnik, így nyithatjuk újra). Ami kevésbé tetszett, az az, hogy tulajdonképpen egy meglehetősen rövid darab a Lost Words, és nincsenek igazán kiemelkedő, emlékezetes momentumai. A grafika szép, de semmi extra, a fejtörők mérsékelt agytornák, hiszen fiatalabb a célközönség, az irányítás javarészt oké és megfelelő arányban megengedő, mégis...

...alig találni benne olyan elemet, amely emlékezetessé tenné. És ugyanezt elmondhatom a sztorira is, mert kifejezetten nehéz témát dolgoz fel: szerettünk elvesztését és ennek az egésznek a feldolgozását, hogy továbbléphessünk az életben. És teszi ezt önmagának állított korlátokkal, hiszen a megszólított közönség nem terhelhető még túlgondolt metaforákkal. Ami számít, a barátság, a szeretet és megbocsájtás eszméi, az emlékezés és felejtés kényes egyensúlya, azok mind jelen vannak - ezáltal viszont másodlagos szerepet tölt majd be a kép, a hang, a játék maga.

És mindez számomra valahogy kissé felszínesnek is tűnt, hiszen minden részletét ismertem már ilyen, vagy olyan formában. Szomorú is vagyok, mert látom, tudom, hogy mennyi munka egy ilyen darabot összehozni, és csodaszámba megy minden egyes videójáték megszületése. A Lost Words pedig kifejezetten a mérleg pozitív oldalán helyezkedik el. De nem billenti ki eléggé a nyelvet.

Pontosan
7
Platform: Pc (Steam, Stadia), PS4, Xone, Switch
Kiadó / Fejlesztő: Modus Games / Sketchbook Games, Fourth State
Megjelenés: 2021. április 6. | Ár: Kb. 4950 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdVwiPlxuPGEgaHJlZj1cImh0dHBzOlwvXC9idXltZWFjb2ZmZWUuY29tXC9nYW1lcjM2NVwiIHRhcmdldD1cIl9ibGFua1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZ1wiPlxuXHQ8aW1nIHNyYz1cIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDZcL2J1eS1tZS1hLWNvZmZlZS5wbmdcIj5cbjxcL2E+XG48XC9kaXY+XG48c3R5bGU+XG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWd7XG5cdHRyYW5zaXRpb246IGFsbCAuM3M7XG5cdHBvc2l0aW9uOmFic29sdXRlO1xuXHR0b3A6MDsgbGVmdDowO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdSBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMnB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuLi0tYnV5bWVhY29mZmVlLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1idXltZWFjb2ZmZWUtbXB1OmhvdmVyIGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigwKTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxKTtcbn1cbjxcL3N0eWxlPiIsImltYWdlcyI6WyJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzA2XC9idXktbWUtYS1jb2ZmZWUucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nIiwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNlwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuYnV5bWVhY29mZmVlLmNvbVwvZ2FtZXIzNjUifQ==

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
6

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

19 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11