[Trend] Öt plusz egy videojátékos téma, ami miatt imádtunk 2021-et

Öt plusz egy videojátékos téma, ami miatt imádtunk 2021-et

Gamer3652021.12.27. 00:00

2021 a végéhez közeledik, és mint minden év, a mostani is tartogatott számunkra jót és rosszat. Optimista felütéssel folytatjuk a szubjektív listánkat, és adunk számot a pozitív fejleményekről. Lássuk az irányvonalak fejtegetését azokkal a pontokkal, amelyek igazán megfogtak minket 2021 videojátékos trendjei között.

# EMULÁTOROK, KÉZIKONZOLOK

Van otthon mindenkinek egy csomó régi játék, konzolokkal, szépen elcsomagolva, vagy a polcra téve, szépen belső rendszer szerint szortírozva. De akárhonnan is nézzük, macera ezeket elővenni, pláne, hogy a CRT tévékre fejlesztett grafika a mai 4K UHD kijelzőkön sokszor értékelhetetlen eredményt ad. Hihetetlen, de 2021-ben is töretlenül folytatódott az emulátorok térnyerése, fejlődése, és ennek az egyik legjobb példája a különböző Retroarch és saját Linux-alapú OS-ekre, esetleg Androidra építő olcsó handheld konzolok (pl. Retroid, Anbernic, PowKiddy és társaik) piacának bővülése. Nem kell elővenned a régi vasakat, ha nyomulni akarsz a polcon porosodó darabokkal. Gond nélkül tudsz akár N64-Dreamcast vonalig menni egy 100 dollár alatti készüléken, de ha nem vagy rest maszekolni az Androidos telefonoddal, akkor jó eséllyel egy PS2-t vagy egy Wii-t is elhajtasz egy közepesen drága telóról az AetherSX2 és a Dolphin segítségével. Jövőre jön a Steam Deck is, ami tovább hergeli majd az emulátor-fanatikus tábort. Alig várjuk a hordozható masinával kapcsolatos fejleményeket!

## A NEXT GEN RÁDKACSINT

Furcsa generációváltás volt tavaly. A PS5 és az Xbox Series esetében is egyfajta több éves keresztgenerációs profilt alkottak a belsős kiadók, a játékok pedig úgy készülnek, hogy a régi gépek masszív táborának is eladhatóak legyenek. Ez visszafogja a fejlesztést, de szerencsére idén voltak olyan különutas játékok, amelyek tényleg ízelítőt adtak a next-gen képességeiből. Ilyen volt például az új Ratchet and Clank epizód, amely megmutatta, milyen egy interaktív CG mese 2021-ben, de úgy igazán a Matrix rúgta ránk az ajtót. A demóval a készülődő Unreal 5 technológából kaptunk egy kis kóstolót. Végre van mit mutogatni a videojátékot régen látott haveroknak, amikor átjönnek hozzánk. 2022-ben még többet várunk ezen a téren - de sokan elégedettek lennének már csak azzal is, ha az első Unreal 5 játékok tényleg megjelennének a piacon.

### ÉBREDŐ IPARÁG

A negatív trendek vonalán megírtuk, hogy a nagy cégek miként vallottak kudarcot emberségből, munkáltatói korrektségből - sorra jöttek elő ugyanis a különböző zaklatási botrányok, belső problémák, ezt viszont az iparág elkezdte egyre komolyabban venni, és a munkavállalók elkezdtek felszólalni, kiállni a jogaikért. A nagy cégeknél dolgozók egyre bátrabbak a lesújtó élmények, bántalmazások kiteregetésében, a legújabb fejleményekben pedig olyan dolgokról is hallhatunk, mint amikor az öntudatos munkavállalók tömegével távoznak a negatív mémek hadait generáló nagykiadóktól és fejlesztőki cégektől. Persze az indie fronton is alakul az önmagukat megvédő szereplők fellépése - ami az egyik oldalról cinikus hópihézéssel van kommentálva, a másik oldalon olyan bátorságra és kiállásra vall, aminek a megerősödése remélhetően más információtechnológiai iparágra is hatással lesz majd.

#### BRILLÍROZÓ NAGYKIADÓK

Amennyire lusta és inspirálatlan (Sic!) olykor a AAA nagykiadók világa, annyira nagyot ment idén a konzolok mögött álló kiadók tevékenysége. Gondoljatok csak bele, a Sony oldaláról kaptunk egy fentebb is emlegetett Ratchet-et, vagy éppen Returnal-t, addig a Microsoft is végre lendületet vett, és szállított nekünk egy szuper Forzát, Flight Simulator-t Xbox-ra, vagy a Psychonauts 2-t, platformoktól függetlenül. És akkor a cég streaming törekvéseiről nem is beszéltünk. Ha ez nem lenne elég, a Nintendo bedobott egy brutális Metroid visszatérést, vagy egy Zelda újramelegítést is. Oké, senki nem mondja, hogy 10-20 éve ettől nem volt sokkal durvább a kínálat (OMG, 2001-et inkább ne is emlegessük...), de az elmúlt évek után legalább a három konzol mögött álló kiadó munkájával elégedettek lehettünk. Ahogy a cikk elején is mondtuk, fő az optimizmus, 2022 ilyen téren is rátehet egy lapáttal az idei évre.

##### WHOLESOME

Nehéz lefordítani a szót, de kábé érti mindenki - olyan játékokról van szó, amelyek alapvetően jó érzéseket próbálnak az emberben kelteni. Nem harcokról, nem véres viadalokról, hanem szívmelengető sztorikról és kedves hangulatról ábrándozunk, amikor a "wholesome game" fogalma felmerül. Főleg az indie fejlesztők pörgették fel a hasonló játékok kínálatát, de örvendtünk annak a ténynek, hogy a lélekmelengető címek külön direct adást kaptak. Most moroghatnánk arról egy sort, hogy a bajos témák közé miért nem válogattuk be a kihígult E3 hetét (egy hét alatt több száz játék híre zúdult a nyakunkba, köszönhetően annak, hogy mindenki, értsd MINDENKI, konferenciákat és direct adásokat szervezett), de pont a Wholesome játékok trendje az, ami miatt nem tudunk haragudni a színesedő-szélesedő palettára. Jöhetnek jövőre is a pozitív érzelmek és benyomások!

#####+1 GAMER3652021

A Gamer365 szerkesztőségét minden nap foglalkoztatja a videojátékok fejlődése, legyen szó napi eseményekről, vagy évek óta várt játékélményekről. Nem csak a fórumon, belső csatornánkon is napi szinten elemezgetjük a világ változásait jelentő híreket, vagy épp a legújabb játékokat. Hírezőink napi szinten hozzák a kontenetet, a cikkekben pedig úgy gondoljuk, hogy 2021-ben (mennyiséget, minőséget és szelekciót tekintve) az élbolyban járunk itthon. Mindez pedig nem működhetne nélkületek. Bátorítunk mindenkit, hogy 2022-ben is adjatok hangot, írjatok véleményt a kommentszekcióban. A hírekről, a játékokról, melyeket cikkekben elemezgetünk, vagy csak úgy általában az oldal működésével kapcsolatban. Szeretjük, hogy 2021-ben is itt voltatok velünk, és reméljük 2022 hasonló jókat tartogat majd mindannyiunk számára. Minden egyes olvasói visszajelzést úgy élünk meg, hogy van értelme csinálni, amit csinálunk az év 365 napján. Jövőre találkozunk ugyanitt, Dudák!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

A múlt fővárosa jelenik meg az Eltűnt Budapest projektben

A hobbiprojekt egyre jobban fest.

3 órája
7

Premierdátummal és új előzetessel jelentkezett a The Cuphead Show

Egy hónapon belül újabb népszerű videójáték teszi tiszteletét a Netflixen animációs filmként.

5 órája
4

Aranylemezen az ANNO: Mutationem

Újabb China Hero Project nyerte el végleges formáját a PlayStation támogatásával. Közel a megjelenési dátum is.

5 órája
2

Új platformokra látogat a The Artful Escape

PS5-re, PS4-re és Switch-re is megjelenik a nem mindennapi zenés kaland - és nem is kell rá sokat várni!

5 órája

Kemény durvulást produkál a Cyberpunk 2077 frissen moddolt változata

A napokban debütált videóban több mint ötven mod és a DLSS 2.3 szépíti a játékot.

19 órája
4

Game Pass: január második felének kínálata

Kisebb és nagyobb premier címek, trilógiát összefogó tartalmas kollekció és a tavalyi év egyik legjobb indie játéka is itt van!

19 órája
11

A Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot

Az eddigi iparági rekord sokszorosáért, 70 milliárd dollárért vásárolja fel a Microsoft a kiadóóriást.

1 napja
225

GDC videón mutatkozik be a God of War grafikájának fejlesztése

Az újra felkapott játék korábbi fejlesztői előadását most osztotta meg a konferencia csatornája.

1 napja

A galaxis színeiben pompázik a PlayStation 5 kontrollere

A DualSense irányító friss festés-variánsait már itthon is be lehet szerezni.

1 napja
5

Jó úton jár a Steam Deck, jöhet a februári megjelenés

Február végén jöhetnek az első szállítmányok.

1 napja
14

Továbbra is remekül fogy a Monster Hunter Rise

A PC-verzió megjelenése újabbat lendített a Capcom játékának szekerén, amely el is érte a következő mérföldkövet.

1 napja

A Mecha Tails Unlocked és a DreamCast korszak emléke

A videót egy Twitter művész falán találtuk...

1 napja

Townscaper

A Townscaper egy olyan egyszerű játéknak indult, amit az ember csak úgy elnézegetett a készülése során a fejlesztő, Oskar Stalberg Twitterén, majd aztán a hype felkapta, beállt a projekt mögé a Raw Fury, aztán most ott tartunk, hogy Series X-en, Game Pass-ban nyomhatjuk, akár 4K-s gigatévén is a szerelemprojektnek indult tengeri városépítősdit.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
12

Közeleg a teljes PlayStation visszafelé kompatibilitás?

A napokban új erőre kapott a Sony lehetséges megoldása a régi generációk támogatására.

2 napja
28

Így játszhatsz a GTA 5-tel az eredeti GameBoy konzolon

Természetesen Doomozni is lehet ilyen módon a retro gépen...

2 napja
2

Scarf

A Scarf egy karácsonyra időzített meseszép és relaxáló puzzle-platformer, ami épp olyan egyszerű, mint a címe, pár óra alatt végigjátszható, különösebb kihívás sincs benne, és mégis tökéletes játékos kezdése az évnek. Lássuk, miért!

2 napja
6

Warren Spector és a Deus Ex háborús sztorija

A fejlesztő-legenda a kultikus FPS-RPG-immersivesim megszületéséről regél.

3 napja
10

Az új Nvidia driverrel régi játékokat "remasterelhetsz" egyszerűen

DLDSR, SSRTGI, SSAO, DoF ... tudtok még követni?

3 napja
2

Régi GameBoy Advance konzolon fut az első Tomb Raider

Az OpenLara projekt alfa változata szuperül fut a régi Nintendo vason.

4 napja
11