backstab2014.06.08. 13:42

State of Decay: Lifeline teszt

Zombiirtás angyalbőrben

State of Decay: Lifeline

A SoD a 2013-as év legnagyobb meglepetése volt számomra: egy pár fős kis csapat megalkotta a valaha készült legjobb zombis túlélő-játékot. A cucc ezer sebből vérzett (grafika, irányítás, bugok, stb.), de ennek ellenére jobban ragadta meg a műfaj kvintesszenciáját, mint bármi más. Letölthető címhez képest szokatlanul gazdag tartalommal rendelkezett, de miután ötször végigtoltam, sok újdonsággal nem tudott már szolgálni (a véletlen-generált tartalom ellenére sem). A Breakdown kiegészítő csak pár óráig enyhítette kínzó éhségemet, a vég nélküli ultranehéz mód nem volt az én világom. Na de végre itt az igazi folytatás, a Lifeline DLC!

DLC egy túrót! Ez bizony egy igazi kiegészítő, dobozos címekkel felérő tartalommal - 7 euróért komoly értéket kaphatnak a járkáló holtak rajongói. Folytatásnak nem folytatás, de a túlélők beszámolói alapján nagyjából Marcusék sztorijával egy időben játszódik. Emlékeztek még a SoD befejezésének utolsó jelenetére? Az már előrevetítette a jövőt: a kisvárosok és tanyák világából a betondzsungelbe csöppenünk testnedveket csöpögtetni.

A változatosság kedvéért ezúttal a katonaság oldalán tapasztalhatjuk meg a zombi-apokalipszist. Egy kis osztag érkezik a katasztrófa-sújtotta Danforth Citybe, hogy kimentsen egy csapat tudóst, akik segíthetnek a zombikór megfékezésében. Hőseink jó filmes szokás szerint hajszál híján otthagyják a fogukat, de sikerül menedéket találniuk egy rögtönzött helyőrségben (bár az már az első percben is látszik, hogy a békesség nem lesz tartós). A készletek kezdetben bőségesek, de az utánpótlás korlátozott, így kénytelenek leszünk feltúrni a város minden zegét-zugát a szajré után. Igen, a fosztogatást a haditörvényszék általában halállal bünteti, de úgy látszik, a mi esetünkben kivételt tesznek. Cserébe folyamatosan feladatokkal bombáznak minket: rendkívül fontos személyeket (orvosokat, kutatókat, milliomoskölyköket) kell kimentenünk a veszélyzónából. De ki törődik a csóró szerencsétlenekkel, akik csak szeretnék túlélni a poklot? Őket ki fogja megmenteni? És mi van a városban szétszóródott katonákkal, akik magányos erődként állják az élőhalottak támadását? Elhullanak, vagy lesz, aki megmentse őket?

Danforth városa elsőre masszívnak tűnhet, de a látszat csal. A térképen pirossal satírozott területeket teljesen ellepték a zombik, ha belépsz ide, pillanatokon belül cafatokra tépnek. Így hát hiába festenek izgalmasan a felhőkarcolók, nem fogsz a közelükbe sem kerülni- e helyett a külváros házikói, raktárai és gyártelepei között zajlik a mészárlás-menekülés-motyógyűjtés. A kisebb helyszíneket egy sztráda-körgyűrű köti össze, egy átlagos autóval kb. öt percig tart megkerülni az egészet (ami kevésnek tűnik, de mikor épp ostrom zajlik, vagy egy túlélőért száguldunk, nagyon is sok lehet). Csak egy bázisunk lehet (LZ-ként, azaz Landing Zone-ként hivatkozik rá a vezérkar), amit a régi rendszer szerint lehet fejleszteni. Van egy pár újdonság, pl. a latrina a betegségeket előzi meg, a generátorból fejleszthető napkollektorral olvasólámpákat üzemeltethetünk (növeli a Wits értéket). A vacak drótkerítést sajna nem erősíthetjük meg, de a környékét telepakolhatjuk aknákkal, gázpalackokkal, tűzijátékkal. A leges-legfontosabb bázispont a helikopter-leszállóhely, ezen keresztül kérhetünk utánpótlást (építőanyagot, fegyvereket, lőszert, stb.). A parkolóhely most nem bír akkora jelentőséggel, mert egyrészt a műhely csak nagyon keveset javít az autókon, másrészt rengeteg kocsi van a terepen. Apropó autók! Remek újítás, hogy pakolhatunk cuccot (hátizsákot és felszerelést egyaránt) a platóra/csomagtartóba is (minél nagyobb a verda, annál többet). Akad egy-két új járgány, közülük talán a katonai pickup a legjobb (gyorsabb, bár labilisabb, mint a Modern Pickup). Tank sajnos nincs. De hála istennek, új Freakek sincsenek.

Ahogy az várható volt, a városban lényegesen magasabb az élőholtak koncentrációja, mint vidéken. Ha ez elér egy pontot (a minimap alatt levő kis háromszög 1-2-3 száma jelzi az idejét), a rohadékok (hehe) megostromolják a bázisunkat. Ilyenkor két irányból (Kelet és Észak) jön a támadás (normál zombik és Freakek vegyesen), minél több napot töltünk a városban, annál több hullámban. Katonáink lőfegyverrel próbálják visszaverni őket, de mivel ostrom közben a durrogtatás nem vonz oda még több dögöt, ez nem okozhat problémát. Később kérhetünk tüzérségi támogatást is a központtól, ami igencsak jól fog jönni. Ha sikerül az összes agyzabálót elpusztítanunk, az élet megy tovább, a fenyegetés visszaáll 1-esre, a helikopter pedig elviszi a begyűjtött VIP-kat és civileket. Ha elbukjuk az ostromot, pár emberünk elhullik, és csökkent esélyekkel próbálkozhatunk tovább a mentőakciókkal. Remek, élvezetes játékmód, bár mikor négy Juggernaut tűnik fel az utca végében, az erősen zabszem-esélyes szituáció.

A történet nem rossz, de nem is jó. A megmentett VIP-k elbeszéléséből megtudhatunk egy pár érdekességet, de a fertőzésről és a zombikról nem derül ki sok információ. A sztori második felében kerül elő egy-két érdekesebb NPC, pl. a civilek segélyvonalát üzemeltető DJ lány, vagy a különleges zombikra vadászó elmebeteg őrmester. Én egyelőre három különböző megnyerést/elvesztést találtam, de a végén mindenképpen kapsz pontokba szedett értékelést (attól függően, hány embert mentettél meg, hány zombit öltél meg, stb.). Egy végigjátszás kb. 5-6 óra alatt lezavarható, de akár a végtelenségig is nyújtható, mert a végén te döntöd el, mikor kéred a veszélyzónából való kimenekítésedet. A Game Overhez nagyon bénának kell lenni (minden túlélőt elveszíteni, sok ostromot elbukni), de azért ez a kiegészítő sem a könnyűségéről lesz híres.

Negatívumok? Vannak azok is. Az alapjáték hibái továbbra is jelen vannak, a beragadó figuráktól az eltűnő NPC-ken át az irányításig, ezeket már igazán illene kijavítani, elvégre már Microsoft logó van a terméken. A random szerepe óriási: az első végigjátszásomnál az utánpótlás-helikopter gránátvetőket, távcsöves puskákat dobott le, a másodiknál csupa csavarkulcsot és mankót. Bele lehet futni gigantikus, 30-40 fős hentelésekbe úgy, hogy elkezdesz harcolni egy-két zombival, azok pedig folyamatosan „idézik” az újabb és újabb társaikat. Ha meg kell menteni valakit, gyakran még azelőtt széttépik, hogy a közelébe juthatnál. Ha a sztrádán beugrasz a két elválasztó betonszegély közé, soha többé nem tudsz kiugrani. Sorolhatnám napestig, de mindezek még így is eltörpülnek a DLC erényei mellett. Mindent összevetve, 7 pontot kap tőlem a 10-ből, de ha a következő DLC is ilyen bugos lesz, én is morcos leszek.

Néhány tipp a végére:

Megállás nélkül kérd a leszállóhelyen keresztül az utánpótlásokat! Ha így teszel, szinte sosem futsz ki a készletekből.

A VIP-k megmentése a legfontosabb, aztán a katonáké, végül a civileké.

A katonáidat a hordák ritkítására állítsd rá, a gyűjtögetés értelmetlen a helikopteres szállítmányok miatt, az új katonák felkutatása pedig elég alacsony hatásfokú (talán az első 2-3 ostrom előtt érdemes megpróbálni).

Minél több embered és Outpostod van, annál később várható a következő ostrom. Apropó Outpost: ha lehet, Artillery és Drone Site-okat foglalj el ilyen célra, nagyobb a pusztító erejük, mint egy ABC áruháznak vagy egy patikának.

Adj a katonáidnak az ostrom előtt nehézfegyvereket a kezükbe, mert a hülyék szívesebben lövöldöznek revolverrel, mint karabéllyal. A gránátvetőket inkább te magad kezeld, de mesterlövészpuskát és LMG-t adhatsz nekik. Ostrom után mindig töltsd újra a bázis körül elhasznált aknákat/gázpalackokat.

Az első küldetésnek (mikor a lezuhant helikopterhez kell menni) nincs időkorlátja, órákig is lehet bázist építeni/gyűjtögetni anélkül, hogy a VIP meghalna. Használd ki jól! És légy óvatos, mert ha meghalsz küldetés közben, kezdheted elölről az egészet!

A Volkswagen Golfra hasonlító kisautóval be lehet hajtani a bázisra. Parkolj a keleti kapu elé, szállj ki,nyisd ki a kaput, gyorsan szállj vissza, és nyomulj be! Ha eltorlaszolod az északi kaput, drasztikusan megnövelheted a túlélési esélyeidet, ráadásul ha minden kötél szakad, fel is robbanthatod az autót, elpusztítva a közelben állókat.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==