backstab2017.11.29. 19:35

Call of Duty WWII olvasói szemmel

Multiplayer tapasztalatok

Katona neve: backstab

Kora: 40 év

CoD tapasztalat: kb. 3000 óra

CoD WWII: 155 óra + 30 óra béta

K/D arány: 1,6 (jelenleg)

Platform: PC (i5-7600, 16GB RAM, GTX 1070)

(KOPP, KOPP)

-Belépni!

-backstab közlegény jelentkezik, Uram!

-Pihenj! Elkészült a jelentésével?

-Igen, Uram!

-Ismertesse!

Egyike vagyok annak a kb. 13 embernek ezen a bolygón, akik szerint az Infinite Warfare volt a valaha megjelent legjobb Call of Duty epizód (erről majd külön esszét fogok írni), így hát mikor megtudtam, hogy a következő rész visszatér a II. Világháborúba, a hideg is végigfutott a hátamon. Jön újra a cammogás, sniperek, kemperek- minden, amit utálok! Azért beugrottam a bétába, és mit ad isten, cammogós volt, tele sniperekkel és kemperekkel. Ha mindenféle voucher-ökkel nem tornászták volna le nekem az árát kb. 10 ezer forintra Greenman Gaming-ék, meg sem vettem volna, de hát így nem bírtam ellenállni. Bármennyire is berzenkedtem ellene, mégis elkapott a gépszíj, mint ahogy az összes eddigi epizódnál is. Ahogy az várható volt, a kiéhezett tömeg mohón vettette rá magát- szokatlan élmény PC-n, hogy a lobby-k tömve vannak (rengeteg a magyar), és minden játékmódot ki lehet próbálni! Majd meglátjuk, mi lesz pár hónap múlva- de ne szaladjunk ennyire előre!

KÜLSŐSÉGEK: Erősen kétarcú az összkép. Egyrészt a játék szaggatás-mentesen, simán fut (PC-n végre nincs a 90 FPS-es limit sem), ez a korábbi epizódokra sokszor nem volt jellemző. Másrészt a textúrák, modellek, animációk minimum öt éves lemaradásban vannak, és ez nem túlzás.

Persze minden új CoD-nál elmondjuk, hogy ideje lenne már az engine váltásnak, de úgysem változik semmi. A Sledgehammer csapata azért próbált mindent kisajtolni az elavult motorból, de ez inkább visszafelé sült el. Különösen idegesítő, hogy erőltetik a homály-effekteket: pl. a képen minden éles, csak a katonánk fegyvere és keze homályosul el, vagy pont fordítva (akkor is, ha a Depth of Field teljesen ki van kapcsolva). Biztos a filmszerűséget szerették volna hangsúlyozni, de nem nagyon sikerült. Mikor beindul egy bombázás, tüzérségi támadás (legyen az baráti, vagy ellenséges), akkor minden lángol, füstöl, remeg- baromi látványos, csak éppen amíg ez tart, semmi esélyed sem elmenekülni, sem lelőni bárkit is, ki kell várnod, amíg a por és füst feloszlik. Ha elkezdesz a homályban vaktában lövöldözni, azzal csak a minimapot figyelő ellenfeleknek adsz céltábla-jelzést.

A hangok átlagosan jók, bár egyesek szerint a fegyverek hangja gyenge, de így is annyi minden robban, süvít, ordít, hogy ezt nem találom különösebb hibának. A fejlövés hangja is tűrhető, bár a halvány “PLONK!” helyett jobban örülnék egy ércesebb, acélsisakot átütő “KLANG!”-nak. Az M1 Garand tárának kiürülése után hallható csilingelés azért még mindig ott van a szeren.

A horogkeresztek hiánya engem nem irritál, öreg vagyok már az ilyesmikhez. Az afroamerikai náci csajok viszont jogosan zavarhatnak sokakat (szerintem röhejes, úgyhogy az én karakterem is ilyen lett), főleg, hogy a nők halálsikolyai egészen gyomorforgatóra sikerültek.

GAMEPLAY

Itt tapasztalható a legnagyobb változás az előző részekhez képest. Nincs többé végtelen sprintelés, jetpack, dupla ugrás, falonfutás, anyámkínja. Csak halandó, hús-vér katonák, mano a mano, test test ellen, a küzdelem ősi, nemes szabályai szerint, erre vár mindenki már évek óta! Ne örüljetek, nem ez a helyzet! Ha jól emlékszem, a CoD4-ig nem is volt sprintelés a sorozatban, úgyhogy örülhetnék, hogy egyáltalán van a WWII-ben. Hát nem örülök, mert egy savanyú vénember vagyok. A sprint alapállapotban kb. 3-7 másodpercig tart, utána harcedzett katonáink úgy kidöglenek, hogy csak lépésben képesek haladni. Ha még egy géppuskát kéne cipelni teljes menetfelszereléssel a hátunkon, akkor megérteném, de egy szál pisztollyal is ugyanez a helyzet. Bénító érzés, mikor szeretnél fedezékbe rohanni, de egyszer csak mintha mocsárba süllyednének a lábaid, belassulsz, a légicsapás vagy a gránát pedig cafatokra tép. Ha legalább látni lehetne valahol, hogy mennyit sprintelhetünk, vagy következetesen, mindig ugyanannyi lenne! De semmi logika nincs benne. Akárcsak az ugrásban: alapállapotban többé-kevésbé normális a hossza/magassága, de bizonyos esetekben (pl. nekifutásból, egy lépcsőről elrugaszkodva) néha olyanokat lehet ugrani, hogy az IW kiber-zsoldosai is megirigyelnék. Máskor meg nem. A mászás is tragikus: csak akkor érdemes egy létrával vagy magaslattal megpróbálkozni, ha tutira nincs a közelben ellenfél, különben eleven céltáblává válunk.

Lássuk a lényeget, a lövöldözést! Ezzel a résszel alapvetően elégedett vagyok, csak két dologba tudnék belekötni. Az egyik a hit detection (Hogy fordítsuk? Találat-érzékelés?), a másik a sebzés. A kelleténél (?) többször fordul elő, hogy pumpálom az ólmot valakibe, látom a hitmarkereket (a találatot jelző X-eket), hallom a puttyogást, de az ellenfél csak nem döglik meg, ellenben egy lövéssel kivégez. Pár napja a Texas parancsnoki hídjáról próbálkozott egy sniper, négyen rohantunk rá, belelőttünk mindent, ő pedig mind a négyünket kivégzett a Lee-Enfield-jével (a leglassabb, hátultöltős mesterlövész-puska). Tényleg ritkán fordul elő, de akkor annál bosszantóbb. Ja, itt jegyezném meg: a killcam még mindig nem a valóságot mutatja! Nincs értelme amiatt dühöngeni, hogy “bakker, fél méterrel mellém lőtt, aztán mégis beadta neki”, mert nem úgy történt, csak hát nem az ellenfeled felvett gameplay-ét látod, hanem a játék próbálja a kiszámolt adatok alapján összerakni a jelenetet. Sokan panaszkodnak a “flinch”-re (összerándulás?), azaz arra a jelenségre, mikor beléd lőnek, és ez összezavarja a célzásodat- ha szemből lőnek pofán, gyakorlatilag nulla az esélye, hogy te győzz a párbajban. Kérdem én: nem ez lenne a normális? Talán mindig annak kéne győznie, aki már kapott két- három golyót a testébe? Viszont állandóan jelentkezik az a probléma, hogy egyszerre kezdetek tüzelni egymásra, de a gép már kiszámolta, hogy a másik fog győzni, ezért hiába húzod a ravaszt (elsütőbillentyű), semmi sem történik, egyetlen lövedék sem hagyja el a fegyvered csövét, pedig a halálodig még kilőhetted volna rá a fél tárat. Legalább az illúzió lenne meg, hogy megpróbáltam, de most ő volt a jobb...

Szintén nyafogás tárgya, hogy túl sok golyó kell egy ellenfél elintézéséhez ez már a CoD4 óta ugyanazon felosztás (3-4-5-6 bullet kill) szerint működik, úgyhogy nem értem a problémát. Sőt, nemrég újra előszedtem a CoD2-t, és ott sem tűnik gyorsabbnak a “time to kill”.

A fejlövések sebzés- szorzója sajnos még mindig 1,1X-es, azaz mindössze 10%-al nagyobb egy testre, vagy végtagra történő lövésnél. Tehát ha egy Thompson géppisztolyt (rövid távon 30-as sebzés, fejlövésre 33-as) az ellen homlokához szorítok (akinek normál állapotban 100 életerő-pontja van), akkor legalább 4 db .45-ös kaliberű lövedéket kell a koponyájába ürítenem, hogy megtérjen Teremtőjéhez (3X33 pont is csak 99, ami kevés egy 100%-os ellenfél kivégzéséhez). Tudom, én szoktam mondogatni: ez csak egy játék, nem a valóság, de jó lenne, ha a headshot nagyobb jelentőséggel bírna, érdemes lenne pontosabban célozni.

A Kill/Death lényegesen egyenletesebb eloszlást mutat, mint korábbi CoD-oknál: még a legjobb játékosoknál sem nagyon látni 3.0-4.0-nál jobb arányt (a leglátványosabb, amit láttam, 31:5 volt), és ez jó. A későbbiekben ez persze eltolódhat, de jelenleg nem nagyon van olyan, hogy egy “pubstomper” egymaga dominálja az egész meccset, elvéve a többiek életkedvét. Persze ez részben azért is van, mert rengeteg elkerülhetetlen halál van a játékban: a bombázás elől ugye nem tudsz elfutni, ha egy szűk bunkerba/folyosóba bedob valaki egy gránátot, az biztos halál, a “Bouncing Betty” aknákat szinte lehetetlen észrevenni, de a már említett hit detection-problémák miatt is be lehet nyelni. Ami elég nagy szívás, ha scorestreak-re hajt az ember, vagy ha a “elhalálozás nélkül ölj 5-öt ugyanazzal a fegyverrel” challenge-t szeretné megcsinálni.

A gránátok a lassú mozgás miatt rettenetesen erősek lettek, a területfoglalós módok igazi rémálommá váltak miattuk. Domination-ben rendszeresen csinálok 3-as, 4-es killeket egy vaktában, a foglalás alatt álló pont felé hajított gránáttal. Kevesek által ismert trükk az Armored divízió Hunker nevű Basic Training-je, ami egyetlen gránát ellen meg tudja menteni az életed, még ha az a lábad előtt robban is fel. Ha több gránát is jön, vagy még lőnek is közben, akkor természetesen véged. A kábító gránát egészen zseniális lett: ha rossz helyre esik, jobban kábít téged, mint az ellenfelet. Direkt ki is próbáltuk egy haverral: ha kettőnk között félúton dobom a földre, ő kb. egy másodperccel előbb tér magához a sokkból, mint én. Aki ezt így kitalálta...

Na, és a lökdösés! Ó, istenem, a lökdösés! A karaktermodellek tömörebbek a szokásosnál, tehát a csapattagok sem mehetnek át egymáson. Ez olyan helyzeteket eredményez, hogy próbálsz egyenesen futni, de egyszer csak elkezdesz balra kanyarodni, mert a jobbodon fut egy csapattárs, és folyamatosan tol téged abba az irányba. Vagy szeretnél bejutni egy ajtón, erre onnan kifordulva neked rohan egy csapattag, és bámul rád fél méterről, közben meg téged hátba lőnek. Vagy ami még szebb, saját társaid löknek ki a golyózáporba. Megszámlálni sem tudom, hányszor haltam meg ilyen ökörségek miatt. A “bullshit death” másik formája az újjáéledés utáni azonnali halál, ami egy icipicit gyakrabban fordul elő, mint ahogy üdvös lenne. Lelőnek, egy másik helyen újraspawn-olok, egyenesen egy ellenfél fegyvercsöve elé, és mielőtt még a fegyveremhez kaphatnék, BUMM! Egy pillanat alatt ugyanott spawnolok, megfordulok, és a hátam mögé került gyilkosomat fejbe durrantom. Dupla spawn-trap! Michael Condrey, a SHG vezére szerint megvizsgálták az ügyet, és ezer esetből csak háromszor történik a rossz spawn miatti halál. Természetesen a “3/1000” azonnal közröhej és mémek tárgya lett a fórumokon, de ettől függetlenül 1000%,hogy megmarad.

A matchmaking egy rossz vicc. A lobby-ban kiírja, hogy 38 potenciális meccs található, de furcsamód mindig egy játszma legvégére rak be, 99% eséllyel a vesztes oldalra. Ha nem tetszik egy meccs, kiléphetsz, de következőnek holtbiztos, hogy megint ugyanabba rak vissza.

Dedikált szerverek!- hirdeti büszkén az Activision. Ja, persze, hogyne! De érdekes mód ha feltűnik a színen egy (többnyire orosz) gyanús játékos, először elkezd a játék veszettül szaggatni, aztán összeomlik, és "host migration", "connection lost" hibaüzenettel bezárul a meccs. Szerintem ez nem igazán a dedikált szerverekre jellemző esemény.

Hackerrel összevissza hárommal találkoztam egész idő alatt, ami igencsak jó eredmény, remélhetőleg teljesen kipusztítják őket.

PÁLYÁK

Na, eljutottunk a CoD WWII (szerintem) leggyengébb részéhez! Az alapjáték mindössze 12+1 db (a +1-ről később) mapet tartalmaz, ami valójában csak 3 War map, és 9 általános, bármely játékmódban játszható map.

9.

KILENC!!!!!

Nemrég még 14-16 pálya volt a default mennyiség induláskor, és már azon is szívtam a fogam, hogy az Infinite Warfare csak 12-vel nyitott. De KILENC? Ez egyszerűen rettenetesen, borzasztóan, felháborítóan, szégyenletesen kevés. Főleg, hogy a nagy számok törvénye alapján (bár jelen esetben a “nagy” csak tréfaképpen értelmezhető) egy pár közülük úgyis gagyi lesz. Nos, jelen esetben az összes gagyi. Na jó, ne túlozzunk: a többségük közepes, többségük a “3 ösvény, közöttük egy-két folyosó” receptet követi, de nincs semmi ritmusa egyiknek sem. A Modern Warfare, Black Ops, AW, IW pályákat úgy lehetett nyomni, hogy szinte megállás nélkül száguldasz át rajtuk, gyűjtöd a killeket, elkap a flow, és visz magával. A WWII-ben a gameplay inkább úgy néz ki, hogy beszaladsz a legközelebbi headglitch (hordó, kőfal, homokzsák stb) mögé, előcélzol, nem jön senki, elfutsz a sarokig, kikukkantasz, BÚMHEDSÁT!, anyádat lődd fejbe, te hekker, na még egyszer, futás a sarokig, dobjunk egy gránátot, háhá, ezt kapd ki, sznájperkém, előcélzás, nem jön senki, futás a következő headglitch-ig, hoppá, RATATATA, ez jó volt, triple kill, újratöltés, körülnézés, nem jön senki, akkor futás, *****meg a taposóaknádat, teee … Ez a lassított tempó nem feltétlenül rossz dolog, csak nekem nem jön be annyira, mint a megszokott rush-olás.

A Gustav Cannon, USS Texas jó eséllyel pályázhatnak a “minden idők legócskább CoD pályái” verseny dobogós helyeire. Az előbbinél valaki úgy gondolta, milyen jó ötlet lenne egy domb tetejére felpakolni a gigászi ágyút, a pálya szélére meg rakjunk egy pár parasztházat és pajtát, köztük egy nagy üres pusztasággal, micsoda izgalmas egy map lesz ez! A másik egy csatahajó, két végében a két spawn pont, két oldalán két nyílegyenes sniper lane, a középső felépítményben meg őrjönghetnek a shotgunosok meg géppisztolyosok, hát nem jó ötlet? NEM!!!

A kilencen kívüli, maradék három pálya azért nem játszik, mert azokon kizárólag a War játékmódot lehet tolni.

Az utolsó, +1 pálya pedig a Season Pass tulajdonosoknak járó Carentan. Igen, AZ a Carentan, a CoD2 első számú kedvence, minden idők egyik legjobb FPS pályája. Ami miatt magában sok ezer ember vette volna meg a játékot, azt szezonbérlet mögé rejtik.

“Nincs az a tünde, ent vagy ember nyelvi szitok mi ráillene ekkora árulásra!”

Jelen állapotában semmi más értelme nincs megvenni a Season Passt, hiszen semmi más extrát nem ad, nyoma sincs a dupla login reward-oknak, korábban megnyitható fegyvereknek, zéró plusz hozzáadott érték.

Már most unom a 9 pálya többségét (a fórumos kommentek szerint nem vagyok vele egyedül), mi lesz itt hónapok múlva? Ha a Season Pass pályáit idővel nem integrálják a normál playlist-ekbe, akkor ennek a játéknak már most annyi- de még az is minimum három hónap! Ki van zárva, hogy kibírjam addig.

WAR

Miután már minden játékban benne van, a CoD is megkapta a maga objective-alapú, változó frontvonalas, feladat-teljesítős játékmódját. A pályák még mindig röhejesen kicsik a konkurenciához képest, de CoD-léptékkel számítva mégis jókorák. Mindössze három van belőlük, ez is nagyon kevés. Ha minden Season Pass-ban lesz még egy, akkor is csak hét darab lesz belőlük a végén.

Operation Griffin: Egy csapatnyi tankot (önjáró löveg) kell elkísérnünk az üzemanyag-raktárhoz, ott egyesével felkapni a kannákat és feltankolni a tankokat (hehe), végül elpusztítani velük egy hidat. Értelemszerűen a védekező csapat ezt próbálja megakadályozni.

Operation Neptune: A normandiai partraszállás, egyenesen a Ryan közlegényből. A támadó csapat megpróbálja bevenni a partszakaszt, a védő pedig halomra géppuskázni őket. Egészen borzalmas map, szívből utálom.

Operation Breakout: Már a bétában is szerepelt, és ez lett a kedvenc War pályám. El kell foglalnunk egy harcálláspontot, aztán egy városka hídját újjáépíteni, egy tankot (önjáró löveg) kísérni egy lőszerraktárig, azt egy telepített bombával levegőbe röpíteni, végül a tankkal a légvédelmi ágyúkat szétlőni. Több ilyen kéne.

Kezdő War játékosok figyelmébe:

A legfontosabb tárgy a füstgránát (Smoke Grenade)! Ennek a fedezéke nélkül semmi esélyed felrobbantani az akadályokat vagy felépíteni a barikádokat, védműveket, stb.

A War mód nem befolyásolja a K/D arányodat, ezerszer is meghalhatsz, semmi negatív következménye nem lesz. Csak a feladatra koncentrálj! Ne félj golyófogó mártír lenni, ha ennek köszönhetően győztök.

DIVÍZIÓK

A korábbi karakter-osztályokat most Divízióknak hívják:

Infantry (katona)

Airborne (ejtőernyős)

Armored (géppuskás)

Mountain (sniper)

Expeditionary(shotgun)

A félreértések elkerülése végett: egy sniper is használhat shotgunt és egy géppuskás is Assault Rifle-t, de a divízióhoz tartozó fegyver-skilleket csak az adott divízió használhatja. Bajonett csak az Infantry puskák csöve alatt van, hangtompítót csak az Airborne szerelhet fel, és csakis a géppisztolyokra (MIÉÉÉRT???), visszarúgás-csökkentő géppuskaállványt csak az Armored állíthat fel, a lélegzetet visszatartva csak a Mountain tud snipe-olni, és gyújtólövedéket csak az Expeditionary rakhat a sörétes puskába. A Divízióknak is van külön szintjük, amiket lépegetve újabb képességeket szerezhetünk (plusz fegyver-kiegészítő az Infantry-nek, plusz lőszer az Expeditionary-nek, stb). A max. szintet elérve ezt is lehet Prestige-elni, minden divízióhoz tartozik egy fegyver, amit csak így lehet megszerezni, viszont a többi Prestige szintnek nincs semmi értelme, mert csak egy újabb felvarró a “jutalmunk”, a negyedik, végső Prestige után pedig egy Epic fegyver, amit ugyanúgy ládából is megszerezhetünk. Alapvetően nem rossz rendszer a divízióké, csak erősen korlátozó, és jelenleg az Infantry messze erősebbnek tűnik a többinél.

A Basic Training rendszer viszont elképesztően el van cseszve. Ezek egyfajta perkek lennének (színes karpaszományok jelzik őket), amikből egyszerre csak egy lehet felszerelve, és plusz képességeket adnak. De mégis, ki az a marha, aki a Primed (plusz egy attachment és csökkentett “flinch”) vagy a Hustle (gyorsabb újratárazás, futás közben is) helyett a Duelist-et (elsődleges fegyver helyett két pisztoly) vagy a Concussed-et (egy kábító gránát és plusz egy halálos gránát) rakja be? Kinek támadt az a remek ötlete, hogy a rakétavetők használata perk legyen? A Basic Training-ek fele tökéletesen értelmetlen, akárcsak az Unlock Token-ek. A szintlépések után kapsz sima fehér zsetont (szórja őket a játék, mint bohóc a Fruttit), és minden Soldier Prestige (55. szint) után egy arany zsetont. A fehérekkel a zárt divíziókat, fegyvereket, scorestreak-eket, basic trainingeket lehet megnyitni, de csak adott szinten (pl. a BAR puskát leghamarabb az 52.-en), és ezek csak a következő Prestige ugrásig maradnak meg, utána megint lehet várni az adott szintet, hogy megint megnyithasd. Az arany zsetonokkal viszont permanensen meg lehet nyitni egy ilyen eszközt, amit már akár rögtön az új Prestige 1. Szintjén is használatba vehetsz. Kérdem én: ki az a félnótás, aki az arany tokenjeit scorestreak-ekre vagy Basic Trainingre költi egy ötven-egynéhányas szintű fegyver helyett?

FEGYVEREK

Rifle: a játék első számú fegyverkategóriája. Nagy sebzés, nagy hatótáv, és elég nagy visszarúgás/szórás jellemzi őket (illetve főleg az automatákat, a karabélyok elég gyengék). De előre látható, hogy rommá fogják nerfelni őket, az FG42 és a BAR már meg is kapta a magáét.

Sniper: a kettes számú sztár. Egyrészt a pályák is úgy vannak kialakítva, hogy rengeteg helyen lehessen használni őket, másrészt nagyon könnyű a kezelésük és hatalmas a sebzésük. Hülyeségnek tűnhet, de szerintem még PC-n is van valamiféle célzás-rásegítés, mert én tudom magamról, hogy nem vagyok annyira jó, hogy 100 méterről, fókuszálás nélkül egymás után kiosszak három fejest, mégis többször megtörtént.

SMG: A géppisztolyok a kedvenc fegyvereim minden CoD-ban, de a WWII-ben elég gyengére sikerültek. Bár hihetetlenül pontosak (visszarúgásuk gyakorlatilag alig van), de a sebzésük alacsony, és ami a legfájóbb, rettenetesen rövid az effektív lőtávjuk.

LMG: A géppuskák erősek ugyan, de pillanatok alatt kiürítik a tárat, utántölteni pedig egy örökkévalóságig tart őket. A foguk fehérjét az állványt letámasztva mutatnák ki igazán- a visszarúgás minimálisra csökken, a tárazás pedig drasztikusan felgyorsul. De hányszor van lehetőség egy Call of Duty meccs alatt letámasztani a géppuskát, és várni, hogy valaki a csöve elé sétáljon? Félpercenként mögéd kerülnek és kicsinálnak, a mozdulatlanul álló/fekvő géppuskás pedig kiváló alany a headshot challenge-ek gyűjtögetésére.

Shotgun: másik kedvenceim ezúttal a hulladék kategóriát erősítik. Hihetetlenül gyengék és inkonzisztensek (néha fél pályára is elhordanak, máskor fél méterről is elhibázzák a célt), ráadásul alig van olyan pályarészlet, ahol eredményesen lehetne használni őket (egy SMG rövid távon tíz esetből nyolcszor győz a sörétes ellen). A tüzes lövedék ugyan erős, de sokáig tart betölteni, és csak 4-5 méterről hatásos (nem közelebb, nem távolabb).

Pisztolyok: még egy ratyi kategória. Egyedül a Machine Pistol jöhet szóba, mint másodlagos fegyver.

Amúgy mindegyik fantasztikusan néz ki, bár alapból eléggé viharvertek, koszosak, rozsdásak, de hát azt úgyis eltakarja a camo… A festések eléggé pofásak, valós történelmi álcázások szolgáltak alapjául mindegyiknek- viszont a challenge-ek, amivel meg lehet nyitni őket, még mindig eléggé fantáziátlanok. 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50, 75, 100 fejlövés, 10 longshot, 5 double kill, 5 kill halál nélkül, stb. Hogy nem fogom törni magam az ultimate, legvégső camo-ért, az biztos. A jövőben lehetőség lesz majd saját fegyver-festések tervezésére is, de most még inaktív ez az opció.

Alapból két kiegészítőt lehet felszerelni egy fegyverre, ezt az Infantry Division és a Primed Basic Training segítségével 4-re lehet növelni. Szerencsére nem kell sokat kínlódni, melyiket hagyjuk ki, mert alig van jelentőségük. Régebbi CoD-okban mozdulni sem lehetett Quickdraw és Grip (gyors célzás és visszarúgás-csökkentő markolat) nélkül, itt szinte észrevehetetlen a hatásuk. Sőt, meg mernék esküdni, hogy Grip nélkül még pontosabban lövök. Talán az Extended Mags (plusz lőszer), amit nem hagynék ki soha, mellé vagy az Advanced Rifling (lőtáv növelés), vagy a High Caliber (fejlövés 1,5X szorzó). Esetleg a Reflex Sight, mert néhány fegyveren a gyári célgömb teljesen használhatatlan.

Szokás szerint a nerfelés máris beindult. Elég, ha egy Drift0r-féle videós, vagy a Reddit közössége elkezd nyafogni, hogy ez a fegyver túl erős, és a fejlesztők máris hanyatt-homlok igyekeznek hasznavehetetlenné tenni. Persze akár az ócska fegyvereket is felerősíthetnék, de az ugye túl logikus lenne. Félek, hogy ez is a Black Ops III sorsára jut, ahol minden fegyvert a kénköves pokolba nerfeltek vissza.

HQ

Fontosnak szánt újítás a Főhadiszállás. Megkapjuk a normandiai partszakasz egy, szövetségesek által elfoglalt szakaszát, ez a játék központi hub-ja, itt lehet egymással szocializálódni, küldetéseket felvenni, kereskedni. Igen, lenyúlták a Destiny Tower-jét, de családon/kiadón belül marad, lépjünk tovább. Van itt lőtér, ahol minden fegyverünket és az összes scorestreak működését kipróbálhatjuk (végre-valahára, ez már tényleg hiányzott). Vannak különböző tisztek, ahol magunkat, a divízióinkat vagy a fegyvereinket prestige-elhetjük. Van gyakorlópálya, ahol 1v1 párbajokat tolhatunk. Van rekreációs sátor, ahol klasszikus Activision videojátékokat játszhatunk (igen, videojáték a II. Világháborúban, nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk). A postán négy óránként felvehetünk 100 creditet (ez nem halmozódik, ha nem veszed fel, elveszik), ezt a pénzt a Quartermasternél költhetjük el fegyverekre és kozmetikai cuccokra. A HQ-n kétféle küldetést vehetünk fel: az egyik az őrnagytól szerezhető parancs (Order), a másik a csini fertálymestertől kapható szerződés (Contract). A küldetések a szokásos RPG-s “fetch quest”-ekre hasonlítanak: ölj 15-öt shotgunnal, 10 fejlövés sniperrel, nyerj egy Domination meccset, ölj meg egy gránáttal két embert, satöbbi. Különböző jutalmak járnak értük: XP, láda, credit, stb. Az egyetlen probléma, hogy a Contract-ok lehetetlenül nehezek. Szerezzek 130 killt 40 perc alatt? 35 kill egy TDM meccsen, tíz perc alatt? És 55 kill egy War meccs alatt? Egy TDM meccs 75 kill-ig megy, tehát az ölések majdnem felét neked kell végrehajtani- ehhez az kell, hogy az ellenfél is béna legyen, de a te csapatod még bénább, nehogy lenyúlják előled a killeket. Kedves kisasszony, a háború után majd szeretném feleségül venni, de azért BITCH, PLEASE!

Ja igen, ládák! A meccsek után véletlenszerűen, illetve az Order-ek/Contractok teljesítéséért kaphatunk normál, vagy ritka ládákat, amikből a HQ-n (és csak ott) különféle fegyvereket, ruhákat, calling card-okat és egyebeket nyithatunk ki. A játék megjelenése előtt bejelentették, hogy kizárólag kozmetikai cuccok lesznek a ládákban, de ez így, ebben a formában már most nem igaz. Az Epic fegyverek plusz 10% Soldier XP-t adnak, a Heroic fegyverek pedig +15%-ot. Bár ha belegondolunk, a szintlépés annyira nagy előnyt nem ad, de akinek az egyetlen életcélja, hogy minél gyorsabban elérje a max Prestige szintet (ami jelenleg 10), az bizony jogosan reklamálhat, hogy a kedvenc fegyveréből sosem esik Epic, vagy Heroic ritkaságú. Ezek a ritka fegyverek néha egészen vadállatul néznek ki (bár nekem kicsit sok rajtuk az aranyozás), néha meg okádékul (tiszta rozsda, mocsok, kopás, stb).

Az uniformisok is jól festenek, ráadásul elég sokféle is van belőlük (nekem legalább 50 féle van, de messze még a teli gardrób). Egy dologba viszont muszáj belekötnöm: miért nem lehet a tengelyhatalmak (lásd: a gonoszok) ruhájába bújni? Oké, hülyén nézne ki egy amerikai támaszponton futkározó Waffen-SS különítmény vagy japán pilótacsapat, de Sztálin elvtárs usankásai láthatólag jófiúk, hiszen a történelmet a győztesek írják. Az más kérdés, hogy a War módban mindenféle gátlás nélkül öltöztet át minket a játék rohamsisakos-gázálarcos nácinak, az nem fáj senkinek? Na, mindegy…

Sledgehammer-ék megszellőztették, hogy a jövőben még bővítik a HQ funkcióit. Pl. időközönként megszólal a légvédelmi sziréna, ilyenkor mindenki beugorhat a légvédelmi ágyúba, és egy minijáték keretében lelőheti a támadó német repülőgépeket. Siker esetén az összes HQ-n tartózkodó játékos kap valamennyi jutalmat. Ez jópofa, de csak ezért nem fogok a HQ-n lógni egész nap.

-Összegezze a jelentését, közlegény!

-Igenis, Uram!

A Call of Duty WWII lehetett volna a definitív II. Világháborús játék. Az Activision megmutathatta volna, hogy nem az a pénzéhes, aljas, a játékosokat szemen köpő és hülyének néző szörnyeteg, aminek beállítják. Szánhattak volna a készítésére két évet, hogy zsúfolásig tölthessék tartalommal. Odaadhatták volna a fejlesztést a Treyarch-nak. Újraalkothatták volna a CoD2 pályáit modern formában. Visszacsábíthatták volna a régi veteránokat, akiket a modern epizódokkal elveszítettek. Ezekből semmi nem valósult meg.

Hangsúlyoznám: ez nem egy végletesen elcseszett, menthetetlen játék. A későbbiekben még javíthatnak, bővíthetnek rajta. De jelen formájában csak egy félkész, beteljesületlen ígéret.

-Értékelése?

-6/10, Uram!

-Lelépni!

-Igenis!

Én bizony lelépek, és jó ideig vissza sem térek a II. Világháborúba, de azért jó játékot mindenkinek!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==