p34c32021.01.23. 18:33

Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

Podcastet hallgatni bármikor, bárhol lehet: utazás alatt, edzés közben, fel lehet vele dobni a házimunkát, de sokak szerint nincs nála hatékonyabb altató. Úgy alakult az életem, hogy én munka közben tudom őket hallgatni, kiválóan tudok egyidejűleg mindkettőre koncentrálni.

Az egész "szenvedély" 2013-ban kezdődött, éppen ennek a blognak otthont adó oldalon, ahol letöltöttem egy éppen akkor aktuális podcast epizódot, mivel jó ötletnek tűnt az akkorra már unalmassá váló egész napos zene- és rádióhallgatást megbolondítani valamivel. Mondanom sem kell, mennyire rákattantam a vidám hangulatú, de tartalmas beszélgetésekre, hiszen egész nap olyan témákat hallgathattam, amelyek számomra rendkívül érdekesek...néhány hét alatt végeztem az összes epizóddal és elkezdtem kutatni a lehetőségeket. Az elmúlt években több magyar nyelvű videojátékos podcast is indult, ezért úgy döntöttem, hogy röviden bemutatnám ezeket, illetve egy maximálisan szubjektív sorrendet is felállítanék, értékelve is azokat.

A felsorolásból ezúttal kihagynám a Gamer365 podcastjét, nem azért, mert annyira rossz lenne, de azt hiszem felesleges lenne bemutatnom, valószínűleg mindenki rákattintott már egyszer egy adásra. Amúgy is elfogult lennék vele kapcsolatban, hiszen az ember soha nem felejti el az elsőt. :-) Sajnos mostanában igen megritkultak az adások, a tavalyi év folyamán összesen hatszor volt lehetőségünk élvezni a bohém társaság hozzáfűzni valóit a játékvilág eseményeihez. Kihagynám a felsorolásból a mindössze néhány adással rendelkező podcasteket is, illetve azokat, melyek részben foglalkoznak csak videojátékokkal, de nem ez a fő profiljuk.

5. KjúbCast - itt hallgathatod

2015-ben indította ezt a csudálatos gémer podcastet két fiatalemberke, akarom mondani jutyúber, a.k.a. sztrímer, tartalomgyártó kisiparos, név szerint Csonti és Sirius. A felsorolt podcastek közül ebből volt szerencsém a legkevesebbhez - szerencsére.

Itt most muszáj egy kis kitérőt tennem az egyik taggal - Siriusszal - kapcsolatban: egy végtelenül türelmes, empatikus, nyugodt és elfogadó lénynek tartom...magam. Mindenkinek vannak azonban olyan személyek az életében, akiket valamely oknál fogva egyszerűen nem bír elviselni, na nekem ő az, akivel ki lehetne kergetni a Naprendszerünkből. Mivel nem mozgok otthonosan a streamer körökben, néhány videó kivételével jóformán csak ebből a podcastből ismerem az urat és hát bővel elég volt belőle ennyi is egy életre. Alapból van egy feminin, nyávogó hangja, amelyet a százszorosára erősít fel a kozmikus méreteket öltő affektálása, a beteges vihogása és a minden díjat csont nélkül bezsebelő ripacskodása, az angol szavak teljesen indokolatlan - kínosan szánalmas - erőltetése.

Annak ellenére, hogy saját magukat "a gamer podcast" meghatározással definiálják, a középpontban nem a videojátékok, hanem a Tartalomgyártás áll, minden ennek van alárendelve, a játékok tulajdonképpen csak eszközök mindehhez. Ennek szellemében folyamatosan éreztetik, hogy csinálják éppen a kontentet, hiszen ebből élnek, ezzel keresik a pénzt. Az adások rendszerint egy fél órás hisztivel indulnak, "mennyire nehéz a sztrímer élete" tematikában, ezt követi maga a beszélgetős rész. Ezek többsége egy teljesen felejthető, semmitmondó, összefüggéstelen "tartalomgyártás", olyan mint egy gyenge reggeli show a rádióban, estére már egy szóra nem emlékszel a több órás üres ripacskodásból. Különösen zavaró, hogy a jobb sorsra érdemes Csonti gyakran a háttérbe szorul, és Siriust vagyunk kénytelenek hallgatni az idegesítő, kioktató, de leginkább semmilyen - ő ugye mindenkinek meg akar felelni, hiszen ezzel keresi a kenyerét - stílusában. Volt olyan adás, amelyben másfél óra alatt kb. 300-szor (!!!) használta a "NYILVÁN" szót, ezzel is erősítve, hogy a hallgató nyilván hülye, és ő nyilván mindent tud, megfejti nekünk az gémerélet nagy kérdésit. Nekem nem.

Értékelés: 1/5

4. KlikkPlay - itt hallgathatod

Szintén 2015-ben indult a KlikkPlay podcast, amely egy kicsit kakukktojás is részemről, mivel csak egy éve találtam rájuk, és visszamenőleg nem hallgattam meg - még - az addigi adásokat. Alapjában véve teljesen vállalható színvonalú műsorról van szó, talán a "lelkes amatőrök" lenne a legtalálóbb a jellemzésére. És ezt most a szó legnemesebb értelmében kell érteni, amiben benne van az, amire ki lett találva a podcast: akár te vagy én is összeállhatunk és egy pár óra múlva feltölthetjük az első adást. Meg persze benne van az is, hogy az ezután következő podcastek jóval rutinosabbnak, profibbnak hatnak egy összehasonlítás során. Sokszor van olyan hangulata az egésznek, mintha két barát (esetünkben nevezzük őket Neuroticnak és Michaelnek) felhívná egymást, és kötetlenül videojátékokról beszélgetne, közben keresgélne adatokat az interneten, vagy akár játszana éppen. Van egy erőteljes spontán kisugárzásuk, ami egyrészt természetességet kölcsönöz nekik, másrészt néha jobban is fel lehetne készülni a műsorba tervezett tartalmakból, több tényt és háttérinformációt megosztani a közönséggel.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy erőteljesen PC központúak a srácok, melytől az utóbbi években én távolabb kerültem, így meglehetősen kevés közös pont van az ízlésünkben. Ennek ellenére szívesen meghallgatom őket is, annak meg kifejezetten örülök, hogy mostanában egyre többet foglalkoznak a VR-al is.

Értékelés: 3/5

3. OtherSide - itt hallgathatod

Egy évvel később indította el podcast sorozatát egy közismert YouTube videós és egy játékfejlesztéssel foglalkozó szakember: Zoly és Phelan. (Mostanában vannak néha filmekkel foglalkozó részek is Phelan helyett másik beszélgetőpartnerrel, illetve van amikor Sasa ugrik be egy-egy epizód erejéig.) Bár az adások csak videó formájában elérhetőek, én ezeket le szoktam tölteni és csak a hanganyagot hallgatom meg, csakúgy mint a többi podcast esetében.

Tisztában vagyok vele, hogy Zoly egészen megosztó személyiség, egyfajta "gémerpuzsér"...én nem tartozom sem az elvakult rajongói, sem az elvakult köpködői közé. Előfordul, hogy maximálisan egyetértek vele, előfordul, hogy teljesen ellentétes véleményen vagyunk, meg persze ennek az árnyalatai is. Viszont el kell ismerni, hogy saját erőből elérte azt amit szeretett volna: videojátékokkal foglalkozik, a hobbijával keresi a kenyerét, minőségi mainstream tartalmakat gyárt a tyúbra.

A havonta-kéthavonta jelentkező műsorban nyomon követhetünk minden fontosabb eseményt a gémer világban, de az aktuális megjelenések mellett mindig akad valami érdekes téma is. Különösen izgalmas egy játékfejlesztő szemén keresztül látni az aktuális trendeket, Phelan meglátásai, elemzései, jóslatai néha teljesen más megvilágításba helyezik a már ismert történéseket.

Értékelés: 4/5

2. Checkpoint - itt hallgathatod

A PC Guru (valamint több más régebbi, azóta szintén megszűnt videojátékos magazin) két volt újságírója, Grath és Stöki indította 6 éve a kezdetben leginkább a retronak szentelt podcast sorozatot. Majdnem minden héten kapunk új hallgatni valót, vagy egy rövidebb "Mini" formájában, amelyben egy régebbi játékot beszélnek ki jól, vagy egy hosszabb, tartalmasabb számozott adást a legváltozatosabb témákban.

A közkedvelt témák közé tartoznak többek között a magyar print gamersajtó történetének állomásai, a 80-as/90-es évek magyar játékfejlesztései, vagy a különböző masinákat (személyi számítógép vagy konzol) kibeszélő adások. Szenteltek már külön epizódokat rengeteg kiadó vagy fejlesztő munkásságának, kultikus játéksorozatoknak, ugyanakkor előfordulnak kurrens témák is néhanapján, máskor pedig mélyebb, elgondolkodtatóbb beszélgetéseknek lehetünk fültanúi. A két szerkesztőhöz szinte mindig csatlakozik egy-két meghívott vendég is, az adott téma érintettje, vagy szakértője, illetve vannak gyakran visszatérő beszélgetőtársak a baráti körből, már-már egy nagy család benyomását keltve.

Bár az adások hangulata mindvégig könnyed és vidám marad, ennek ellenére egy profin felépített tartalomról van szó, amelyből sok új információt is megtudhatunk, vagy apró kis történeteken, anekdotákon szórakozhatunk. Külön ki kell emelnem Grath elképesztő tájékozottságát, tárgyi tudását: ha egyszer lesz majd valamelyik egyetemen videojátéktörténet óra, akkor nem valószínű, hogy nála felkészültebb, alaposabb oktatót találnának a feladatra.

Értékelés: 5/5

1. Konnektor - itt hallgathatod

Ha egy párhuzamos univerzumban videojátékokról készítene beszélgetős műsort Kefír, Grogu és Melba, valamint állandó- és beugrós vendégük, Nagypók és Cicó, akkor talán lenne esélyük, hogy elnyerjék a legjobb magyar nyelvű videojátékos podcast címet. Feltéve ha lenne olyan podcast applikációnk, amellyel a párhuzamos univerzumok adásait is meg tudjuk hallgatni... Addig azonban amíg ez nem elérhető, meglehetősen nehéz dolga van annak, aki el akarja bitorolni tőlük ezt a címet. 11 éve indult Magyarország első videojátékos podcastje és teljesen egyedülálló módon azóta minden héten jelentkezik adással - ha nem is mindig teljes létszámmal - Zephyr, Greg és Dewla valamint két vendégük, Warhawk és Csicó.

Én csak 2014-ben találtam rájuk, miután elfogytak a Gamer365 adások a táramból és kétségbeesetten kerestem egy ahhoz hasonló fülbevalót. Mondanom sem kell, hogy miután ráakadtam, visszamenőlegesen is meghallgattam az összes adást, azóta pedig az életem szerves részévé vált a heti Konnektor podcast meghallgatása, ugyanolyan természetes, ahogyan levegőt veszek, vagy vizet iszom. Talán ezért sem tudok elfogulatlanul beszélni róluk, hiszen az elmúlt évek során több mint 1000 órát hallgattam ezeket a beszélgetéseket, ami nem lehet véletlen.

Annak ellenére, hogy - tudomásom szerint - egyikük sem dolgozik főállásban a médiában, egy évtized alatt akkora rutinra tettek szert ebben a műfajban, hogy bármikor megtehetnék azt. Az adások összeszedettek, jól felépítettek, szinte mindig érződik, hogy a tagok felkészülnek rá, van ceremóniamester, van adásnapló, ami legalább nagy vonalakban felvázolja az aktuális témákat. Ezek mindig érintik a játékvilág legfontosabb történéseit, a nagyobb megjelenéseket mind az A,AA,AAA-k, mint az indiek tekintetében, illetve az éppen aktuális hardverbeszerzéseket is. Mivel hozzám hasonlóan retro korba hajló örökkéfiatalemberekről van szó, ezért nyilván nem várható el, hogy mindenre is jut idejük, de nagyon ritkán tudnék olyan címeket mondani, amelyekről egyáltalán nem esik szó, ha nem is azonnal a megjelenéskor. És ami a legfontosabb: soha egy percre nem éreztem még erőltetettnek, kiégettnek, lelketlen tartalomgyártásnak, pénzszerzési hajszának, amit művelnek. Helyette érezni lehet egy hobbi, egy életforma iránti lelkesedést, süt belőle mennyire szerettel csinálják ezt már hosszú ideje, úgy, ahogyan ezt kell: felhőtlenül, lazán és alázattal. Ez az a csapat, aki már több mint egy évtizede rajta tartja ujját a játékvilág ütőerén és mindenről megvan a véleménye. Ez az a csapat, akit 10, 20 év múlva is hallgatni akarok minden héten.

Értékelés: 5/5

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

CHASE
Top 15 FIFA

1 napja

Necroman Mk2
Majd nálatok

3 napja
5

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

3 napja
2

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

9 napja
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

Burzum
Kísértethajó

2024.01.01.
4

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

Burzum
"A legjobb lehetett volna!"

2023.12.24.
32

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==