p34c32021.05.01. 21:48

Egy geekember Germániában

Arra gondoltam, ezúttal megosztanék néhány momentumot, milyen is Németország egy gémer származású bevándorló szemén keresztül. Világmegváltó eszmék nélkül, csak egy egyszerű kisember észrevételei, gondolatai ezek az itteni életről...meg mindenről.

Miért éppen Aleska?

Ha valami nekem azt mondta volna 10 éve, hogy én hamarosan kivándorló leszek, Németországban fogok élni és letelepedni, akkor szakadtam volna a nevetéstől. Nem terveztem semmi hasonlót, szerényen, de normális körülmények között éltünk Nyíregyházán, egy számítástechnikai boltban dolgoztam mindenesként, majd gazdasági informatikusként egy önkormányzati cégnél. Amíg a munkámat el nem veszítettem, és a válság miatt lehetetlen volt bármilyen állást találni a megyében, a kisfiam éppen megérkezett erre a világra, néhány hónap múlva már az utolsó tartalékjainkból éltünk. Nem szeretem azt mondani, hogy nem volt más választásom, mert az embernek mindig végtelen számú választása van, amelyből én ezt választottam. Miért éppen Németország? A fő ok az volt, hogy előző évben mindkét testvérem családostól egy véletlen folytán szintén itt kezdett új életet, és ők tudtak sokat segíteni a kezdetekben, pedig nyelvtudás szempontjából észszerűbb lett volna az Egyesült Királyságban gondolkodni, az egyáltalán nem létező német nyelvtudásom miatt. (Egy apró megjegyzés a pillangó hatásról: mivel nagyon szorított az idő, és bizonytalan volt a németországi lehetőség, éppen túl voltam egy sikeres állásinterjún is, aznap vettem volna meg a jegyet Londonba, ha nem kapok egy hívást, hogy mégis indulhatok Stuttgartba.)

Hát akkor itt fogunk élni

Az első évben (2013) egyszer megkért az egyik magyar kollégám, hogy menjek már el hozzájuk hétvégén, be kellene a gyerkőcöknek állítani a bolhapiacon vásárolt Xbox 360-at Kinect-el. Amikor elmondta, hogy 100 €-ért vette a hétvégi bolhapiacon, és még pár Kinect-es játékot is kapott hozzá, az volt az első reakcióm, hogy biztosan átverték, mert ennyiért ez teljesen irreális, csak a szenzor és a játékok többet érnek. Meg amúgy is ki ad el kurrens játékkonzolt bolhapiacon??? Majd elmentem azért hozzájuk, beállítottam a teljesen újszerű slim konzolt a gyerekeknek, hibátlanul működött az újszerű masina.

Néhány héttel később beszélgettem a velem egyidős horvát kollégámmal, aki már itt nőtt fel Németországban. Kiderült, hogy ő is nagy videojáték rajongó, és tulajdonképpen részben a videojátékoknak köszönhetően tudunk beszélgetni, mert mindkettőnk angol nyelvtudásában fontos szerepük volt. Nehéz volt elmagyaráznom, hogy miért nem tudunk együtt játszani a Gears of War-al Live-on, ha mindkettőnknek megvan a játék és mindkettőnknek van Xbox 360 konzolja is...de nagy nehezen megértette, hogy Magyarországon az embereknek általában hackelt konzolja van, mert nagyon kevesen engedhetik meg az ottani jövedelmekből az eredeti játékok beszerzését. Nem is tudta, hogy ez egyáltalán lehetséges.

Egyik hétvégén elvitt a közeli nagyváros GameStop üzletébe, vidéki gyerekként nem igazán láttam én még ilyet élőben. Voltak Nyíregyházán is konzol boltok, de ott "csak" normál kiadású játékok voltak, illetve néhány periféria, hardver, meg a virágcsokrok a pult alól. A különbség nagyjából akkora volt, mint amikor a Nyíregyháza Városi Stadion után belépsz az Allianz Arenába. Csodálatos volt először élőben a gyűjtői változatokban, mindenféle szobrokban és figurákban gyönyörködni, felpróbálni a baseball sapikat, elveszni az merchandise-ok tengerében. Furcsa volt látni, hogy mekkorát megy itt a Nintendo (akkor debütált éppen a Wii U), még furcsább volt látni, hogy mindkét nem közel azonos létszámban képviselteti magát az üzletben. Az egyenesen sokkoló volt, hogy egy csinos fiatal hölgy hosszas válogatás után 5 db (!!!) játékkal (Wii, Wii U, 3DS) távozott a kasszától.

Sok-sok ilyen kis apró történet után kezdett bennem tudatosulni, hogy mennyire más az élet egy jóléti társadalomban. Hozzá kellett szoknom, hogy az emberek jó részének itt általában sokkal több pénze van, mint amennyire ténylegesen szüksége lenne, ezért nagyságrendekkel komolyabb összegeket tudnak például hobbira is fordítani, mint egy elmaradottabb térségben. Nagyon fontos, hogy "az emberek jó részének" megjelöléssel nem a társadalom jóval átlagon felül kereső felső ötödét értem, hanem egy kétkezi munkásnak is megadatik ez a lehetőség. (Köztük nekem is, aki az abszolút 0-ról kezdte újra az életét.)

Flohmarkt, azaz a bolhapiac

Mivel jóval magasabbak a jövedelmek, ebből következik, hogy az emberek szinte keresik, hogy mire is tudnák azt elkölteni. Ezért hatalmas a fogyasztás/túlfogyasztás/felhalmozás az élet minden területén és elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb szelektálni kelljen. Ez leginkább két módon történik: vagy a nagy múlttal rendelkező tradicionális "Flohmarkt"-okon (bolhapiac, ócskapiac), vagy modernebb formában az interneten, ahol a www.ebay-kleinanzeigen.de a legnagyobb ilyen weboldal.

Nyíregyházán mindössze néhányszor voltam életemben ócskapiacon, nem is nagyon emlékszem, hogy vettem e valaha ott valamit, ehhez képest nem győztem a számat tátani az első németországi bolhapiacon. Természetesen itt is megtalálhatóak a nagymama porcelánjai, a giccses faldíszek, a kerti szerszámok, a söröskorsók, autóalkatrészek, ruházat...de ennél jóval több is. Egy kincskeresőnek igazi Kánaán ez a terep: van aki régi hanglemezekre vadászik, van aki az akár a vételárnál százszor többet érő festményekre, míg mások az antik bútorok között bóklásznak szívesen, a kis történészek meg a Harmadik Birodalom ereklyéit kutatják. A kocka észreveszi a minden korszakból fellelhető játékkonzolokat és mindenféle kiegészítőiket a NES-től az Xbox Classic-on át a PlayStation 3-ig, a hozzájuk kötődő konzol- és számítógépes játékokat, akár gyűjtői/limitált változat formájában is, a könyv -és képregény hegyeket az elmúlt 100 év terméséből, vagy CD-DVD-BluRay lemezek ezreiből válogathat, ha még szeretne egy kicsit visszamenni egy olyan világba, amikor még nem steamelve volt a szórakozás.

A kisfiam is profitált az évek alatt rendesen a bolhapiacos csavargásainkból: kezdetekben az autók, a markolók, a dínók, Tűzoltó Sam, Transformers, Playmobil, majd szépen lassan beszivárogtak a társasjátékok, meg a videojátékok is, illetve sikerült egy kisebb gyerek könyvtárat is összegyűjtenünk számára. Az IRDATLAN mennyiségű LEGO szettről (Duplo, Technic, Bionicle, City, Ninjago, Chima, Star Wars, Marvel, DC, stb.) semmiképpen ne feledkezzünk meg, fel sem fogja, mit jelent, amikor azt mondom neki, hogy az összes osztálytársamnak, szomszédomnak, barátomnak és nekem összesen sem volt annyi LEGO-ja, mint neki! :-)

A legjobbat nem is mondtam még: mindezeket a bolti ár töredékért, sokszor szinte egy jelképes összegért kaphatod meg - az esetek jelentős részében teljesen újszerű, makulátlan állapotban - hiszen a középosztálybeli családok, magánszemélyek elsődleges célja a bolhapiacon a felesleges tárgyaktól való megszabadulás, nem a profitszerzés. A teljesség igénye nélkül, csak hogy példákkal is alátámasszam, vettem már 1 €-ért:

  • Catan társasjátékot
  • Logitech botkormányt (USB, akár PS4-hez is)
  • éjjellátót a Modern Warfare 2 gyűjtői változatából
  • The Last of Us filmzene CD-t
  • bontatlan PS Vita fülest.

10 € környékén volt már Ezio figura az Assassin's Creed II-ből, egy igazán pompás The Last Guardian szobor is, Mass Effect trilógiáról nem is beszélve.

Kezdetben még bizalmatlan voltam, de aztán egyre többször tapasztaltam, hogy mennyire megbízhatóak az emberek. Ha valaki azt mondja, hogy egy 1000 db-os puzzle hiánytalan, akkor az úgy is van, különben megmondja őszintén, hogy valószínűleg az, de nem biztos benne. Ha egy játékkonzol hibátlanul működik, vagy be sem kapcsol. Akaratlanul is elkezdtem én is felhalmozni magam körül az érdeklődési köröm tárgyait, nem tudtam ott hagyni mondjuk egy egyszer használt, még fóliás PlayStation 2-t minden tartozékkal 20 €-ért, egy újszerű Vitát 40-ért, egy Nintendo Wii-t 20 játékkal, 4 eredeti irányítóval, kormányokkal, Balance Board-al 50 €-ért, a játékokról nem is beszélve. A elkerülhetetlen végzet utol ért engem is, egyszerűen elfogyott a hely, ahol ezeket tárolni tudtam volna, így arra a kényszerű elhatározásra jutottam, hogy csak a szívemnek legkedvesebb darabokat tartom meg, a "nyugdíjas évekre" felhalmozott javakról lemondok némi profit fejében.

Vicces, hogy pont azon a bolhán volt egy hihetetlen jó fogásom is - egy 15 db-os Lego Star Wars gyűjtemény formájában mindössze egy ötvenesért - ahová először mentünk mi is ki, életünkben először nem vásárolni, hanem eladni. Hatalmas móka volt ezeket összeépíteni a fiammal, de a helyhiány miatt ezek is másnál találtak új otthonra, az extra bevételből meg érkezett egy NintendoÁlomCsomag by Apa a 8. születésnapra! :-)

Kleinanzeigen, az óriás apró

A jóságok nagy részét azonban online adtam el, ami túl ritka vagy értékes volt az ment ebay-re, vagy ebay-kleinanzeigen-re. Az utóbbi abban különbözik a "normál" ebay-től, hogy főleg magánszemélyek használják, illetve nincs értékelési rendszere, bár újabban ebben az irányban is történt előrelépés, viszont nem kell jutalékot fizetni az értékesítés után, bár jóval kevesebb extra szolgáltatást nyújt a feleknek.

Itt most tennék egy rövid kitérőt, 8 évvel ezelőtt elég rossz tapasztalatokat szereztem a Magyar Postával kapcsolatban, többször tűntek el sajnos eladott és vásárolt termékek is nyomtalanul. Ezzel szemben mióta itt élek, 8 év alatt mindössze egyetlen egyszer nem kaptam meg egy olyan online vásárolt Wii U játékot, amely nem ajánlva/biztosítva volt feladva. A több száz másik, szintén nem biztosított áru mindig gond nélkül megérkezett, remélem ez így is marad. Még soha nem vert át senki, nem kaptam hibás terméket. Pedig vettem már mini PC-t, játékkonzolt, laptopot és megannyi szórakoztatóelektronikai eszközt is. Remélem ez is így marad. De itt sem árt az óvatosság, az örök törvény: ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem igaz. Kivéve ha ott van a mágikus 6 betű a fizetési módnál: PayPal. Azt hiszem kijelenthetem, hogy Németországban ez a fő online fizetési eszköz, nagyban hozzájárul az eladók és a vevők közötti bizalom megteremtéséhez. Hiszen ha valamit PayPal-al fizetsz ki, és nem kapod meg a terméket, hibás vagy eltér a hirdetett paraméterektől, elégedetlen vagy...akkor garantáltan visszakapod a pénzed, tehát nem tudnak átverni. Ha valahol nem tudsz PayPal-al fizetni, ott már valami nem stimmel, bár a magánszemélyek esetében más ok is állhat a háttérben: van aki a PayPal jutalékát szeretné megspórolni, míg mások a visszaélésektől félnek a vevő részéről. Kétszer volt olyan eddig, hogy vettem valamit, PayPal-al fizettem, majd nem kaptam meg a terméket, mindkétszer pár héten belül visszakaptam a teljes vételárat.

Természetesen nem muszáj a Kleinanzeigen-ről szállítással rendelni, személyesen is elmehetsz a termékért. Mivel tényleg monumentális az egész országban a használt piac a már említett okok miatt, akár egy 20-30 kilométeres sugárban is hatalmas a kínálat, főleg ha egy nagyvárosban, vagy közelében élsz. Csak egy példa a közelmúltból a nagyságrendek megértéséhez, hogy kicsit kidugjuk a fejünket a geek veremből, hiszen lassan itt a nyár: év elején kénytelen voltam beszerezni egy kiváló, használt elliptikus trénert, mivel itt az összes konditeremnek be kellett zárnia. (Állítólag valami titokzatos vírus miatt...) Jelenleg egy 30 kilométer sugarú körben kb. 300 db használt gépből tudnék választani, néhány korosabb, de még használható modell akár ajándékként is elhozható. Egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 6 db eladó használt elliptikus trénert kínálnak eladásra az egyik népszerű hasonló témájú portál szerint. Ha maradunk a kaptafánál: Nyíregyházán jelenleg 5 db eladó PlayStation 4 játékkonzol elérhető, a közelben lévő hasonló méretű városban ennek pont a hússzorosa, azaz kb. 100 db.

Bútorokat, háztartási gépeket valami egészen nevetséges árakon lehet vásárolni. Nem túlzás azt állítanom, hogy pár hónap alatt akár teljesen ingyen/jelképes áron is be tudsz egy lakást rendezni, mert "ingyen elvihető" hirdetésből is van tucatnyi. Költözés miatt, vagy csak megunták, nem megy már a színe az új nappalihoz. Nem szemét, nem használhatatlan, nem szakadt, nem sérült, nem 50 éves. Nem akarja hetekig árulni. Az első években azért néhányszor éreztem magam kényelmetlenül, amikor friss első generációs bevándorlóként, minimális nyelvtudással rendkívül jómódú házakból hoztunk el bútort, biciklit, babakocsit, műszaki cikket...arcpirítóan jelképes árakon. De megtanultam elfogadni az ilyen helyzeteket, a saját helyzetünket, megköszönni és örülni neki. Igazából ezek a jólelkű emberek is örülnek szerintem, ha ilyen módon "segítenek" is valakinek, illetve meg is szabadulnak a feleslegesség vált daraboktól, így felszabadítva a helyet az új számára.

Emlékezetes jó fogásom innen - másfél évvel ezelőtt - az a PC is, amin éppen ezeket a sorokat gépelem: Asus gamer mobo, 4. generációs i5, 16 GB DDR3, 2 GB HDD, Corsair ház/táp/vízhűtés/256SSD. Nem nagy szám persze, de retrózni vettem főként a 2013 előtti játékokhoz...150 €-ért, ugyanennyiért pattintottam bele egy új RX580-at és elvagyok vele még pár évig azzal, amire nekem kell.

Az utóbbi 1-2 évben a játékok gyűjtői változatait figyelgetem, ezek most az új szerelmeim. Néha-néha lecsapok egy kihagyhatlan ajánlatatra, de sokat nem tartok meg a helyhiány miatt, hanem miután kibontottam, megtapogattam, megcsodáltam, átlapoztam az artbookot, megy is új gazdát keresni. Gyorsan le kell csapni, ha van egy jó ajánlat, mert pörögnek ám a kincsek, naponta akár több száz darab is tulajdonost válthat.

A használt lemezes videojátékok árát is meglepően rövid idő alatt le tudja gyűrni a túlkínálat, az új címek akár 1-2 hónap után is már féláron, fél év elteltével akár negyedáron megszerezhetőek. Nem mondom, hogy néha-néha nem ülök fel én is a hype vonatra, és előrendelek egy-két ígéretesebb darabot, de az esetek többségében az a pár hónap számomra már semmit nem jelent. Nem is csak a takarékoskodás miatt, de többször előfordult, hogy teljes áron vettem meg valamit, és mire ténylegesen "sorra került" már negyedáron megvehettem volna, így tanultam az ilyen esetekből és csak olyan elsőnapos vásárlások jöhetnek, amelyekkel tényleg annyira játszani szeretnék, hogy amint megérkezik a lemez, már bontom is ki.

Játékot a játékboltból

Hogy honnan érkezik a lemez? A legnagyobb videojáték forgalmazók a Saturn/Media Markt áruházak, a GameStop hálózat. (Valamint a kizárólag online rendeléseket fogadó Jeff Bezos űrcsilliárdos modernkori Amazon raktárültetvényei, de az nálam mindig a legutolsó...ha ebay-en nem találok olcsóbban, ami elég ritka.) Néha én is szeretek bemenni egy ilyen üzletbe, és pár órát bóklászni a szórakoztatóelektronikai újdonságok között, de az esetek többségében online vásárolok. Az ebay-en gyakran lehet találni a "hivatalos" árnál kedvezőbb ajánlatokat, illetve itt is van minimális szürkeimport, azaz nem a német kiskereskedelmi verziót kapod, hanem általában brit vagy skandináv importot, de kaptam már Magyarországon forgalmazott PSVR játékot is. Vegyük észre azonban, hogy Németországban a digitális értékesítés jóval népszerűbb, bár nincsenek konkrét számaim, de elég beszédes, hogy tavaly egy magyar The Last of Us csoportban egy közvéleménykutatás alapján a tagok negyede választotta a PlayStation Store-t, míg egy ugyanilyen német csoportban a tagok 60%-a.

Egy-egy nagyobb megjelenés környékén érdemes elmenni személyesen is egy nagyváros egyik áruházába, és rácsodálkozni az egyetlen játék több száz példányából felépített hegyre, felülni a hype vonatra, élvezni a display-ek/zászlók/óriásposzterek látványát, milyen amikor rajtad kívül még 50-en állnak éppen sorba ugyanazzal a várva várt műanyagdarabbal a kezükben. És akkor milyen lehet egy új konzol érkezése? Fogalmam sincs, mert a PS4 vonatra egy évvel a megjelenés után szálltam csak fel, tavaly meg mindössze pár kontroller, kiegészítő és néhány játék jelezte az 5-ös gyors indulását.

Ha már itt tartunk: Hogyé' a vas? Az aktuális új modellek listaárai közel azonosak a magyarországi árakkal, mindössze a 8%-os ÁFA különbözet érzékelhető. A különbség viszont, hogy őrült piaci verseny van a vásárlók kegyeiért, rengeteg akció van, a nagy forgalmazók óriási mennyiséget rendelnek egy gyártótól, amire már jelentős kedvezményeket lehet kicsikarni, tehát van miből engedni. Így fordulhatott elő, hogy egy PS4 Slim konzolt vagy egy PSVR headsetet kamerával már 2017-ben 199 €-ért tudott kínálni a Saturn egy Black Friday akció keretében. (És ilyenkor nem 100 darab elérhető az egész országban, hanem mondjuk 10.000) A Black Friday akciók egészen mást jelentenek itt: a Doom Eternal BF hirdetését pont sikerült tavaly mindkét országban elkapnom: Míg otthon 12 990 Ft volt a szenzációs ár, itt 9,99 €...ennyiért be is zsákoltam, de nem volt még időm elkezdeni. Videojátékoknál egyébként is gyakoriak például a "2-t fizet 3-at kap" akciók is, amelyek minden címre érvényesek.

Garanciális ügyintézésre szerencsére eddig ritkán volt szükségünk, de minden esetben problémamentesen és gyorsan lezajlott a folyamat. Online rendelés esetén 30 napon belül el lehet állni a vásárlástól, visszaküldöd a terméket és visszakapod a teljes vételárát. KAMATMENTES és minden kezelési és egyéb költségtől mentes (0 % Finanzierung) áruhitelt gyorsan és könnyen kaphat bárki, aki nincs rajta az ún. "Schufa"-listán, korábbi tartozások, nemfizetés miatt.

Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle, azaz Állj, vagy lő a mamám!

Gondolom észrevettétek már, hogy a videojátékos médiumokon az egész Európában elfogadott PEGI (Pan European Game Information) tartalombesorolási rendszer logóján kívül egy másik logo és szám, a USK is mindig megtalálható. Az Észak-Amerikai ESRB (Entertainment Software Rating Board) besorolási rendszerhez hasonlóan a németeknek is egy saját rendszerük van erre, amelynek keretében újságírók, pedagógusok, szociológusok és más szakemberek közreműködésével készítik el a korhatár besorolásokat, ez egyes esetekben eltérhet a PEGI besorolástól.

Talán még az is megvan, hogy a 2000-es években messze földön hírhedt volt a német cenzorok szigorúsága, ha céltalan erőszakról vagy kendőzetlen szexualitásról volt szó, nem beszélve a vészkorszak jelképeiről: a szvasztikáról vagy a Führer-ről. Sok fejlesztőnek kellett kivágnia jeleneteket a játékból, kevésbé erőszakossá tennie azt, vagy az egész játékot úgy alakítani, hogy hús-vér emberek helyett robotok vagy zöld vérű zombik legyenek a szereplői, ha Európa egyik legnagyobb piacán is szerették volna a játékukat megjelentetni.

Mára mindez jórészt a múlté. Az előző generációban még több játéknál tudatosították ezt a játékosokkal is a "100% UNCUT" feliratokkal (Doom 2016, Fallout 4), de már nem hívják fel erre külön a figyelmet, hiszen természetessé vált. Üzletileg sem éri meg cenzúrázni, hiszen akit zavar, az minden probléma nélkül megrendeli egy random Európai országból, ezzel a lépéssel is a hazai piacot szűkítve. Inkább rányomják a piros USK 18 plecsnit és szülők majd eldöntik, mit engedélyeznek a fiatal csemetéknek. A korhatár besorolásokat nagyon komolyan veszik, az üzletekben simán elkérik a személyi igazolványt, ha nem egyértelmű a kis vérfritzikék kora, sőt még PSN feltöltőt is csak nagykorúak vásárolhatnak! A fentebb említett ebay-kleinanzeigen.de apróhirdetési oldalon egyáltalán nem engedélyezik a USK18-as játékok értékesítését, gyűjtői változatokat is csak a játéklemez nélkül szabad eladásra kínálni. Ha online rendelsz USK18-as játékot, akkor a postásnak igazolni kell a korodat, ha normál ebay-en adsz el ilyen játékot, neked is kötelező azt kormegerősítéssel küldened.

Deutschland, Deutschland über allen.

Németország hivatalos nyelve a német. Pont. Nem véletlenül mondta a Mutti néhány éve, hogy aki Németországban akar élni és dolgozni, annak meg kell tanulni a német nyelvet. A statisztikák szerint a lakosság több mint fele beszél angolul, az igazság az, hogy nem szívesen, csak ha muszáj. Ha valaki egy ennyire erős, fizetőképes piacon szeretne bármilyen kulturális/szórakoztatóipari terméket eladni, akkor bizony azt honosítania kell. Nem csak a filmeket, könyveket, képregényeket...hanem a társasjátékokat, vagy éppen a videojátékokat és azok útmutatóit is, és nem is mindegy, hogy hogyan. 2018-ban a legnagyobb német Red Dead Redemtion II csoportban óriási hiszti volt, amikor kiderült, hogy a hamarosan megjelenő játékban nem lesz német SZINKRON, "csak" német felirat. Amíg Magyarországon szinte elképzelhetetlen, hogy egy videojátékhoz színvonalas magyar szinkron készül (egy-két kivételtől eltekintve konkrétan bármilyen szinkron), addig itt ez egy magától értetődő, mondhatni alapértelmezett beállítás. Nem állítom, hogy minden játékhoz van szinkron, de a háromnegyedükhöz biztosan, német felirat nélkül viszont még próbálkozni is felesleges.

Nem vagyok rendszeres olvasója egyik magazinnak sem, de amíg Magyarországon tavaly megszűnt a nyomtatott gamer sajtó utolsó két mohikánja is, itt továbbra is töretlen a népszerűségük. Legalábbis erre következtetek abból, hogy még mindig több mint 10 különböző rendszeresen megjelenő videojátékos folyóiratot tudok átlapozni az újságárusnál. Külön lapja van a Nintendósoknak, PlayStationösöknek, az MMORPG-seknek, a Minecraft-osoknak, a retro játékosoknak, de a nem rendszeres különszámok is gyakoriak egy-egy játékról.

Ma már csak mosolygok rajta, de 2014-ben, amikor az első PlayStation 4-es játékaimat vettem, még mindenképpen angol borítósokat akartam, hiszen a Magyarországon szocializálódott bennem élő gamer azt tartotta a "normálisnak". (Az egész kivándorlósdira akkor még csak egy átmeneti, szükségmegoldásként tekintettünk, távlati célok nélkül...aztán magam sem tudom már pontosan mikorra lett nyilvánvaló, hogy a magyarországi gazdasági/politikai/társadalmi berendezkedésbe már nem lennénk képesek visszatérni. Meg nem is akarunk.) A lemezeken/német Store-ban vásárolt játékok természetesen játszhatóak angolul, vagy az elérhető más világnyelveken is. A német borítós tokban a legtöbbször teljesen ugyanaz a Blu-Ray lemez található, mint ami Nagy-Britanniában vagy Magyarországon, bár sajnos előfordul régiós forgalmazás is: külön Nyugat- és Kelet-Európa, esetleg Skandinávia vagy Dél-Európa. A Sony exkluzív játékok mind tartalmazták eddig a magyar feliratot is, ezeket lehet német szinkron/magyar felirat kombóval is tolni. De például a Witcher III vagy a Cyberpunk 2077 játékokhoz hiába van hivatalos magyarítás, az nem elérhető sem a Store-ban, sem a lemezes verzión. (Az ilyen esetekben elszomorít, hogy 17 évvel az Európai Uniós csatlakozásunk után a mai napig nincs egyetlen magyar játékszoftver kereskedő sem, aki ilyen esetekben postázna az EU-ba...)

A Netflixen a filmek, sorozatok 99%-hoz érhető el német szinkron, és egy ideje egyre több tartalomhoz lehet mellé magyar feliratot is társítani, tehát soha nem volt ennyire jó szórakozva nyelvet tanulni.

Rajta vagyunk az ügyön mi is már egy jó ideje, mert nagyon úgy néz ki, hogy végleg haza már csak 2048-ban (szép kerek szám, és egy PS Vita nyitócímben is szerepelt) megyünk nyuggerként, addig maradunk az NSZK-ban. Nehéz lenne játékosként ennél jobb helyet találni. Ahogy a művelt német mondja: The Best Place to Play

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==