p34c32022.01.19. 20:00

PlayStation 4 TOP10

Elérkezett a számvetés ideje, kiválasztottam az előző generáció számomra legkiemelkedőbb darabjait.

Akármennyire is öregszem vagy érzem kiégettnek néha magam, azért mindig találok néhány játékot, amelyek kiemelkednek a mezőnyből és sok-sok önfeledt órát töltök velük. Bár idén is megjelenik még több nagyobb cím is PlayStation 4 platformra, de ezeket már inkább tekinthetjük jelen generációsnak, amelyeket bizonyos kompromisszumokkal az előző generációs gépekre is kiadnak, ezért talán nem korai lezárni az előző generációt.

Sorrendet megpróbáltam ugyan felállítani, de ezen a szinten szinte nincs is jelentősége, mert mindegyikük igazi mestermű. (A PlayStation VR játékokat és a különböző remaster/definitive/HD/stb. kiadásokat szándékosan kihagytam, bár 1-1 kivétel erősíti a szabályt.)Az alábbi 10 játékot vinném magammal ebből a generációból a lakatlan szigetre:

10. Batman: Arkham Knight (Rocksteady Studios, 2015)

A Rocksteady Studios gondos kezei között a sötét lovag a videojátékok műfajában is elfoglalhatta végre az őt megillető helyet. Amikor azt hittem, hogy az Arkham City után már nem lehet emelni a tétet, adtak nekünk egy még hatalmasabb Gotham City-t és egy überkirály Batmobile-t hozzá. A történet - képregényes mércével mérve - izgalmas és fodulatos volt, a játékmenetből és a látványból meg hozta a szokásos magas nívót.

Mai szemmel: A PC-s port silány minősége vetett árnyékot ugyan rá, és sajnos sem PlayStation 4 Pro, sem PlayStation 5 upgrade nem készült a mai napig hozzá, így konzolon kénytelenek vagyunk beérni a megjelenéskori 1080p/30fps móddal. A Rocksteady összedobott még egy Batman: Arkham VR játékot a VR korszak hajnalán, aztán jó érzékkel pihenni küldte Bruce úrfit és idén Metropolis-ból jelentkezik az Öngyilkos Osztag.

9. Uncharted 4: A Thief's End (Naughty Dog, 2016)

A PlayStation 3-ra megjelent Uncharted trilógiához már csak a Nathan Drake Collection formájában volt szerencsém és hazudnék ha azt mondanám, hogy eldobtam az agyam tőle, inkább csak "tök jó" volt. A következő évben érkező, Nathan kalandjait lezáró epizód előzeteseinek sikerült behúznia, és azonnal beleugrottam. És milyen jól tettem, ez volt az első játék, amelynél úgy igazán éreztem, hogy megérkezett a következő generáció, többször is meg kellett állnom játék közben az államat keresgélni. (Kb. mint múlt hónapban a Matrix Unreal 5 Demo alatt.) Ekkor tudatosult bennem, hogy a Naugty Dog egy teljesen más ligában játszik.

Mai szemmel: Január végén érkezik a Legacy of Thieves Collection keretében PlayStation 5 és PC platformokra Nathan utolsó kalandja, természetesen felturbózott grafikával. Bár sok sugár lekövetődött azóta a Dunán, talán még mindig érteni fogja a master race, miért tartották 6 évvel ezelőtt - platformtól függetlenül - a világ legszebb videojátékának.

8. Resident Evil VII Biohazard (Capcom, 2017)

A Capcom és a Resident Evil nagy feltámadása parádésan sikerült, amennyire féltem az első személyű nézettől, annyira az előnyére fordította azt a borzongás új szintre emelésében. A Baker rezidenciánál nem sok nyomasztóbb hellyel találkoztam eddigi pályafutásom során, mint ahogyan a Baker családnál sem kívánhatna az ember groteszkebb ellenfeleket.

Mai szemmel: Mai napig az egyik legklasszabb AAA VR játékhoz van szerencsénk, sajnos még mindig csak PlayStation VR-on. Ott viszont garantált életed egyik legfélelmetesebb, legnyomasztóbb horror élménye. Tavaly megérkezett Village alcímmel a történet folytatása is, amelyet ugyanúgy szeretnek a rajongók.

7. It Takes Two (Hazelight Studios, 2021)

Az It Takes Two maga a videojátékos ünnep: a szemet gyönyörködtető art designt, a szeretnivaló karaktereket, a tökéletes irányítást és az irdatlan mennyiségű kreatív energiát összefogja a zseniális Josef Fares, miközben soha nem látott elemekkel forradalmasítja a játékmenetet.

Mai szemmel: Mivel ez a legfrissebb játék a listán, nehéz még hosszú távú következtetéseket levonni, de kevés helyen nem jelölték "Év Játéka" díjra, és elég sok helyen be is zsebelte azt, többek között a 2021-es Game Awards-on is az Év Játékának választották.

6. Marvel's Spider-Man (Insomniac Games, 2018)

Megszámolni is nehéz lenne, hány Pókember játék készült az elmúlt évtizedekben, néha egészen silány és néha egészen elfogadható minőségben. Meglepően sokáig kellett várni, amíg kedvenc szuperhősöm bekopogtatott az AAA liga ajtaján, de végre a hírnevéhez méltó kezekbe került Peter Parker csodálatos életének egyengetése. Remekül sikerült Manhattan homokozóvá alakítása, sok-sok óra elteltével is fenemód élvezetes csak úgy hálóhintázni a városban, hátha történik valami. Excelsior!

Mai szemmel: A PlayStation 5 premierjére elkészítették a játék felturbózott változatát, még szebbé/gyorsabbá/sugárkövetőbbé varázsolva New York City-t, valamint Miles Morales bőrébe is belebújhatunk egy spin-off keretében. Gondolom nem lepődött meg senki, amikor bejelentették a folytatást... Drake után talán hamarosan Parker is kiszabadulhat a Sony börtönéből?

5. God of War (Santa Monica Studio, 2018)

Egy játék, amelynek minden eleme fényese csiszolt gyémánt. Káprázatos élmény elveszni a jól ismert, de mégis frissnek ható északi mitológia világában, élvezetes kihívás az összetett harcrendszerben egyre jobbá válni és részt venni apa-fia szívhez szóló egymásra találásában. Tipikusan olyan játék, amelynek nem akarod, hogy vége legyen.

Mai szemmel: Megtört a jég és Kratos éppen most látogatott el számítógépekre is, míg PS5-ön már 60 képkocka/másodperces képfrissítéssel élvezhetjük a harcot. Idén érkezik a folytatás Ragnarök alcímmel PS4/PS5-re, indokoltan az év legjobban várt megjelenése.

4. The Last of Us Remastered (Naughty Dog, 2014)

Az egyetlen remaster a legjobb tíz között, egyben első PlayStation 4 játékom is. Lehet, hogy a zombis téma túl elcsépelt, a csőjáték mechanika túl egyszerű...de amit a Naugty Dog a történetmesélés és karakterábrázolás területén letett az asztalra, az maradandó és felejthetetlen. Hátborzongató látvány, ahogyan a természet visszafoglalja magának az épületeket, a városokat, a bolygót és hátborzongató élmény, amikor rájössz, hogy a játék legkegyetlenebb szörnye maga az ember.

Mai szemmel: Annak ellenére, hogy "csak" egy remaster volt, nyolc éve lenyűgöző látvánnyal kényeztetett a Naugty Dog, a PS4 Pro megjelenésével érkezett a 4K/60 fps is. Sok pletykát hallani egy már szinte elkészült remake-ről, remélem beigazolódnak.

3. The Last of Us Part II (Naughty Dog, 2020)

A Naughty Dog harmadszor is helyet követel magának a listán, ezúttal már a dobogó alsó fokáról mutatja meg, milyen az, amikor a példátlan tehetség találkozik a maximális támogatással. Nem volt könnyű a már szinte teljesen irreális várakozásaimnak megfelelnie, de sikerült még azokat is jócskán felülmúlnia Neil Druckmann-nak és csapatának. Amit ebből a zsánerből ki lehet hozni, azt kihozták, valószerűtlenül gondos, aprólékos, igényes megvalósításban. Akármennyire is zord jövőképet vetít elénk, egy ilyen játék után rossz érzés visszatérni a valóságba.

Mai szemmel: Egyelőre csak egy 60 képkocka/mp módot tartalmazó javítás érkezett PS5-re, de pletykálnak egy bővített/rendezői/definitív változatot is, talán tartalmi bővítéssel, talán többjátékos móddal.

2. The Witcher III - Wild Hunt (CD Projekt Red, 2015)

A Witcher harmadik része jóval több egy videojátéknál, és alig kevesebb egy igazi szerelemnél. Már első látásra halálosan belé lehet zúgni, de azután is történik minden nap egy kis apróság, amitől még jobban a rabja leszel, a jelentéktelen hibáit meg észre sem veszed. Zseniális, többszörösen összetett és elágazó történetek bontakozhatnak ki a legapróbb mellékküldetésekből, majd azon kapod magad, hogy napközben is csak ezeken a történetszálakon jár az agyad, szabadidődben meg úgy ülsz előtte tíz órát, hogy csak egynek tűnik.

Mai szemmel: Szinte hihetetlen, de a Witcher 3 már hordozható formában is elérhető Nintendo Switch-en, de idén érkezik a nextgen patch is feljavított grafikával és ray-tracing-el, valamint a netflixes sorozathoz kapcsolódó, ingyenes DLC-vel. Nagyobb összegben mernék fogadni, hogy már javában készül a folytatás is...

1. Red Dead Redemption II (Rockstar Games, 2018)

Nem volt könnyű dolga a Rockstar Games-nek ebben a generációban, hiszen csak egyetlen teljes értékű, új megjelenéssel álltak elő, de még így is sikerült tető alá hozni a PlayStation 4 legjobb játékát. Megmutatták, hogy az ő nevük még mindig egyet jelent a játékfejlesztés csúcsával, legyen szó a Red Dead Redemption 2 bármely eleméről, csak a boldogságtól meghatódva, könnyes szemmel tudok megnyilvánulni. Egyszerűen nem tudok a vadnyugati kalandozásnál szórakoztatóbb kikapcsolódást elképzelni, olyan ez nekem, mint egy terápia.

Mai szemmel: A Red Dead Online a mai napig frissül, de technikailag még nem kapott semmilyen nextgen frissítést a játék. A Rockstar/Take2 párost ismerve lesz belőle remaster, persze nem ingyen. Évek óta csiripelik a madarak, hogy készül a "folytatás", mégpedig a Red Dead Redemtion remake-je formájában. Remake-edjünk, partner!

This is 4 the Players!

A lista végére érve biztos feltűnt, hogy nem sok indie vagy rétegjáték volt rajta, csak mainstream címek. Nem mondom, hogy nem kóstolok bele más műfajokba is néhanapján, de nekem ez a nézdahátam akció/kalandjáték műfaj jön be a legjobban, ezért is szerepelnek ekkora számban az első tízben. A Sony összességében fergeteges exkluzív kínálattal állt fel a PlayStation 4 mögé, a TOP10-be be nem kerülő játékaikból is olyan csokorral lehetne előállni, hogy a legnagyobb kiadók is belepirulnának, ráadásul szinte mindegyikük új IP: The Last Guardian, Shadow of the Colossus, Until Dawn, Days Gone, Horizon, Bloodborne, Ghost of Tsushima.

Ott van még az a fránya backlog...mert jelen állás szerint ezt tartom a tíz legjobbnak, de ki tudja, hogy látom majd pár év múlva, ha azok nagy része is sorra kerül. Assassin's Creed Valhalla, Cyberpunk 2077, Death Stranding, Dishonored 2, Doom Eternal, Prey, Resident Evil 3. Csak néhány cím, amelyet mindenképpen szeretnék végigjátszani, de van még kétszer ennyi, amelyek ki tudja hány év múlva kerülnek sorra, ha egyáltalán. Aztán még ott vannak, amelyekbe belekezdtem de félbemaradtak és annyi idő eltelt, hogy előről kellene kezdeni...no meg ott van a több száz PS Plus-ban összegyűjtögetett kacat. Néha hajlamos vagyok sírni, hogy nincs elég jó játék, amikor meg készítek egy ilyen toplistát, szinte szégyellem magam, mert soha nem látott mennyiségű pazar játékkal árasztanak el minket, játékosokat, még ha nem is mindegyik ez a 10/10 pontos "gyémánt" kategória.

Mégis akkora mennyiség, hogy simán előfordulhat, hogy a te TOP10-eddel szinte egyezésünk sincs. Vagy igen?

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==