Hellfrost2008.03.20. 11:57

Resistance

Az elsőkörös játékok többnyire nem számítanak olyan nagy eresztésnek semmilyen platformon, de valahogy még is el kell indulni, sokak számára mégis ezek közül kerül ki az egyik nagy kedvenc, az első élmény egy új gépen. A Resistance nek viszont nincs miért szégyenkeznie szerintem.

Kezdetek

Mint mindenki tudja a PS3 rajtja minden volt, csak zökkenőmentes nem, rengeteg csúszás közepedte igen erőtelejes és hangos ellentábor kellős közepébe csöppent, és a kínálat is elmaradt a konkurenciától igen rendesen. Sokan feladták a várakozást, és valami más gépet vettek, mások úgy döntöttek kivárják míg olcsóbb lesz, a sajtó egyértelműen behódolt a konkurencia hátsófélizlelgető politikájának, nem volt egyszerű mutatvány ebből a helyzetből bármit is kihozni, az első körös játékok majdhogynem kudarcra voltak ítélve. De ez nem jelenti azt hogy valóban rosszak voltak.

A játék

Előbb volt meg mint maga a gép, van ilyen, önhibámból kifolyólag nem egyszerűen jutottam PS3 hoz, így egy darabig csak nézegettem. Végre meglett a gép, hát neki is láttam.

A mese

A történet központjában egy amerikai tengerészgyalogos áll, tipikus fiktív feri, bárki lehetne, gyakorlatilag egy szót nem szól, teszi a dolgát és késsz. Angliába vezénylik, egy csereüzlet lebonyolítására, de balul ütnek ki a dolgok, európa és oroszország ezidőtályt teljesen elzárkózott a világtól, itt érti meg miért, egy idegennek tűnő fajjal a Chimera-val háborúznak és nem állnak épp fényesen. Rögtön a csatamező közepébe pottyanunk, ahol is a teljes osztag elbukik, kivéve a főhőst aki Nathan Hale névre hallgat. Megfertőződik egy vírussal, ami miatt az ellenfelek bizonyos képességeit megkapja, úgy mint gyorsabb reflexek, vagy épp a regenerálódás. Innen kicsit más fordulatot vesznek az események, igyekszik kivenni a részét a legkomolyabb harcokból is, csakhogy elkerülje hogy esetlegesen észrevegyék hogy más lett, és kísérleti nyulat csináljanak belőle. Újdonsült képességeinek hála sorra sikeresen túléli az öngyilkos küldetéseket, és előremozdítja a forradalmat. Igazából győzelemről szó se lesz a játékban, ha nem tudnám hogy lesz folytatás akkor is sejteném.

Arzenál

Ami egyértelműen a játék gerincét adja az a fegyverek elképesztően ötletes megvalósítása. Nem egy játékot letoltam már, de ez nagyon is képes újat mutatni. Ami külön szép a mesében, hogy nem csak hogy vannak, de rá is vagyunk kényszerítve a használatukra, így sehogy se fordulhat elő, hogy teszem azt 1-2 fegyvert használunk végig, mindent ki kell próbálni. Van itt egyszerű energiabogyókat lövöldöző flinta, érdekességét a másodlagos mód adja, ez egy sebzést nem okozó nyomjelző lövedéket juttat az ellenfélbe, amit aztán az elsődleges mód bogyói követnek, vagyis onnantól már mindegy honnan lövünk, bárhonnan célbatalál, az ötödik elem című filmben volt ilyen. A másik kedvencem a falon átlövő csúzli, a lövedék nem csak hogy átmegy a falon, de még erősebb is lesz ettől. Bújkálhat fedezékbe aki akar, nincs menekvés. Másodlagos módban meg egy pajzsot csinál, amin csak az ő, meg az ellenfél hasonló fegyvere tud átlőni. Vagy épp az apró energiatüskéket szóró ágyú, aminek másodlagos módja egy lebegő lövegtornyot eredményez, ami automatikusan beleereszti a készletét a közeli ellenfelekbe. Mindezekhez hozzájön egy némileg hagyományosabb arzenál, géppuska, shotgun, rakétavető, sniper (ennek bullet time a másodlagos módja) stb. Igazán nem semmi az arzenál, és nem szóltam még a gránátokról, hát itt se hagyta cserben a készítőket a fantáziájuk. A sima unalmas frag gránát után hamarosan használhatjuk a sünit, ebből eldobás után kicsivel acéltüskék kezdenek kiállni, amiket hamarosan minden létező irányba szétszór, ügyesen használva odaszögezhetjük az ellent a falhoz. Vagy épp a gázos változat, ami főként beltérben jó, nem fulladásos halált okoz, hanem erősen gyúlékony gázt erszt ki magából, amit végül begyújt, jaj annak aki a közelében volt. Említést érdemelnek még az aknák, amik lehetnek olyanok mint a sünigránát, de akad sonic-os változat is, ez kör alakban küld szét egy hanghullámot, itt nem segít a futás, helyette inkább lehajolni, vagy felugrani kell a megfelelő pillanatban. Természetesen amit mi használhatunk azt ellenünk is fogják használni.

A szekerek

Itt is keveredik a régi és az új, ezúttal kicsit rosszabb arányban. Három féle vezethető járgány akad, a nagy tank, böhöm, lassú és nagyot pörköl, fíling meg minden, nem újdonság, de vannak dolgok, amiket nehéz megunni. A gépágyús jeep szintén nem nagy dobás önmagában, viszont azt a részt feldobták kicsit, bazinagy bunkerekből kell kilőni temérdek ellenfelet, az egészet úgy kell elképzelni, hogy őrölt módjára szlalomozunk a mindenfelől érkező lövedékek közt, miközben hátulról valaki igyekszik viszonozni a tüzet, ami nem bizonyul könnyű feladatnak számára az ámokfutás közben, pláne hogy jó fedezékben vannak az ellenfelek. Mikor úgy érezzük, hogy valamelyik torony Chimera állománya kellőképp megcsappant, kiugrunk a járgányból, és kézzel lerendezzük a dolgot. Ha ismered az érzést mikor kiizzadsz játék közben, na ez az. Végül a Stalker, ami az egyetlen újszerű járgány, bár igazából ilyet is láttunk már, de mégse annyira sablon mint az előzőek. Egy póklábakon szaladgáló lövegtoronyról van szó, ami viszont borzalmasan gyors, és nem egyszerű kilőni, kemény ellenfél, és hatékony eszköz ha mi használjuk.

Játékmenet

Fps... igen az, semmi nem különbözteti meg egy átlagos fps-től, csupán a fent említett fegyverarzenál, az viszont teljes egészében átszabja a játékmenetet, egyszerűen nincs tuti fedezék, sehol sincs biztonságban az ember. Nem azt mondom hogy minden idők legjobb mesterséges inteligenciáját pakolták bele, de azért elég jól sikerült, ha fedezékbe megyek nem csak lövöldöz az ellen, hanem megpróbál úgy mozogni, hogy találjon egy kiálló testrészt, és azt sorozza, ha sehogy nem megy, akkor odavág egy gránátot, stb. Bőszen lövöldöz, de ha kifigyeli hogy ő a célpont fut egyből fedezékbe. 1-5 ig skálán ahol az 5 a HALO MI-je erős négyesre értékelném, viszont rengeteg ilyen ellenfél szakad egyszerre az ember nyakába, és mind hozza ezt a szintet, ami azért kellemetlen tud lenni. Alapjában véve nagyon durva helyzetek tudnak kikerekedni. Például lassan haladok előre, hirtelen tűz alatt vagyok, gyorsan fedezékbe ugrok, nem jó, kilógok valahol, kicsit beljebb megyek, erre mögöttem landol egy süni, épp sikerül elugrani, visszaküldök egy sünit, kölcsön kenyér ugye, na az rendettesz, az egyszem túlélőt röhögve lekapom, irány tovább, már látom hogy gond van, sonic aknák, egy ugrás, egy lehajolás, huh, ez meleg volt, már épp kihúznám magam, mikor izzik a fal, a falonátlövős csúzli. Na én is előkapom, ez jó móka, látatlanba lövöldözni, lassan kifogy, viszont csend van. Előmerészkedek, erre blatty leterít az egyik sunyi, na erre mondom én azt, hogy együtt van az MI, az új ötletek meg a level design, mindegy hány FPS-t toltál le, a kukába dobhatod az összes tapasztalatod, ez egy más világ, itt új törvényekhez kell alkalmazkodni.

Ellenfelek

Van belőlük is néhány féle, leggyakoribb az alapvetően emberszabású hat szemmel és nagy fogakkal, van több változata változó sebzéstűréssel és fegyverekkel. Akad kicsi ami nagy csapatban jön, meg hatalmas torzpofa hosszú végtagokkal, meg repülő visítozó bosszantó micsodák, nem azt mondanám hogy extrémnagy választék, de nem is kevés, a célnak megfelel.

Multi

Hát elég goromba lett, egyetlen gond vele, hogy nem mindig akad rendes játék, szeretnek sokan különféle nehezítésekkel játtszani, de az se nagy baj, csinálni kell egyet, és már is megoldva. 40 fő szaladgálhat egyszerre, ráadásul meglepően jól működik a dolog. Megvallom őszintén azért alapvetően nem sokat játtszottam vele így, azt hiszem én alapvetően jobban bírom a single playert.

Tech sarok

Nézzük először a grafikát. Ellentmondásos. Messziről szép, meg sokminden van, messzire ellátni stb. Közelről már elég randa tud lenni, az ellenfelekkel nincs gond ott se, a többi már nem túl szép, alacsony felbontású, homályos textúra hegyek. Érdekes, mert bizonyos szempontból elég szép, más szempontból meg ronda. A fizika megint csak hasonló szellemben készült, néhol meglepően jól muzsikál, máskor meg egyszerűen sehogy. Jó móka két útjelző táblát egymás felé hajlítgatni golyókkal, majd összetekerni őket, de a mérleghinta már nem úgy muzsikál ahogy kéne neki, kicsit olyan ahol a papok táncolnak jellegű az egész, jól megy ha rendesen játtszik az ember, de ha a hibát keresi talál bőven. A zene/hangok szerintem jól sikerültek, ezen a fronton nem lehet panasz.

Végeredmény

Ami a legjobban tettszett az egészben, hogy temérdek ötlet van benne, vagy új, vagy lopott, kicsit átdolgozva, nem azt érzi az ember, hogy ugyanazt szeretnék sokadszor lenyomni a torkán. Meglehet hogy a sok elem egyenként nem olyan nagy szám, de így együtt egy igen élvezetes, és főleg hosszú játékot tesznek ki. Ráadásul ezek az ötletek átmásznak a multi részbe is, így az sem hétköznapi. Aki szereti az FPS-t és még PS3 is akad otthon szerezze be, nem hinném hogy csalódni fog. Pléne hogy ma már elég olcsón hozzájutni.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
12

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==