vizmi2008.07.09. 14:54

Fejhang - térhatású fejhallgatók

Egy ideális világban a Gamer365 olvasó egy fárasztó nap után hazafelé menet beugrik a sarki konzolboltba, és egy bomba nőtől megveszi a napi sikerjátékot, hogy este ne unatkozzon. Minden sarkon van konzolbolt, és mindenhol bomba nők az eladók. Este laza családi csevejt követően ledobja magát az 50” feletti TV elé, amit bekapcsolva automatikusan életre kel a házimozi rendszer is (csak az erősítő volt egy millió, a többit túl bonyolult lenne összeadni), és mehet a HD móka! A való világban jó néhányunknak napi problémát jelent az, hogy a jobb-rosszabb hangkeltőkön keresztül alapvetően a mi füleinket célzó hangok bizony néha célt tévesztenek, és eljutnak családtagjaink vagy a szomszédság fülébe is. Utóbbi különösen kínos tud lenni, ha a szomszéd történetesen 140 kilós, és először üt, aztán kérdez („lejjebb veszed má' mosmá' vazze?”). Számukra azért valljuk be nem mindig olyan szórakoztató a játékot hallgatni, mint nekünk. A HD korszak elhozta nekünk az 5.1, 7.1, ki-tudja-mi-jön-még térhangzást, csak épp nagyobb szobát nem csomagoltak mellé, és van, ahová egyszerűen nem lehet betuszkolni azokat a hangfalakat. A kézen fekvő megoldás a fejhallgató használata. Mikor szembesültem a fenti problémákkal, első körben egy Sharkoon fejhallgatót próbáltam ki egy barátomnál, és arra jutottam, hogy valami más megoldást kell keresnem. Hosszas fórumböngészés eredményeként jutottam az alábbi megállapításokhoz, gondoltam hasznos lehet, ha megosztom veletek is. Az alant olvasható vélemények nagy része nem saját teszt eredménye: ahhoz hogy ezeket az eszközöket mind ki tudjam próbálni, egy vidéki panellakás árát kellett volna költenem rájuk, és momentán nincs egyetlen beáldozható vidéki panellakásom sem. Ha az irományban érintett termékekkel kapcsolatban van bárkinek is gyakorlati tapasztalata, szívesen hozzáteszem ehhez az íráshoz.

A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, a térhatású fejhallgatók problémája nem hatotta meg a különféle szórakoztató elektronikai gyártókat, mert akármerre nézünk egy szaküzletben, csak n.1-es 1000 wattos hangfalakat, erősítőket láthatunk. A fejhallgatók - a rendszeresen érkező modellfrissítések dacára - még mindig sztereoban szólnak. Figyelembe véve hogy két fülünk van, ez elsőre nem is tűnik olyan komoly problémának. Ha azonban kipróbálunk egy térhatásban megszólaló játékot, rájövünk, hogy a dolog nem ilyen egyszerű: a régi szép PC-s időkben egy barátomnál próbáltam ki az AVP aktuális részét térhatással, és mikor felszisszent mögöttem az alien, majdnem kiugrottam az ablakon. Otthon a kis 2.0 szettel feleekkora élmény sem volt ugyanez a játék. Ha pedig kedvenc játékaink már támogatják a térhangzást, nosza, támogassuk mi is, szomszéd konform, családbarát módon: vegyünk egy térhatású fejhallgatót!

Egy kis technikaóra

A térhatású fejhallgatókat működési elvük szerint két csoportra oszthatjuk: vannak az „igazi” 5.1 fülesek és a szimulált társaik. Előbbire szép példát szállít PC-n a Zalmann, konzolon pedig a Sharkoon. Általános jellemzőjük, hogy fülenként 3-4 (első - oldalsó - hátsó - néha mély) kisebb hangkeltő segítségével igyekeznek térhatást varázsolni a fejünk köré. Technikai adottságaik miatt nem tudnak olyan szépen szólni, mint a sztereo társaik (általában 20-30 mm-es membránokkal operálnak, minőségi sztereo fülesekben 40-50 mm közöttiek vannak), és nehezebbek is, mint sztereo társaik.

A másik csoport - a szimulált térhatású fülesek illetve dekóderek - műszakilag sokkal izgalmasabbak. A térhatást nem „erőből” érik el, hanem úgy modulálják a bejövő jeleket, hogy egy egyszerű sztereo fülest a fejünkre téve is térhatást érezzünk. Gyakorlatilag ezekben a rendszerekben a fejhallgatónak semmiféle különleges tulajdonsággal nem kell rendelkeznie, a trükk a dekóderben van. De hogy is működik ez? Nos, hogy őszinte legyek ezt én sem tudom pontosan, mert bár a műszaki dolgokhoz nem vagyok teljesen ostoba, a fülkagylónk belső felépítése és működése valahogy eddig kimaradt az olvasmányaimból. Akit komolyabban érdekel a téma, az olvasgassa a Yamaha Silent Cinema technológiájáról szóló oldalait, talán ott van a legértelmesebben kifejtve, hogy hogyan is működik ez az egész. Aki kételkedik, annak a Dolby Headphones oldalait ajánlom figyelmébe: a bemutató videók hanganyaga DH dekóderen keresztül került rögzítésre, így egy egyszerű sztereo fülessel bárki kipróbálhatja, mire számíthat ha DH dekóderes terméket vásárol. Több más elektronikai gyártó (Sony, Panasonic) is elvégezte a maga házi feladatát a témában, de az internetes fórumok tanúsága szerint a fentebb említett két cég jutott a legmesszebbre.

Ha a szórakoztató elektronika más hangzatos „virtuális térhatású” termékeit vesszük alapul (SRS TruSound, Virtual Dolby, stb.), könnyen kijelenthetjük, hogy az „igazi” térhatású fülesek biztos jobban szólnak, mint a szimuláltak. A közvélekedés (avforums) azonban azt mutatja, hogy ebben az esetben tévúton járunk: akinek volt szerencséje kipróbálni ezekből a termékekből akár többet is, végül többnyire a Dolby Headphones mellett maradt, és az eBay-on megvált a sok hangszórós megoldásaitól.

Akkor most mit vegyek?

Ha úgy döntünk, hogy nem lehet teljes az életünk egy térhatású fejhallgató nélkül, akkor nézzük meg, mit is kaphatunk és mennyiért.

Házimozi fejhallgatók

A nagy szórakoztató elektronikai gyártók a vezeték nélküli csúcsmodelljeikbe építették be a Dolby Headphones (vagy ehhez hasonló) technológiát. A külföldi kínálathoz képest a magyar felhozatal igen gyengének mondható ezen a területen. A közvélekedés szerint a Philips és a Pioneer megoldásai (mindkettő DH-t használ) a legjobbak, ezt követik a Sony és a Panasonic termékei. Az itteni helyzetet jól példázza, hogy a Sony japánban az MGS4 premierjével egy időben előállt a legújabb, 7000-es sorozatú térhatású fejhallgatójával, amit akár MGS4 festéssel is meg lehet vásárolni. Egyszer majd eltalál Európába is, csak győzzük kivárni. Említést érdemel még az AKG hearo 787 fejhallgatója, mert a luxusautóban alkalmazott Logic7 dekódert használja a térhatás elérésre, és ebből épp az Amerikaiak nem kapnak.

A fenti fejhallgatókat - ha lehet egyáltalán kapni - igen borsos, 50.000-70.000 Ft közötti áron mérik. Igaz ezért cserébe egy kiváló hangzásvilággal rendelkező, vezeték nélküli fejhallgató boldog tulajdonosaivá válunk, viszont leszurkoltunk majd annyit, vagy többet, mint a kedvenc játékkonzolunk vagy videokártyánk ára. Ráadásul a házimozizáshoz nincs szükség mikrofonra, nekünk viszont jól jöhet, ha nem kézzel kell rábarkácsolnunk egy olcsó mikrofont a méregdrága fejhallgatónkra.

PC headset-ek

A PC-s játékosok a platform rugalmasságának köszönhetően némileg jobb helyzetben vannak, mint konzolos társaik: a napjaink gamer PC-iben muzsikáló alaplapok nagy része már rendelkezik integrált hangkártyával, analóg és optikai kimenettel is. Ha ez nem szól elég jól, akkor a különféle hangkártyák tudnak javítani a helyzeten. A számukra gyártott térhatású fejhallgatók többsége a hagyományos sokmembrános megoldás, 3 * 3,5 mm-es jack bemenettel. Ritka kivétel a genius térhatású headset-e, ami USB-n kommunikál, és vélhetőleg a meghajtója végzi a DH dekódolást a processzoron.

A konzolos játékosoknak nem feltétlenül kell lemondaniuk ezekről a termékéről: csupán azt a problémát kell áthidalniuk, hogy kedvenc nextgen konzoljaik optikai kimenetéből 3 darab 3,5 mm-es jack-re konvertálják a jeleket. Ezek közül manapság csak a Sharkoon X-Tactic dekódere érhető el Magyarországon, bár a Creative-nak is volt hasonló terméke korábban. A sikeres dekóder kivezettése a piacról nagyon kreatív lépés volt, még ha nem is túl ésszerű. Azt, hogy lenne igény ilyen termékre mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eBay-en virágzik az utángyártott Dolby Digital dekóderek forgalmazása.

Konzolos headset-ek

A sokat emlegetett Sharkoon headset-nek nincs igazi alternatívája idehaza. Bár kiváló termék, akadnak vele azért problémák is: a beszélgetés és a játék hangjainak összekeverését a konzolra bízza, és Xbox360-on nincs lehetőségünk a keverési arány megváltoztatására. Alternatíva lehet, ha a játék hangerejét levesszük, bár létezik olyan játék, ahol nincs lehetőség a hangerő szabályozására. Nagyobb probléma, hogy a Sharkoon első és hátsó membránjai kisebbek (20 mm), mint a középsők (40 mm) így a hangkép megváltozik, ahogy pl. elfordítjuk a fejünket a játékban. Ezen csak a fejhallgató lecserélésével segíthetünk (pl. a Zalmann Theatre 6-ban egyformák a membránok), bár van aki így szereti, mivel pont emiatt tudja pontosabban megmondani, merről is jön a hang.

Bár kis hazánkban nem kapható - ami azt illeti egész Európában sem - azért érdemes beszélni a kaliforniai Astro Gaming dekóder-headset párosáról. Ez a kis csoda valószínűleg az Xbox360 játékosok szívét fogja megdobogtatni, ugyanis a DH dekóder mellett közvetlenül csatlakozatható a kontroller hangcsatlakozójához is, és a dekóderen található kis tekerő segítségével akár játék közben is tudjuk a keverési arányt változtatni. Némi ügyeskedéssel a PS3-mal is össze lehet párosítani, és a PC-s játékosoknak is érdemes vetni rá egy pillantást a lanparty adottságai miatt. Nekem egy Amerikában élő barátom közbeiktatásával sikerült egy ilyen dekódert szereznem, és azt kell mondjam, lenyűgöző, ahogy a hétköznapi sztereo fülesben tényleg hallom, merről is lőnek rám! A sors különös fintora, hogy bizonyos lehetőségeit csak az Xbox mellett tudja kamatoztatni, én most PS3-hoz használom.

Házimozi erősítők

Ezen a fronton a legesélyesebb talán a Yamaha Silent Cinema, hiszen a megfizethető áru házimozi erősítőkben is megtalálható. Sajnos élménybeszámolót még sehol sem olvastam róla, hogy játékra mennyire használható, de a házimozi szerelmesei odavannak érte.

A nagy nevek (Harmann/Kardon, Onkyo, Denon) csúcskategóriás erősítőiben találhatunk Dolby Headphone dekódert, de kétlem, hogy csak ezért érdemes lenne 600.000 Ft-os erősítőt vennünk.

A házimozi erősítő mellé természetesen gondoskodnunk kell megfelelő fejhallgatóról is, és a mikrofon problémája is megoldatlan maradt.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==