Invi2009.01.16. 00:03

Gondolatok a warezról

Aki játszott már valaha videójátékkal annak már találkoznia kellett az játékipar fekete oldalával is, azaz a ténnyel, hogy vannak akik illegálisan szerzik be a szórakozást adó programokat. Ebben a posztban arra szeretnék rávilágítani, hogy szerintem kik is ezek az emberek és hogyan gondolkoznak a témáról...

Az itthoni léptékben hatalmasnak mondható játék-akciók hónapját éljük, ki ne hallott volna a CD Projket nagy PCs, illetve az EA 50%os multiplatform leértékeléseiről... Pontosan ennek kapcsán került elő az elmúlt napokban, hetekben egy szívemhez közelálló, játékokkal foglalkozó, magyar portálon, amit nem hívnék nevén, de szintén G-vel kezdődik, néhány szavazás, amelyben sorra a warezos lehetőségek nyertek. A kommenteket böngészve kellett ráébrednem, hogy nincsen mit szépíteni, mi még mindig warez nemzet vagyunk, ha konzolon talán annyira nem is, de PCn mindenképpen.

A kalózoknak több fajtája létezik, lássuk is ezeket.

A szerencsétlen kalóz: Az a játékos aki egyszerűen nem tudja megvenni a játékokat, mert ha a konzolt megvette vagy a gépet felfejlesztette egy minimális szintre, már nem marad pénze szoftverre. Számára a játék lételem és nem bírja ki az új címek nélkül, ha pedig már egy játék már a számára is elfogadható kategóriában van, akkor pedig valamiért már megint nincsen pénze a gépfejlesztés miatt vagy csak egyszerűen már nem akarja megvenni a játékot, mert már nem érdekli/kijátszotta és így nem érdemes pénzt invesztálnia belé. Ez a típus általában tudtában van bűneivel.

A kis-pénzű kalóz: Személy szerint számomra ők azok, akik létezését valamelyest el tudom fogadni. Ők azok akik valamilyen okból kifolyólag nem engedhetik meg maguknak az éppen megjelenő szoftverek megvásárlását, de igazi gamer vér csörgedezik bennük, így nem bírják ki, hogy rá ne vessék magukat az éppen megjelent termékekre. Fő ismertető jelük, hogy tudják letöltéseik illegális mivoltát, valamint ha egy játék már megjelenésekor a 6-7 ezres szegmensbe tartozik, akkor boldogan nyitják meg pénztárcájukat a Local Software Dealernél. Ezen típusunkra jellemző az is, hogy vásárlással szeretné úgymond jutalmazni a szerinte jó játékokat fejlesztőket, így amint kedvencei lecsúsznak az olcsóbb 2-5ezres kategóriába rögtön rohannak is a boltba.

A Nemtörődöm warezoló: Ő az az ismerősünk, akinek vannak eredeti játékai is, de polcain azért többségében mégis a másolt lemezek tanyáznak. Anyagi szempontból általában a tehetősebbek közé sorolhatóak, így ha játékboltok környékén járnak és még éppen nem töltötték le a most megjelent számukra is érdekes produktumot, akkor megveszik. Félreértés ne essék nem azért, hogy eredetiben legyen meg, hanem azért, hogy otthon, suli után még ne kelljen a letöltéssel szöszmörögni, valamint ha már a kezébe akadt elviszi. Erre a fajtára jellemző a végtelen lustaság és mint nevéből is látszik a nemtörődömség. Szemükben nincs különbség egy eredeti és egy letöltött program között, nekik egyre megy, mondhatni sz*rnak az egészre. Már kijátszott címeket utólag nem vesznek meg, első a kényelem, ahol rájuk jön a szükség, ott intézik, azaz ha a boltban egy borítóról jut eszébe, hogy ez kell neki megveszi, ha havertól otthon hallja vagy látja a neten a játékot, akkor pedig letölti. Nem érez bűntudatot a warez miatt.

A meggyőződésből warezoló: Ő az aki mindig azzal védekezik, hogy drágák itthon a játékok. Eredeti szoftvert sosem vesz, pedig a pénztárcája engedné. Szerinte előbb vigyék le itthon az árakat egy hazailag is elfogadható szintre, majd utána fog ő és mások is vásárolni, persze ez a szint mindig egy kicsit alacsonyabb, mint ami éppen itthon megtalálható. Csak új játékokkal játszik, amelyek szerinte drágák, mire pedig bundle árkategóriába kerülnek, már rég nem érdeklik, valamint ilyenkor felpörög a régi játékért nem adok ennyit nóta és az ennyinek kellett volna lennie már megjelenésnél kezdetű monológ. Tettei illegalitásáról nem vesz tudomást, egyfajta önkéntes igazságosztónak, Robin Hoodnak képzeli magát, aki a multik ellen és népért küzd tetteivel a szerinte megfelelő árképzésért. Figyelem! Fajtája kihalóban van a mostanában 6-7 ezer forintról induló PCs címek miatt, mert arra már nem tud mit beszólni.

A protest warezoló: Új jövevény a szférában, a mostanában elterjedt interneten aktiválás/újra aktiválós, szigorított DRM-mel rendelkező játékok megjelenésével tűnt elő a semmiből. Kedvenc szövege: "ezt nem veszem meg, mert ne szóljanak bele, hogy hányszor telepíthetem", "ne kelljen már folyton újra aktiválgatni" (amit a program megtesz egy szó nélkül), "ez se kell, ha ezt neten kell aktiválni... LOL ma már nem is játszhatok internet nélkül egy offline játékot" (mondja ezt úgy, hogy széles-sávú kapcsolattal egész nap a neten lóg). Ennek a fajtának szokása mások lefitymáló pocskondiázása a fórumokon, ha megtudják hogy valaki szigorú DRM-mel ellátott terméket vett, úgy mint: "Minek vetted meg a RA3-t, mikor azt úgyis csak bérled az EA DRM alapján?" Játékvásárlási szokásaik változóak, mivel több alfajuk is létezik. Vannak a valós DRM ellenesek, akik megveszik a számukra értékes terméket, ha nincsen "agyonvédve" és vannak akik protest warezosnak állítják be magukat, de igazából lájtosabb VÉR-WAREZOSOK (de róluk majd később). Míg előbbiek nevelési céllal warezolnak, addig utóbbiak nem vesznek tudomást cselekedeteik törvényellenességéről, de lelkiismeretüket zavarja a dolog legalább annyira, hogy ne merjék vállalni vér-warezos voltukat, ellenben új cím megjelenésekor szemrebbenés nélkül kattintanak az add torrent gombra.

VÉR-WAREZOSOK: Ők az igazi keménymag, azok akik még 2000 forintért sem hajlandóak megvenni egy alig pár hónapos blockbustert még akkor sem, ha még csak most kezdenének neki. Fennen hangoztatják magukról, hogy warezolnak (kivéve az imént említett magukat protest warezolóknak beállító egyéneket). A napokban szerencsém volt több ebbe a csoportba tartozó egyén kommentjét olvasni, akik egészen addig mentek el, hogy addig nem vesznek eredeti játékot, amíg annak ára több, mint egy írható médiáé. Nem érdekli őket, hogy nap, mint nap törvényt szegnek, cégeket lopnak meg, sőt még a legális kópiákkal rendelkező ismerősöket is sértegetik.

A PCs játékipar hanyatlik, de mindeközben a konzolos soha nem látott magasságokba tör, tehát nem lehet azt mondani, hogy a videójátékoknak leáldozott, éppen ellenkezőleg. Akkor viszont a PCs piaccal van a gond, mégpedig komoly gond.

Sokan sok mindenben látják a probléma okozóját, volt itt már szó gyenge optimalizálhatóságról (ahány gép, annyi konfig), a folyamatosan konzolra vándorló játékostáborról (akik megunták az állandó fejlesztést vagy éppen a csökkenő kínálatot) és talán legfőbb okként mindig a Warez kerül elő, amiben azért nagyon sok az igazság.

Érdekes, hogy a csökkenő PCs játékfelhozatal ellen mindig a Warez Jancsik, közülük is legjobban az utolsó kategória képviselői vannak a legjobban felháborodva, miközben ők okozzák a platform "elnéptelenedését". Megy az állandó sírás, hogy miért kapunk PC-re kevesebb játékot, miért jelennek meg a programok később, miért rosszak a portok és még sorolhatnám... Az ok a pénz. Azaz ennek hiánya, ha egy platformon nem termelünk elég hasznot, akkor nem érdemes oda dolgozni. Nem egy jó játék bukott gazdaságilag hatalmasat a Warez miatt, vannak amelyeknek még fejlesztési költségei sem jönnek vissza. Amint láttuk az emberek jó része pedig sosem fog eredeti programot venni, még akkor sem ha az új címek lesznek 2000 forintért, mert idézem, "a DL lemez meg csak 400ft". Úgy látom az ilyen kifogásoknál már az sem segítene, ha az eredeti szoftver lenne 400ft, mert akkor pedig jönne az ezt csak be kell mountolni és akkor egy fillérbe sem kerül valamint, ha letöltöm nem kell elmenni érte a boltba vagy megvárni a futárt és a warezról hamarabb lent van kifogások hada.

Ha a helyzet nem változik, akkor a PCs piac komolyabb mélyrepülésbe kezdhet, mint azt bárki gondolná. (Hozzá teszem én is hasonló okokból pártoltam át boxra)

Persze mindezek elolvasása után jöhetnek a PCs kollégák, hogy BOXon is van warez... Igen van, de azért egy flashelés nem annyi, mint egy fájl felülírása valamint, egy ilyen beavatkozásnál komoly áldozatokat kell hoznunk, hiszen a TELJES online játéklehetőséget veszítjük el azzal, hogy kiokosítják a gépet, és egy játékgép manapság online nélkül mit sem ér valamint a készülék garanciájára is keresztet vethetünk, ami nem egy olcsó mulatság.

Fontos belátnunk, hogy noha kis ország vagyunk, de ez itt egy világbetegség (Oroszország 90% Warez). Itthon pedig azért kellene venni legalább az olcsó termékeket, hogy lássák olcsóbban van rá kereslet és így hátha felismerik, mint ahogyan azt bizonyos cégek meg is tették, hogy abban az esetben ha egy új címet 7000 Ft-ért kínálnak, akkor abból elfogy például 500 db, míg ha ugyanezt 12ért kínálták volna, akkor csak 100 db fogyott volna el és itt már komoly bevételbeli különbségek vannak.

Összefoglalva: Az emberek fejében komoly változásoknak kellene lezajlania és játékvásárlási szokásainkat is változtatnunk kellene, hogy megállítsuk a mostani trendet, amíg ezeket nem tesszük meg maradnak a konzol-exkluzív címek, a később megjelenő PC-s verziók és a rossz portok, de ki tudja ezek is meddig maradnak még egyáltalán?!

Maradok tisztelettel,

Invi

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==