Vladi2010.09.20. 16:27

A képregények mint befektetés 1.

Már régóta szerettem volna írni erről a témáról, hiszen weboldalam a www.comicsinvest.hu nevében is hordozza a képregény vásárlás ezen aspektusát.

Általában a szórakozásunkra kiadott pénzt nem tekintjük befektetésnek és ez a legtöbb esetben indokolt is. Ha moziba megyünk gyakorlatilag a jegyek árából semmit sem fogunk újra visszakapni, ha DVD-t veszünk akkor néhány ritka kivételtől eltekintve biztosak lehetünk benne, hogy csak nagyon nehezen és nagyon nyomott áron tudjuk majd eladni ha megunjuk és ugyanez igaz a könyvekre is. A videójátékoknál kicsit speciális a helyzet, ott hozzáértő kézben még befektetés is lehet bizonyos szerencsés vásárlás de a rendkívül gyors technológia elavulás igazán hosszú távon már valószínűleg ezt is lenullázza ha nem adjuk el időben az adott játékot.

A képregények a fent felsorolt kategóriákkal ellentétben már sokszor esélyesek arra, hogy megvásárlásukat akár befektetésnek is tekinthessük. Ennek ellenére az első alapszabályom a vevők számára az, hogy kizárólag befektetési céllal semmiképpen ne vegyenek képregényt, hanem csak akkor ha az a pénzbeli értéken kívül más értéket is hordoz számukra. A legkézenfekvőbb ezekből a más értékekből az ha olvasni szeretnénk az adott képregényt, de bármilyen meglepő nem mindenkinél ez a helyzet hiszen van aki úgy vásárol külföldi kiadványokat, hogy nem érti a nyelvüket de például egy plusz variant cover megvásárlása sem fog további olvasási élvezetet okozni nekünk, legfeljebb a komplett gyűjtemény feletti örömet. Itt értünk el az egyik legfontosabb aspektusához annak, hogy miért is különbözik nagyban a képregény a már felsorolt többi szórakozástól. A rendszeres képregényvásárlók nagy része mind a mai napig gyűjtőnek is tekinthető és ez biztosítja azt, hogy a képregények többnyire értékőrző vagy növelő funkciót tölthetnek be hosszú távon. Ez utóbbi paraméterrel ismét egy nagyon fontos pontot érintettünk mert a képregény mint befektetés mindenképpen hosszú távon tudja az esetek döntő többségében bizonyítani erősségét. Ha azt gondoljuk, hogy a most újonnan megvásárolt füzetet két hét múlva nagy haszonnal eladjuk akkor alaposan pofára esünk de többnyire még akkor is ha két év múlva szeretnénk bezsebelni a nagy lét. Persze vannak kivételek de azok inkább a szabályt erősítik. Ennek ellenére a hosszú táv sem biztos garancia arra, hogy óriási értéknövekedést fog produkálni egy adott kiadvány. Észrevettem, hogy a laikusok általában azt képzelik, hogy a képregények aranyat érnek ha már kicsit régebbiek mint a száraz kenyér, mindenféle állapottól, nyelvtől és bármilyen józan észtől függetlenül. Elég csak egy pillantást vetni a vaterára és mindig találni fogunk egészen elborult árakat. Sokszor borító nélküli vagy teljesen lestrapált salátákat szeretnének vagyonokért értékesíteni. Itt egy újabb rendkívül fontos, ha nem a legfontosabb szemponthoz értünk ami az állapot kérdése. Az állapot a képregény értékének legmeghatározóbb része, mivel a rossz állapotú képregény értéke mindenképpen töredéke az újszerű állapotúénak. A borító nélküli illetve hiányos képregények értéke pedig nullával egyenlő, még akkor is ha az őskorból származik, bár talán egy Action Comics 1. számáért még borító nélkül is hajlandóak lennének egyesek pár ezer dollárt kiperkálni de a több mint egymillió dolláros értékéhez képest ez majdnem nullának tekinthető. Ebből látszik, hogy ha szeretnénk megőrizni és növelni gyűjteményünk értékét akkor rendkívül fontos, hogy minél jobban vigyázzunk az állapotára.

Egy külön cikket is megérdemelne a képregény tárolás témája, így erre most nem térek ki túl részletesen de a két legfontosabb szempont, hogy a portól és a direkt napfénytől a lehető legjobban védjük a gyűjteményünket. Én a saját füzeteim legnagyobb részét fiókban illetve shortbox-okban tartom, hogy a fénytől totálisan védve legyenek. Természetesen az sem tesz jót a füzeteknek ha túl sokat halmozunk egymás tetejére, hacsak ezek nincsenek befóliázva és legalább egy részük karton hátlappal ellátva. A köteteket természetesen mindenki a polcán szeretné látni, ez teljesen érthető, ezeket javasolt egy fóliába behúzni hacsak nem vitrinbe tudjuk ezeket elhelyezni.

Legközelebb a konkrét képregény kategóriákra lebontva fogok írni róla, hogy mik lehetnek jók befektetések és mik nem, szigorúan csak anyagi szempontokat figyelembe véve. Ha valaki még másra is kíváncsi lenne a témával kapcsolatban nyugodtan írja meg, mire térjek még ki amit esetleg kifelejtettem.

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

Comedian
Top 10 - 2020 legjobb filmjei

Sorra vesszük a tavalyi év legjobb filmjeit.

1 napja
3

Comedian
Batman: Gotham gázlángfényben

A viktoriánus kori Denevérember Hasfelmetsző Jack nyomában.

2 napja
1

Comedian
Pár dollárral többért

Eastwood-retrospektív #2: A fejvadász szakma szépségei.

3 napja

Comedian
Hulk: Világháború

Egy szabály mind felett.

4 napja
7

pendrivedealer
Még mindig AniMonológok!

Sziasztok! Nem is tudom mikor volt utoljára, hogy csak a videókészítéssel, animációzással kapcsolatba írtam nektek, de időhiány miatt ez egy ilyen csonka bejegyzés lesz.

5 napja
2

Comedian
Batman: Az első év

A legenda kezdete...

5 napja
2

Cash Bacsi
Infinite Galaxy - Teszt (iOS)

Ki ne vágyna egy jó kis űroperára?

5 napja

Comedian
Batman: A gyilkos tréfa

Az őrület gondtalan, boldog szépségei.

2021.04.01.
12

Comedian
WandaVision

A gyász és a valóság elviselhetetlen keserűsége.

2021.03.31.
10

Comedian
Egy maréknyi dollárért

Eastwood-retrospektív #1: A nyers realizmussal és szatirikus humorral felmutatott szigorú, ámde cinikus mosolyú középső ujj.

2021.03.30.
2

CHASE
A 90-es évek legjobb filmjei

Én nem tudom olyan szépen megcsinálni mint Liquidék, de remélem így is megfelel.

2021.03.28.
27

p34c3
Videojáték zene TOP 20

Nemcsak játék, de egyéb tevékenységek közben is szívesen hallgatom a videojátékok zenéit, a kedvenceimből készítettem most egy top 20-as listát. A lista nem feltétlenül a dalokra vonatkozik, hanem a teljes albumra, egy játéksorozatból nem került be több rész zenéje, noha többször is indokolt lett volna.

2021.03.26.
15

c1b3rpunk
Dual Sense broken spring

Decembertől februárig bírta a PS5 kontrollerem R2 gombjának rugója.

2021.03.25.
3

Stadia HUN
Resi 8 és 7! - Stadia News #1

Aktuális hírek a Stadiáról. Atom bejelentések!

2021.03.23.
6

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2021

Újabb játékok a hallhatatlanná válás felé

2021.03.18.
3

p34c3
Az én Fantasztikus Négyesem

A Konnektor podcast istállójából, Warhawk prezentációjában indult el a közelmúltban egy új podcast, amelyet Fantasztikus Négyes címmel érdemes keresnünk és hallgatnunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogy beszélgetőpartnerei számára melyek voltak azok a videojátékok melyek utólag visszatekintve formálták az ízlésüket, olyanok, melyek többé tették őket, melyek valamennyire meghatározták, ki is az ember, akit ma ismerünk.

2021.03.14.
34

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

2021.03.07.
10

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

2021.03.02.
7

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2021.03.01.
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2021.02.28.
44