p34c32021.10.13. 07:29

5 éves a PlayStation VR

Öt évvel ezelőtt debütált a virtuális valóság eszközök piacán a Sony játékosoknak szánt megoldása.

A PSVR közel sem egy hibátlan eszköz, de a technológia szélesebb körökben való elterjedésében megkérdőjelezhetetlen úttörő szerepe, hiszen megjelenésekor a legegyszerűbben használható, a legkényelmesebb és legjobb ár/érték mutatóval rendelkező HMD (head-mounted display) volt videojátékokhoz.

Cserébe kompromisszumot kell kötni: a PlayStation 4 számítási teljesítménye erőteljesen meghatározza a szemeink elé táruló virtuális tér látványának minőségét. A szédülés és hányinger nélküli VR élmény eléréséhez néha rendkívül puritán grafikával kell beérnünk, egy igényesebb cím - érzésre - megkarcolja a PlayStation 3 generáció eleji játékok színvonalát. A követési és irányítási rendszert már öt évvel ezelőtt sem lehetett csúcsnak nevezni, az idő - és az azóta megjelent versenytársak - tükrében még siralmasabb lett mára a helyzet. Egy komolyabb játék irányítása szinte ordít az analóg karokért, amelyek fájóan hiányoznak a Move kontrollerekről.

A Sony nem kommunikál már jó ideje eladási adatokat, egyes elemzők szerint jelenleg 6 millió magasságában lehet az eladott egységek száma. (Az Oculus Quest 2-nek ugyanennyi egység értékesítéséhez már mindössze fél évre volt szüksége.) Jó kérdés az is, hogy ebből hányan használják aktívan a platformot, és ki az akinél csak porfogóként funkcionál. Teljesen szubjektív megfigyelés alapján meglehetősen széles ez utóbbi csoport is: a PSVR fórumok szinte kihaltak, százszámra kínálják (Németországban) akár 100 € alatt is az egyszer-kétszer használt PSVR headset-eket.

Akit hajtott ugyan a kíváncsiság, de eddig nem ugrott még fejest a virtuális valóságba, eljött az idő! A PlayStation 5 megjelenésével nagyon kedvező áron kifoghatunk akár PS4 Fat/Slim/Pro konzolokat is, illetve PSVR-t is egyre többen kínálnak eladásra - nagy részük szinte nem is volt használva. (Megjegyzés: Az Oculus Quest 2 ára is egyre kedvezőbb, érdemes abban is gondolkodni, hiszen ahhoz semmi másra nincs szükségünk.) Van egy másik jó hírem is: az elmúlt 5 esztendő során igen sok kiváló játék jelent meg PSVR platformra, amelyeket manapság jóval az amúgy sem túl magas teljes áruk töredékéért be lehet szerezni a Store akcióiban.

Az is lehet, hogy a már meglévő játékainkat tudjuk ilyen formában kipróbálni, csak néhány az utólag VR támogatást kapott címekből:

  • Gran Turismo Sport
  • Dirt Rally
  • Wipeout Omega Collection
  • No Man's Sky
  • Minecraft

A Store-ban elérhető több mint 600 játék nagy része minősíthetetlen szemét. De felesleges parázni, mert azokat lemorzsolva is marad legalább 100 olyan PSVR játék, amelyet érdemes kipróbálni, amelyekkel szórakoztató játszani...és biztos talál mindenki legalább 10-20 számára kiemelkedően remek darabot is, melyekre örökre emlékezni fog.

Az évforduló alkalmából készítettem egy tízes listát a számomra legemlékezetesebb élményekből.

10. Hitman Trilógia

  • Megjelenés éve: 2021
  • Metascore: 84
  • Játékidő: 30 óra

Emlékszem, szinte morális dilemmát okozott legelőször meghúzni a ravaszt egyik első VR játékomban (PlayStation VR Worlds), annyira más dimenzióba helyezte a virtuális valóság az érzést, hogy előttem egy - a korábban megszokottnál sokkal inkább valóságosabbnak tűnő - emberi lény néz farkasszemet a pisztolyom csövével. Viszonylag sikeresen magam mögött hagytam a dilemmázgatást, így a lista tizedik helyezettjében már a 47-es ügynök bőrébe bújtam bele, és a legkülönbözőbb módokon juttattam át emberek tucatjait a túlvilágra.

Az idén januárban megjelent Hitman III egyik nagy újdonsága volt, hogy PlayStation VR platformon is végig játszhattuk a küldetéseket - sőt az első és a második rész küldetéseit is, amennyiben rendelkezünk azokkal az epizódokkal is. Ha igen, akkor összesen több mint 20 megbízást teljesíthetünk egymástól teljesen eltérő, egzotikus helyszíneken, amelyek egyben a PSVR játékok vizuális csúcsát is jelentik.

Az irányítást érdekesen oldották meg a dán lányok: csak a DualShock 4 támogatott, viszont azt nem csak markoljuk, hanem annak mozgatásával célzunk, illetve választunk interakciót. (Ebből kifolyólag sajnos nem tudjuk a kezeinket különállóan mozgatni.) Közel sem hibátlan a megvalósítás, de többé-kevésbé működik és jelentősen megnöveli az immerziót.

9. Batman - Arkham VR

  • Megjelenés éve: 2016
  • Metascore: 74
  • Játékidő: 2 óra

Sok esetben nehéz meghatározni, hol a határ, ahol már valamit VR játéknak és nem VR élménynek nevezünk. A Rocksteady Studios az Arkham játékok sikerén felbuzdulva elkészítette a PSVR launch-ra a Batman: Arkham VR című...alkotását. Nem foglalnék állást a kérdésben, bár egy évvel később, de nekem is első napos cím volt, hiszem jól ismertem már addigra a mondást: Légy mindig önmagad. Kivéve ha lehetsz Batman is, akkor legyél inkább Batman!

Bár én is arra számítottam, de közel sem egy akciójátékkal van dolgunk, inkább a nyomozgatós részek vannak többségben, illetve az akkor éppen csak szárnyait bontogató technológiával való ismerkedés, kísérletezgetés.

Egy igazán remek ízelítő Gotham City szívéből, amit még ma is bátran ajánlok bárkinek, aki mostanában dugja fel magát a mátrixba.

8. Sniper Elite VR

  • Megjelenés éve: 2021
  • Metascore: 77
  • Játékidő: 8 óra

A legfrissebb megjelenés a listán, egy meglepően jól sikerült második világháborús első személyű lövölde. Ennél elsőbb személyű már nem is lehetne, hiszen a támogatott Playstation VR Aim Controller használatával tényleg ott van a kezünkben egy puska és úgy rohangálunk az olaszországi front különböző pontjai között.

Talán nem állok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy "kinőttem" már ezekből a háborús/lövöldözős játékokból, a legkisebb mértékben sem tudná hagyományos/lapos formában felkelteni az érdeklődésemet egyik sem. A virtuális valóság viszont alaposan megcáfolta azt az állítást, hogy a háború soha nem változik. Nagyon is más élmény lesz, ha valóban oda kerülsz a frontra, a nácik által megszállt kisvárosba és Te harcolsz, nem pedig a karaktered.

Teli szájjal vigyorogva osztottam az áldást a klasszikus RtCW-MoHAA-CoD játékokban megismert kultikus fegyverekkel, és a valóságban is visszatartottam a lélegzetemet, valamint próbáltam a kézremegéssel és izzadtsággal megbirkózva a szinte lehetetlen fejlövéseket leadni a messzeségből.

7. Beat Saber

  • Megjelenés éve: 2018
  • Metascore: 86
  • Játékidő: végtelen

A párom szokta másoknak mondani rólam, hogy ha lenne egy külön csoport azoknak, akik mindenhonnan kilógnak, én onnan is kilógnék. Férfi létemre egyáltalán nem szeretem a focit, az autók is szinte teljesen hidegen hagynak, de maradt bennem azért egy nagyon mély, ösztönös maszkulin vágy is: fénykarddal szétvágni bármit.

Nagy álmom volt gyerekként, hogy zenész legyek, de ez tehetség és kitartás teljes hiányában elmaradt, helyette a Guitar Hero/Rock Band játékokkal eltöltött fantasztikus házibulik vittek a legközelebb az érzéshez.

A cseh Beat Games fejlesztőstúdiónál gondoltak egy merészet, összehozták ezt a két álmot és megalkották a ritmusra történő fénykardozást. Nem az elején ugrottam bele, mert az elektronikus zenék nem az én világom, de amikor megjelent az Imagine Dragons pack, már egy másodpercet nem gondolkodtam. Azóta szinte minden vendégnek ez a kedvence, az asszony szinte csak ezzel hajlandó VR-ban játszani, de ezzel nagyon.

6. Star Wars Squadrons

  • Megjelenés éve: 2020
  • Metascore: 79
  • Játékidő: 10 óra

Ha már a fénykardoknál tartunk, szorosan kapcsolódik hozzá egy másik gyerekkori álom is: egy X-Wing pilótájaként kalandozni valahol egy messzi-messzi galaxisban és harcolni a Birodalom ellen.

A PSVR premierjekor készült az EA istállóban egy VR-ban játszható küldetés a Star Wars Battlefront-hoz, majd a VR-os körökben aratott hangos siker láttán az EA belevágott egy ezen alapokon álló teljes játék megvalósításába.

Az erő a Squadrons-al volt, beteljesítette a sorsát és 2020-ban végre új Star Wars tematikájú űrhajó "szimulátor" jelent meg. Az egyensúlyt úgy érte el az erőben, hogy hagyományos módon és VR módban egyaránt játszható a játék.

5. Resident Evil VII - Biohazard

  • Megjelenés éve: 2017
  • Metascore: 86
  • Játékidő: 10 óra

A Hitman és a Star Wars Squadrons mellett még egy olyan játék került fel a kedvenceim közé, amelyik játszható hagyományos formában is. A Hitman-hez hasonlóan a mai napig csak PlayStation platformon tudjuk VR módban játszani. Nem is akármilyen címről van szó, hiszen kirobbanó formában tért vissza az életünkbe a legendás videojáték sorozat, amelyet abban az évben - még PSVR nélkül is - csont nélkül az év játékának választottam, úgy hogy se horror, se Resident Evil rajongónak nem nevezném magam.

Azóta is hivatkozási alapnak tekinthető PSVR fronton, melynek szomorú apropóját az adja, hogy a Capcom félelmetes túlélő horrorján kívül irtózatosan kevés VR módban is játszható "klasszikus", teljes értékű videojáték jelent meg. Csak erős idegzetű játékosoknak ajánlom, de nekik éjszaka és kötelezően fülessel! A játék nyomasztó légköre így szinte fojtogat, a szívünk hevesen ver, a lélegzetünket is visszatartjuk rejtőzködés közben.

4. Blood & Truth

  • Megjelenés éve: 2019
  • Metascore: 80
  • Játékidő: 5 óra

A PlayStation VR Worlds című minijáték gyűjtemény - amely szinte minden bundle részét képezte - egyikéből (London Heist) nőtte ki magát teljes játékká a Blood & Truth. A játékmenet magvát tulajdonképpen egy régen elfeledett műfaj képezi: egy rail shooter-ről van szó, amely reneszánszát éli a VR-nak köszönhetően.

A szükség mozdította ebbe az irányba a fejlesztőket, mivel az előre meghatározott pontokon történő eseményekkel mind az irányítás satnyaságát, mind a mozgási betegséget sikerült elfeledtetni és maradt az őrült lövöldözés felhőtlen élménye.

Nincs túlbonyolítva a játékmenet és a történet sem, sikerült eltalálni az arányokat úgy, hogy a végeredmény pont kellemes legyen. Olyan érzése van a játékosnak végig, hogy éppen egy minőségi akciófilmet néz, amiben Ő játssza a főszerepet.

3. Doom VFR

  • Megjelenés éve: 2017
  • Metascore: 71
  • Játékidő: 4 óra

Egyre inkább olyan érzésem van, hogy a VR headset-eket inkább álommegvalósító headset-eknek kellene nevezni. Amikor megvettem a Doom VFR-t, elszórakozgattam vele párszor a Move kontrollerekkel, de egy bizonyos ponton túl nem tudtam már élvezni, mert állandóan lenyomtak a monszták, annyira béna voltam.

A PlayStation VR Aim Controller-el azonban tettem újra egy próbát. Miután belőttem a két analóg kart a legnagyobb érzékenységre és elindultam, egy teljesen más világ várt. Én lettem a megállíthatatlan Doomguy, aki ellen senkinek nincs esélye, szerte-széjjel trancsíroztam/robbantottam/lőttem a rám támadó hordákat.

Valahogy mindig így képzeltem el a hentelést a nagy klasszikusokban, mint a Doom, Quake, Unreal Tournament!

2. Marvel's Iron Man VR

  • Megjelenés éve: 2020
  • Metascore: 73
  • Játékidő: 7 óra

Jelen állás szerint ez az utolsó nagyobb Sony exkluzív a PSVR-ra, az ezüstérem annak ellenére jár neki, hogy a kritikák szerint egy 7 pontos játékról van szó.

Amíg az Arkham VR-ban éppen csak belebújtunk egy szuperhős bőrébe és fix pontok között mozoghattunk a virtuális térben, addig Vasember páncélját felöltve szabadon repkedhetünk a világban, legalábbis a nem éppen túl nagy pályákon.

Talán itt játszottam a leghosszabb ideig fülig érő szájjal, egyszerűen hihetetlen érzés a két Move kontrollerrel irányítani a páncélt, a repülést és a harcot is bitang jól sikerült megvalósítani.

1. Astro Bot Rescue Mission

  • Megjelenés éve: 2018
  • Metascore: 90
  • Játékidő: 8 óra

Nincs nagy meglepetés a dobogó legfelső fokán, mint sok más játékosnál, így nálam is vitathatatlanul a Team Asobi cukiságbombája nyert.

Már előtte is rengeteget (értsd: 100+ óra) játszottunk a családdal az ingyenes The Playroom VR című játékkal, ahol megismerhettük a kis robotokat. A japánok a Super Mario játékokhoz hasonlóan megvalósították VR-ban is az ultimate platformer játékot, nem is tudom mikor láttam ennyi kreativitást egyetlen játékban. A világok, pályák, ellenfelek, főellenfelek egytől-egyig emlékezetesek, a DualShock 4 kontroller pályáktól függő felhasználása - locsoló, kötél, shuriken - egyenesen zseniális.

folyt.köv.

Ennyi volt a TOP 10 jelen pillanatban, de hozzáteszem, hogy sok játékkal nem volt még alkalmam játszani, vagy eleget játszani, ezért lehet egy év múlva már nem ezeket a játékokat választanám.

Ha nem is hivatalosan, ha nem is látványosan, de a Sony tavaly elengedte az elsőszülött kezét, nem készít már first-party címeket a platformhoz, a Marvel's Iron-Man volt az utolsó "komolyabb" exkluzív PSVR játék. Aki arra számított az első VR élmények után, hogy forradalmasítani fogják a játékipart és soha nem látott gyorsasággal terjednek majd el, azok sajnos tévedtek.

Ennek ellenére hiszem és vallom, hogy a VR headset-ek megjelenése a legjelentőségteljesebb, legtöbbet ígérő változás a videojátékok teljes eddigi történelme során. De ugyanolyan hosszú út vezet innen a majdani agyba ültetett chipekig, mint amilyen hosszú utat tettünk meg a T-modelltől a Tesláig.

A bejelentésig egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy lesz egyáltalán "PlayStation VR 2", mert minden bizonnyal többet vártak tőle. A Sony is támogathatta volna egy kicsit jobban first party címekkel...talán a következő generációban már mi is kapunk Half-Life: Alyx színvonalú címeket tőlük. Talán egyre több AAA fejlesztő foglalkozik majd legalább VR támogatással, ha nem is külön VR fejlesztésekkel. Mert hiába lesz sokkal szebb a grafika, hiába lesz sokkal fejlettebb az irányítás...a plafont akkor tudja szerintem úgy igazán áttörni majd a VR, ha a Witcher 4-ben, a GTA 6-ban vagy a Fortnite-ban teljesen támogatva lesz.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==