bobjay2012.01.28. 14:11

Retrosztály: Game Boy - Egy rajongó szemével

Történetem egy apró legendáról.

Először is üdvözlök mindenkit ismét itt, a "Retrosztály" címet viselő bejegyzéseim mai, soron következő epizódjában, melynek témája kicsit eltérő lesz az eddig megszokottakétól. De mielőtt fejvesztve, elmenekülve tovább kattintanátok innen, megnyugtatlak benneteket, hogy lesznek érdekességek és bemutató is, csak más szemszögből. Egy rajongó szemszögéből, aki én lennék.

Ebben az irományban ugyanis a 17 évet megélt, Game Boy Classic -om történetét szeretném megosztani veletek. Ezen kívül természetesen szóba kerül még minden olyan téma, amely az eredeti, hamisítatlan Nintendo Game Boy -nak

ezen típusát bármilyen módon érintheti. Igaz, ami igaz, régi, eltévelyedett emlékdarabkákból próbálom most összeilleszteni nektek a mondandómat, de nem húzom az időt, lássuk, mi sül ki belőle....

Történetem valamikor a vasárnap délutánonként futó "Walt Disney bemutatja"

nevezetű családi TV műsor kezdeti időszakára vezethető vissza, de őszintén

szólva utalhatnék akár a PC ábécé, vagy az este 20:10 -es Játék Határok Nélkül

elnevezésű Eurovíziós vetélkedőre is. Viszont amit most bejegyzésem

középpontjába állítok, az az akkoriban mtv 2 -ön futó Dévényi Tibor vezette

Elektor Kalandor című, 1990 és 1993 december 21. -e között nagy sikernek

örvendő szenzációs vetélkedő.

Igaz, csak egy 5 perces műsorról beszélünk, de az nekem éppen elég volt ahhoz, hogy engem is magába szippantson a megállíthatatlanul terjedő "Nintendo őrület".

Nos, a lényeg az, hogy ebben a vetélkedőben a NES -es Super Mario Bros-al

játszhattak nyomógombos telefonjukon keresztül a sikeres betelefonálók és nem is akár miért: A fődíj egy SNES volt és egy Miami -ba szóló utazás. Ha a játékos otthonában csak tárcsázós készülék volt megtalálható, oda természetesen kidöcögött a TV stáb és a játék idejére nyomógombos készüléket biztosított.

Bizony, azokban az időkben, az igencsak borsos ára miatt, nem csupán a SNES,

hanem a NES gép fogalma is legfeljebb csak vágyakozó gyerekek álmaiban

szerepelhetett, aki pedig volt olyan szerencsés, hogy szert tett e csodagépek

egyikére, annak még mindig 9-12 ezer Forintjába fájt egy-egy játék megvétele

(Hozzáteszem, hogy akkoriban 10 ezer Forint valamivel többet ért mint most).

Kölcsönzési lehetőséget persze biztosítottak egyes konzolboltok, mind gép,

mind pedig játékok terén, melynek összege körülbelül napi 500 Ft körül mozgott,

de mégis hány nap kellett volna ahhoz, hogy ilyen játékokat megunjak???

Szóval 1992 -ben, az egyik nap, kb 1 órával a várva várt TV műsorom kezdete

előtt, nagy unatkozások közepette került kezem ügyébe, a szüleimnek időszakosan járó külföldi METRO reklámújság legfrissebb darabja, melyben átszámítva kb 8000Ft -nyi schilling -ért reklámozták akciósan leendő kedvenc kézi konzolomat. Az újság következő oldalán pedig ott volt a nevezetes ok, ami kiváltotta belőlem az "ez nekem minden áron kell" életérzést...

Ez az ok a Super Mario Land 1 reklámja volt, mármint a játék dobozának bazi nagyra felnagyított képe. Ekkor tudatosult bennem, hogy akár egy kézi konzolon

játszhatok azzal kedvenc figurámmal, ami miatt 5 percre mindig veszettül leragadok a TV képernyője elé.

Attól a pillanattól kezdve teljesen megváltozott minden és persze az egész

család kinevetett mikor azt mondtam, hogy majd összespórolom az árát, de engem ez nem tántorított el eltökéltségemtől.

2 hónap híján 2 évvel később minden összekapart 1-1 forintommal, valamint a szülinapra, névnapra, karácsonyra, húsvétra...stb kapott pénzemmel oda álltam a szüleim elé és végre kinyöghettem, hogy ha legközelebb utaznak Bécsbe, akkor hozzanak nekem egy Game Boy -t. (Addigra már 7000 Ft körül hirdették már az akciós darabot, így ez a hír számomra elég kedvező volt) Fura tekintettel vette tudomásul mindenki, hogy sikerült véghezvinnem a "nagy tervet".

Egy hét múlva a szüleim és a nagymamám már utaztak is Bécsbe, én pedig egészen késő estig csak számoltam a perceket. Nagyon hosszú egy nap volt....

Végre eljött az idő, és mi nagypapámmal kimentünk eléjük a buszhoz. Ők megérkeztek és a csomagok közül lassan előkerült az a bizonyos szürkés doboz.

Kimondhatatlanul örültem, annak ellenére, hogy tudtam, egy darabig egyetlen

játékom sem lesz hozzá, mivel ez csak az alapgépet tartalmazó kiszerelés volt.

Miután hazaértünk, nagymamám odahívott magához, belenyúlt a táskájába és kivett belőle egy játékot, a Bionic Commando -t... Azt mondta, hogy a kitartásomért kapom. Én leesett állal indultam játszani...

Azóta teltek-múltak az idők és az egy darab kazettám 62 -re gyarapodott. Game

Boy -om pedig szinte az első pillanattól kezdve mindenütt ott volt velem...

Ott volt a vonaton, az osztálykirándulásokon, feldobta az andalító órákat a suliban, meg az Ofő szekrényét is miután a gépet elvette tőlem :) Lenyugtatott mikor ideges voltam, s felvidított, mikor szomorú. 4 árnyalatával beszínezte komor téli napjaimat, ha épp ágyhoz kötött az influenza. Szinte el sem lehetett szakítani minket egymástól....

Aztán jött az elkerülhetetlen. A képernyőn a csíkok, majd a teljes elsötétülés....

Tudom, hülyén hangzik, de még így is, ha tehetném, személyesen köszönném meg az alkotójának azt az élményt, amit az évek alatt kaptam tőle.

Nem rég vettem ugyan egy Game Boy Colort, hogy tudjam min futtatni a kazettáimat és majd egyszer még az is megeshet, hogy csak úgy nosztalgiázásból beszerzek egy működő Classic példányt, de sajnos ez a jelenlegi Color sem, meg az sem fog megajándékozni mindazzal, amivel az enyém. "Ez a vonat már elment"...

Most pedig akkor, ahogy ígértem, következzen megemlékezésül néhány érdekesség és tudnivaló itt és most mindenkinek erről a kis masináról:

Az eredeti, szürke színű, négy szürke árnyalatot megjelenítő 8-bites Nintendo

Game Boy feltalálója Gunpei Yokoi (1941 - 1997), aki annak idején olyan játékok

születésénél bábáskodott, többek között, mint az 1983-as Mario Bros, a Metroid,

illetve az ő nevéhez fűződik a Game & Watch széria is. A Classic -ot Japánban

  1. április 21-én, Észak-Amerikában 1989. július 31-én, és végül Európában 1990. szeptember 28 -án dobták piacra. Bevezető ára pedig 89.99 dollár volt.

A Game Boy a legnagyobb mennyiségben eladott kézi konzol. 1997 -ig, a Game Boy Color piaci megjelenése előttig mintegy 64.42 millió példány talált belőle gazdára. Ha ehhez még hozzácsapjuk azt a számadatot, miszerint a Color -ból a Nintendónak összesen mennyit sikerült értékesítenie, akkor a végeredmény 118.69 millió darab eladott konzol szerte a világon.

Ezt a remekművet a Nintendo az egyik talán legismertebb játékkal jelentette meg

mikor történelmi útjára indította, mégpedig egy orosz matematikus, Alekszej

Pazsitnov által feltalált programmal, amit a görög tetra kifejezés és Pazsitnov

kedvenc sportja, a tenisz összevonása után Tetris -nek neveztek el. Pazsitnov eme számítógépes logikai játékok egyik alapkövének nevezhető programot 1984-ben, a Moszkvai Tudományos Akadémia Számítástudományi Központjában két munkatársa segítségével írta meg egy Elektronyika 60 számítógéppel. A játék pontosan 1984. június 6 -án jelent meg a Szovjetunióban és egy 1988-as kiállításon szemet is vetett rá a Nintendo of America első elnök-vezérigazgatója, Minoru Arakawa. Azonnal meg is vásárolta a kockarakosgatás jogait.

Csak eme zseniális játéknak köszönhetően 1992 -ig 25 millió Classic -ot adtak el. Csupán a játékkazettából, (ha bele számoljuk a bundle-csomagokat is) 33 milliót

értékesítettek. (Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a világon máig körülbelül 500 millió Game Boy és Game Boy Color játékkazetta került eladásra).

Hihetetlenül nagy üzleti fogásnak számított már az is, hogy az egyszerre többen

játszható kazettákat úgy oldották meg, hogy kábellel össze lehetett kötni ezeket a

kézi konzolokat. Voltak speciális csatlakozók, amelyek segítségével akár 4 fő is

játszhatott egyszerre. Ezt a kapcsolatot a Pokémon program is kihasználta. A

rajongók ezeken keresztül cserélhettek Pokémonokat és kommunikálhattak, de harcba is bocsátkozhattak egymással. Csupán ezekből, a Pokémon Red és Blue kazettákból mindössze 23.64 millió darab talált gazdára. Hasonló hatalmas sikernek örvendett még a Super Mario Land, a maga 18,06 milliójával és a Super Mario Land 2: 6 Golden Coins 11,09 millió eladott kazettával. Az 1993 December 31 -én debütáló The Legend of Zelda: Link's Awakening című műremek "classic -hoz készült verziójából" 3,83 milliót adtak el.

A vásárlók még a furábbnál furább kiegészítőket is úgy vették mint a cukrot, hogy azokkal minél tökéletesebbre varázsolhassák szemük fényét.

Többek közt készült a Game Boy -hoz használható lámpával ellátott nagyító, a gép testére felpattintható hangszórók, amik a halálosan idegesítő zenék felturbózásával még jobban elvarázsolták a közelben bámészkodókat. Volt hozzá még játékkazettába szerelt kamera, 6 ceruza elemmel működő hőnyomtató, Work Boy nevű billentyűzet és különböző méretű hord táskák is, amikben elfért a multiplayer csatlakozó meg egy-két játék.

Az olyan elvetemült játékosoknak pedig, akik a TV képernyőjén keresztül is

figyelemmel akarták kísérni kedvenc zsebkonzoljuk produkcióit, azok számára a

Nintendo megalkotta a Snes Super Gameboy játék átalakítót. Ez egy SNES kazetta nagyságú cartridge, melynek az oldalába kell belehelyezni a Game Boy kazettát.

Nos, azon kívül, hogy TV -n tündökölhetett a szeretett játékunk, a SNES -en

választhattunk hozzá a többféle színárnyalatot felvonultató palettából és

a játék képernyőjét körüldíszítő keretekből. A nagy sikerre való tekintettel 1998 -ban elkészítették ennek a cartridge -nek a felturbózott verzióját, amit már nem csak a sima, hanem a többjátékos kazettákkal is kompatibilissé varázsoltak.

Ennyi információ után ne legyünk restek, nézzük meg közelebbről tesztalanyunkat. Lessük meg mit rejt egy Basic Pack.

Ha a dobozt sikeresen kinyitottuk, láthatjuk, hogy itt nem kihúzható hungarocellel

van dolgunk, amibe bele van helyezve a konzol és annak mellékelt ékszerei, hanem a Game Boy -t egy kis légpárnás fóliába bújtatva egyszerűen belecsúsztatták a dobozba. Mellette, apró elkülönített részben található a beüzemeléséhez elengedhetetlen 4 db ceruzaelem, valamint egy másik elválasztott helyen a megannyi reklámpapír között fellelhető a használati utasítás is. Csúsztassuk ki csomagolásából gépünket. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de rám elsőre azt a benyomást tette, hogy színében és dizájnjában tökéletesen fog passzolni a régebbi típusú Commodore 64 -esemhez. A laposított téglatest alakú szürkés konzol fogása olyan, mintha egyenesen a játékosok kezébe teremtették volna. A jobb alsó sarka erősebben le van kerekítve, mint a többi. Szintén ott található a mono hangszóró, melynek bal oldalán láthatjuk a sötétebb, puhább anyagból készült Select és Start gombokat. Felfelé haladva, jobb oldalon az A és B felirattal jelzett, bordó kezelőgombok uralkodnak, velük párhuzamosan a bal oldalon pedig a fekete D-pad.

A gombok fölötti részt, teljes egészében a képernyő és az azt körül ölelő sötétebb szürke keret foglalja el. A keret bal oldalán rögtön szemet szúr nekünk a "Battery" szócska és felette egy kis kör alakú valami. Mikor majd bekapcsoljuk a gépet, ez a kör alakban lévő piros led kigyullad és a következőkben arra fog szolgálni, hogy folyamatosan jelezze nekünk elemeink erősségének állapotát.

A készülék jobb oldalán találjuk a hangszabályzót és a multiplayer csatlakozó

aljzatát. Ugyanilyen magasságban, a bal oldalon van a képernyő kontrasztjának

szabályozója, mellette pedig a külső tápcsatlakozó bemeneti nyílása.

A Game Boy hátoldalába, az elemfedelet eltávolítva bele is helyezhetjük a 4 db

elemet, valamint az alján lévő 3.5 mm-es audio csatlakozót használva, fülhallgatón keresztül, stereoban hallgathatjuk kedvenc játékainkat.

Most már csak egyetlen lépés van hátra, a bekapcsolás. A játékkazettát a gép tetején tátongó nyílásba kell belehelyezni. Ha ez megvan, akkor a szürke kapcsolót csúsztassuk a kazetta tetejére... A piros led felizzik, a képernyőre pedig kecsesen lemászik a NINTENDO felirat, majd a játék automatikusan elindul...

Mindenképpen szerezzünk be valami elemlámpa szerűséget, ugyanis az éppen futó játékot csak nappali fény mellett követhetjük figyelemmel (sötétben sajnos nem lehet rajta kiigazodni).

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de úgy vélem, hogy az irány és az action gombok meglepően jól reagálnak (sőt, néha annyira jól, hogy egy gombnyomásra Super Mario kettőt ugrik, de amúgy hamar rá lehet érezni az ízére). Egyedül a Start használata tűnt nehézkesnek, ha valamiért gyorsan le akartam pause -olni a játékot.

Úgy összességében semmi rosszat nem tudok írni róla. A képernyő az alacsony pixelfelbontás ellenére szépen megjeleníti az álló képeket és az animációkat egyaránt. Sőt! A csatlakozó segítségével, kétjátékos módban a Mortal Combat -ot, vagy a Street Fighter -t igazi álom volt rajta tolni.

A játékok végigjátszása után, ha másra nem is, de egy dologra mindenki rájön, hogy a Gameboy annak köszönhette minden más konkurens konzolt elsöprő sikerét, hogy a Nintendo játékfejlesztőinél a grafika mindig is másodrangú szempont volt, a hangsúlyt a játékélménybe fektették. Aki nem hiszi, annak itt az ideje, hogy utána járjon :)

Végül ennek a kis csodának a specifikációihoz is elérkeztünk:

CPU: Egyedi 8-bites Sharp LR35902[16] processzor, órajele 4.19 MHz.

RAM: 8 kB beépített S-RAM

Video RAM: 8 kB beépített

ROM: a CPU tokban 256-byte az indítókódnak 256 kb, 512 kb, 1 Mb, 2 Mb, 4 Mb,

8 Mb kazettákban

Hang: 2 négyszögjel, 1 programozható 32 mintás 4-bites PCM hullám, 1 fehér

zaj, egy audio bemenet a kazettából. Egy hangszórója van, de stereo hangot ad a fülhallgatóban.

Képernyő: 160 × 144 pixeles reflektív STN LCD.

Képfrissítési frekvencia: 61.1 kép/másodperc.

Képernyő mérete: 66 mm képátmérő.

Színek: 2-biten kódolva. 4 árnyalat.

Kommunikáció: 2 Game Boy összeköthető a beépített soros porton keresztül, 4 darab összekapcsolható DMG-07 4-játékos adapterrel. Ennél több gép összekötése lehetséges az adapterek egymáshoz csatlakoztatásával.

Tápellátás: 6 V, 0.7 W , 4 db AA elem

Méretei: 90 mm x 148 mm x 32 mm

Hát igen. Ez lenne ő. A világban 1989 -től, számomra pedig 1994 -től ragyogott fel általa minden a maga 4 színárnyalatában. Soha nem felejtem el, mindig az egyik legszebb emlék marad...

Legközelebb már ismét a retro játékok világából jelentkezem egy újabb örök remekművel.

Addig is köszönöm figyelmeteket és, hogy elolvastátok rajongói bejegyzésemet:)

Game Boy Classic általános adatok:

Kiadó: Nintendo

Tervező: Gunpei Yokoi

Típus: kézi játékkonzol

Megjelenési dátum:

  • Japán: 1989. április 21.

  • USA: 1989. július 31.

  • Európa: 1990. szeptember 28.

A kezdeti játékkínálat:

  • Alleyway

  • Baseball

  • Radar Mission

  • Solar Striker

  • Super Mario Land

  • Tennis

  • Yakuman (Japánban)

Megjelenési csomagok:

  • Basic Pack

  • Tetris Pack

  • Zelda Pack

  • Zelda + Tetris Pack

  • Star Wars Pack

  • Mario & Yoshi Pack

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==