FredPerry2014.04.22. 15:05

Régi nagy kedvencek

Amikkel azelőtt játszottam, hogy generáció vége felé eljussak odáig, hogy fő platformként vegyek egy konzolt. A játékok felsorolási sorrendje teljesen véletlenszerű.

Age of Empires 2 - The Age of Kings

Kiadás éve: 1999

Azt hiszem talán az egyik legjobb, ha nem a legjobb stratégiai játék. Régen a műfaj megszállottja voltam, rengeteget játszottam a legkülönbözőbb stratégiákkal megáldott játékokkal, de egyik sem tudott felérni azzal az élménnyel, ami az AoE 2. része nyújtott. Az első részt is rengeteget nyüstöltem, de mikor megjelent a második, szinte otthagyhatatlan volt. Játékmódjai közül egyedül a Deathmatch az, amit talán sosem próbáltam ki, mindig csak a sima kampány módot (nem tudom mi volt a neve) és a Custom Scenario-t toltam. Multiplayer részét egyetlen egyszer, haverral próbáltuk ki, de az annyira nem volt nagy hatással rám, így nem is igazán erőltettem a későbbiek során. Az ezután érkező részek már nem tudtak annyira lenyűgözni, valamint a stílus iránti szeretetem is némileg alábbhagyott.

Dark Colony

Kiadás éve: 1998

Nagyon nagy kedvenc RTS játék, emberek az űrlények ellen. Látványos videókkal tűzdelt, elképesztően izgalmas játékmenetet felvonultató kis stratégia, néhol elég magas nehézségi szinttel. Gyűjts, építs, fejlessz és ami talán még fontosabb, katonákat és harci járműveket képezz, állíts elő. Rengeteg épület van, nagyon sok féle katonai egység és még több fejlesztési lehetőség. A stratégia szerelmeseinek ez egy kihagyhatatlan gyöngyszem volt annak idején és szerintem a mai napig bőven el tud vele játszani az, aki nyitott az ilyesmire.

Gorky 17

Kiadás éve: 1999

Régi idők egyik legjobb körökre osztott taktikai RPG játéka számomra. Az akkor még satnya angoltudásom miatt külön élmény volt, hogy volt benne magyar szinkron és ha jól emlékszem, akkor felirat is, de utóbbi nem 100%. További részeihez nem volt szerencsém, ugyanis ez azok közé a kevés játékok közé tartozik, melyet életemben egyszer sem sikerült végigvinnem, de tetszett és nem azért hagytam félbe, mert meguntam, vagy jött helyette más. Mai napig tervben van, hogy újra nekiállok, most már idősebb fejjel és megpróbálkozom a végigvitelével.

Europa Universalis 2

Kiadás éve: 2001

Terjeszkedős stratégiai játék, melyben a cél mindössze annyi, hogy igázd le Európát és a játék végére te legyél a legnagyobb hatalom. Kezdetkor többféle játékmód is választható, ezeken belül pedig különböző birodalmakat irányíthatunk. A játék 1419-től 1820-ig tart, beállítás lehetőségek között pedig ott van, hogy egy év mennyi idő alatt teljen el a valóságban, ehhez természetesen arányosan igazodva az utazások, fejlesztések és harcok ideje. Számomra az egyetlen negatívuma a játéknak az, hogy amint 1820-at üt a virtuális óránk, a játék véget ér ott, ahol éppen tartunk és nincs tovább. Emiatt pedig még sosem sikerült egész Európát magam alá kényszerítenem. Egy képzeletbeli ranglistán ez a játék nálam mindenképp vetekszik a stratégiai játékok közül az első helyért az AoE 2-vel, néhány szempontból alul marad, viszont valahol meg is előzi azt.

Get Medieval

Kiadás éve: 1998

Felülről nézetes, magyar nyelvű, kooperatív lehetőséggel tűzdelt játék. Több, mint 15 évvel ezelőtt ennél több nekem nem is nagyon kellett. Sajnos sosem volt meg ez a játék, mindig haverhoz mentem át és ott szinte egész napokat, éjszakába nyúlóan játszottunk és ordibáltunk (hogy miért, azt nem tudom) közben. Négy karakter közül lehetett választani, volt varázsló, íjász, barbár és még valami. Fordított arányosságban volt az erejük a sebességükkel, így annak fényében tudtál választani közülük, hogy miről szeretnél inkább lemondani. Sztori része nem tudom már hogy állt össze és milyen hosszú volt, de nagyon sokszor végigjátszottuk, ez az egy biztos. Nem az ezzel eltöltött játékóra mennyisége miatt, de azóta rá sem bírok nézni efféle felső nézetes, kattintgatós "rohanj kattints gyilkolj" játékokra, így legfőképpen az MMO-kat ki is zártam az életemből.

Commandos 2 - Men of Courage

Kiadás éve: 2001

Valószínűleg a legelső lopakodós, ám egyben taktikai és stratégia játékom volt, melyhez hasonlót a mai játékok közül nem igazán találok és szerintem nincsen is. Ha tévednék és van valami ilyesmi, akkor szívesen várom a címeket, ugyanis rengeteg órát tudtam eltölteni vele anélkül, hogy bármilyen apró teendővel megszakítsam. 3-4 évvel ezelőtt még fel is telepítettem újra nosztalgiából, aztán valahol elakadtam és azóta is csak ott áll, pedig fénykorában rengetegszer végigjátszottam. Filmes utalásai közül egyedül a Híd a Kwai folyón emlékeztetett valamire, többit sajnos nem láttam, nem tudom ezek mennyit tennének hozzá a játék élményéhez. Ennek későbbi részeivel szintén nem játszottam egy percet sem, talán a harmadik rész volt kipróbálás alatt a gépben, de erre nem vennék mérget.

Jagged Alliance 2 - Unifished Business

Kiadás éve: 2001

A Commandos 1-2 mellett a másik kedvenc taktikai RPG játékom volt, melynek eredeti, dobozos változata a mai napig szerencsére megvan. Az eredeti Jagged Alliance 2-höz képest ez 2 évvel később jelent meg, néhány újítást és egy önálló történetet eszközölve, ám lényegesen rövidebb és lineárisabb játékmenetet kínál, de számomra még így is egy többször játszható kellemes kikapcsolódás volt.

Time Commando

Kiadás éve: 1996

Azt hiszem ez volt a legelső PC játék, amit az elejétől a végéig élvezettel játszottam és többszöri végigjátszás után még 6-8 év múlva sem untam rá. Később, mikor hozzájutottam egy PlayStation-höz, akkor ezt is kikönyörögtem rá magamnak, azóta sajnos nincsen meg sem PC-re, sem PS-re. Az időutazós sztorinak köszönhetően egy percét sem lehet unni a játéknak, hiszen minden pálya más időszakban játszódik az őskorból kiindulva, a feudális Japánon és a vadnyugaton keresztül egészen a jövőig. Ezt a játékot szívesen játszanám egy jelen generációs konzolon HD változatban.

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

Kiadás éve: 2003

Világéletemben hatalmas rajongója voltam a Star Wars filmeknek, de talán ez a játék volt az, ami még inkább megszerettette velem ezt a scifi világot. Szerintem a legjellegzetesebb eszköze a Star Wars világának a fénykard és itt, hogy saját magunk irányíthattunk egy karddal és erővel harcoló karaktert, az maga volt a mámor. Tudom, voltak már korábbi részei is a Jedi Knight-nak, ezek közül a második rész, a Jedi Outcast van még meg, de talán a Jedi Academy volt az, ami leginkább kimutatta a foga fehérjét és leginkább el tudott varázsolni egy Csillagok Háborúja rajongót. A multiplayer részét sosem próbáltam, viszont a sztorit többször is sikerült a végéig játszanom, mindig egyre magasabb nehézségi szinten.

Grim Fandango

Kiadás éve: 1998

Bátran állítom, hogy történetében, játékmenetében mai szemmel nézve az egyik legkiemelkedőbb 3D retro kalandjáték a LucasArts-tól, bár tőlük számomra egy játék sem volt még csalódás. Ha jól emlékszem a játékban nem lehetett meghalni, ennek ellenére elég sok nehézséget tartogatott a játékos számára, legalábbis 8-10 éves fejjel nem igazán voltam képben a logikával, így egy egyszerűnek tűnő kalandjáték is rettentő nehézségeket tudott nekem okozni.

18 Wheels of Steel - Pedal to the Metal

Kiadás éve: 2004

Volt idő, mikor szívesen játszottam akár céltalannak tűnő szimulátor játékokkal is, ezek közé tartozott a 18WoS egy későbbi része is. A legszürkébb, legunalmasabb hétköznapjaimat is bearanyozta, ha csak egy órára is be tudtam ülni a kamionomba és át tudtam szelni Amerika országútjait különböző rakományokat szállítva A pontból B pontba. Igyekeztem mindig betartani az előírt megengedett maximális sebességet, piros lámpáknál megálltam, valamint néha azért egy frissítő kávéra beültem egy útszéli kis pihenőbe. Mostanra kicsit alábbhagyott bennem a szimulátor iránti szeretet, így többnyire már csak autóversennyel játszom, viszont egy repülőgép-szimulátoros játékot még mindenképpen be fogok szerezni, viszont azt már mindenképp konzolra.

Star Wars Racer

Kiadás éve: 1999

A Star Wars univerzum különböző bolygóit beutazó fogatverseny játékról van szó. A videojátékos társadalomban szerintem nem él olyan ember, aki ne találkozott volna és ne szerette volna. Vásárolj különböző fogatokat, fejleszd, hogy erősebb, gyorsabb legyen és győzz le mindenkit a pályán. Különböző játékmódok vannak az egyszerű, szabad versenytől kezdve a fő szál versenysorozaton át egészen az idővel való versengésig, valamint a többjátékos módig. Előbb volt szerencsém a Nintendo verzióhoz PC-hez, de utóbbi szerintem jobb lett és nagyobb élményt tud nyújtani, legalábbis valamiért én a két változat közül inkább a PC mellett döntöttem és mindig a számítógép elé ültem, nem a televízió elé.

Future Cop: LAPD

Kiadás éve: 1998

Baráti körömben annak idején az egyik legnépszerűbb TPS-ek közé tartozott. Látványos fegyverek, átalakuló géprendőr (nem robotzsaru, mert az már foglalt), kooperatív játéklehetőség. Ez a játék szintén azon a sorson volt, mint a korábban írt Get Medieval, naphosszat játszottunk vele, mert csak egyikünknek volt meg és az offline koop miatt mondjuk máshogy nem is tudtuk volna kivitelezni a dolgot. Végigjátszást talán ez sem élte meg, leginkább a számomra akkori nehézsége miatt.

Counter-Strike 1.6

Kiadás éve: 2004

Az egyetlen olyan online módra kiélezett játék, mellyel úgy tudtam évekig játszani, hogy mellette szinte semmi máshoz hozzá sem nyúltam. Megjelenéséhez kötődik a Steam elindulása is, melyekkel körülbelül 8 évig voltam elég szoros kapcsolatban, majd a játék elkurvulása, szerverek túlmoddolása, nagy hitbox csúszások és vérpistikék nagy százalékban való megjelenése juttatott arra az elhatározásra, hogy ez a korszak véget ért és nekem nincs többé szükségem erre a játékra. Azóta a Global Offensive-et nyúzom Xbox360-on, bár most a Warface miatt ez is kissé hátrányba került. PC-re semmiképp sem térek már vissza.

További játékok, melyek mindenképp említésre méltóak:

Quake 3: Arena (1999)

Medal of Honor: Allied Assault (2002)

Krush Kill 'n' Destroy Xtreme (1997)

Broken Sword 2 - The Smoking Mirror (1997)

Ezek mellett rengeteg játékkal játszottam az konzolos érába lépésem előtt, viszont leginkább ezek voltak a legemlékezetesebbek a számomra.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==