multishoot2014.10.21. 23:57

A 100 tagú gyűjtemény

A friss szenvedély.

Egy ideje már a videójátékok egyre távolabb kerültek tőlem. Zsenge korom ellenére én egy elég konzervatív játékos vagyok, aki főként a PS1 és PS2 korszakában szocializálódott a videójátékokra. Ebből kifolyólag az új trendek, csak ritkán tudnak érdemben hozzám szólni. A DLC trend, az online multiplayer, bizonyos általam kedvelt stílusok kihalása és átalakulása (igaz, a horrorjátékok mintha kezdenék reneszánszukat élni - hurrá!!!) és az „epic cinematic experience” irányvonalak, bár korábban is csak elvétve tudtak behúzni a szerelem alagútjába, mostanra pláne, mondhatni emocionálisan meddő vagyok rájuk. Persze, még most is szoktam azért játszani, és majd egy PS4-et is akarok venni néhány finomnak ígérkező cím miatt, de a főhobbym egy ideje már más lett (igaz, annak még jobban örülnék, ha nem csak hobby lenne, hanem dolgozhatnék is a szakmában). A filmek. Konkrétan gyűjteni nem túl régen kezdtem el őket, ám nem régiben számolgatva jöttem rá, hogy már egy híján száz darab DVD-nél tartok, és bár ez több filmet is takar, mint az imént említett szám, mégis megszereztem izibe a kollekcióm egyik legfontosabb darabját. Egy szerzeményt, mely immáron háromjegyűvé duzzasztja polcom ékességeit.

Ebből az apróból úgy döntöttem, hogy megmutatom ezt a nagyérdeműnek is, így fényképezőt és „tollat” ragadtam, hogy bemutathassam őket:…

A Bukás - Hitler Utolsó Napjai

Bár a propagandista „náciszar, amcsikirály és kész” második világháborús filmeket mára szinte végig sem bírom nézni, a Bukás egy fokkal azért jobb lett, még ha a film így is egy zsidó softpornó összességében. Az mondjuk kifejezetten tetszett, hogy megpróbálták a háború hősies (propagandista) oldala helyett, inkább a személyes kultusz részét bemutatni, és az is meglepő volt, hogy a filmben SPOILER ON Hitler sokkalta hamarabb meghal, mint gondolnánk SPOILER OFF, de összességében ez a film sem mutatott sok újat, vagy érdekeset a lerágott csont témában. Egy olyan sorozatot, ami a felemelkedéstől a bukásig bemutatná a dolgot, szívesebben látnék végre, persze csak kettősmérce nélkül (ami sohasem fog megtörténni).

A propaganda néha egészen elképesztő formákban is materializálódott.

Dűne

Bár David Lynch egy klasszikusaként emlegetik, nekem a Dűne korántsem tetszett annyira. Néhány jelenet túlzottan is követhetetlen, elvont scifi volt, bár az alaptézis és néhány ötlet tetszett, csak valahogy az egész nem állt finoman össze a végére, hogy igazán szerethető és érdekes legyen.

Casablanca

A borító hátulja nem kisebb ígérettel szólítja meg a gyanútlan nézőt, minthogy ez „minden idők legjobb amerikai filmje”. Nos, talán maradi, szentimentális romantikusok számára igaz is. Ami én nem vagyok. Egyszer nekem bőven elég volt.

Good Will Hunting

Bár sem Assfleck-ért, sem Démon-ért nem rajongom különösebben, a GWH egy bitang jó filmélményt hozott végül a számomra. Némileg eredeti, jól megírt, alapjaiban jól összerakott, érdekes, és szórakoztató film, amit később is szívesen fogok levenni a polcomról.

21 Gramm

Alejandro González Inárritu a kedvenc rendezőm, így nem lesz meglepő, hogy a 21 Gramm igazán tetszik. Annak ellenére, hogy talán ez a leghíresebb filmje, szerintem épp ez sikerült az egyik legkevésbé jóra a többi közül, de ettől függetlenül, mindenmáshoz képest, ez még így is egy remek film, amit lebilincselő élménye mellett a nyomasztó hangulat mégis meggátol abban, hogy az ember túl sűrűn megnézze.

Kínai Negyed

Bár a film noir-t nem a Kínai Negyed találta fel, szerintem mégis a mai napig a legjobb a témában. Jack Nicholson fantasztikus, mint mindig, a film pedig az elejétől a végéig izgalmas.

U.i.: viszont a hazai DVD kiadás ritka trehány munka, nem igaz, hogy magyar szinkron van rajta az eredeti mellett, de magyar felirat már nincs a 11 választható közül. Valószínűleg véletlenül sincs olyan, aki eredeti nyelven, magyar felirattal szereti nézni a filmeket…

Az Állomásfőnök

Bár sokáig kajtattam a film egy kópiája után, és nagy hévvel, telve reményekkel vetettem bele magam a filmbe, ennyire nagyot is nagyon régen csalódtam már. Értem én, hogy mi a mondanivaló (a film nélkül a leírást elolvasva is kitalálható), ám a dramaturgia és úgy az egész, olyan hihetetlenül, eseménytelenül, és unalmasan van tálalva, hogy bár összességében nem volt egy rossz film, tuti, hogy soha az életben be nem tenném még egyszer.

Karácsonyi Lidércnyomás

Tim Burton munkásságáért én korántsem rajongom annyira, mint sokan mások, ám a Karácsonyi Lidércnyomás egész tetszett. Egy gondom volt csak vele. Szerintem kevés benne az igazán jó dal. Jó, a This is Halloween miatt néha benyomom csak úgy sutyiba.

Száll a Kakukk Fészkére

Ez egy számomra szinte tökéletes film. Imádom, kész.

A Sötét Lovag trilógia

Bár sok internetes kritika (ergo, senkit sem érdekel kategória első helyezettje) érte Nolan koncepcióját, a Sötét Lovag trilógia az én életemben igen fontos szerepet tölt be, ugyanis ezek a filmek szeretették meg velem Batman karakterét, amit azóta már számos képregény, játék, film, animációs film mélyített, de a legjobban a mai napig is Nolan letisztult és realisztikus világa tetszik a témán belül. Kár ezen háborogni, Batman karakterét 1939 óta egyébként is számtalanszor újradefiniálták már, szóval miért pont ez ne férne bele? A filmek közül egyedül a záró akkord hagyott némi negatív szájízt nálam, sajnos egy-két komoly logikai bukfenc került a filmbe. Az utolsó részt, ha normálisan akarták volna megcsinálni, muszáj lett volna kettészedni (á'la Harry Potyter'), és Bruce börtönbe kerülésénél elvágni a történet első részét, addig viszont lassabban, részletesebben kellett volna kidolgozni a karaktereket és a dramaturgiát.

Viszont a Sötét Lovag szinte tökéletes. A film ritmusa remekül eltalált, a rengeteg esemény se nem érződik úgy, mintha el lenne kapkodva, se nem érezni rétestésztának. Egyedül Kétarc szerepe válik a végére kevésnek és gyorsnak, de igazából ő, ahogyan a film történetében, a mondanivalóban is csak egy „felhasznált eszköz”, így még ez is belefér - még ha maga a karakter ennél sokkal többel is rendelkezik. Az akciójelenetek parádésak, a színészi játék szintén. Hans Zimmer zenéje talán még sosem volt korábban ennyire fülbemászó, és igen, van mély tartalom is, amit vagy megért az ember, vagy dölyfösködik, hogy „de ez akkor is csak egy képregénykarakter, nekem ez itten ne okoskodjon”. A metafora baromi könnyen átértelmezhető a valóéletbe is. Emlékezzünk csak vissza a film egyik mondatára: „meghalsz hősként, vagy élsz olyan sokáig, hogy bűnözővé válj?”. Ha találsz egy tárcát visszaadod vagy lenyúlod a lóvét belőle? Satöbbi kisebb-nagyobb dolog van az életben, amikor választhatunk, és bizony sokszor lesz, amikor ezt kurvára nem is fogják megbecsülni, de ha igazán „hősök” vagyunk, nem is az érdekel, hogy más erről mit gondol, hanem elég, ha mi tudjuk az igazságot. Giccses, teátrális tálalás ide vagy oda, a Sötét Lovag bőven elgondolkodtató, ám még millió-egy más dologtól is remek film.

Libabőr megvolt?

A Mások Élete

Amikor látok egy ilyen filmet, két dolog miatt is nagyon haragszok az országomra. Először is egy ilyen film leforgatása nem pénz kérdése, hanem tehetségé, simán készíthettük volna mi is, ha nem csak az elvakult művész-szarok és tucat nyugat majmolás menne. Másodszor pedig szégyen és gyalázat, hogy nálunk a gengszterváltás óta a mai napig nem tudták nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat.

A film maga szuper.

Benjamin Button különös élete

Bár a film körül a legtöbb esetben csak rinyálást szoktam látni, amiért sokan nem tudnak elvonatkoztatni nála a Forrest Gump-tól. Én viszont életem egyik legszebb filmjét látom Buttonben. Lehet, hogy az üzenete valóban nem különbözik Forrestétől, de ki nem szarja le, amikor ennek ellenére mégsem megfogadjuk azt, hanem folyton szembemegyünk vele? A tálalás pedig zseniális.

A film premisszája, dalba öntve.

Vanília Égbolt

A Vanília Égbolt is a kollekcióm közül egy sokak által és sokat szidott darabja, aminek valószínűleg a legfőbb oka az, hogy itt meg az eredeti spanyol függetlenfilmtől az Abre los Ojos-tól nem tudnak elvonatkozni a nézők, amiből ömériká' remakelték. Pedig a Vanília Égbolt azon nagyon kevés filmek egyike, ahol az újraértelmezett verzió, bizony jobban sikerült, mint az eredeti, pedig a film kb. 90%-ban ugyanaz. De az maradék 10% remekel. Kikerült néhány felesleges jelenet, és bekerült néhány sokkal hasznosabb. Valamint ami a legjobb! Minden idők egyik legjobb soundtrack-je vitathatatlanul neki van a Radiohead-től kezdve, a R.E.M-en át, egészen Sigor Rós-ig.

Egyébként a romantikus filmektől a hideg ráz, a Vanília Égbolt mégis az egyik „all time” kedvencem.

U.i.: Cameron Diaz-t én is szétkefélném.

Kérlek Istenem, amikor majd meghalok és lepereg a szemem előtt az életem, add hogy háttérzenének ez szóljon közben. Köszönöm.

István, a király

A legkedvencebb magyar színpadi művem az IK, ám nagy kár, hogy DVD-re nem az ősbemutató, hanem egy későbbi (ám egész jó) feldolgozás került, és alternatívát azóta is csak a Csíksomlyói István, a király DVD kiadása nyújt, ami szerintem kevésbé sikerült jóra, mintsem fontosra. Nagy kár még továbbá, hogy az eredeti bemutatóban közreműködők zöme, azóta már alaposan arconköpte magát és megélhetési celebbé avanzsált, korábbi ideológiáikkal teljesen szembemenve. De az IK elkorcsulásának i-jére a legnagyobb pontot mégis Alföldi Roberta, az IK 30. évfordulóján bemutatott darabja tette fel a pontot, ami a legöncélúbb, erőltetettebb és bénább feldolgozása volt a kultikus műnek, amit valaha láttam. Legközelebb inkább adják oda Dörner Györgynek a darabot, tőle szívesen megnézném újra.

Silent Hill

A Silent Hill játékok hatalmas kedvenceim, szerintem a világon nincs még egy film vagy játék, ami a horrort és művészetet ilyen kifinomultan ötvözné. Sajnos a játéksorozat mára igencsak kifulladt, és kétlem, hogy valaha is lesz igazán megaton új epizód. Ami az első SH filmet illeti, szerintem mindenidők legjobb feldolgozását köszönthetjük a személyében, és amellett, hogy rengeteg kisebb-nagyobb geget és cameo-t áthozott a játékokból, még a két legfontosabb is itt van: Akira Yamaoka zenéi és a nagybetűs SH HANGULAT. Tény, hogy vannak hibái a filmnek, de aki SH rajongó létére csak bántja a filmet, az nem is igazi rajongó.

A folytatása bár nincs meg, volt szerencsém moziban látni. Borzalom!!!!

Pókember 2

Batmannel ellentétben Pókemberért már gyermekkorom óta rajongom és azóta falom a falmászó kalandjait képregényekben, animációs sorozatokban, játékokban, ééés filmekben is… amik szinte mindig igen mostohán kezelték a hőst (igaz, a játékok sem a minőségre, mindinkább a mennyiségre mentek). Az egyetlen filmalkotás, ahol valóban sikerült, mind a karaktert és hangulatot úgy eltalálni, hogy egyébként önmagában is jó film legyen, az a Sam Raimi rendezte második rész, ami bár nem a legtökéletesebb még így sem, bőven minden más adaptáció felett áll.

Star Wars: The Clone Wars

Az eredeti Star Wars trilógiáért mániákusan rajongom, ám az azóta kijött mozgófilmek nálam többnyire csak a nosztalgiából és az univerzum által táplált szeretetből él. A Clone Wars sem különb. Összességében nem is értem a létezését. Semmi újat, érdekeset, fontosat nem nyújt. Persze, gondolom csak a sorozat felszopója lenne, de nem győzött meg arról, hogy emiatt azt néznem kellene.

Az élőhalottak éjszakája

Bár imádom a zombis filmeket, valahogy Romero legelső és a zombivilág legfontosabb munkája mégsem a szívem csücske. Tudom, hogy régi meg alacsony költségvetésű, de akkor is gagyi és kiforratlan.

Nézzétek meg magatok is. A film ingyenesen elérhető bárki számára.

Taxisofőr

Nagyon kedvelem ezt a filmet, pedig annak ellenére sem értem teljesen, hogy már rengeteget gondolkoztam rajta a megnézése óta.

Szárnyas Fejvadász

No, a k. anyját mindenkinek, aki a Blade Runner-ről valaha is hivatalos ismertetőt írt, ugyanis minden ilyenben, mint akciófilm hivatkoznak rá, pedig távolabb attól nem is állhatna. Emiatt nagyon mást vártam a filmtől eleinte, de végül igencsak tetszett, egy nagyon érdekes, bizonyos elemeiben realisztikus jövőképet fest le, frankó, elvont stílusban. Nekem ennél több sem kell.

Ponyvaregény

A többséggel ellentétben én egyáltalába, de nagyon nem vagyok Tarantula rajongó, így sem a Kill Bill, sem a Becstelen Brygantik, sem a Django nem fogott meg különösebben. Ám vaktyúk is talál szemet, és a Ponyvaregény személyében azért elismerem, hogy egy nagyon jó filmet alkotott a nagypofájú rendező.

A köd

Szeretem a régi idők horrorfilmjeit, valahogy anno minden B és egyéb kategóriás félelemkeltés egy fokkal hangulatosabb volt, mint ma. A köd, bár nem egy nagy eresztés (Carpenter tudott azért jobbat is), egyszer szerintem simán vállalható. Kb. 500FT-ba vagy mennyibe kerül a legtöbb Media Markt-ban, ahol ne vásároljatok. Csak néha*.

*Hogy is hívták azt a felhasználót?

A Ravasz az Agy és két füstölgő puskacső és Blöff

Ha azt mondom az embereknek, hogy maffiafilm, valószínűleg mindenki kórusban vágja rá, hogy: Keresztapa, Sebhelyesarcú, Keresztapa, Nagymenők, Keresztapa, Casino, Keresztapa, Keresztapa, Keresztapa (személy szerint nem értem annyira ezt a Keresztapa fétist a maffiafilmek esetén). Bár én is jó filmnek tartom őket, engem igazán elvarázsolni mégiscsak Guy Ritchie gengszterfilmjei tudtak, de ezek nagyon. Szerintem a Ravasz az általam legtöbbször látott film, megtekintéseinek száma pedig a 20-hoz közelíthet. Szintén imádom a spirituális utód Blöfföt is, de azért egy paraszt hajszállal az elmarad az előd színvonalától.

Indiana Jones trilógia

Bár az akciófilmeket nem igazán csippantom, az Indy trilógiát bármikor képes vagyok egy ültő helyemben is végigbambulni. A nosztalgiafaktor és a hangulat közös szerelemgyermeke mindig elérik azt, hogy ha felcsendül az Indy theme és elcsattan egy-két triviális hangeffektusú pofon, szinte a libabőr is kiverjen. (Mondjuk kiverhetne most valami szőke cuncika is.) A képeken lehet úgy tűnik, hogy van egy negyedik rész is a trilógia mellett, de az csak valami fénytörés lehet. Nincs olyan, hogy Indiana Jones 4. Nem, nincs, és nem is létezett soha, kész!!!

A South Park kritikája a kristálykoponyáról… Találó.

Mátrix quadrológia

Ahogy korábban is említettem, az akciófilmek világa tőlem elég távol áll, ám, ha van egy olyan vegytiszta akciófilm, amitől lemegyek hídba, akkor az a Mátrix első része. IMÁDOM. TÖKÉLETES. Az egyetlen olyan akciófilm, amiben még a történet is, tényleg működik, és nem csak erőltetetten asszisztál, ráadásul annyi apróbb és nagyobb kultikus elemet teremtett, hogy leírni is oldalakba telne. Emlékezzünk csak vissza az ezredforduló elejére: hát nem mindenre, ami hosszúkabát, napszemüveg, vagy lassítás - kapásból csak annyit vágtunk rá, hogy ez olyan Mátrixos?

A második és harmadik rész… őszintén szólva én azokat is szeretem, de rájuk már kevésbé tudom jóízűen azt mondani, hogy működne a balansz. Viszont az Animátrix összességében igenjó (és MO-n igen ritka), és szerintem kevesen is ismerik, ennek megtekintését pedig mindenkinek ajánlom.

Fellini gyűjtemény (Édes Élet, 8 és ½, Szélhámosok)

Fellinit mint valami megkerülhetetlen filmművészeti klasszis rendezőt szokták emlegetni, munkásságán belül pedig a La Dolce Vita és 8 és ½ szokott mindig előkerülni. No, ez egy hazugság, napjainkban a Fellini filmek maximum a hipszterek és filmsznobok estimeséje lehet, de mai szemmel, ezek a filmek szinte már-már élvezhetetlenek, mintsem kultikusak. Az Édes Élet ugyanis egy masszív társadalom és valláskritika akarna lenni, amit a majd három órája ellenére is, egy ordibálósabb éjjel-nappal budapest trailer is megver polgárpukkasztásban (na, jó, ez azért nem dicséret akart lenni a budapestnek). A metaforák sokszor erőltetettek, az atmoszféra és milliő mára teljesen elmúlt, ellenben rengeteg az öncélú jelenet (a 8 és ½ másról sem szól), amire én, mint néző rohadtul nem is vagyok kíváncsi. Lehet, hogy egykoron tényleg nagyhatású filmek voltak ezek, de mára úgy elkoptak, mint egy néger fogai a padkán, Edward Norton tappancsa alatt.

Tökéletes Trükk

Nagyon szeretem Nolan rendezői munkásságát, szerintem jelenleg senki sem találta meg nála jobban a mainstream és művészi irány keskeny mezsgyéjét. A Tökéletes Trükk pedig egy tökéletes példája ennek a balansznak, ugyanis ez egy egyedi, szuper érdekes és lebilincselő, simán többször nézős mestermű, két remek színésszel, de nem elvont, feleslegesen lassú tálalásban, hanem élvezetes, „pörgős” tempóban.

Sin City

Bár a képregényt sosem olvastam, a film baromira tetszik, a stílusa nagyon közel áll az én ízlésvilágomhoz, és az egész rendezés parádés, minden apró részletétől kezdve, úgy az egészig.

Az Exorcista (ha Amerika megtudta jegyezni, nekünk is menni fog!)

Bár kiskoromban elkerült eme klasszikus horror, meg kell hagyni, erre valóban illik minden a DVD hátoldalán kecsegtető állítás közül, ugyanis ez TÉNYLEG mindenidők egyik legrémisztőbb és jobb horrorfilmje és még felnőttfejjel is képes volt kiváltani belőlem egy-két „hopikát”, amire már azt hittem egy film sem lesz képes a zsánerben. Egyedül a film legvégével van egy kis bajom, az szerintem nem konzekvens a film egészével, ám tény, hogy más esetben nem lehetett volna túl gyorsan és látványosan lezárni a cselekményt. Na mindegy, kár érte, de így is kihagyhatatlan darab.

Megvan a második és harmadik része is, de mivel úgy hallottam, hogy azok egyáltalán nem sikerültek jóra, így azokat a mai napig, inkább ki sem bontottam a fóliából. Nem szeretném, ha valami fika folytatások lerombolnák az első rész kimagasló élményét.

A Ragyogás

Valaki klasszikus horrort emlegetett?

Hát akkor itt van Johnny!

Casino

Már vagy 2 éve meg van ez a film, de valamiért a mai napig sem vitt rá a lélek, hogy betegyem és megnézzem. Pedig elvileg jó, meg hát Scorsese.

Ben Hur

Korábban már utaltam rá, de újra megtenném: nem szeretem azokat a filmeket, ahol a zsidóholokauszt témáját politikai vagy anyagi haszonszerzés céljából, dilettánsan használják fel. Ebből kifolyólag amikor kb. 1 éve végre megvettem Juda Ben Hur kalandjait, igencsak izgultam a megtekintése előtt, hogy mi is fog kisülni ebből. De basszus kár volt. Ez egy jó film! Kora és témája ellenére itt a zsidóüldözés tényleg csak körítése a főtörténeti szálnak, és nem maga a dramaturgia, amiért én végtelenül hálás voltam. Sőt, valóban a korát meghazudtoló jelenetei és effektjei vannak, amiket nézve egyáltalán nem volt az az érzésem, hogy ez a film az apám lehetne, sokkal inkább tűnt egy dögös MILF-nek, akit megszopa… A habot a tortára pedig egyértelműen a vallásmotívum tette fel, amit ennyire alázatosan és zseniálisan még se előtte, se utána nem kezelt másik film.

A filmből ráadásul a 4DVD-s extra kiadás van meg, amiben a díszdoboz mellett szerepel a Ben Hur alapját képező 1929-es némafilm is, valamint egy levágott fityma replika is.

Hayao Miyazaki filmek (Totoro, Vándorló Palota, Porco Rosso, Chirio)

Szeretem a kreatív dolgokat, legyen az akármilyen is. Épp ezért Miyazaki mester, mint ember és alkotó is egyfajta példakép nálam, hisz ennyire eredményesen termékeny művész szinte nagyítóval sem kereshető másik. Igaz, a meglévő négy filmje közül, igazából csak kettőt kedvelek nagyon, és az nem a Totoro. A Totoro szerintem a mester leggyengébb munkája, ami nem csak túlzottan gyerekes, de még rohadtul unalmas is, így szerintem még gyerekként sem tudtam volna élvezni, felnőttként meg pláne rohadtul untam és még frusztrált is, hogy gyerekes, de az még el is ment volna, ha nem lett volna ennyire kurva unalmas.

A Vándorló Palota azonban a legkedvencebb filmem tőle. Nincs jobb kifejezés rá: epikusan gyönyörű. Ebben a mesében minden annyira kidolgozott és varázslatos, hogy akárhányszor is ülök le megnézni, nem tudok betelni a látványával, és nyilván elcsépelt a mondanivalója (lévén mese), DE még így is nagyon, de nagyon szerethető. Sőt, hogy lehet valaminek ennyire eltalálni a zenéjét?

A Porco Rosso-tól a témaválasztása miatt, egy kicsit többet vártam, de igazából teljesen lekötött és szórakoztatott így is, a Chirio pedig egészen fantasztikus, ám kúrja teliba magát a magyar kiadó, amiért japán szinkron bár van rajta, MAGYAR FELIRAT MÁR NINCS!

Terminátor

Hmmm… Igen. Hát nem annyira jött be. Ezt sajnos későn néztem meg, mai szemmel pedig mindentéren, nagyon rosszul öregedett ez a film, és semmilyen téren sem tud igazán érdekeset produkálni. Ráadásul van benne egy (szerintem) hatalmas logikai bukfenc is, ami végképp szájhúzóssá teszi nálam a Konzervdobozt.

Kwaidan

Amikor először ráakadtam az ImDb-n a Kwaidan-ra, csak vállrándítva bebasztam a „majd egyszer letöltöm” kategóriába, ugyanis életemben nem gondoltam volna, hogy egy ilyen filmet kishazánk megjelentet. Erre kb. két héttel később, egy fucking vidéki TESZKÓ!!! polcán ráakadtam egy ezresért. A Kwaidan egy érdekes film, összességében jóval többet vártam tőle, túlzottan is naturalista, és valójában sablonos is ahhoz, hogy igazán dicsérhető legyen, ám mégis van benne valami báj, amitől nem tudtam haragudni rá, és végül is minden hibája ellenére is, egész élveztem.

(Van bárki, aki rajtam kívül ismeri ezt a filmet?)

Kontroll

Hát nem sok olyan magyar film van, amit úgy Isten igazából szeretek és örömmel meg is vennék, ám van azért egy pár kivétel, aminek talán a legjelentősebb képviselője Antal Nimród Alagútpatkányok c. filmje. Ami jóóóó! Ami meglepő, hisz ekkoriban már nem nagyon készültek jó magyar filmek. De a Kontroll bizony jó! Sőt, ekkor még nem sejtettem, de Csányi is egyértelműen itt volt a csúcson, még mielőtt belevágott volna a hősromantikus és buzi szerepkörbe.

Na, de mit keres itt Béla bá'?

Shaun of the Dead

Szerintem ez a film nagyon jó, amikor megjelent és haverom először elhozta, hogy nézzük meg, utána szinte hetente megnéztük egyszer, aztán ahogy teltek-múltak az évek, magam is szert tettem egy kópiára belőle, és bár ma már nem nevetek rajta annyira, valahogy a hangulata még mindig megfog.

Egy asszony illata

Amikor megvettem ezt a filmet, még nem tudtam róla semmit, azontúl, hogy Pacino Oscar bácsit kapott az itt nyújtott szerepléséért, ami többé-kevésbé elég indok is volt a számomra. Azonban a címet, borítót és leírást elnézve, kissé féltem az egésztől, hisz (sokadjára is leírom) nem igazán csípem a romantikus filmeket. Na, ez itt aztán nem okozott gondot, mivel ez a film abszolút nem romantikus film, és asszony is kb. addig van benne, míg a vak, de annál kanosabb Al meg nem dugja, ami egy kemény 5 másodperces jelenet, amit nem is mutatnak. Ja meg igen, egyszer egy másikkal táncol. De most komolyan, muszáj volt ennyire félreérthetően lekommunikálni a filmet a borítónak hála? Egyébként Al Pacino tényleg parádés benne, ám ezentúl annyira nem nagyszám, ám egyszer azért simán nézhető.

Mechanikus Narancs

Életem talán legfontosabb filmjeként tekintek eme produkcióra, melyet még vagy 15 éves tacskó koromban láttam a TV2 képírók rovatában. Meglepő, de ráadásul eredeti nyelven adták, amiért utólag nagyon hálás vagyok, az élmény ugyanis leírhatatlanul… más volt így. Ez volt életem első olyan filmje, amit miközben néztem, tudtam, hogy ez sokkal, de sokkal több annál, mint amit látok a szememmel. Ez a film volt életem első olyan filmje, aminek köszönhetően felfedeztem magamban, hogy én szeretem ezt a mélyebb, különcebb, elvontabb, „művészibb” világot, ergo ez a film volt életemben az, ami nagyban segített abban, hogy rádöbbenjek, valójában milyen is vagyok. Ebből kifolyólag pedig örökké hálás leszek Stanley Kubrick-nak és a Clocwork Orange-nek, amiért segített áttörni a falat és ezen is túl egy örökérvényű élményt adni.

Ilyen jó kúrós jelenetet, azóta sem láttam még!

Sweeney Todd

Bár Tim Burton-ért nem annyira rajongom, ez a film messze a kedvencem tőle és úgy összességében is imádom. Itt remekül működik Burton elvont, darkos, gótos stílusa és humora, sőt, nélküle már nem is tudom élvezni ezt a remek musicalt, pedig próbálkoztam már az eredeti, színpadi művel is.

Trainspotting

Bár Danny Boyle filmjeit nagyon kedvelem, a Trainspotting valahogy mégsem a szívem csücske, bár meglehet, hogy csak a témaválasztása miatt nem tudtam igazán azonosulni a történettel. Ugyanis (szerencsére) még sosem voltam olyan mélyen, hogy azt gondoljam az átlagosság is kiváltság és én az szeretnék lenni. Egyelőre sokkal inkább érzem magamnak Tony Montana mentalitását és szeretném meghódítani valahogy a világot. A film egyébként jó azért, de számomra nem volt kimondottan átütő hatása.

Elveszett Gyerekek Városa

Mélyen depresszív és lehangoló, groteszk és visszataszító egy film. Valahol tetszett, de még egyszer nem fogom megnézni egyhamar.

Éjfélkor Párizsban

A film hangulata és miliője igazán egyedi valamint szerethető, és valahogy minden ostobasága ellenére is gondolkozásra készteti az embert. Mint romantikusfilm, szerintem nagyon latymatag, bár az azért jól átjött belőle, hogy sokszor nem is emberekbe, csupán pillanatokba szeretünk bele, amiket épp jó időben, jó helyen lévő emberekkel élünk meg.

28 nappal később

Bár imádom ezt a filmet, valahol haragszom is rá. Egyrészt szeretem, mert rengeteg, a műfaji korlátokat áttörő, mély, dramatikus elemet hozott és átreformálta a horror és zombis filmek műfaját. Azonban érződik rajta a félsz is, ami a csonka játékidőn látszik a legjobban. Még fél, egy óra, simán jöhetett volna belőle, hogy még inkább drámává váljon a horrorból és kultikussá a szerethetőből.

Hét szamuráj

Még nem néztem meg.

Marvel válogatás

Bár a Marvel világát leginkább Pókember által kedvelem, azért egy könnyed esti mesére mindig kapható vagyok. A Marvel válogatásban szereplő három alkotás, kb. ezt a célt is szolgálja. Klafa félkomoly kis filmecskék, fókuszban az akcióval. Egyedül azt sajnáltam, hogy a Hulk vs. Wolverine nem kapott helyet benne - igaz, az sem jobb, mint ezek, csak jópofa benne, amikor Rozsomák lenyesi Deadpool karját, az meg csak jajjgat, mint egy hülye.

Batman animációs filmek

A Frank Miller (Sin City) által írt Sötét Lovag Visszatér 1 és 2, igazi remekművek. Igényesen megrajzoltak, felnőtteknek szóló, durva, látványos, és érdekes - érdekesen boncolja ezt a fiktív, szuperhősös világot és karaktereit. Kár, hogy külön-külön is kurva rövidek, örülnék neki, ha végre emelné a játékidőt a DC az animációsfilmjeinek.

A Batman: Gotham Lovagja egy roppant jó elképzelésű (nem tudom pontosan, hogy hívják azt, amikor egy film, több kisfilmből áll [ilyen még pl.: a Párizs Szeretlek vagy az Animátrix is]) és OLYKOR KURVA JÓL MEGRAJZOLT animációsfilm, ami összességében mégsem valami nagyszám, hisz semmi különösen újat vagy egyedit nem vonultat fel. Viszont annyira örülnék, ha áttérnének a DC egészestés rajzfilmjei az ilyen komorabb, részletesebb vizualitásra, mint ami itt is található.

A Bárányok Hallgatnak

Sajnos kicsit későn láttam a filmet, ellenben sok másikkal, mely azóta innen nyúlt, így néhány ötlet annyira nem vert földhöz, de összességében tetszett a film, Hannibál karaktere pedig kifejezetten szuper volt, az összes jelenet, amiben szerepelt, pillanatok alatt elrepült.

Báránysültek hallgatnak

Ha az ember rajong valamiért, akkor azért, vagy valamiért, ami közel áll rajongása tárgyához, képes vakon is pénzt áldozni. Én a horror filmekért rajongom (meg a pináért), és a Pszichó valamint Brárányok Hallgatnak kifejezetten nagy kedvenceim, így egy ezeket kiparodizáló film megvételén nem gondolkodok sokat, ha elmegyek mellette a boltban… Hát, igen, az ember nem gondolkozik ilyenkor, pedig lehet, hogy kellene. A Báránysültek Hallgatnak ugyanis egy-két jobb poént leszámítva egy igen izzadtságszagú film, és még a stílusa ellenére is túl komolytalan, amiből fakadóan nem is túl vicces összességében.

Volt egyszer egy Amerika

4 órát még nem volt kedvem rászánni egy újabb gengszterfilmre, de tervben van. Egyszer elkezdtem, de elaludtam rajta. :(

Millió dolláros bébi

Még nem néztem meg.

A nagy zabálás

Ez a film egy hülyeség. Tipikus túlértékelt „művészfilm”. Ok. Ok. Értem a mondanivalót. Aktuális is, még most is. Egyet is értek vele, mi több, támogatom ennek kicsúfolását. DE! Nincs olyan, hogy valaki az egyik percben még nagyban zabáljon, a következőben meg hirtelen beledögöljön! Sőt, olyan sincs, hogy egy gazdag és befolyásos fasz, csak zabáljon, és ne igyon vagy kábszerezzen. Szóval az alapötlet nagyon rendben lenne, de a megvalósítás egyszerűen banális és sokszor rohadtul erőltetett is.

Bábel

A magyar bús, az olasz hangos, a japán szorgos, a cigány lop, a francia romantikus, az orosz erőszakos, stb-stb-stb. A népek és kultúrák bizony sokszínűek és nem vagyunk egyformák, ha tetszik, ha nem. Ezt manapság nem nagyon akarjuk elhinni a multikulti jegyében, pedig a kulturális és etnikai különbségek elismerése nem egyenlő a rasszizmussal, akármennyire is próbálják ezt szajkózni. A Bábel a kedvenc Innáritu filmem, mivel amellett, hogy minden perce mágikusan a képernyő elé szegez naturális és mégis érdekes stílusával, talán ez az egyetlen olyan film, ami a „rasszizmust” (inkább kulturális ellentéteket) képes őszintén, szájbarágás nélkül bemutatni. Köszönöm Alejandro González Innáritu.

Amerikai Pszichó

Nekem egy kicsit fura, hogy az Amerikai Pszichó, bár kiépített maga köré egy erős rajongói tábort, az igazán kultstádiumba azonban mégsem volt képes emelkedni. Pedig szerintem ott lenne a helye, az Amerikai Pszichó ugyanis egy kurva jó film, ami ráadásul abszolút „művészien” megrendezett. Szinte minden részletében valami több lakozik. Ehhez még hozzájön Chirstian Bale egészen elképesztő alakítása, és összességében megkapjuk mindenidők talán legintelligensebb slasher-jét.

A Homok Asszonya

Még ki sem bontottam…

Apokalipszis Most

Az Apokalipszis Most a kedvenc háborús filmem, ami remekül áthozza kb. az összes háború lényegét a vietnámi offenzíván keresztül bemutatva. Leginkább egy, a filmből kiragadt mondattal írható le a legjobban a premissza: "We train young men to drop fire on people. But their commanders won't allow them to write "fuck" on their airplanes because it's obscene!"

Ahogyan az az igazán jó filmekre jellemző, a mondanivalójuk később szinte aktuálisabb, mint abban a korban, amikor készültek. Ez most sincs másképp, sőt, még talán rosszabb is a helyzet. Gondoljunk csak az Izrael által indított rendszeres népirtásokra, amiket a média folyton pozitív, legrosszabb esetben is semleges módon mutat be, ám próbáljon csak meg valaki Izrael állam (ne adj Isten a kiválasztott népe ellen) egy kritikát is megfogalmazni. A halott palesztin gyermekekről egy szót sem, ám a terjedő rasszizmusról oldalakat fogunk hallani másnapra.

A holtak hajnala

Magasan a kedvenc zombis filmem. Amikor először meglett ez a film, szinte hetente megnéztem egyszer, a hangulata az összes riválisát kenterbe verte és ennek a filmnek minden gagyisága jól állt és szinte még az előnyére is vált. Az alapötlet és a fogyasztói társadalom görbe tükre pedig, még ha konkrétan nem is lett a szánkba rágva, mégis remekül átjön

Heat

Még nem fordítottam rá időt…

Apám Nevében

Jó régen láttam, újra kellene nézni.

This is It

Bár a modern popzenék számomra teljesen érdektelenek, a régiek közül van néhány, általam is kedvelt szám és előadó. A legtöbb ilyen egyértelműen Michael Jackson-hoz köthető, akinek rengeteg olyan dala létezik, amit kimondottan imádok. A This is It c. dokumentfilm természetesen nem hivatott mást szolgálni, mint a még ki sem hűlt popsztárból az utolsó dollárokat is kisajtolni, ám még így is szívesebben nézem a sosem megvalósult turné előkészületeit az IGAZI Jackóval, mint a mai MJ show-kat imitátorokkal. Gondolom a tragikus halála miatt a filmbe főleg a szép pillanatokat válogatták össze, ám remekül megteremtették ezzel a pozitív képet Michael-ről, aki ha csak fele ennyire pozitív volt életében, akkor nem csak hangja és mozgása, de mint ember is felemelkedett nálam az igazi sztárok közé. Mindenesetre: nyugodjék békében, Jackson papa viszont szívjon gázt a gonoszságaiért.

Eden Lake

Bizonyos elemeiben egészen erős, megkapó thriller-horror lenne, ám bizonyos elemiben viszont kissé hiteltelen és inkonzekvens. Szóval nem tudtam annyira hová tenni a filmet végül, de egynek elment, pláne ha jól emlékszem mennyire nagyon olcsón találtam rá egy hipermarketben.

American Graffiti

Tudtátok, hogy ezt a filmet maga Lukács György rendezte méghozzá épp a Star Wars előtt? A film egyébként, nem különösebben kiemelkedő, amit javarészt a témaválasztásának köszönhet - elvégre is a tinikorszakot olyan nagyon monumentálisan feldolgozni kvázi lehetetlen - ám egyértelműen nagy érdekessége a produktumnak, hogy ez volt az első filmszerepe Harrison Ford-nak, és még ha nem is volt túl sok időt a vásznon, a „badass” faktor már itt is tagadhatatlanul megmutatkozott nála.

Mr. Vengeance

Tyűha, na ez egy érdekes film. Az alapkoncepció még nem is lenne különösképp az, ám a minimalista előadásmódja és egyedi főszereplője igencsak finomra fűszerezik az egyébként kőkemény filmet. A nyomasztó hangulata rendkívül átjön, és a két szemszög által megismert történetnek köszönhetően egy remek, kifinomult fordulat kerül a filmbe. Ám valami miatt mégis azt éreztem a végére, hogy valami hiányzik…

Oldboy

Úúú… Na ez igen!!! Ennyire kegyetlen, és gyomronbaszós fordulattal rendelkező filmet azt hiszem még nem láttam korábban. Bár volt egy-két jelenet, ami nem tetszett annyira, összességében mégis nagyon, de nagyon bejött az Oldeboi.

Interjú a Vámpírral

Bár a vámpíros filmeket egy időben nagyon szerettem, de a dilettantizmus és tumultus egyvelegének köszönhetően éppolyan nehéz JÓ vámpíros filmet találni, mint zombisat. Az Interjú a Vámpírral egy elég erős kivétel, nekem a személyes kedvencem is, ami az alapreceptbe zseniálisan piszkál bele a kiszolgáltatott viszonynak és egymásra utaltságból fakadó ripők szerelmi szállal. Nélküle sem lenne rossz, vele viszont kimondottan parádés a sztori.

Nosferatu

Ahhoz képest, hogy ez egy 1922-es némafilm, szerintem egész élvezhetően öregedett. Igaz, mint mondottam, a témára alapjáraton is elég vevő vagyok, sőt, vagyok annyira filmsznob, hogy a néma, fekete-fehér filmek se riasszanak el, ám a Nosferatu tényleg kimondottan szórakoztatott, még ennyi év távlatából is.

Hold

Még nem láttam ezt sem...

Nagymenők

Igazából egy tök korrekt, élvezhető, szerethető gengszterfilm, de nekem kicsit olyan iparosmunka feelingje is van, amit csak a színészi gárda tud feledtetni. A film nem annyira hosszú, ám rengeteg dolgot mutat be, ebből kifolyólag ami van, az működik is, de kimondottan meghatározó vagy ikonikus pillanatok, szerintem nincsenek benne, és egyes részei túlontúl felszínesek is.

Hellraiser 2

Jó kérdés, hogy miért csak a második része van meg. Igaz, ezt is olyan régen láttam már, hogy nem emlékszem belőle szinte semmire. Azt hiszem egyébként, hogy kisebb koromban sokat játszottam az Undying-gal PC-n, és valamikor ebben az időben találtam rá random erre a filmre is valami supermarketben, ahol a Clive Barker név már el is adta nekem a DVD-t.

Scarface

Húúú, ezt a gengszterfilmet imádom! Pacino legjobb alakítása! Tony Montana mindenidők legtökösebb alvilági fickója, a film atmoszférája beleég az ember agyába, az egész film pedig úgy kurvajó, ahogy van.

Kánikulai Délután

Érdekes, hogy csak most tűnik fel, de csomó Pacinós filmem van. A Kánikulai Délután mondjuk a szuperalakítás ellenére sem hagyott túl mélynyomot bennem. Igazából izgi meg minden, de valami mégis hiányzott belőle… Ja és a főszereplővel sem volt a legkönnyebb azonosulni. Azért pénzt gyűjteni, hogy egy idióta átműtesse magát nővé? Egyedinek egyedi, elvileg még valóságalapja is van az egésznek, de számomra cseppet sem szívmelengető cél.

Kutyaszorítóban

Tarantino szerintem legjobb filmje. A karakterek, párbeszédek, vágások, strukturális felépítés, mind-mind túlmutatnak a látszólagos gengszterfilmes korlátokon. Emellett még a zenék is mocsok jól lettek megválogatva, ami számomra szintén nagyon fontos. Bár Tarantinót meglehetősen túlértékelt rendezőnek tartom - legalábbis a Kutyaszorítóban és Ponyvaregényen kívül nem favorizálom a többi filmjét -, de az kétségtelen, hogy ez egy mestermű.

Appleseed

Elvileg a Ghost in the Shell alkotóinak újabb, magasra tett léce, mesterműve lenne eme film. Na, ez valójában egy hazugság. Ez egy bénán kinéző, ripacskodása - az egyébként valóban zseniális GitS-nek.

2001 Űrodesszia

Ehh… még ezt sem láttam.

Moszkva tér

Eredetileg egyszerű unaloműzésből néztem meg a munkahelyemen, mert ezt találtam a Youtube kínálatból a legérdekesebbnek. Később azonban újra és újra megnéztem, és mára kétségtelenül az egyik kedvenc magyar és úgy alapjában véve kedvenc filmem lett a Moszkva tér. Őszinte, egyszerű, és veszettül szórakoztató. Ha sok más magyar film is tudna ennyire könnyed lenni, talán még nyereséget is tudnának produkálni.

BTW: mi a faszomért nem látni soha a TV-ben ezt a filmet?

A láthatatlan

David S. Goyer neve eladta nekem akciósan a filmet, még látatlanban (höhö) is, ám az élmény szintén a címmel egyenlő a végére, sajnos ugyanis ez a film a kihagyott ötletek ziccere.

Huligánok

Bár sosem rajongtam a fociért, az ultrák élete mindig is nagyon érdekelt, ugyanis számomra a világ egyik legnagyobb rejtélye az, hogy pl.: kurvára nem Újpesten emberek, ha a halálfaszáról feljönnek egy Fradi vs. Újpest meccsre, akkor mi veszi rá őket arra, hogy kövekkel dobálják a rendőröket és verjék szét a metróaluljárókat? A film nem mond különösebben újat a témában: barátok, útkeresés, tömegpszichózis. Ok, eddig én is megvoltam. Mindegy… egynek elment.

Batman

Ahogyan korábban már írtam, Batman az elmúlt évek alatt nagyon megszerettem. 1989-es első (komolyabb) Batman film azonban nem a szívem csücske. A történet eléggé leegyszerűsített, a szellemiség szintén, Keaton minden csak nem Bruce/Batman, az akció és néhány jelenet elég felemás… de Jack Nicholson Jokere és Gotham atmoszférája mégis egy összességében szerethető filmmé teszik végül is a Batmant. A többi Nolan előtti rész viszon borzalmas. Batman és Robin? Anyám borogass!!!

(A Batman duplalemezes extra kiadása a 100. DVD-m.)

Hát ez lett volna az én kis gyűjteményem. Annak ellenére, hogy viszonylag már egész terebélyes, mégis úgy érzem, hogy még annyi, de annyi film hiányzik, hogy sohasem fogok a vágylistám végére érni. A dolgot az sem könnyíti, hogy Magyarországon ez a gyűjtögetés több, mint nehéz. Rengeteg film meg sem jelenik nálunk, vagy régen egyszer kijött, de azóta maximum használtan, aranyáron lehet fellelni valami aukciós oldalon. De ami ennél is bosszantóbb, azok a hanyag kiadások. Hogy lehet pl.: kiadni úgy a kultikus Akirát, hogy egy szem magyar szinkron mellé ne kerüljön rá, se egy angol, sem pedig az eredeti japán? Hogy lehet az Éjféli Cowboy-t csak blu-ray-en kiadni? 1969-es film! Ám, olyan filmeket, meg hogy lehet nem kiadni, mint a Metropolis, Mr. Nobody vagy a 12 Dühös Ember?

Szóval a jövőben biztosan külföldről is lesz néhány rendelésem, de addig is folytatom a gyűjtögetést és próbálok nyitott szemmel járni. Köszi, hogy benéztél. :)

(És remélem nem ez volt az utolsó blogom az internetadó előtt.)

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==