carville2021.01.31. 15:28

A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

A hétvégén a magyar interneten is végig futott az az őrület, ami Gamestop részvényei körül alakult ki, és sajnos a Gamer365-ön is az a hamis narratíva került ki címlapra, hogy itt valami alulról szervezett szabadságharcosok épp megfingatják a nagy tőkéseket, ami ellen bármiféle vizsgálat csupán egy kettős mérce alkalmazása Keményen Dolgozó Kisember vízbe fojtásáért. Ezzel nyilván egy Tőzsdefelügyelet elleni, akár halálos áldozatokkal járó roham már jó előre igazságosan meg van indokolva, akárcsak a Pizzázóban szerveződő Sátánista Pedofilok elleni támadás is indokolt volt a Capitoliumnál néhány héttel ezelőtt.

Nem véletlenül hozom párhuzamba a Trumpista QAnon mozgalommal a történteket, mert mindkettő alapvetően arról szól, hogy egy kisebb csoport frusztrált, dühös, és tájékozatlan tömegeket manipulál a saját hasznáért, hogy az utána kialakult problémáért mossa kezeit. És mivel a manipulált tömeg a valóság ismerete nélkül magáénak érzi az igazságot az általuk elfogadott, bizonyíték nélküli, fiktív harcukban, ezért fontos lenne mielőbb tisztán látni a helyzetben ahelyett, hogy szenzációhajhászásért mi magunk is hozzásegítsük emberek tömegeit átverni. A tájékozatlan sajtó által nyújtott extra publicisztika ugyanis épp, hogy csak a probléma elhúzódását és mélyülését segíti, amiben a tettesek még nagyobb hasznot tudnak húzni, és több idejük van vele meglógni.

Hogy rövid szemléltetésben ismertessem a kialakult probléma lényegét: a kétezres évek Jackass műsorán felnőtt generáció épp egy pénzügyi Jackass alakítást művelt, ahol a herezacskó asztallapba szögelése helyett bóvli részvények felértékelését tűzték ki célul, mondván ha senki se gondolja, hogy ennyire hülye tud lenni egy ember, akkor ők nagy mellel bebizonyítják, hogy ők bizony ennyire hülyék is tudnak lenni, és ez mennyire cool már.

A Jackass műsorból a multinacionális, dollármilliárdos Viacom csoport és konkrétan annak MTV (leánykori nevén Music Television) csatornája húzott hasznot, míg az ott szereplő személyek életük végéig megmaradó testi károsodásokat szenvedtek. A Gamestop részvények körüli hisztériából a mindenki előtt beszállt, egyelőre ismeretlen személy húzott hasznot, akire a cikk végéig Mr. X-ként fogok hivatkozni.

A trükk egyszerű: Mr. X beszállt egy bóvli részvénybe, majd mesterséges keresletet gerjesztett iránta azzal, hogy ezt a részvényvásárlást egy tőke elleni cool dolognak álította be. A kereslet növekedése felsrófolta az árakat, és ebben a nagy kereslet megugrásban igazán fel sem tűnik a piacban az a kis ellenszél, amiben az ő, immár jóval magasabb eladási áron történő eladásai gerjesztenek. Különösképp akkor nem, ha mindezt a Gonosz Tőkések shortolásának tünteti fel, amiért még több embert arra biztat, hogy vegyen GameStop részvényt, még nagyobb piacot kialakítva a saját eladásainak ezzel, még nagyobb eladási árat kiharcolva önmagának. Ezt tovább gerjesztik az olyan szakmaiatlan, szenzációt hajhászó hírportálok, akik pénzügyi ismeret nélkül számolnak be a történtekről, egy nagyon cool valaminek beállítva az egészet, és Mr. X narratívája mellett kiállva Kettős Mércét kiáltanak, ellenvetést nem ismerő módon, ha ebben a pénzügyi lufiban valaki szakmaian megindokolható problémát lát.

Az ilyen médiaszéllel megtámogatott Mr. X pedig a neki tetsző időben kiszáll a részvényekből, hiszen kereslet van rá bőven. Magára hagyva ezzel rengeteg átvert embert, akiknek a kezében ott marad az aranyáron megvásárolt bóvli-részvény.

Az így átvert emberek boldogan lobogtatják az értéktelen cetlijüket az iPhone-juk előtt, mint egyesek a Monopoly pénzüket, egészen addig, amíg rájönnek, hogy a cetlijükért fizetett sok-sok pénzt most már vissza szeretnék kapni, mert kéne Geforce 3090-re, Playstation 5-re, vagy egyszerűen kajára. És akkor hirtelen rájönnek, hogy a cetliből nem tudják megvenni a kért terméket, a cetlijüket pedig már senki se hajlandó megvásárolni olyan drágán, amennyiért megvásárolták őket. Minél többen próbálnak végre valóban pénzt keresni a befektetésükkel, annál nehezebben fogják tudni pénzre váltani azt, hiszen a most eladni szándékozó tömeg volt az, aki eddig a vásárlást gerjesztette. Minél lassabban szeretnék visszakapni az emberek a pénzüket, annál jobban el fog húzódni a folyamat, míg egy gyors felismerés hatására nagyon gyorsan le is folyhat.

Végeredményben menthetetlenül meg fog fordulni a trend, és ugyanolyan pánikszerűen próbálnak majd emberek tömegei megválni a részvényeiktől, mint ahogy megvették őket, amitől óhatatlanul is be fog szakadni az árfolyam, nagyon sok embert veszteséges zárásra kényszerítve ezzel. Ekkor fognak az egyébként észszerűen kereskedő, Démonizált Hedge Fundok újra beszállni az eladásba shortolás útján. Akit veszteségbe kényszerítettek az ár felsrófoláskor, az a veszteségei enyhítéséért, aki abból teljesen kimaradt, az a soha vissza nem térő alkalom learatásáért, „extraprofitért”, ami persze megint csak egy populista szóhasználat. Végeredményben ugyanazok a kisemberek lesznek kifosztva, akik most épp Leonardo DiCaprionak és a Wall Street farkasainak gondolják magukat, miközben csak a herezacskójukat szögezték oda az asztallapra. A helyzeten nem segít, hogy minél előbb jön rá valaki, hogy pénzt is szeretne a befektetéséért, annál nagyobb eséllyel tudja megúszni a személyes katasztrófát, azonban minél több ember jön rá erre egy*idejűleg, annál jobban felgyorsítja az egész piac katasztrófáját.

Ez a probléma dióhéjban, alapvető pénzügyi ismeretek nélkül viszont csak a szavamra lehet adni. Aki a szavamra elhiszi, annak megköszönöm a figyelmét, mert nincs szüksége ezt a cikket tovább olvasni.

A szkeptikusabbaknak viszont a probléma ismertetése után alapvető és jogos kérdéseik maradtak. Miért evidens, hogy vissza fog csökkenni a Gamestop árfolyama? Miért nem fog épeszű kereskedő 500 dollárért Gamestop részvényt vásárolni a most beszállt kisemberektől? Miért éri meg valakinek évekig, évtizedekig birtokolnia egy cég részvényét, ha Gamestop részvényt nem éri meg 500 dolláros áron tartogatni? Miért mondogattam azt, hogy a Gamestop részvényt el is kell adni ahhoz, hogy a befektetésük megtérüljön? Szóval akinek további kétségeik támadtak, azoknak a cikk további részében alapvető pénzügyi ismereteket fogok megosztani.

Első kibocsátás, Névérték, Osztalék

Az érthetetlenül változói tőzsdei kereskedelmi árak az úgynevezett *másodlagos piacon vannak jelen, amiből értelemszerűen az következik, hogy léteznie kell egy elsődleges piacnak is. Ez egy sokkal békésebb, egyszerűbb világ, és mivel ez az alapja a másodlagos piacnak is, mindenképp ennek az elsődleges piac működését kell előbb megértenünk.

Amikor egy Részvénytársaság (RT) úgy dönt, hogy befektetők bevonásával pénzt szerez önmaga működésére, akkor részvénykibocsájtást hajt végre, ez az Első kibocsájtás. Ilyenkor még közvetlenül az RT-től vásárolják meg a Befektetők a részvényt, ezért nevezik ezt elsődleges piacnak.

Ilyenkor a részvények darabszáma és darabára egy Fix értéken kerül meghatározásra, ezt nevezik Névértéknek. Példával élve, ha egy RT szeretne 1000 dollár befektetést, kibocsájt 100 részvényt 10 dolláros névértéken. Amint eladta mind a 100 db részvényt ezen az áron, bekerül 1000 dollár a cég forrásai közé. Ez az az alkalom, amikor az RT ténylegesen pénzt lát a részvény értékesítésből, és ha minden rendben ment, az így szerzett 1000 dollár számára se nem nyereség se nem veszteség nem lesz, egyszerűen csak Tőke, ami a könyvelés Eszköz/Forrás megosztásában a Forrás oldalon kerül könyvelésre.

Rosszul felmért piaci viszonyok esetén persze ilyenkor is lehetséges, hogy az RT a névértéken felül vagy alatt adja el a saját részvényét, de fontos észrevenni, hogy ez nem fogja befolyásolni a részvény fix Névértékét, az ilyen értékesítéskor 2 tétel kerül a könyvelésbe. Amennyiben 9 dollárért adtak el 10 dolláros névértékű részvényt, akkor egyszer lekönyvelnek 10 dollárt Forrásba, -1 dollárt veszteségnek, ha 11 dollárért adják el a részvényt, akkor 10 dollár Forrás kerül könyvelésre, és 1 dollár profit. Vagyis a részvényt megvásárló személy mindenképp 10 dollárt megtestesítő részvényt fog készhez kapni, akkor is, ha ettől eltérő összeget fizetett. Amennyiben feloszlatnák a RT-t, és a rendelkezésre álló tőkéjét visszaadnák a befektetőknek, ő 10 dollárra lesz jogosult akkor is, ha csak 9-et fizetett érte. Alapvetően viszont nem az RT megszüntetésért vásárolnak részvényeket, hanem a működése alapján keresett profitért. Ezt a részvényesek arányában osztják fel a cégen belül, ezt nevezik Osztaléknak.

Amennyiben az RT 500 dollár profitot termelt, és a közgyűlés úgy határoz mind az 500 dollárt kifizeti a befektetőknek osztaléknak, akkor a részvényesek aránya szerint osztják szét köztük. 500$/100db részvény esetén 5 dollár üti a markát annak, aki az előző évben 10 dollár befektetést hajtott végre a cégben, vagyis a pénzének fele máris megtérült. Sajnos azonban az Osztalék fizetés nem kötelező, hanem ahogy mondtam, a közgyűlés dönti el, ahol a részvényesek többségének szavazata alapján születnek döntések, és ehhez meg kell várni egy egész üzleti évet, majd egy közgyűlést, ez összességében legalább egy 1 év várakozási idő 5 dollárra.

Ilyenkor jön képbe a másodlagos piac, ami a kereskedelem nagyját kiteszi.

Tegyük fel az RT várhatóan ki fog fizetni 5 dollár profitot részvényekként, de még nincs róla határozat. A Befektető viszont most szeretne pénzhez jutni, ezért úgy dönt, a saját tulajdonában lévő RT részvényt eladja 13 dollárért. Ebből a 13 dollárból viszont RT természetesen semmi pénzt nem lát, ő nem is része az ügyletnek.

A befektető visszakapja az RT-ben lévő 10 dollárját, valamint aznap biztos bevételként megkap 3 dollár profitot. Ezzel jól jár. Az új vásárló kap 10 dollárnyi értéket az RT-ből, és pár hónap múlva kapni fog 5 dollár osztalékot. Ha ezután az új vásárló csak 10 dollárért tudja tovább adni az RT részvényét, ő akkor is keresett 5+10 dollárt, vagyis 2 dollárt keresett az ügyleten. Eközben a részvényárak eszerint változtak: Kibocsájtáskor 10, továbbértékesítéskor felment 13-ra, majd ismételt eladásnál 10 dollár volt az árfolyam. Az RT ebben a folyamatban még mindig nem vesz részt, ő annak idején kapott 10 dollárt, és részéről le van tudva a saját részvényével való kereskedés.

Viszont aki csak a részvényárfolyamokkal törődik, még úgy is gondolhatja, hogy veszteséges volt újra 10 dollárért eladni ezt a részvényt. Miközben ezzel a második tulajdonos ki sem maxolta a bevételét, mert a részvény eladásakor figyelembe se vette, a jövőben még mennyi osztalékra számíthatott volna, azt mind otthagyta a következő tulajdonosnak.

Alternatívaként viszont felmerülhet az is, hogy az új tulajdonos kap 5 dollár osztalékot, megtartja a részvényét, majd a következő évben teljesen fizetésképtelenné válik az RT. Ilyenkor a tavalyi 5 dollárja az összes bevétele, a 10 dollár értékű Tőke az RT-ben viszont ment a levesbe. Ez így bizony veszteséges volt neki. Emiatt nem mindegy, hogy valóban vár*ható-e a befektetés megtérülése, vagy a cég tönkre fog menni.

A második piac pedig tulajdonképpen ez: folyamatosan azon agyalnak, melyik részvény várhatóan mennyi bevétellel jár, ha hagyományosan akarják felhasználni. Az ezzel járó bevételt viszont most azonnal akarják, ezért ezerféle módon meghatározzák mi a valódi ára a részvénynek, és közben teljesen elszabadul az árazási pokol. Bárhogy is alakuljanak a dolgok, egy részvény piaci értékének az alapját mégis az fogja meghatározni: Mennyi Tőkét jelent a cégből, mennyi osztalékot fizetnek érte, és így várhatóan mennyi időnek kell eltelnie, hogy klasszikus befektetésként tartogatva visszajöjjön a befektetés. Ha ez a piaci érték csúnyán eltér a valóban piacon lévő kereskedelmi ártól, akkor ott egy csúnya pénzügyi lufi van, és amint olyan embereknek kellene ezeket a részvényeket megvásárolnia akik látják ezt a lufit, nem lesznek hajlandóak addig vásárolni a részvényből, amíg a kereskedelmi ár nem közelíti meg az aktuális piaci értéket. 2008-ban ugyanez történt, amikor bedőlt jelzáloghiteleket tüntettek fel jó befektetésnek, amikor pedig ez kiderült, egyszerűen nem volt hajlandó senki sem ezért fizetni, viszont mindenki el akarta adni azt, ami nála volt. Aki viszont először észrevette ezt a lufit, és ezért shortolta ezeket a jelzáloghiteleket, az jó sokat keresett rajta, erről szól a The Big Short címü film is (magyarul A Nagy Dobás).

És most egy ugyanilyen lufit fújt fel az ismeretlen Mr. X a Gamestop részvények köré, azzal a különbséggel, hogy még csak el sem kellett rejteni a rossz befektetést. A Jackass generáció önként és dalolva vásárolta a szart, mondván ez milyen cool. Az épeszű kereskedők pedig épp emiatt messze kerülni fogják a Gamestop részvényeit ilyen áron, hiszen milyen kilátásai is vannak az újdonsült Jackass szabadságharcosoknak a pénzük visszaszerzésére?

  • Az osztalék fogalmáról még csak nem is hallottak, ezért fel sem fogják venni.
  • Egy haldokló üzletág koronavírus által megtépázott évében egyébként is optimista jóslat részvényenként néhány cent osztalékot kapni, 10 cent esetén az 500 dolláros részvény 5000 ilyen év (!) alatt fog megtérülni.
  • Vagyis egy soha nem látott óriási piaci újraéledésre van szükség, hogy a megtérülési ráta felgyorsuljon, ehhez azonban a Gamestop semmiféle financiális segítséget nem kapott az árfolyam felfújásával, hiszen ez a másodlagos piacon történt.
  • A szakértelemmel kereskedők pedig nem fognak önként olyan részvényt vásárolni, aminek a várható megtérülése távolabbi, mint az időszámításunk alapján eltelt időszak.
  • Tehát a hülye emberek részvényét csak hülye emberek vehetik meg, ez az egyetlen kilábalási lehetőségük, és a szakmaiatlan cikkek ezeknek a hülye emberek átverését segítik.
  • Amikor viszont elfogynak a hülye emberek, a végén bennragadt embereknek nem lesz kinek tovább adni azt a részvényt, amitől már ők is szabadulni akarnak, az észszerű emberek pedig eleve meg se vették volna.
  • Alternatívaként a Gamestop úgy ahogy van tönkre is mehet a jelenlegi helyzetben, vagy csak beszünteti tevékenységét, és akkor a névértéktől a semmiig tartó összegig kapnak valamennyi összeget. Viszont ők azt se tudják, mennyi a részvényük névértéke, és biztosra veszem, hogy nem 500 dollár.

Még mindig cool dolog szöget verni a herezacskódba?

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

CHASE
Top 15 FIFA

1 napja

Necroman Mk2
Majd nálatok

4 napja
5

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

4 napja
2

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

9 napja
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

Burzum
Kísértethajó

2024.01.01.
4

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

Burzum
"A legjobb lehetett volna!"

2023.12.24.
32

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==