mcmacko2021.01.02. 10:00

Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2004-ben ballagtam a gimiből, és mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, ajándékokat is kaptam, például egy kétszázötvenhat megás pendrive-ot.

Ez annak idején óriási kincsnek számított. Ráfért két-három zenealbum, mellé néhány dokumentum, de nem is ez volt benne a félelmetes. Az egyetemi első évben ez maga volt az "Adathordozó". Házi feladatok cseréltek rajta gazdát, a kezdetleges Pascal programok mellett elvolt rajta egy-egy scannelt könyv is. Egy komplett szemeszter összegyűjtött anyaga gyűlt rajta össze. Az sem zavart, hogy a halacska-forma kupakjának végére az egyik csoporttársam fütyivonalat rajzot permanens filccel. Aztán ugyanez a srác, néhány rosszalló nézésem után, Amway lötyivel mosta le róla a csíkot, persze a szép ezüstös festékkel együtt. Visszagondolva azért ezek nem voltak rossz idők - a pendrive azóta is megvan, de egy dobozban lapul, nagyjából az egyetemista létem apró emlékei, papírfecnikre felkörmölt puskaképletek, rotring-töltelékek, további pendriveok és színes filcek mellett.

Teljesen ide nem illő fordulatként elmesélem az utóbbi két hetem kínját - egy Android frissítésnél elszállt a 128 GB-s telefonom filerendszere, vele a képek, zenék, telefonon tárolt dokumentumok. Oké, boomer! Miért nem kapcsoltad be a cloud szinkronizációt? Pláne, ha van masszív OneDrive hozzáférésed? Nos, erre kérdésre nincs okos válaszom, mindenesetre a probléma felpiszkálta a szakmai lelkesedésem, ami az ünnepek pihenőideje alatt sem hagyott nyugodni. Szóval ahelyett, hogy letettem volna a digitális eszközöket, recovery programokat és appokat vadásztam, vadul túrva a különböző fórumokat, mérnök szimatom feltárt nyomvonalain. AliceWake kollegina is próbál segíteni, még a márka hazai képviselőjét is felkeresi nekem - de hivatalos úton sincs bevett gyakorlat a problémámra. Vissza az adatmentő toolokhoz. Mivel ezek a szoftverek root nélkül nem működnek, jöhetett a gyökérkezelés. Magisk, Busybox, Terminál emlulátor - minek ide garancia, kérem! Persze a konyhakész szoftverek sem segítettek, úgyhogy jött a felismerés, hogy a memóriáról dámpot kéne csinálni, hátha tényleg csak a fileok indexei lettek felülírva, az adat még ott van valahol fizikailag a memóriachipen. SD kártya foglalat nincs a telefonomban, úgyhogy USB kábelen próbáltam a memória tartalmát megmenteni. Cygwin terminál, ADB, #SU ... Sajnos azonban bármilyen módon próbáltam partíciót menteni, sem FTP parancsokkal, sem más mágiával nem sikerült 0 byteos raw filenál előrébb jutni. Jött az újabb ötlet, külső vinyóra mentsünk. Nosza, elő az USB-C-s laptop hubot, 3-4 külső vinyót rá a rendszerre, persze hogy a telefon nem tudja meghajtani a cuccost, a külön táppal hatjott HUB-on meg nincs USB-C. Nincs más megoldás, rendelnem kell egy mountolható OTG-képes pendrive-ot az adatmentéshez.

Karácsony estén meg is rendeltem a cuccot, 28-án már a kezemben fogtam az új memóriaegységet.

Kétszázötvehat gigabyte. Ezerszer nagyobb tárhely, mint amivel az első pendriveom rendelkezett.

Az új pöcök körülbelül fele akkora, mint az első memóriastickem volt, ráadásul az ára is szerintem alacsonyabb, mint amibe a fütyi-halacska kerülhetett a ballagásom idején. Nézem, forgatom, hümmögök. Fejben időutazást teszek 2004-be, majd vissza. Rácsodálkozok a fejlődésre, úgy, hogy az egyetemen azóta a memóriák és a chiptechnológia fejlődésének technológiai csodáit még tanítom is. Visszatérek gondolatban az ezres szorzóra. Ez körülbelül olyan lépés, mint a lapos floppi és a CD-ROM közötti ugrás. Eszméletlen fejlődés, és még talán nem is vagyunk a techológia közvetlen határán. És mindezt szinte fillérekért lehet beszerezni.

A pendrive-ot gond nélkül felismeri a PC, a Linux, az Android, még csak mountolni sem kell parancssorból. Majd jöhetett a puding próbája a telefonos terminálról.

adb shell $ su # dd if=/dev/block/sda31 of=/mount/usb/dump.img

A terminál elindítja a parancsot, de valódi visszajelzés nincs annak állapotáról. Csak onnan tudom, hogy a művelet pereg a háttérben, hogy a telefon jobban merül a kelleténél. Délben indítom a parancsot, előrelátó módon 100%-ra töltött telefonnal. A terminál kurzora villog, a mobil által hajtott pendrive pedig lassan, de biztosan csámcsog az aksin. Este hat órakor rájövök, hogy a droidos Total Commanderből rá tudok nézni a dump file állapotára. 70 giga körül jár a cucc, de még messze a vége. Lekapcsolom az összes kényelmi funkciót, a telefont repülő üzemmódba állítom, hogy a lehető legtovább tartson az akku. Éjfélkor 4-5% van még az aksiból, és még csak 105 gigánál jár a transzfer. Persze jobban várom a végét, mint hálivúdi gyerek a Mikulást karácsony éjjelén. Éjszaka 1:40-kor felébredek, ránézek a telefonra, a művelet elkészült, 1% akkuval a gép az utolsókat szuszogja. Tényleg mint a filmeken.

Másnap, amint csak lehet, nekiesek az img filenak. VHD konverzió, majd jöhetnek a recovery programok. Persze nem járok teljes sikerrel, furcsa fájlok jönnek vissza a mentésből, jöhet egy újabb adatmentő program. Meg a következő. Jelenleg itt tartok. A nehezén túl vagyok, bízom benne hogy a dumpot, ha máshogy nem, Linux alól meg tudom menteni. Túl vagyok már kb. 10-20 program kipróbálásán, de nem adom fel. A kétszázötvenhatodikkal biztosan sikerül...

(A fenti kép egy 2007-es (!) konferenciacikkből származik, amely a memória IC-k háromdimenziós stackeléséről és mikrohuzallal való vezetékezéséről szól. I. Qin, O. Yauw, G. Schulze, Aashish Shah, B. Chylak, N. Wong, Advances in Wire Bonding Technology for 3D Die Stacking and Fan Out Wafer Level Package, 2007, IEEE ECTC)

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

5 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4