p34c32022.11.20. 09:00

Volt egyszer 1 Kollektorz Edisön

Egy reprezentatív felmérés szerint a német játékosok harmada, mintegy tízmillió gamer vásárol időközönként gyűjtői vagy speciális kiadásokat kedvenc címeiből.

Miközben a vásárlók egyre kevesebbet költenek filmekre és zenékre, extrém mértékben emelkedett meg az ilyen kiadások iránti kereslet az utóbbi években.

"A videojáték rajongók olyan erős kötődést éreznek kedvenc játékaik világaihoz, hogy hajlandóak sokkal többet is fizetni a bőségesebb gyűjtői változatokért." - mondja erről Dr. Maximilian Schenk, a Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware igazgatója. A kutatás a következő összetevőkre kérdezett rá, illetve kitért arra is, hogy a gyűjtői változatokat vásárlók hány százaléka tartja fontosnak az alábbi jóságokat:

  • bónusz küldetés, pálya vagy felszerelés - 29%

  • limitált példányszám - 18%

  • figurák, szobrok - 17%

  • soundtrack - 15%

  • artbook - 11%

  • különleges csomagolás - 11%

Érdekes módon a játékban elérhető extra tartalmak képesek a leginkább kinyitni a bukszákat, bár lehetséges, hogy ez csak engem lepett meg, mert nem gondoltam volna, hogy egy frankó játékbéli páncél vagy egy a történetet nem befolyásoló, jelentéktelen mellékküldetés ennyire fontos lehet, mindig is ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" kategóriának gondoltam ezeket. Több, mint nyolcmilliárd ember él már a bolygón és mindenki különleges, egyedi akar lenni, elkerülhetetlenül felértékelődik minden korlátozott darabszámban elérhető portéka (khmmm, NFT ugye...), számos befektetési tanácsadó szerint jobban megéri arany helyett (bontatlan) LEGO-szetteket megőrizni az utókornak, ha hosszú távú befektetésekben gondolkodunk. Nem meglepő, hogy a korlátozott darabszámra is sokan képesek a fejüket felkapni, minden ötödik német Collector's Edition-vásárló egyfajta invesztálási lehetőségként is tekint a növekvő iparágra. Az általam tévesen legnépszerűbbnek vélt feature, a szobrok és figurák, azaz az attraktív dekorációként való felhasználás is csak egy vásárlót hoz lázba az ötből, ami megmagyarázza, hogy a ebay-aukciókon megkaparintott, akár 10+ éves figuráim jelentős részét láthatólag senki nem bontotta fel még korábban.

Ha már az ebay-nél tartunk, a napokban észrevettem néhány érdekes adatot a több száz példányban kínált God of War Ragnarök Collector's Edition egyikének külső kartonján.

Az utolsó három sorból viszonylag érdekes információkat tudhatunk meg, vegyük is sorra ezeket.

Carton #: 34505/42500

Sajnos nem nagyon lehet egyik Gyűjtői Változat példányszámáról sem hivatalos adatokat fellelni, gondolom üzleti titokként kezelik a kiadók ezen információkat, ebből azonban kiderül, hogy a Ragnarök-ből 42 500 db-ot gyártottak. A nagy kérdés, hogy ez csak a német piacra gyártott példányokat jelenti e, vagy az egész planéta gazdálkodik a 42 500 Mjölnir kalapáccsal? Ha egészen pontos akarok lenni, akkor valamivel többel, mivel ott van még a "Jötnar Edition", ami még gyűjtőibb, még limitáltabb, és 0,1 parsec alatt vásárolták fel a scalperek az összeset, de annak külső kartonjáról nem találtam képet sehol. Csak tippelni tudom, hogy ez a mennyiség az összes legyártott darabszámot jelenti, és a ráragasztott fehér matricával különböztetik meg egymástól a lokalizált változatokat. (De biztos nem vagyok benne, hiszen az ember nehezen tud kilépni a saját kis mértékrendszeréből és felfogni a megszokottnál nagyságrendekkel nagyobb számokat. Például meg tudja tippelni, mennyi WC-papírt használ el évente a háztartása, hány raklap WC-papírt használ el a teljes háztömb, hány kamion rakománya szükséges egy kisebb falu ellátáshoz...de egy nagyváros, egy ország fogyasztása szinte felfoghatatlan, döbbenetes mennyiség. Vagy fel tudja fogni, hogy a falu polgija elsikkasztott 3 millió forintot és abból építtetett a horgásztavára stéget magának, de nem tud különbséget tenni 12 milliárdos vagy 120 milliárdos sikkasztás között.)

Ha jól tippeltem és valaki beruház egy Ragnarök Collector's Edition-re, akkor a Föld teljes lakosságára levetítve a számot az illető olyan ritkaságot birtokol, amelyet 200 000 másik embertársa nem. Ez valamivel gyakoribb az eredeti Mona Lisa festménnyel rendelkezők számánál, de kezdetnek azért nem annyira rossz.

Date Code: 12/13/2021

Viszonylag nagy felháborodást váltott ki a fizikai példányokat előnyben részesítő gyűjtők körében, amikor kiderült a nyáron, hogy a God of War Ragnarök Collector's Editon/Jötnar Edition változatokban fellelhető gyönyörű steelbook üresen érkezik, és a játékot magát letöltőkód formájában kapják meg a vásárlók.

A miértre itt érkezik a válasz: a gyűjtői változatok már 2021 decemberében le voltak gyártva és a zöld jelzésig tágas raktárakban pihentek a Kínai Népköztársaságban. Így nem kell megvárni a GOLD-ot, a dobozokba csupán egy kód kerül, amelyhez később bármikor, bármilyen tartalmat hozzá lehet rendelni a PSN rendszerében. A növekvő kereslet, a kínai gyártási nehézségek, a logisztikai problémák miatt minden bizonnyal ez így marad a jövőben is, így simán lehetséges, hogy egy gyönyörűen kidolgozott Pókember vs. Venom dioráma vagy egy még be sem jelentett, senki által nem ismert új Sony IP főszereplőjének plasztik mini szobra már tízezres nagyságrendben Ázsiában várakozik a premierre készüle.

Supplier: Idea Planet

Ha valaki számára nem lett volna világos, ebből egyértelműen kiderül, hogy a stúdiók és a kiadók nem foglalkoznak a gyűjtői változatok megtervezésével és előállításával, hanem kiadják azt kifejezetten erre szakosodott külső cégeknek, mint amilyen az Idea Planet is.

https://www.ideaplanetlp.com/portfolio

A portfóliójukból kiderül, hogy már több mint egy évtizede foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, engem az lepett meg, hogy néha nem ők készítik el a teljes kiadást, csupán a Collector's Edition egy-egy elemére szerződnek, például a Red Dead Redemption II Collector's Box egyik legékesebb darabja is az ő kezeik munkáját dícséri. Nem kizárólag CE tervezést/kivitelezést vállalnak, hanem más videojátékokhoz kapcsolódó merchandise termékek is megtalálhatóak kínálatukban, mint például Bioshock 10th Anniversary szobor, Fallout Nuka Cola hűtő vagy Assassin's Creed rejtett penge. Érdemes megtekinteni eddigi munkáikat, mert kifejezetten igényes és eredeti darabokat is tettek le bőségesen az asztalra.

A különleges és gyűjtői kiadások evolúciója jelenleg is zajlik, előbb-utóbb elkopnak majd a lemezek minden méretes dobozból, hiszen a játékok értékesítésének nagy része már jelenleg is digitálisan zajlik. De a játékok köré épült merchandise-ipar továbbra is megmarad, sőt még inkább virágozni fog, mert a kiadók nem lesznek restek lehajolni a fejlett országokban sorokban álló, első órában előrendelő tömegek aprójáért, amíg Kinában fillérekért le tudják gyártatni a pólókat, sapkákat, bögréket, figurákat, könyveket és az ezerféle dísztárgyat, apróságot, kacatot.

Apropó, nektek van esetleg valamilyen szíveteknek kedves játék különleges kiadása a birtokotokban?

Stadia HUN
Piko Collection 3

3 napja

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2023

8 napja
8

drag
2022 legjobb filmjei - szerintem

2023.03.11.
6

p34c3
Mennyire drága a PS VR2?

2023.03.05.
9

CHASE
Re-blog:

2023.03.05.
6

Necroman Mk2
Sakura Swim Club

2023.02.14.
8

Stinger
Így építs C64 hardvert

2023.02.06.
11

Comedian
Batman: Préda

2023.01.22.

Stadia HUN
Stadia - Game Over

2023.01.17.
9

p34c3
Nyakunkon a PlayStation VR2

2023.01.15.
32

pendrivedealer
Tartalmat gyártok, tehát vagyok!

2023.01.13.
5

Necroman Mk2
Antichamber

2023.01.07.
2

Malleus
The Gate of Firmament(軒轅劍外傳 穹之扉)

2023.01.05.

Stadia HUN
Morphcat Games Coll. 1

2023.01.04.
1

Necroman Mk2
2022. év dala

2022.12.30.
3

Necroman Mk2
Far Cry 3 Blood Dragon

2022.12.08.
1

Burzum
A Jó, a Rossz és a Gonosz

2022.11.26.
6

Comedian
Nyugaton a helyzet változatlan

2022.11.25.
1

Stadia HUN
Desta: The Memories Between

2022.11.21.
14

p34c3
Volt egyszer 1 Kollektorz Edisön

2022.11.20.
9