Shady Part of Me

ne5hVáradi Dániel2021.01.06. 16:00

Mindig érdekes, amikor olyan játékkal találkozik az ember, mely az egyszerű játékmeneten túl valami többre is igyekszik vállalkozni. Amikor az alkotók nem feltétlenül egy konkrét üzenetet próbálnak eljuttatni a játékosoknak, inkább csak apró morzsákat, kirakós darabokat egy nagyobb képből, a végén pedig a befogadóra bízzák, miként is értelmezni a tapasztaltakat. A Shady Part of Me pontosan ilyesmire törekszik, teszi mindezt remek körítéssel kiegészítve.

A francia Douze Dixièmes független csapata első játékával sokak figyelmét felkeltheti, ugyanis a Shady Part of Me pontosan olyan témákat pendít meg, amivel alighanem a legtöbb ember találkozik élete során. Mindenkivel előfordulhat, amikor valamilyen esemény hatására magába fordul, bezárkózik és kerüli a külvilággal való kapcsolatot. Hogy aztán ebből merre halad tovább, az már egy egészen más kérdés.

Történetünk névtelen főszereplője is hasonló helyzetben fogad minket, a múlt homályába vesző történések miatt ugyanis retteg a fény minden formájától, ennek ellenére megpróbálja leküzdeni a múlt árnyait. Szöges ellentéte a vele tartó árnyéka, aki érthető módon csak a fényben képes létezni, ráadásul a világot is teljesen eltérő nézőpontból szemléli. A kettejük közötti ellentét és egymásra utaltságuk adja a Shady Part of Me feladványainak alapját, egyben pedig a játékban felvetődő morális kérdéseket is rögtön több oldalról közelítik meg.

Az 5 rövid fejezetre osztott játék könnyen kikövetkeztethető módon a fény-árnyék párosra építő feladatokkal tölti ki a néhány órás játékidőt, melyben a duó egyik tagjának folyamatosan a sötétben kell maradnia, míg társának a fényárban úszó terek jelentik a továbbjutás kulcsát. A készítők szerencsére nem vállalták túl magukat, az egyes fejezetek bár hoznak némi újdonságot a feladványokban, mint az egy idő után már a "falon" és a "mennyezeten" is közlekedő árnyéklány vagy a fény erejéből adódó különböző "sűrűségű" árnyékok, ahogy a mozgó platformok is tudják árnyalni (#szóvicc) az összképet, az esetek döntő hányadában azonnal egyértelmű lesz, hogyan lehet leküzdeni az előttünk álló feladatot. Némi extra kihívást gyárthatunk, amennyiben megpróbáljuk összegyűjteni a fejezetekben található összes origami madarat, azonban semmiről sem maradunk le, ha egyet-kettőt elszalasztunk vagy nem akarjuk a hozzájuk való eljutással fárasztani magunkat.

A Shady Part of Me audiovizuális oldaláról is mindenképpen érdemes szót ejteni, előbbi esetében mind a szinkronszínészek munkájáról, akik kellő beleéléssel, de nem túljátszva hozzák az ember belsős vívódását, valamint a zenei aláfestésről, mely egyszerű, ám megkapó dallamaival tökéletesen egészíti ki a fontosabb pillanatokat. Utóbbi kapcsán pedig az egyedi stílusról kell pár szót ejteni, mely kicsit a Little Nightmares-t idézi, ám ábrázolási formája kevésbé groteszk, bár néhol ügyesen idézi meg, hogy a gyermeki perspektíva miként tudja eltorzítani a világról alkotott képet.

Ahogy az árnyék nem létezhet fény nélkül, úgy a Shady Part of Me is rendelkezik néhány aprósággal, amik kicsit csorbítják az érdemeit. Ezek mindegyike leginkább a látószögből és a fix helyzetű kamerából adódik, ugyanis előfordulhat, hogy ezek valamelyike vagy épp együttállásuk miatt nem tudjuk pontosan meghatározni, hol is ér véget a biztonságot nyújtó árnyék és hasonló helyezkedési problémák. Szerencsére a játék rendelkezik egy beépített visszatekerő móddal, amivel semmisé tehetjük ezeket a hibáinkat, valamint a checkpointokkal is meglehetősen bőkezűen bánik, így akár elölről is kezdhetjük az egyes feladványokat, ha úgy látjuk jobbnak a helyzetet.

A Shady Part of Me tökéletes egydélutános elfoglaltság, a néhány óra alatt végigzongorázható feladványok egyikétől sem fog görcsölni az agyunk, mellette pedig néhány elgondolkodtató kérdést is kapunk, mindezt remek zenei kísérettel és egyedi vizuális stílussal kiegészítve. Minden, amit egy jó indie címtől várhat az ember.

Pontosan
7
Platform: PC, PS4, One, Switch
Kiadó: Focus Home Interactive | Fejlesztő: Douze Dixièmes
Megjelenés: 2020. december 10. | Ár: 5.240 Ft

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

7 órája
5

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

11 órája

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

15 órája
5

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

1 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

1 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

1 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

1 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

1 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

1 napja
16

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

1 napja
7

Sunlight

Félórás meditatív élmény egy senkinek sem könnyű időszakban – elmentünk virágot szedni a Krillbite festményszerű erdejébe, hogy átéljük, mit nyújt a Sunlight.

2 napja
1

Genshin Impact 1.3: minden szikrázik!

A Genshin világában is hamarosan beköszönt a kínai Holdújév, rengeteg lampionnal , és extra tartalmakkal.

2 napja
1

Rekordokat döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legnagyobb digitális premierje lett, 10+ millió eladott példánnyal. A kiber-RPG leginkább PC-n tarolt.

2 napja
18

A Vicarious Visions beolvadt a Blizzardba

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy és a Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 felújítások fejlesztőcsapata mostantól a Blizzard saját projektjein dolgozik.

3 napja
13

A Tencent felvásárolta a Klei csapatát

A kínai óriás tovább terjeszkedik. Ezúttal a Don’t Starve és Mark of the Ninja játékokról ismert Klei Entertainment csapatát kebelezte be.

3 napja
2