Panzer Dragoon Remake - X

mcmackoGéczy Attila2021.01.05. 12:54

A Panzer Dragoon Remake már egyszer járt nálunk, mégpedig Switch köntösben - most a nagygépes verziók megjelenésével megnéztük, hogy a sárkány mit tud a régi-új otthonán, a méregzöld X platformon!

Vidéken nem nagyon volt lehetősége az embernek Saturnozni. Volt SNES, MD, N64 és Playstation az ismerősöknél, de valahogy a Saturn egy ilyen különleges unikum volt, amit net híján az 576 magazinból ismert az ember. A Panzer Dragoon is egy ilyen soha el nem érhető különlegesség volt, még a PC port esetében is kitoltak az emberrel, mert Windows 95 nélkül nem indult, ami a maga korában megint egy vízválasztóként hatott. Nem is tudom, mikor próbáltam már ki a játékot – az tuti, hogy a maga úttörő mivolta, és a játék körüli zsibongás már rég lecsengett. Most viszont a Panzer Dragoon: Remake megjelenésével Xbox platformon, nagyfelbontáson és maximális látvánnyal pöröghet megint a sárkánygyík farka.

Dracoo mester alapvetően jól összefoglalta a Switch verzió körüli kérdéseket, most az Xbox verzióra fókuszálnék és a saját benyomásaimra. A program meglehetősen jól néz ki menet közben, bár grafikailag nagy csodára ne számítsatok, de mégis igényesnek, amolyan retrósan modernnek tűnik a játék mögötti technológia. Menet közben az XSX sima képfrissítést és szerintem az elérhető legnagyobb felbontás körüli képet produkálja – de ezt nem tudom 100%-ra megerősíteni. Mindenesetre a képpel elégedett voltam, mindenképp előrelépés ez egy dokkolt Switchhez képest. Egy furcsaságot tapasztaltam csak - nem tudom pontosan, hogy a játék animációi előre rögzített videók, vagy real time átvezetők-e, de a cutscenek során hajlamos a kép a rángatásra, ami enyhe fejcsóválásra adott okot.

A korábbi kiadásnál parás volt az irányítás – ez állítólag azóta patchelve lett több körben is, így nyilván az Xbox kiadás már ezt tartalmazza. Ennek ellenére szokni kell a célzást – én leginkább a REZ-es befogós, majd elengedős lövöldözést alkalmaztam, ezzel könnyű a precíz vadászatra kipécézett acsikat is kiszedni a játékból. A régi akciógombos megoldásra is van lehetőség, ha valaki a régi sémát szereti.

Megosztó lehet még a játék vizuális stílusa. Én nem haragszom a wroclaw-i fejlesztőkre, mert teljesen logikusan az Orta-Crimson Dragon stílusát követve hozták fel a vizuált – de megértem azokat, akik ezen prüszköltek. Nekem is jobban bejön az eredeti első epizód stílusa, de azt a darabos, huszonöt évvel ezelőtti képi hatást valószínű csak az eredeti alkotók lettek volna képesek teljesen újraértelmezni. A programban amúgy ott a régi és az új zenei aláfestés is, vannak leaderboardok, fotó mód és acsik, a könnyedebb feladatoktól egészen a szuperhardcore kihívásokig átfogóan.

Nyilván mindenkinek feltűnik majd, hogy a Remake modernizáló külleme ellenére is retrós élményt ad. A HP-t a pálya végétől a bossig meg kell menteni, ami eleve egy régies megoldás, ráadásul a nehézség is hullámzik pályáról-pályára. (Az a fránya alagutas chapter, ugye…) Viszont ettől szép, ettől érdekes a játék és végül ez a kiadás is. Tényleg olyan, mintha egy régi SEGA emlékkel játszana az ember – valaha ezt neveztük otthoni konzolon átélt árkád élménynek. Nem túl tartalmas, de sokszor újrajátszható. Nem olyan zsigeri, mint huszonöt éve, tán az a misztikus bája is megkopott már mára, de még mindig egy átkozottul érdekes rail-shooter. Ebből pedig ma sincs túltengés ugyebár.

Platform: X (tesztelt), PS, Stadia, Amazon Luna, Windows, Switch Kiadó: Forever Entertainment | Fejlesztő: MegaPixel Studio Megjelenés: 2020. december 11. | Ár: 19,99€

The Medium

Médiumként az élők és holtak világa között ragadva legalább olyan nehéz helyzetben vagyunk, mint mikor egyszerre szeretnénk régimódi és modern horrorjátékot fejleszteni. Tesztlaborban a The Medium.

3 órája
3

The Lord of the Rings: Gollum csak 2022-ben!

A Daedalic Entertainment végül a Nacon kiadói részlegével együttműködve fogja tető alá hozni a kalandot. Jövőre.

8 órája
3

Ghosts ‘n Goblins Resurrection trailer

35 év után visszatér Arthur lovag, hogy folytassa izzasztó harcát zombikkal, csontvázakkal és a medvedisznóemberrel.

9 órája
8

Werewolf: The Apocalypse és az alakváltás

A Styx és a Call of Cthulhu fejlesztőinek új projektje alakváltó vérfarkassal csábít egy dupla "A" kalandra.

9 órája
7

Game Pass: 18 millió előfizető

A szolgáltatás megállíthatatlan. De az üzleti jelentés többi eleme miatt sem kell szégyenkeznie a redmondiaknak.

9 órája
13

Biomutant: májusi mutáns aranyat ér

Kiderült végre a régóta halogatott THQ akció-kalandjáték megjelenésének időpontja.

24 órája
6

Atelier Ryza 2: Lost Legends and the Secret Fairy

Irány a műhely, és jöhet a kotyvasztás! Az Atelier Ryza 2 kellemes JRPG élményt kínál mindenkinek, és a sorozat úgy látszik 2021-ben is pozitív irányba tudja billenteni az értékelést!

1 napja
4

The Walking Dead: Saints & Sinners milliók

A tavalyi év egyik legkiemelkedőbb VR kalandja több mint 29 millió dollár bevételt termelt mindössze tizenkét hónap alatt.

1 napja
8

Resident Evil Village: gyűjtői a hideg ellen

Átfagytál a zord téli időjárásban, netán "remegve" várod (kac-kac) a Resident Evil Village megjelenését? Ne', kabát!

1 napja
6

Mortal Szombaaat!

Azazhogy péntek. Vagyis... Valamikor a hetekben friss képeket kaptunk a készülő MK filmből!

1 napja
11

Monster Jam Steel Titans 2: márciusi monszták

Folytatást kap a különleges témát feldolgozó verseny-árkádjáték. Jöhetnek a monszta-titánok?

1 napja
1

Ezeket tudja a Supercross 4

Friss-fröcsögős traileren mutatkozik meg a márciusi motorjáték.

1 napja
2

RIDE 4: next gen kétkerekezés

A friss trailer felsorolja az eredeti cím érdemeit, és bevonja a képbe a következő generációs frissítéseket is.

1 napja

Elasto Mania Remastered: bejelentés

Az informatika órák hű társa 20 év után konzolokra is ellátogat. Ráadásul rögtön minden jelenleg elérhető masinára!

2 napja
14

Asha in Monster World: friss mozgóképen

A Wonder Boy sorozat negyedik részének felújítása lassan révbe ér.

2 napja
1

I Saw Black Clouds: új interaktív kaland

A Wales Interactive megbízhatóan szolgáltatja a következő interaktív mozikalandot, amiben a sötét titkoké a főszerep.

2 napja

Mutropolis: helló Broken Age!

Kedves kaland, aminek az a tanulsága, hogy ne haragítsd magadra az isteneket.

2 napja

Shakes on a Plane

Hogy lehet megbolondítani egy egyszerű stewardess szimulátort az utóbbi évek egyik legszürreálisabb sztorijával? Hát így.

2 napja

Turrican Flashback jön a héten

Négy klasszikus Turrican játék felújítása, csinosított, modernizált köntösben. Trailer is van.

2 napja
17

Heti megjelenések

Létsíkváltás hasadt személyiséggel és még néhány érdekesebb cím és port alkotja a kínálatot.

2 napja
7