[Teszt] Capcom Fighting Collection

Capcom Fighting Collection

mcmackoGéczy Attila2022.06.25. 07:00

A retro-hetünk lassan tényleges lezárásaként egy újabb combos csomag futott be hozzánk, amely a Capcom harcos játékainak egy érdekes halmazát készíti elő számunkra két eddig igen ritkán látott játékkal. Elő a történelemkönyvekkel és lássuk, mit tud a Capcom Fighting Collection!

Amit szerintem a legfontosabb gyorsan tisztázni: a harcos gyűjtemény messze nem akar teljes történeti áttekintést nyújtani, inkább csak egyfajta bestofként funkcionál, néhány érdekesebb kiegészítéssel. Egyrészt itt van a Darkstalkers saga, amely öt szereplő epizódjával igazából csak három elkülönülő játékot jelent a laikusok számára, de ezek a bunyós cuccok önmagukban is iszonyat érdekes darabok, és szerintem sokunknál jóval kevesebbet pörögtek, mint mondjuk az SF részek. Szóval számomra még mindig újdonság újra felfedezni a Vampire/Darstalkers karaktereket, a szép háttereket, a mókásan ábrázolt horror-világot.

A kötelező körök közt természetesen ott van még a Hyper Street Fighter II: The Anniversary Edition, amely egy meglehetősen "ultimatív" csomag az SF2 rajongók számára, és ott a Super Puzzle Fighter II Turbo is, amely szerintem kilóg a sorból. Egyrészt nem ide való, másrészt ezt a játékot én már tévén, monitoron nem szívesen nyomom - a Switch változatban talán jobban elvan a program, ahol esetleg még multira is elő-előkapja az ember. A régészeti munkát feldobja a Super Gem Fighter Mini Mix, amely egy unikális chibi-bunyós cucc, XP gyűjtős, drágakő-halmozós játékmenettel. Nem ez lesz a csomag legtöbbet forgatott része, de ezzel sem találkoztam még korábban.

És akkor térjünk rá az igazi ínyencségekre. A Cyberbots: Full Metal Madness egy 1995-ös különlegesség. Amíg a világ a Rise of the Robots-on röhögött (na meg a csóróbbak az amúgy szuper One Must Fall 2097-el szórakoztak), addig a Capcom összedobott egy masszív, sokrétű robotos-harcolós játékot. Ebben pilótákat, és különböző mechákat válogathatunk össze a szokásos 2D bunyó felállásban. A játék abban tűnik ki, hogy a támadások, fegyverek, darabjaikat elveszteni tudó robotok egy stratégiát talán jobban igénylő, lassabb játékmenetet eredményeznek, így az izommemóriába égett konvenciók egyszerűen nem működnek. Ezért nem is fog sokaknak tetszeni, de ez tényleg egy ínyencfalat, érdemes eszerint is kezelni.

Aztán ott van a másik különlegesség, a Red Earth/War-Zard, amely soha nem jött ki otthoni platformokra. A játék próbálja az RPG-vel bekevert beat 'em upok világát a 2D harcolós játékokkal keresztezni. Négy alap hőst választhatunk, akik méretes, gép által irányított ellenfelek ellen indulnak a harcba. Akárcsak egy Boss Rush játékmódban, ezen giga-monszták ellen kell harcba szállni, de természetesen van a hősöket egymásnak eresztő Vs mód is. A játék megint csak más tempót igényel, mint a szokásos verekedős anyagok, a nagy szörnyetegek elleni küzdelem (ami akár kivégzéssel is végződhet) eltér a párbajba menetelő utcai harcosok stílusától. Nem csoda amúgy, hogy a játék kultikus követőtáborral és méretes, szerteágazó lore-univerzummal rendelkezik - a Red Earth sok ponton szerethető, és amikor meglátod a fél képernyőt betöltő főnököket, azt hiszem pixelest csinálsz majd magad alá. Döbbenetes, hogy milyen művészek voltak a Capcom talonjában a kilencvenes évek során.

Technikailag a csomag, azt kell mondjam, lenyűgöző, és minden tekintetben kielégítő. Az online játékhoz rollback-netkódot használ a Capcom, és a szokásos extra "digitális múzeum" tartalmak, meg tapéták mellett a filterek is nagyon betaláltak. A menüben kiválasztható F típusú szűrő konkrétan megoldja a pixel-bleeding effektust is, de a többivel is elégedett voltam. Vannak mentési lehetőségek is, nameg a régiók közötti ROM-váltás is nagyon dicséretes. Ilyen az, amikor figyelnek a kor szokásaira és az emulátoros közösség felől érkező igényekre is.

Összefoglalva tehát a Capcom Fighting Collection egy picit hozza a szokásos kepkomos bőrlehúzás jelleget, de ugyanakkor egy gondosan válogatott, technikailag közel makulátlan csomag is, aminek fényét a Darkstalkers, a Red Earth és a további különlegesebb csemegék is magasra emelik. Ha szereted az ilyesmit, szerintem nem is kell többet mondanom.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

16 órája
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
7

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

1 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

4 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

7 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

7 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

8 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==