Fall Guys: Ultimate Knockout

ne5hVáradi Dániel2020.08.15. 21:30

A siker egy jó ötlettel kezdődik. A Mediatonic csapata pedig nem kevesebbet talált ki, minthogy a napjaink slágerének számító battle royale műfaj vérre menő kihívásait keresztezi a partyjátékok könnyed hangulatával. A végeredmény? Egy olyan játék, aminél lehet ugyan az élményről írni, de a sorok olvasása csak nehezen közelíti meg azt, amikor át is éljük.

A '90-es évek egyik meghatározó szórakoztató műsora volt (számomra legalábbis) a Játék határok nélkül. A több csapatos vetélkedő lényege volt, hogy a teljesítendő feladatok legalább annyira szolgáltak kihívással, mint amennyire nevetségesek voltak, így garantálva, hogy a nézők ne csak izguljanak, de nem egyszer akár könnyesre röhögjék magukat. A formula bevált, olyannyira, hogy évekkel később a szintén TV-k képernyőjén hódító Wipeout (nálunk Lehetetlen küldetés név alatt futott) is erre az alapra építkezett, azonban jóval nagyobb hangsúlyt fektetve arra, hogy a résztvevőket az egészségesnél kicsit jobban kínozza a feladatokkal.

Most pedig képzeljétek el, hogy a két vetélkedő alapjait (a vicces csapatos és az egyéni, kicsit szívatósabb feladatokat) egyesíti valaki, az egészet pedig nyakon önti a battle royale mechanikáival, vagyis hogy körönként egyre kevesebben maradnak játékban, míg végül csak egy maradhat. A Fall Guys ezen alkotóelemekből építkezik, a végeredmény pedig röviden összefoglalva: zseniális. Az egyes feladványok mindegyike épp annyira vicces, mint amennyire komoly kihívást is tud tartogatni, ennek köszönhetően még akkor is tudunk önfeledten szórakozni, amikor utolsóként végzünk a kvalifikáló körben vagy elsőként esünk ki az elődöntőben.

A dolgot annyiban csavarták még meg a fejlesztők, hogy egy menetben váltogatják egymást az egyéni és a csapatalapú pályák, így könnyen előfordulhat, hogy akikkel percekkel korábban komoly harcban álltunk, azokkal kell utána együttműködni a továbbjutás érdekében, hogy aztán utána megint mindenki csak magát mentse. Ez a fajta dinamika biztosítja, hogy ne váljon túlságosan egyhangúvá, hogy mindig a legjobb hely megszerzése a fontos, valamint lehetővé teszi, hogy olyanok is kiessenek, akik szólóban nem találnak ellenfélre.

Sajnos pont a fenti váltakozás eredményezi, hogy nem ritka az, amikor a csapattársak hozzá nem értése miatt kerülünk mi is a vesztes oldalra, valamint ez lehet az oka, hogy bizonyos módok szabályrendszere még elviselne némi felülvizsgálást. 1-2 feladat esetében be lehetne vezetni időkorlátot (főleg az első körös kvalifikálásokhoz használtaknál), máshol épp ezen visszaszámlálást lehetne rövidíteni vagy meghosszabbítani. Ezen apróság mellett még azt lehet a mérleg negatív serpenyőjébe pakolni, hogy az irányítás (vélhetően) szándékosan van kissé elnagyolva, ezért aki hozzám hasonlóan megszokta a milliméter pontos ugrásokat és utolsó pillanatig kicentizett mozgásokat, annak kicsit tovább fog tartani az átállás.

A fentieken túl viszont minden más téren egyértelműen bajnok alkotásról beszélhetünk, a grafika nyilván nem készül a világ meghódítására, de nem is ezt várjuk tőle. A játék könnyed stílusához tökéletesen passzol a látványvilág, amihez jó kiegészítés a játékban található battle pass keretében megnyitható különféle ruhákkal való bohóckodás, amiknek köszönhetően már a rajtvonalon felsorakozó versenyzőkön is jóízűen nevethetünk.

A Fall Guys jött, látott és győzött, én pedig csak abban reménykedem, hogy a fejlesztők idővel tesznek bele egy offline party módot is, ugyanis ez tipikusan az a játék, amit egy baráti összejövetel során még a vendégsereg előtt is prezentálnék az osztatlan siker érdekében. Tekintve, hogy a megjelenést követő napok szerverproblémáit milyen hamar orvosolták, talán ez sem túl komoly kérés. Addig azonban maradnak az online versenyek és a kiabálás a kissé mozgászavaros krumpli(?)/bab(?) felé, amikor nyilván nem önhibából nem sikerül a döntőbe jutni.

8/10

Fall Guys: Ultimate Knockout | Platform: PC, PS4 (tesztelt) Kiadó: Devolver Digital | Fejlesztő: Mediatonic | Megjelenés: 2020.08.04.

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

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

5 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

7 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
29

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3