Fall Guys: Ultimate Knockout

ne5hVáradi Dániel2020.08.15. 21:30

A siker egy jó ötlettel kezdődik. A Mediatonic csapata pedig nem kevesebbet talált ki, minthogy a napjaink slágerének számító battle royale műfaj vérre menő kihívásait keresztezi a partyjátékok könnyed hangulatával. A végeredmény? Egy olyan játék, aminél lehet ugyan az élményről írni, de a sorok olvasása csak nehezen közelíti meg azt, amikor át is éljük.

A '90-es évek egyik meghatározó szórakoztató műsora volt (számomra legalábbis) a Játék határok nélkül. A több csapatos vetélkedő lényege volt, hogy a teljesítendő feladatok legalább annyira szolgáltak kihívással, mint amennyire nevetségesek voltak, így garantálva, hogy a nézők ne csak izguljanak, de nem egyszer akár könnyesre röhögjék magukat. A formula bevált, olyannyira, hogy évekkel később a szintén TV-k képernyőjén hódító Wipeout (nálunk Lehetetlen küldetés név alatt futott) is erre az alapra építkezett, azonban jóval nagyobb hangsúlyt fektetve arra, hogy a résztvevőket az egészségesnél kicsit jobban kínozza a feladatokkal.

Most pedig képzeljétek el, hogy a két vetélkedő alapjait (a vicces csapatos és az egyéni, kicsit szívatósabb feladatokat) egyesíti valaki, az egészet pedig nyakon önti a battle royale mechanikáival, vagyis hogy körönként egyre kevesebben maradnak játékban, míg végül csak egy maradhat. A Fall Guys ezen alkotóelemekből építkezik, a végeredmény pedig röviden összefoglalva: zseniális. Az egyes feladványok mindegyike épp annyira vicces, mint amennyire komoly kihívást is tud tartogatni, ennek köszönhetően még akkor is tudunk önfeledten szórakozni, amikor utolsóként végzünk a kvalifikáló körben vagy elsőként esünk ki az elődöntőben.

A dolgot annyiban csavarták még meg a fejlesztők, hogy egy menetben váltogatják egymást az egyéni és a csapatalapú pályák, így könnyen előfordulhat, hogy akikkel percekkel korábban komoly harcban álltunk, azokkal kell utána együttműködni a továbbjutás érdekében, hogy aztán utána megint mindenki csak magát mentse. Ez a fajta dinamika biztosítja, hogy ne váljon túlságosan egyhangúvá, hogy mindig a legjobb hely megszerzése a fontos, valamint lehetővé teszi, hogy olyanok is kiessenek, akik szólóban nem találnak ellenfélre.

Sajnos pont a fenti váltakozás eredményezi, hogy nem ritka az, amikor a csapattársak hozzá nem értése miatt kerülünk mi is a vesztes oldalra, valamint ez lehet az oka, hogy bizonyos módok szabályrendszere még elviselne némi felülvizsgálást. 1-2 feladat esetében be lehetne vezetni időkorlátot (főleg az első körös kvalifikálásokhoz használtaknál), máshol épp ezen visszaszámlálást lehetne rövidíteni vagy meghosszabbítani. Ezen apróság mellett még azt lehet a mérleg negatív serpenyőjébe pakolni, hogy az irányítás (vélhetően) szándékosan van kissé elnagyolva, ezért aki hozzám hasonlóan megszokta a milliméter pontos ugrásokat és utolsó pillanatig kicentizett mozgásokat, annak kicsit tovább fog tartani az átállás.

A fentieken túl viszont minden más téren egyértelműen bajnok alkotásról beszélhetünk, a grafika nyilván nem készül a világ meghódítására, de nem is ezt várjuk tőle. A játék könnyed stílusához tökéletesen passzol a látványvilág, amihez jó kiegészítés a játékban található battle pass keretében megnyitható különféle ruhákkal való bohóckodás, amiknek köszönhetően már a rajtvonalon felsorakozó versenyzőkön is jóízűen nevethetünk.

A Fall Guys jött, látott és győzött, én pedig csak abban reménykedem, hogy a fejlesztők idővel tesznek bele egy offline party módot is, ugyanis ez tipikusan az a játék, amit egy baráti összejövetel során még a vendégsereg előtt is prezentálnék az osztatlan siker érdekében. Tekintve, hogy a megjelenést követő napok szerverproblémáit milyen hamar orvosolták, talán ez sem túl komoly kérés. Addig azonban maradnak az online versenyek és a kiabálás a kissé mozgászavaros krumpli(?)/bab(?) felé, amikor nyilván nem önhibából nem sikerül a döntőbe jutni.

8/10

Fall Guys: Ultimate Knockout | Platform: PC, PS4 (tesztelt) Kiadó: Devolver Digital | Fejlesztő: Mediatonic | Megjelenés: 2020.08.04.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

1 órája

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

1 órája

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

1 órája

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

1 órája
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

2 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

2 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

17 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

17 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

17 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

17 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

17 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

21 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

22 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

22 órája