antaru2008.05.12. 13:34

Heti Hype

Kojima szeret PS3, Mirror's Edge, az igazi Sonic, az oroszok csinálta szőke japán lány, Toro tortája, PS3 kampány az állomáson, MGO klán, Resistance2...

KOJIMA SZERET PS3

Podcastjának 192. adásában, ami egyben az első "A színfalak mögött Kojimával", a mi Hideonk, kicsit kiakadt.

Mindezt azért, mert az ominózus cikk megjelenése után egy kis idővel, annak japán internetes lecsapódását olvasva észlelte, hogy rendesen félreértelmezték a szavait.

Ugyanúgy, ahogy a magyar nyelvben megvan az udvarias kicsinyítés, mint például ajándékozásnál ("Ó, csak egy kis apróság, kérlek fogadd el!") a japánban is megvan ugyanez, csak az egészet fel kell szorozni kb. 300-zal.

Egy japán alkotó sosem mondja azt a művére, hogy tökéletes, fantasztikus, ilyen még nem volt. Annyit mond, hogy igyekeztem megtenni mindent, amit lehetett.

Ez alkalommal is erről volt szó, s bár az EDGE cikke megengedi az olvasónak azt, hogy úgy értelmezze a szöveget, ahogy azt kell, vagyis, hogy szeretett volna nagyobbat, szebbet, jobbat, az internetes híroldalak dominósorának végén már azt lehetett olvasni, hogy csalódott a Cell-ben, csalódott saját játékában.

Ilyen kijelentésekért a játék jogait birtokló Konami enyhén szólva seggbe is billentené. Feltételezni lehetne, hogy szóltak is neki, de az egész ügyből annyi lett, hogy a podcastjában csinált egy plusz adást, ami csak erről az esetről szól.

Japán tolmácsként csak annyit mondhatok, hogy mindennaposak az udvariaskodásból adódó félreértések a japán nyelvben, főképp ha azt külföldiek próbálják értelmezni. Nehezen hiszem, hogy szándékosan negatív kampánnyal próbálná eladni a játékot, ezért hajlok afelé, hogy higgyek neki.

Az viszont, hogy csak ilyen későn reagált, ismét félreértésekre adhat okot..

Talán magasról tett az egészre, amíg az egyik napon behívták a központba, ahol Konami János vezérigazgató már a kilencágú korbáccsal és Psycho Mantis maszkjával várta egy kis ejnye-bejnyére.

-Ezt persze nem érti félre senki...

Hype-o-Meter: █ █ █

A SZÜLETÉSNAP

Ahogy minden évben, idén is nyilvánosan tartotta születésnapját Toro (Teljes nevén Inoue Toro), a Sony kabalafigurája. Szám szerint ez volt neki a kilencedik, hiszen pályafutását még '99-ben kezdte, az első PlayStation konzolon, a Dokodemo Issho (kb. "Mindenhol Együtt") c. játékszoftverrel, ami csak Japánban jelent meg és alapvetően az úgynevezett chatterbot kategóriába sorolható.

Érdekessége, hogy támogatta az akkoriban piacra dobott PocketStation nevű kiegészítőt, így a kiválasztott virtuális beszélgetőpartner (nem Toro az egyetlen karakter a játékban) rögtön mobilitást is kapott, a beépített infravörös kapcsolatnak köszönhetően pedig a játékosok kicserélhették virtuális névjegyeiket.

A játék egyébként érdemesnek találtatott és elvitte a CESA, vagyis a japán videojátékipar szereplőit tömörítő szervezet éves videojáték-díját 2000-ben, amit előtte olyan címek tudhattak magukénak, mint a '96-os Sakura Taisen (Saturn), a '97-es Final Fantasy VII (PS) és a '98-as Zelda - Ocarina of Time (N64).

A teljesség kedvéért a további évek díjazottjai: Phantasy Star Online (DC), Final Fantasy X (PS2), Taiko no Tatsujin (PS2), Final Fantasy XI (PS2, PC), Monster Hunter (PS2), Dragon Quest VIII (PS2), Kawashima Brain Training (DS), Final Fantasy XII (PS2), Wii Sports (Wii), Monster Hunter Portable 2nd (PSP) - Az utolsó két évben két-két díjazott volt.

Toro szereplésével pedig megjelent közel húsz játék, a különböző PlayStation hardverekre, Windowsra, és mobiltelefonokra.

Az idei születésnapi rendezvényt az eső ellenére is sokan felkeresték, egyes rajongók még kézi készítésű Toro-babáikat is magukkal cipelték az eseményre, ahol fotóztathatták magukat egy, a kedvencüknek beöltözött hostessel.

-Kilenc éve hordja és még mindig vakítóan fehér! (Pedig nem pervollal mossa)

Hype-o-Meter: █ █

VEVŐCSALOGATÁS

A hét másik eseménye egy helyszínében rendhagyó PlayStation3 játék-kipróbálási lehetőség volt, melynek a shinjikui vasútállomás nyugati kijáratánál lévő tér adott.. ..teret, május 9-én.

A konzolállványok nem ismeretlenek Japánban, hiszen bármely elektronikai áruház videojáték részlegén találkozhat velük az ember, most azonban egy független, de gyalogos közlekedés szempontjából frekventált helyen bukkantak fel a nagyfelbontású tévékre kötött PlayStation3-ak.

A kiállított játékokat így nem csak azok rajongói, hanem az átlagember is megnézte, kipróbálhatta, sokan éltek is a lehetőséggel, legyen szó akár idősebbekről vagy háziasszonyokról.

A kipróbálható játékok közül kettő még meg sem jelent, de teljes pompájában kint volt, nem csak egyszerű demóként. Ezek a MotorStorm Complete (mely az eredeti japán verzióban még benne nem lévő online játéklehetőséget, illetve azóta megjelent, letölthető tartalmakat gyűjti össze) és a DragonBallZ Burst Limit.

A teljes lista:

Everybody's Golf 5 (Hot Shots Golf 5)

Ratchet & Clank Future

Gran Turismo 5 Prologue

Disgaea 3

Guitar Hero III

Pro Evolution Soccer 2008.

-Papa a Díszgályán

Hype-o-Meter: █ █

MIRROR'S EDGE

A PlayStation Napon bemutattot Mirror's Edge-re még mindig, mint egy drogos kábulatban megálmodott, furcsa Adidas reklámra tekintek, de mint nagyon jó Adidas reklámra.

Azt sem hiszem el, hogy teljes egészében "real" volt, de ez lényegtelen, az elvárt eredményt elérték vele: felkeltette a játékosok érdeklődését.

Aki tudja, az töltse le a trailert, mondjuk a PSN-ről és nézze meg tévén, mert ég és föld a különbség egy Gametrailers/Youtube videó és a valóban nagyfelbontású verzió között.

Néhány kevésbé és néhány nagyon szép artwörk a destructiodon: KATT!

Hype-o-Meter: █ █ █ █

X-BLADES

Milyen az orosz fejlesztésű szőke japán lány karddal? (Most elgondolkodtam, hogy ebbe a mondatba hány vessző kellett volna)

Szexi és darabolós.

Már tavaly ősszel volt egy pc-s hír a Gameren az orosz Oniblade c. játékról, akkor persze fel sem tűnt, most is csak azért, mert egy konzolos oldalon megláttam, hogy lesz belőle X360 és PS3 változat is.

Kapott egy sokkal rosszabb nevet (X-Blades), de a screenshotok már jobban festenek. A játéktól semmit sem várok, a hátterek szépek, a többi egyelőre semmitmondó, de nem is ezért került be a blogba, csakis a csaj hátsója miatt, meg azért mert orosz, s mint olyan ritka.

-A hátsó...

-A háttér. Mindkettő jó.

Hype-o-Meter: █ █ █

AZ IGAZI SONIC

Valahogy így nézne ki Sonic, ha a Sega nem rugaszkodik el a valóságtól annyira, annak idején. Legalábbis a német Marcus Blatterman szerint. Marionak esélye sem lenne vele szemben az olimpiai játékban, a gyerekek meg szépen telecsokiznák a nadrágjukat félelmükben. :)

Ha valaki szeretne káromkodni egyet a kép teljes méretű változatát bámulva is, az KATTintson ide.

-Ha ilyen a hétköznapi, milyen lenne a Vérsündisznó változat..?

Hype-o-Meter: █ █ █

GOD GAVE MGO TO YA

AZ MGO szép, az MGO jó, az MGO ajándék lesz az év játéka (nem, nem a GTA IV) mellé. A Premiere Beta-val eltöltött hosszú órák meggyőztek. Nem arról, hogy meg kell vennem a játékot, az már rég eldőlt, akkor, amikor végigjátszottam az előző részt. Arról győzött meg, hogy mégis van olyan online multi játék, ami képes a képernyő elé szegezni. Nem WoW, nem kell benne tankolni meg tápolni meg mindenféle szörnyek lakásának bejárati ajtaja előtt precízen kiosztani a szerepeket. Nem is FPS. Azok - bár nem tartják őket annak - az MGO-hoz képest egyszerű lövöldék. Ez itt a lehetőségek tárháza. Bújkálás, szivatás, legyen szó egy folyosó teleaknázásáról, férfimagazinokról, papírdobozban vagy rozsdás vashordóban sétálásról. Nanotech linkelés a bajtársak helyzetének tökéletes ismeretéhez, jobb képességeik kölcsönvételéhez, mindezt olyan helyszíneken, melyek sugározzák az életszerűség szagát, érzését.

A béta fázisnak sajnos vége, június 12-ig nincs több játék, született azonban valami más: klánt alapítunk. Egy hónap múlva pedig akcióba lépünk.

-Még egy hónapig vigyázzállás..

Hype-o-Meter: █ █ █ █

RESISTANCE 2

Ha a kiadot képek valóban tükrözik azt, ahogy a Resistance 2 ki fog nézni (miért is ne, a GoW2 is bődületesen néz ki, miért ne tudná azt a szintet az Insomniac is h ozni?), szóval akkor ősszel sikítva üvöltve fogom végigjátszani az első 5 percet, aztán úgy is be leszek rekedve. Az igazi nextgen élmény is itt kezdődik majd el igazán, a 8 fős multira írt sztori móddal. A toborzást már félig hivatalosan elindítottam, s úgy tűnik, hogy az MGO-val karöltve, s később a Killzone2-vel kiegészülve, megvan az esélye annak is, hogy egy komolyabb PS3 játékos közösség formálódjon itthon. Ha úgy érzed jönnöd kell, ha valami azt súgja belül "Huú.. ..de seggbe rúgnék egy idegent...", akkor köztünk a helyed, katona! ;)

-Hány álmatlan éjszakát okoz még ezzel az Insomniac?

Hype-o-Meter: █ █ █ █ █

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

9 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==