Cash Bacsi2022.06.21. 08:29

Diablo Immortal

Valóban csak egy hatalmas nagy lehúzás a Blizzard új játéka?

A démonlord Baal megrontotta a Világkövet (Worldstone) abban bízva hogy ezzel mindenkit manipulálni tud majd aki valaha kapcsolatba lépett vele, de pont mielőtt megvalósulhatott volna a terve egy csapatnyi hősnek sikerült megfékezni őt. Az arkangyal Tyrael minden erejét összeszedve hatalmas és legendás kardjával El’druinnal lesújtott a kőre és ezzel elpusztította azt, de néha előfordul, hogy amikor valaki jót akar is rosszat cselekszik, a megrontott Világkő sajnos nem elpusztult, hanem számos szilánkká robbant és szerteszét szóródott a világban, ezzel megadva a lehetőséget arra, hogy bárki aki kapcsolatba lép vele gonosszá váljon és ezzel mégiscsak megvalósítsa Baal tervét.

Hosszasan lehetne még mesélni a Diablo történetéről, hiszen az eredetileg 1996 december 31.-én napvilágot látott első rész, majd az azt követő további két folytatás, amik azóta már legendának számítanak meglepően mély és komoly történeti háttérrel rendelkeznek. A Diablo Immortal a második és harmadik rész között játszódik nem sokkal a második tragikus eseményei után. Új hősök emelkedned fel és indulnak útra, hogy megfékezzék azt a káoszt amit Tyrael akaratán kívül okozott. Tehát a feladat adott, meg kell találni a világkő szilánkjait, elpusztítani azokat és mindenkit akiket esetlegesen megrontott.

Régóta felrepültek már a hírek, hogy az új Diablo játék előzménysztori lesz, azt nem lehetett pontosan tudni, hogy mennyire fogunk előre menni az időben, azt viszont tudni lehetett róla, hogy mobilos játék lesz. Ez annyira mély és komoly felháborodást keltett a sorozat egyértelműen PC-s rajongótáborában, hogy nem sokkal a megjelenés előtt kijöttek a hírek, hogy PC-n is meg fog jelenni. Igen ám, de milyen áron? Ugyanis a PC-s tábor nagyon de nagyon nincsen felkészülve egy F2P (free to play) játékra, arra ami nekünk mobilos gamereknek teljesen alap és megszokott, számukra elfogadhatatlan. Alig pár nappal a megjelenés után már jöttek is tucatszámra a gyűlölködő cikkek, hogy ez nem is Diablo, ez csak egy hatalmas nagy lehúzás, mindenki távolról kerülje el, mert csak kifosztanak minket. Hát igen, valljuk be hogy minden sikeres és számunkra kedves mobilos játék valahol ilyen, tudni kell kezelni és eldönteni, hogy akarunk-e rá költeni vagy sem. A helyzet az, hogy a játék tökéletesen játszható ráköltés nélkül, viszont ha gyorsan akarunk nagyot fejlődni és esetlegesen idő előtt olyan erőre szert tenni, amivel mindenkit lealázunk PvP-ben akkor bizony a világ összes pénzét rákölthetjük a játékra. Én pontosan ezért tartom zseniálisnak ezt a modellt és amondó vagyok, hogy aki ezt nem tudja kezelni távolról kerülje el nem csak ezt hanem minden mobilos játékot.

De mielőtt belemennék a cím ismertetésébe nézzük meg kicsit közelebbről, hogy mire lehet, mire kell és mire érdemes költeni. Első körben semmire nem kell, ezt jót lenne rögtön itt és most leszögezni, nem kell, ingyen játszhatjuk és nagyon fogjuk élvezni. De akkor mire érdemes? Ha a menüből kiválasztjuk a „shop” opciót akkor számtalan olyan fület fogunk látni, ahol költekezni lehet, amivel érdemes foglalkozni az a „Services”. Itt fogjuk megtalálni a Battle Passt, a Boon of Plentyt és a Prodigy’s Path opciókat. Ezekből a Battle Pass és a Prodigy is rendelkezik ingyenes ajándékokkal, illetve eldönthetjük hogy akarunk-e költeni a fizetősre ami nyilván sokkal több lootot fog adni nekünk, de nézzük akkor őket sorban. A Battle Pass rendszert a Fortnite vezette be és teljesen megreformálta mindazt amit idáig a játékokról tudhattunk, számomra ez egy nagyon kedvelt rendszer, többek között olyan nagygépes játékok mint a Destiny és a Call of Duty is bevezette ezt, a lényege hogy egy adott ideig kapni fogunk egy szintekre felosztott gyakorlatilag ajándék fát, minél többet játszunk a játékkal annál több XP-t kapunk és minél több az XP annál több ajándékot, csupán azért mert játszunk. Ennek mindig van egy ingyenes és egy fizetős része, mindkettő nagyon hasznos tud lenni a kalandozásainkhoz, ezért szoktam azt ajánlani hogy ezt mindig vegyük meg. A Battle Pass olcsóbb változata csupán 5$ ez még a mai borzalmasan magas dollár árfolyam mellett is csupán 1900-2000Ft. Úgy gondolom, hogy ennyit mindenkinek megérhet a Diablo, ezzel az ingyenes játékunk átmegy 2000 forintos játékba és egy hónapon keresztül, ha eleget játszunk vele számos jutalom üti a markunkat, többek között egy nagyon vagány skin a karakterünkre és a fegyverére is. Van a Battle Passnak egy drágább 10$-os változata is, amivel további skinek ütik a markunkat, illetve rögtön a Battle Pass 10-es szintjén kezdünk. Ennek nem sok értelmét látom, nem éri meg dupla ennyiért erre költeni, elég a sima Pass, a második opciót én is lehúzásnak vélem.

A Boon of Plenty ára 10$ ezt azoknak ajánlom, akik valóban napi szinten nagyon sokat játszanak a játékkal, ugyanis ezt megvásárolva nagyobb helyet kapunk az inventoryban, nagyobb helyet kapunk a piacon illetve kapunk egy nagyon jópofa opciót, aminek köszönhetően bárhol bármikor fel tudunk nézni a piacra, nem kell visszamenni a fővárosba. Ha ez nem lenne elég akkor külön ajándékot kapunk naponta illetve minden ötödik napon is, mindezt 30 napig akárcsak a Battle Pass esetében. A Prodigy’s Path pedig az éppen adott szintünknek megfelelően ad nekünk ajándékokat, ennek is van egy ingyenes illetve egy fizetős része, a borsos 20$-os ár nekem ez nem érte meg, erre nem fizettem elő, de akárhogy is nézzük havonta összesen 40 dollárét. ami egy teljes értékű konzolos játék fele, meglehetősen sok mindent fogunk kapni, hogy ez neked megéri-e vagy sem rád van bízva. De akkor most jöjjön a fekete leves; a játékban van egy hely a neve „Elder Rift” ez gyakorlatilag olyan mint egy Dungeon, teljesen random rakja össze nekünk a játék random ellenfelekkel, mappal és a végén egy Bossal itt lehet farmolni a rúnákat amik ahhoz fognak kelleni, hogy ritka legendary köveket csinálhassunk magunknak. Itt három opciónk lesz, vagy bemegyünk minden extra hozzáadott „Crest” (ritka medálok, amik növelik a jó loot esélyét) nélkül vagy berakunk három rare crestet ami egész szép lootot fog adni a végén vagy pedig berakunk három legendary crestet - ami borzalmasan ritka a játékba - amikhez nagyon nehéz hozzájutni és akkor még jobb lesz a végén a loot. Namost addig amíg valakinek nincsen a legendary crestből tíz darab nem is fogja megtudni, hogy erre van opció, abban az esetben ha ezt kipróbáljuk a végén lévő loot annyira más mint az ingyenes változat esetében hogy ez már tényleg esetlegesen okot adhat arra, hogy a Diablo Immortalt „pay to winnek” nevezzük. Ha valaki vesz valódi pénzért egy jó nagy rakat „Eternal orbot”, ebből a legnagyobb pakk a 100$-os ami ugye közel 40.000Ft, akkor ebből tud venni 45db legendary crestet, tehát minimum négyszer el tud menni Elder Riftre úgy hogy maxosan tíz lega cresttel játsza le a meccset, így nagy eséllyel olyan lootot fog kapni a végén amivel nagyon nagyot fog előreugrani a teljesen ingyenesen játszó playerekhez képest, kapni fog minimum négy darab legendary gemet, amik hatalmas előnyhöz tudják őt juttatni. De újra kijelenteném, hogy ezek a hirtelen megvásárolt előnyök csak PvP-ben fognak komolyabban jelentkezni, szóval aki mondjuk hozzám hasonlóan kilométerekről elkerülni a PvP-t az biztosan nem fogja az Immortalt P2W-nek tartani.

Ha mindez nem lenne elég, akkor ott van még a játékban egy valóban gusztustalan dolog, ami sajnos a PvE tartalmat is erőteljesen megnehezíti, az a „Charm” rendszer. A Charm az egyik utolsó olyan ékszerszerű dolog, amit csak lvl56 után tudunk magunkra venni és ha szerencsések vagyunk akkor komoly előnyökhöz juthatunk rajta keresztül. Ebből egyszerre csak egy lehet rajtunk, és két fajta képen tudjuk őket farmolni, az egyik módszer a napi bountyk szorgalmas teljesítése, a másik pedig a „Gilt Shop” ahol hetente hármat tudunk vásárolni olyan nyersanyagért amiből mindig lesz bőven azoknak akik sokat játszanak a játékkal. Namost a Charm egy teljesen random skillhez ad plusz százalékokat, de sajnos nem csak a skill véletlenszerű, hanem az is hogy melyik classhoz adja. A tapasztalatom szerint kb. minden tizedik charm fog végre a mi classunkhoz adni valami extra százalékot és még ekkor is hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy olyan skillre adjon amit mi használunk is. De szükségünk is lesz erre a sok felesleges charmra, ugyanis ha elmegyünk a „Charm craftsmanhez” akkor ezeket be tudjuk bontani amiknek darabjáért kapni fogunk tíz „alchemical powdert” amikre akkor lesz szükségünk amikor végre dob nekünk a játék egy olyan charmot amin jó skill van. Ha ez megvan akkor ezt a charmot fejlesszük ötös szintre minden egy szinthez húsz ilyen powderre lesz szükségünk és minden egyes szintlépés után random kapni fogunk egy új skillt. Mondanom sem kell hogy elképesztő szerencse kell ahhoz hogy minden újonnan kapott skill olyan legyen amire nekünk szükségünk van, de nem kell csüggedni ugyanis ugyanitt le is tudjuk cserélni ezeket a skilleket. De mi kell ehhez? Erre kettő opciónk lesz, az egyik hogy a marketen veszünk egy skill stone-t ami rendelkezik olyan skillel amire nekünk szükségünk van. De ekkor lép a képbe a játék gusztustalan tulajdonsága, ha végre valahára találunk egy ilyen skill stone-t és le akarjuk cserélni ezt a saját charmunkon akkor is sajnos csak 20% esélyünk lesz arra, hogy pont ezt a skillt kapjuk meg, ugyanis sajnos ez is random, ezt is sorsolja a játék és ha mindez nem lenne elég akkor ehhez a folyamathoz szükségünk lesz 500 platinumra, ami egy nagyon ritka nyersanyag a játékban, de természetesen ezt is tudunk venni valódi pénzért. Szerencsére lesznek olyan gemek a tulajdonunkban, amiket el tudunk adni és kapunk érte platinumot, illetve ha minden nap teljesítjük a három ládát a codexban, akkor kapni fogunk érte 300 platinumot. Illetve mi magunk is tudunk csinálni skill stone-t egy olyan ötös szintű charmból amire nincsen szükségünk, ez persze megintcsak 500 paltinumba fog kerülni, cserébe viszont olyan 2000-2500-ért el tudjuk adni a piacon. De akkor mi a gondom? A gondom a következő; eleve minden random, tehát borzalmasan nagy szerencse kell ahhoz, hogy végre olyan skilleket kapjunk amikre szükségünk van, a skillek értéke 2-10% között mozog, tehát ha csak 2%-ost kapunk az a legrosszabbnak számít és akkor amikor végre veszünk vagy csinálunk egy skill stone-t akkor még lecserélni se tudjuk kedvünkre a skillt, mert még az is random, na ezt hívom én borzalmasan nagy lehúzásnak, mert minden próbálkozáshoz platinum kell ami nagyon rtika, de persze megvenni megtudjuk. Természetesen nem kötelező szórakozni a charmmal, de egy rajongónak aki már nagyon az endgame-ben van csábító tud lenni egy olyan charm, amin mind az öt skill olyan amit használ és mind az öt 10%-os.

Nagyon elkalandoztam itt a játék fizetős tartalmaival kapcsolatban, de úgy érzetem, hogy ezek a dolgok amik a legjobban érdeklik az olvasókat akik esetlegesen még nem játszottak ezzel a fantasztikus játékkal és bizonytalanok. Nekik üzenném azt, hogy ha már játszottál Diabloval akkor imádni fogod, a játék egészen elképesztően élvezetes, AppleTV tulajdonsoknak különösen, hiszen fogod az iPhone-od vagy iPaded, kivetíted AppleTV-vel a nagyképernyős TV-re esetlegesen hozzájuk csatlakoztatsz egy PS vagy Xbox kontrollert és voila már nagy TV-n is tolhatod, esetlegesen meg AirPodson keresztül könnyedén tudsz beszélgetni a barátaiddal, csinálhatsz nyolc fős Warbandet vagy száz fős klánt is és akkor mindig lesz valaki akivel tolhatod. A játék teljesen crossplay, tehát gond nélkül tolhatod PC-s haverjaiddal is, sajnos ugye a game-nek van egy fix felbontása amin nem tudsz változtatni, szóval még maximum beállításokkal is picikét csúnyácska lesz egy 140 centis 4K TV-n. de nem annyira, hogy rosszul legyél tőle, csak mondjuk egy PC-s gamernek ez biztosan gondot fog okozni amikor ő ahhoz szokott hogy a végtelenségig fel tudja tekerni a felbontást.

Az Immortal rendelkezik minden olyan tulajdonsággal amik miatt imádtuk a Diablo sorozatot, elképesztő grafika, irányítás, játékélmény, összesen hat játszható class, számtalan felfedezhető pálya, gyűjtögetnivalók, hatalmas Bossok amiket akár ötvenen százan is legyőzhetünk, kettő frakció (Immortals, Shadow) olyan tartalom ami képes naponta több órára is lekötni, van benne PvE van benne PvP, amit a League of Legends rajongók imádni fognak (én speciel rühelltem). Nagyon elvittem a cikket a fizetős tartalom ismertetésére, még minimum ennyit tudtam volna írni a többi döbbenetes tartalomról, de azt már senki sem olvasta volna végig. Szóval akkor összegezve mindent, az Immortal egy vérbeli mobilos játék, nem PC-seknek való, hanem nekünk akik megtanulták már ezt kezelni. Igen, van benne pay to win opció is, de nem kötelező erre költeni, főleg ha nem érdekel annyira a PvP akkor tényleg semmi értelme, hiszen az összesen öt nehézségi fokozat bőségesen elég ahhoz hogy hetekre, hónapokra akár évekre is lekössön. Haladj a saját tempódban, nem hajt a tatár, de ha rám hallgatsz akkor az olcsóbbik 5$-os Battle Passra minden hónapban fizess elő, nem fogod megbánni!

4/5

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

maktub
Destiny 2 - The Final Shape

23 órája
1

axl
GTA III - Definitive Edition?

2024.05.31.
7

p34c3
Red Dead Redemption kollekció

2024.05.18.
10

Necroman Mk2
WVG Hall of Fame 2024 nyertesek

2024.05.09.
4

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

2024.04.27.
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

2024.04.27.
7

liquid
Polgárháború?

2024.04.27.

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==