Necroman Mk22021.01.03. 13:22

Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2020 december 31-e jelentős nap volt az internet történelmében: az Adobe lelőtte a két és fél évtizedes múltú Flash technológiát. Biztonsági szempontból ez lehet jó hír, ugyanakkor rengeteg ezzel készült tartalom (játékok, animációk, oktatóanyagok, egész weblapok, stb.) futtatását lehetetlenítették el teljesen. Vagy mégsem? Az alábbiakban bemutatok négy módot, amivel továbbra is játszhatunk Flash alapú játékokkal, ha kedvünk szottyan rá.

Bluemaxima's Flashpoint

A legeslegteljesebb megoldás a Bluemaxima non-profit szervezet Flashpoint gyűjteménye, akik az Adobe 2018-as bejelentését követően elkezdték összeszedni az interneten föllelhető Flash játékokat és animációkat. Jelenleg közel százezer program található a listájukon, de számítanak további gyarapodásra. A futtatásukhoz le kell tölteni a Flashpoint launchert, ahonnan aztán a játékokat is egyenként lehet menedzselni, mint egy Steam könyvtárban. (Windows alatt működik, a Mac és Linux esetében kicsit kacifántosabb, de megy.) Az igazi mazochisták a fél terrabájtos, teljes gyűjteményt is leszedhetik, feltéve, ha van annyi helyük, meg idejük ezek kijátszásra.

Internet Archive

Ha kicsit későn is, de az Internet Archive is észbe kapott, azaz a retro cuccok (pl. DOS, Amiga) mellett a Flash játékokat is lementették az utókornak. Ehhez elég csak meglátogatni a weboldalukat, és némi keresést meg pár klikket követően lehet is már játszani vagy animációkat nézegetni. A programok egyébként nem "natívan", hanem egy saját fejlesztésű emulátor alól futnak. Előnye a Flashpointhoz képest, hogy az ő esetükben nem kell telepíteni semmit, megy minden a böngészőből. Hátulütő viszont a jelenleg sovány tartalom (csak pár ezer), de itt is lehet számítani bővülésre.

Alternatív browser

Mivel a jelentős piaci részesedéssel rendelkező böngészők fejlesztői jelezték, hogy az Adobe javaslatára teljes mértékben ejtik a Flash támogatását (az Internet Explorer és a Chromium is!), ezért a neten még eredeti helyükön föllelhető tartalmak lejátszáshoz szükség lehet egy alternatív böngészőre. A régi NPAPI kiegészítőket továbbra is támogató browserek (pl. Pale Moon, Waterfox) jó választásnak tűnhetnek, azaz továbbra is engedélyezik (= nem lehetetlenítik el) e tartalmak futtatását. Ugyanakkor mivel egy Windows 10 update során totál ki fog kerülni a Flash támogatása a rendszerből, ezért nem tudom, hogy ez a jövőben miként fog működni a Microsoft OS-e alól.

Saját gyűjtemény létrehozása

Utolsó egy kicsikét kacifántos, de azért még mindig járható útja a Flash játékok futtatásához. Első lépésben szükség lesz egy olyan browser kiegészítőre, amivel az SWF fájlokat le lehet menteni a weblapokról (pl. Flash Player). Ez után csak egy külső programra lesz szükség ezek elindításához - ahogy nézem, a blog írásakor az Adobe fejlesztői aloldal még él, de egyéb alternatívák is kínálkoznak. Előnye, hogy ezzel tényleg csak a kedvenceidet mentheted le, sőt, akkor is megtalálod őket, ha elfelejtetted a nevüket, de emlékszel még a webhelyre. Hátulütő viszont, hogy itt tényleg, de tényleg mindent magadnak kell csinálnod.

Ti néha-néha játszotok még Flash játékokkal? Ha igen, melyik fenti módszert preferáljátok a további játékhoz? És végül: meg fogtok párat a gyerekeiteknek is mutatni?

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

5 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4