[Teszt] The Excavation of Hob’s Barrow

The Excavation of Hob’s Barrow

siklaraSimon Klára2023.02.03. 10:00

A ködös Albionban játszódó point and click horror-kaland folklór és természetfeletti elemekkel, némi száraz angol humorral és kimértséggel, méretes pixelekbe csomagolva. Teszteltük a rettentően hangulatos The Excavation of Hob’s Barrow-t.

Thomasina Bateman régiséggyűjtő, aki súlyos balesetet szenvedett és ágyhoz kötött apja nyomdokaiba lépve járja Nagy-Britanniát és sírdombokat tár fel, hogy aztán könyvet írjon a kutatásairól. Egy viktoriánus-korabeli Lara Croftot képzeljünk el, aki két pisztoly helyett az ásójára esküszik, nem hisz a babonás mendemondákban és nem hagyja magát egykönnyen lerázni, a komolyabb fizikai munkához pedig munkásokat bérel fel segítségként. Egy nap titokzatos levelet kap Bewlay-ből, egy lápvidéken fekvő kis faluból, hogy az ottani, Hob’s Barrow nevű sírdomb feltárásában segédkezzen, de miután vonattal megérkezik, semmi sem a tervek szerint alakul.

A The Excavation of Hob’s Barrow egy pixelart stílusú, történetorientált folk-horror kaland, bár a horror a baljós előjeleket és gyanús helyieket leszámítva a végjátékig háttérben marad, helyette pedig hagyományos kalandjátékhoz illően a beszélgetés, valamint a tárgyak vizsgálata, begyűjtése, és olykor kombinálása dominál. Az első órákban a legszörnyebb dolog egy zsebünkben méltatlanul kimúló giliszta, egyébként a fogadóban a helyi alkoholistából fogunk infót kihúzni, egy másik helyit megpróbálni leitatni, a környékbeli lorddal flörtölni, vagy a kedves, templomnál lebzselő falusi nénivel a süteményeiről beszélgetni. Az igényesen megírt és a karakterek szájából abszolút hitelesnek ható párbeszédek kiváló szinkronnal hangzanak el, de legalább ugyanennyit hozzáadnak a beleéléshez az élethű hanghatások, legyen szó a természet és az időjárás hangjairól, vagy baljós zörejekről. Nagyon jó volt esténként fülig betakarózva szorongatni a Switchet és hallgatni a virtuális eső kopogását, vagy a késő esti gomolygó ködben visszaterelgetni Thomasinát a fogadó kandallója elé.

Ahogy telnek a napok és haladunk az aktuális feladatokkal, a helyiek ügyes-bajos dolgaiba belefolyva egyre közelebb kerülünk a tényleges célunkhoz, miközben az eseményeket narráló és azokra a jövőből visszatekintő főhősnő egyre egyértelműbben jelzi, hogy ez a történet nem happy enddel fog végződni. A sejtelmes-baljós mondatok és múltba révedések mégsem igazán tudnak felkészíteni a sírdomb feltárása utáni, mélyen a föld alatt játszódó utolsó szegmensre. Az éles stílusváltással egyébként önmagában nincs baj, ahogy a gótikus horror szabályait tiszteletben tartó befejezés is inkább csak azért hagyott bennem hiányérzetet, mert a visszaemlékezésből kiderül, hogy az értelmes és talpraesett Thomasina bőven kapja a figyelmeztető jeleket, mégis tátott… karral rohan a barlangba. A feladatok olykor tetszőleges megoldási sorrendjét és a falusiak előtt bizonyos információk elhallgatását leszámítva a játékosnak nincs kihatása az események alakítására, pedig itt nagyon adta volna magát a döntéseinktől függő többféle befejezés.

A játékmenetre és a fejtörőkre nem igazán lehet panasz, mert szépen követi a point and click hagyományokat, miközben a Switch irányítókarjaival is abszolút kényelmesen lehetett navigálni és az interakciós pontokra rábökni, illetve könnyítésként lehetett is köztük ugrálni az iránygombokkal. Egyszer-egyszer megakadtam, de ilyenkor többnyire az volt a megfejtés, hogy újra végig kellett járni az elérhető helyszíneket és időközben valahol valaki megjelent, vagy valamely cselekedetünk eredményeként valami változás következett be, ami újabb párbeszéd opciókat nyitott meg. Egy esetben csak simán nem vettem észre egy tárgyat, mert nem ugrott ki eléggé a háttérből, de ezt betudom a késő esti félálomban nyomkodásnak. Az elvétve előforduló átvezetők kifejezetten látványosak, a zene is telitalálat, és igazából a teljesen szubjektív megítélés alá tartozó, szerintem nem túl eredeti befejezést leszámítva nem tudok másba belekötni.

Kalandjáték és horror kedvelőként eleve bizakodó voltam, de ez a pixelekben és nyomasztó előjelekben bővelkedő ásatás az elszigetelt angol lápvidéken jócskán felülmúlta az elvárásaimat, és leginkább a mesteri atmoszférateremtésével nyűgözött le. Ha a kicsit suta lezárástól eltekintünk, az alaposan előkészített finálé az éles, mégis végig sejtett és várt hangnemváltással valami egészen csodálatos, ám az odavezető, látszólag nyugalmas út is feszültséggel teli. A The Excavation of Hob’s Barrow leginkább olyan, mint egy interaktív Lovecraft novella megtévesztően békés indítással. Szívesen látnék több hasonlót!

PLATFORM PC, Switch (tesztelt)
KIADÓ Wadjet Eye Games FEJLESZTŐ Cloak and Dagger Games
MEGJELENÉS 2023. január 25. ÁR 15 EUR (~5850 Ft)

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

1 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

6 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

12 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

3 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5