[Teszt] Little Bug

Little Bug

siklaraSimon Klára2022.01.09. 13:00

A Little Bug egy különleges és álomszerű, ugyanakkor váratlanul nehéz platformer-kaland egy nyolcéves kislányról, akinek egy nap kétszer kell hazamennie az iskolából, és a második hazaút során bizarr rózsaszín ártó lelkek elől kell menekülnie egy őt segítő lélek segítségével. A játék Steamen 2018 ősze óta elérhető, Switchre és Xbox-ra azonban csak tavaly év végén jelent meg – én az előbbin játszottam végig az ünnepek alatt.

Első ránézésre a Little Bug egy bájos, ám komoly témákkal foglalkozó könnyed kalandjátéknak tűnt, egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy tulajdonképpen egy olyan platformerrel játszom, amiben nem lehet ugrani. Ez egy teljesen szándékos döntés a fejlesztők részéről, helyette ugyanis egy fizikán alapuló lengedező mechanikát kell tökélyre fejlesztenünk, amelynek lényege, hogy a nyolcéves Nyah és a fénylabda kinézetű segítő lelke közt telepatikus úton létrejövő fénysugárral tudjuk magunkat felhúzni és szó szerint átlendíteni az akadályokon. A kislányt és a fényforrást egyszerre irányítjuk, amiről olykor a Brothers jutott eszembe, és eleinte szép fokozatosan vezet rá a játék a lengedezős központi mechanika használatára.

Az 1-2 órás kaland utolsó harmadánál aztán a nehézség hirtelen akkorát ugrik és két olyan nehézségi tüske is van benne, hogy majdnem otthagytam, pedig a hangulat, a zene, vagy a hanghatások mind nagyon jól működnek, és a pályadizájra sem lehet panasz, sőt! Egyre ötletesebb és összetettebb kihívások elé állít a játék, csak bírjuk cérnával. A checkpointokként működő gyertyák néha túl sűrűn, máskor indokolatlan távolságra vannak egymástól, és a legtöbb frusztráció nekem ebből származott, ugyanis a két nagyon nehéz rész attól nehéz, hogy több húzós ügyességi rész van összefűzve és ha bármelyik ponton hibázol, kezdheted elölről az egészet. Nem hosszú szakaszok ezek, de egy ilyen rövid játék esetében zavaróan megtörik a lendületet.

A történet és a mondanivaló sem egészen világos, legalábbis én nem éreztem, hogy lett volna komoly tanulság az élénk fantáziájú kislány utazása végén azon túl, hogy hallgassuk meg egymást és legyünk türelmesek egymással, de lehet, hogy ezt csak a sok újrapróbálkozástól sérült „gitgud” egóm íratja velem. Nyah és anyukája a fejlesztőcsapat egyik tagjáról és az ő nemrég elhunyt édesanyjáról lett mintázva, így a Little Bug talán inkább emléket állít, semmint komoly üzenetet közvetít, legalábbis az én értelmezésem szerint.

De azt meg kell hagyni, hogy nem egy tucatjáték, csak olykor nehezebb a kelleténél, a játékmenet fő mechanikáját igazán kiaknázó bónusz pályákat pedig csak egy második végigjátszás után teljesíthetjük. Platformerek terén jártasabbak nyugodtan tegyenek vele egy próbát, mások óvatosan közelítsenek.

Pontosan
7
Platform: Xbox Series X|S, Switch (tesztelve)
Kiadó: RedDeerGames / Fejlesztő: Buddy System
Megjelenés: 2021. november 26
Ár: €12,99 (kb. 4700 Ft)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Horizon Forbidden West: vár a nyugati part!

Hogyan veszi fel a játék a Horizon Zero Dawn történetszálait és vajon mi vár ránk majd a veszélyes új helyszíneken?

14 perce
2

A múlt fővárosa jelenik meg az Eltűnt Budapest projektben

A hobbiprojekt egyre jobban fest.

4 órája
8

Premierdátummal és új előzetessel jelentkezett a The Cuphead Show

Egy hónapon belül újabb népszerű videójáték teszi tiszteletét a Netflixen animációs filmként.

6 órája
4

Aranylemezen az ANNO: Mutationem

Újabb China Hero Project nyerte el végleges formáját a PlayStation támogatásával. Közel a megjelenési dátum is.

6 órája
2

Új platformokra látogat a The Artful Escape

PS5-re, PS4-re és Switch-re is megjelenik a nem mindennapi zenés kaland - és nem is kell rá sokat várni!

6 órája

Kemény durvulást produkál a Cyberpunk 2077 frissen moddolt változata

A napokban debütált videóban több mint ötven mod és a DLSS 2.3 szépíti a játékot.

20 órája
5

Game Pass: január második felének kínálata

Kisebb és nagyobb premier címek, trilógiát összefogó tartalmas kollekció és a tavalyi év egyik legjobb indie játéka is itt van!

20 órája
11

A Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot

Az eddigi iparági rekord sokszorosáért, 70 milliárd dollárért vásárolja fel a Microsoft a kiadóóriást.

1 napja
235

GDC videón mutatkozik be a God of War grafikájának fejlesztése

Az újra felkapott játék korábbi fejlesztői előadását most osztotta meg a konferencia csatornája.

1 napja

A galaxis színeiben pompázik a PlayStation 5 kontrollere

A DualSense irányító friss festés-variánsait már itthon is be lehet szerezni.

1 napja
5

Jó úton jár a Steam Deck, jöhet a februári megjelenés

Február végén jöhetnek az első szállítmányok.

1 napja
15

Továbbra is remekül fogy a Monster Hunter Rise

A PC-verzió megjelenése újabbat lendített a Capcom játékának szekerén, amely el is érte a következő mérföldkövet.

1 napja

A Mecha Tails Unlocked és a DreamCast korszak emléke

A videót egy Twitter művész falán találtuk...

1 napja

Townscaper

A Townscaper egy olyan egyszerű játéknak indult, amit az ember csak úgy elnézegetett a készülése során a fejlesztő, Oskar Stalberg Twitterén, majd aztán a hype felkapta, beállt a projekt mögé a Raw Fury, aztán most ott tartunk, hogy Series X-en, Game Pass-ban nyomhatjuk, akár 4K-s gigatévén is a szerelemprojektnek indult tengeri városépítősdit.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
12

Közeleg a teljes PlayStation visszafelé kompatibilitás?

A napokban új erőre kapott a Sony lehetséges megoldása a régi generációk támogatására.

2 napja
28

Így játszhatsz a GTA 5-tel az eredeti GameBoy konzolon

Természetesen Doomozni is lehet ilyen módon a retro gépen...

2 napja
2

Scarf

A Scarf egy karácsonyra időzített meseszép és relaxáló puzzle-platformer, ami épp olyan egyszerű, mint a címe, pár óra alatt végigjátszható, különösebb kihívás sincs benne, és mégis tökéletes játékos kezdése az évnek. Lássuk, miért!

2 napja
6

Warren Spector és a Deus Ex háborús sztorija

A fejlesztő-legenda a kultikus FPS-RPG-immersivesim megszületéséről regél.

3 napja
10

Az új Nvidia driverrel régi játékokat "remasterelhetsz" egyszerűen

DLDSR, SSRTGI, SSAO, DoF ... tudtok még követni?

3 napja
2