[DLC Teszt] Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

KharexSzőllősi Kristóf2023.12.03. 20:37

Magyarországon lakva az ember előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül szembesül az élet egyik nagy igazságával, miszerint a Posta, mint olyan, nem egy túl kapkodós intézmény. És alighanem ezen a véleményen van a holland Gamious csapata is, a fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában ugyanis pont egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk.

Az alapjáték minden hiányossága mellett is egy kimondottan kellemes élmény lett, ami elsősorban önmagunk felfedezésére helyezte a hangsúly. Így valószínűleg sokan örültek annak, mikor a Gamious bejelentette, hogy egy karácsonyi DLC-t is érkezik a Lake-hez Season’s Greetings címmel. De vajon megéri-e lecsapni erre a kiegészítőre, vagy mindenki jobban jár, ha az ünnepek alatt a csomagok ráérős szortírozása helyett valami konstruktívabb hobbit talál magának?

A Lake sztorija anno többféleképp is véget érhetett, annak függvényében, hogy miként döntöttünk bizonyos helyzetekben, a fejlesztők pedig saját bevallásuk szerint még nem állnak készen arra, hogy kimondják, az alternatív finálék közül melyik volt a hivatalos, így a Season’s Greetings folytatás helyett egy előzménytörténet lett. A DLC központjában ennek megfelelően nem Meredith Weiss áll, hanem a nő apja, Thomas, aki az 1985-ös év utolsó munkanapjait dolgozza épp végig, az egyes levelek és csomagok kézbesítése közben pedig arra is szakít egy kis időt, hogy belekotnyeleskedjen Providence Oaks lakóinak életébe, kért vagy kéretlen jótanácsokat osztogatva.

De nemcsak a történet főszereplője változik meg a kiegészítőben, hanem a sztori központi témája is. Míg az alapjáték leginkább az önmegvalósításra és a másoknak való megfelelési kényszerre fókuszált, addig a Season’s Greetings kicsit melankólikusabb vizekre evez, és az idő múlásának elfogadását, a változás elkerülhetetlenségét helyezi a figyelem középpontjába. Megijedni azért nem kell, ez nem jelenti azt, hogy a sztori tocsogna a depressziótól, de a hangulat azért érezhetően szomorkásabbra sikerült, mint amilyen a Lake kampányában volt.

Amik viszont nem változtak, azok a mechanikák, avagy a kiegészítő megmaradt olyan vezetéssel és levélkézbesítéssel feldobott sétaszimulátornak, mint amilyen az alapjáték is volt. Napjaink most is a küldemények kiszállításával kezdődnek, munkánk teljesítése közben sok esetben szóba elegyedhetünk a címzettekkel vagy a környékükön lófráló egyéb karakterekkel, míg este olvashatunk, esetleg különböző programokon vehetünk részt az ismerőseinkkel.

Maga a sztori ezekből a találkozásokból és beszélgetésekből fog kisarjadni, ahogy Providence Oaks lakói szép apránként kiöntik nekünk a lelküket, miközben átveszik a küldeményeket. És bár a helyiek problémái először még meglehetősen felületesnek tűnhetnek, ahogy haladunk az év utolsó napja felé, úgy mélyül el a cselekmény is, és a DLC végére néhány sztoriszál kifejezetten komoly fináléba torkollik.

Maga a helyszín ismét Providence Oaks lesz a jól ismert útjaival, épületeivel és tavával, csak ezúttal téli köntösbe bújtatva, és az NPC-k java se változik, azaz ismét találkozhatunk Kay-jel, Jackkel és szinte mindenki mással, akivel anno Meredithként összefutottunk. De akad itt pár új arc is, akik legalább olyan színes egyéniségek, mint a korábbról ismert karakterek, ami nagy szerencse, hiszen a DLC sztorija elsősorban az ő történetükre fókuszál, miközben azért a visszatérő figurák kapcsán is megtudhatunk pár újdonságot. Kiderül például, hogy hogyan került a Weiss szülők polcára az a csapnivaló romantikus regény, amit Meredith olvasgatott szabadidejében, de megtudhatjuk azt is, hogy miért szívja Frank folyamatosan Mr. Morgan vérét.

Röviden és tömören a Season’s Greetings sztorija és játékmenete pont olyan kellemesen nyugodalmasra sikeredett, mint az alapjátéké, a DLC technikai oldala azonban már hagy némi kívánnivalót maga után. Providence Oaks városa például még mindig meglehetősen kihaltnak érződik, hiszen egy minimális forgalmat leszámítva senkivel se fogunk találkozni az utakat járva, ahogy postakocsink fizikája is meglehetősen fapadosnak mondható. A grafika a maga elnagyolt módján inkább stílusos, mintsem szép, plusz azt is érdemes megjegyezni, hogy a karakterek arcmimikája néha nagyon furának hat. Ezen a téren alighanem a főszereplőnk viszi a pálmát negatív értelemben, néhány telefonos átvezető közben ugyanis hajlamos olyan üres és bárgyú arccal a semmibe meredni, mint aki a Lobotómia Kedvelők Baráti Körének oszlopos tagja.

Emellett pedig sajnos az optimalizáció sem sikeredett a legacélosabbra. Mi PS5-ön teszteltük a Season’s Greetingset, és többször is előfordult velünk, hogy a játék a legváratlanabb és legindokolatlanabb helyeken beszaggatott, valamint a semmiből a szemünk láttára betöltődő textúrákat és tárgyakat sem tudtuk nem észrevenni. A helyzet persze egyáltalán nem katasztrofális, avagy a DLC nem játszhatatlan, inkább úgy fogalmaznánk, hogy erősen érződik rajta a korlátozott, indie büdzsé hatása.

De összességében így is komoly hiba lenne hagyni, hogy némi technikai nehézség eltántorítson minket a Season’s Greetings kipróbálásától, már persze akkor, ha anno maga a Lake is bejött, ugyanis a DLC ugyanazt a nyugodt, relaxálós hangulatot árasztja magából, ami az alapjátékot is áthatja. És ami ezúttal a karácsonyi körítés miatt erősebb, mint valaha. Épp ezért a Season’s Greetings tökéletes választás lehet egy hajtósabb nap végén (vagy akár az év végére beütemezett szabadság elején), ha kicsit kiengednénk a fáradt gőzt. Vagy egyszerűen csak szeretnénk kiszakadni az egyre gyorsuló valóságunkból, és pár órát eltölteni egy sokkal lassabb, sokkal álmosabb világban. Hiszen valljuk be, az ilyesmi mindenkire ráfér néhanapján.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

6 órája
1

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

1 napja
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

1 napja
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2 napja
8

PlayStation Game Catalog: a júliusi felhozatal

Remnant II. Crisis Core - Reunion. Mount & Blade II. No More Heroes. Ezek a címek várják a PlayStation Plus Extra és Premium kategóriák előfizetőit.

2 napja
2

Drágul és átalakul az Xbox Game Pass – ez történt kedden

Továbbá: Total War: Pharaoh, Warhammer 40,000: Space Marine II, Deathbound, Gori: Cuddly Carnage, Frontier Hunter: Erza's Wheel of Fortune, Lakeview Cabin Collection, AirportSim, Over Horizon X Steel Empire.

3 napja
38

Lehúzta a rolót a Piranha Bytes, bővül a Nintendo Switch Sports – ez történt hétfőn

Továbbá: Cities: Skylines II, El Paso, Elsewhere, Paper Ghost Stories: Third Eye Open, Sigma Star Saga.

4 napja
4

Luigi’s Mansion 2 HD – Szellemfrász újratöltve

Világhírű testvére árnyékából kilépve Luigi saját vállalkozásba fogott, de senkit se tévesszen meg porszívója, nem porcicákra vadászik vele.

4 napja
1

Heti megjelenések

5 napja
1

Shin Megami Tensei V - Vengeance

Alaposan felturbózva futott be a Shin Megami Tensei V definitív kiadása, a Vengeance - ezt a változatot pedig természetesen mi sem hagyhattuk ki.

5 napja
4

Véget érnek az Exoprimal szezonjai, nyugatra költöző japán játékok - ez történt pénteken

Továbbá: Metaphor: ReFantazio, Ys X: Nordics, Rabi-Ribi, Ao Oni, Satisfactory, The Legend of Heroes: Trails through Daybreak II.

7 napja
6

Bajban a Horizon TV sorozat, visszatér a TGS-re a Sony - ez történt csütörtökön

Továbbá: Dragon Ball Z Kakarot, Reynatis, Old School Rally.

8 napja
6

A Nintendo és az MI, forog a Watch Dogs mozifilm – ez történt szerdán

Továbbá: Psy Drops, Battlefield 2042, ANTRO, Nintendo Switch Online, Star Wars Outlaws, #DRIVE.

9 napja
5

Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition

Az utóbbi idők egyik legrosszabbul őrzött titka volt a Beyond Good and Evil újrakiadása, de igazán csak az számít, hogy újra itt van a zöldszemű szerelmünk, akit újra táncra perdíthetünk a bálban.

2024.07.03.
10

Robotok, robotok mindenütt! – ez történt kedden

Benne: A Quiet Place: The Road Ahead, Transformers: Galactic Trials, Gundam Breaker 4, IXION, Dust Crawl, Bare Butt Boxing, Goblin Slayer Another Adventurer: Nightmare Feast, Reel Fishing: Days of Summer.

2024.07.03.
2

Game Pass: mozgolódás július első felében

Két premier cím és számos kiváló független fejlesztés érkezik a Microsoft előfizetéses szolgáltatásába a következő hetekben.

2024.07.02.
2

Úton az új Resident Evil, akcióban a Dead Rising Deluxe Remaster – ez történt hétfőn

Továbbá: Kunitsu-Gami: Path of the Goddess, Minimum Studios, Darkest Dungeon II, Arc System Works.

2024.07.02.
4

Heti megjelenések

2024.07.01.
3

Kingdom Hearts: Integrum Masterpiece

Disney-vel átitatott Final Fantasy? Disney mesegyűjtemény, amelyet meglocsoltak az ezredforduló Square Enix zsenialitásával? Egy kicsit mindkettő? Az Integrum Masterpiece a napokban jelent meg Steamre, ennek örömére bújtunk egy kicsit Soráék bőrébe ismét.

2024.06.30.
6

Nine Sols - Taopunk a négyzeten

A tajvani illetőségű RedCandleGames életútja enyhén szólva is kacifántosan alakult a csapat 2015-ös megalakulása óta. Első címük, a Detention, még kimondottan szép sikereket ért el mind a kritikusoknál, mind a pénztáraknál, második alkotásukkal, a Devotionnel, viszont már belefutottak egy igen csúnya pofonba...

2024.06.29.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==