Famicom Detective Club

dragCsető Zsolt2021.05.14. 17:00

Néhány generációval ezelőtt még teljesen hétköznapi volt, hogy a legtöbb játék csak jelentős késéssel vagy egyáltalán nem hagyta el Japánt, mostanra azonban – főleg a digitális disztribúció térnyerésével – szerencsére sokat javult a helyzet ilyen téren. A régi címek azonban ettől még nem válnak egy csapásra elérhetővé, így aztán mindig örömteli, amikor bejelentenek egy-egy újrahangszerelt kiadást vagy remake-et, melyek által itt nyugaton is megismerkedhetünk ezekkel a kevésbé ismert gyöngyszemekkel. Ilyen a Famicom Detective Club is, amely még 1988-ban indult el NES-en, előbb a The Missing Heir, majd a The Girl Who Stands Behind című epizódokkal. És bár utóbbi tíz év elteltével SNES-re is megjelent (méghozzá felújítva), végül egészen mostanáig kellett várnunk arra, hogy a Nintendo hajóra tegye a két játékot, méghozzá egy újabb remake formájában.

Rögtön egy óriási dicsérettel kell kezdenem, a prezentáció tekintetében ugyanis elképesztően színvonalas munkát tettek le az asztalra a fejlesztők a remake esetében. Miután jellegüket tekintve ezek a nyomozós kalandjátékok sokkal közelebb állnak a hagyományos vizuális novellákhoz, mint például a Phoenix Wright-szériához (erről később), ezért határozottan pozitív, hogy nem spóroltak a látványon. A kézzel rajzolt karakterek és a hátterek gyönyörűek, kifejezetten érdemes TV-módban nekiülni a két játéknak, mert tényleg tűélesek mind a grafikák, mind pedig a HUD (egyébként elég egyszerű) elemei. A zenéket is teljesen újrahangszerelték (de opcionálisan maradhatunk a 8-bites dallamoknál is), ami pedig az egész élményt megkoronázza, hogy minden karakter kapott szinkront, így nem csak olvassuk, hanem halljuk is a párbeszédeket – igaz, kizárólag japán nyelven, de sokak számára ez inkább egy újabb pozitívum lesz, mintsem hátrány.

Ami a cselekményt illeti: időrendben a The Missing Heir az első epizód, melyben a befolyásos Ayashiro-család fejének különös halálügyében kell nyomoznunk. Nem segíti azonban a helyzetünket, hogy a történet kezdetén emlékeinktől megfosztva ébredünk az óceán partján, így aztán nemcsak az ügyet kell felgöngyölítenünk, hanem saját múltunk rejtélyét is. Ez így kissé klisésen hangzik, mint ahogy a sztori sincs híján a tipikus sztereotípiákat kipipáló karaktereknek, ám ezzel együtt is egy nagyon izgalmas, csavaros és kiszámíthatatlan krimit kapunk, ami nincs híján a hátborzongató momentumoknak sem. Különösen igaz ez a folytatásra, a The Girl Who Stands Behindra, ami valójában egy előzmény, és nemcsak az derül ki belőle, hogyan került fiatal hősünk az Utsugi nyomozóirodához, hanem egy fiatal diáklány meggyilkolásának ügyét is meg kell oldanunk – melyről ráadásul hamar kiderül, hogy egy iskolai legendához és egy 15 évvel korábbi halálesethez is kapcsolódik...

A sztoriról ennyi legyen is elég, nehogy spoilerbe fussunk, beszéljünk inkább a játékmenetről – már amennyi van belőle. Ahogyan arra korábban már utaltam, itt a nyomozás nagyrészt sima beszélgetésekből áll, az egyéb játékelemek nagyon ritkák: néha előfordul, hogy meg kell keresnünk valamit a képernyőn, esetleg ki kell egészítenünk egy mondatot egy szóval vagy egy személlyel, de a végigjátszás nagy részében faggatózni fogunk. A legtöbbször témafelvetéssel vagy egy nálunk lévő tárgy megmutatásával tudunk új információt kiszedni az alanyból, így lényegében annyi a továbbjutás kulcsa, hogy meg kell találni azokat a menüpontokat, amik előregördítik a cselekményt, új párbeszédopciókat vagy helyszíneket megnyitva. Amennyire sokat fejlődött azonban a látvány, olyannyira archaikus maradt a játék ezen része, a Famicom Detective Club ugyanis sokszor teljesen elengedi a játékos kezét, így jobb híján annyit tudunk tenni, hogy szépen végigzongorázzuk az összes lehetséges beszédopciót, így aztán előbb-utóbb rálelünk a következő értékes félmondatra.

A The Missing Heir esetében különösen sok az olyan eset, amikor nem nagyon utal arra a játék, mit kellene csinálnunk, amit nem könnyít, hogy néha többször rá kell nyomunk ugyanarra az opcióra a megfelelő válaszért, ami elég aljas megoldás. Volt egy rész, amin a mai napig nem tudom, pontosan minek köszönhetően jutottam tovább egy-két óra egy helyben toporgás után (mindezt úgy, hogy teljesen nyilvánvaló volt, mit kellene elérni), ami nyilván extrém eset, de az ennél kisebb elakadások is eléggé ki tudják zökkenteni a játékost, ami a történet élvezetének kárára megy. A The Girl Who Stands Behind ilyen szempontból szerencsére már egy jóval áramvonalasabb élmény, a signposting szempontjából is sokkal játékosbarátabb, így itt már lendületesebben tudtam haladni – a játékélmény tekintetében egyértelmű, melyik epizód a jobb a kettő közül.

Nagy kár tehát, hogy a gyönyörű audiovizuális felújítás mellett a játékmenet szempontjából ennyire archaikus maradt a Famicom Detective Club, mert a történetek tényleg nagyon szórakoztatóak és izgalmasak. A fejenként 35, egyben pedig 60 eurós árcédula azonban így kissé borsosnak hat, kicsivel később, egy leárazás alkalmával azonban a negatívumok ellenére is ajánlott ezen két játék beszerzése, ha szereted az Ace Attorney-szériát. Mert bár érződik, hogy a Famicom Detective Club egy régebbi kor szülöttje, a nyomozás élménye így is garantáltan megtölti izgalommal néhány délutánunkat és esténket.

Pontosan
7
Famicom Detective Club: The Missing Heir & The Girl Who Stands Behind | Kiadó: Nintendo | Fejlesztő: Mages |Platform: Switch | Megjelenés: 2021. május 14. | eShop: 35 EUR (egyben 60 EUR)

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

47 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

54 perce

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

57 perce

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

1 órája
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

16 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

17 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

17 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

17 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

21 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

21 órája