DARQ: Complete Edition

siklaraSimon Klára2021.04.18. 17:40

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy álmában egyszer csak ráébredt (badumm tss), hogy ami történik vele, az nem lehet valóság, vagyis éppen álmodik, és a felismerést követően némiképp tudta alakítani az eseményeket. Nekem például gyerekkoromban sok visszatérő rémálmom volt, viszont rájöttem, hogy ha elkezdek gyorsan pislogni, akkor felébredek. A DARQ-ban egy Lloyd nevű fiú rémálmaiban találjuk magunkat, aki képtelen felébredni, azonban ő is tudatában van annak, hogy álmodik, ezért minden további nélkül sétál a plafonon, vagy ugrál előre-hátra a falakon, miközben fejtörőket megoldva és szörnyek elől bujkálva keresi a kiutat ebben a morbid 2.5D-s kalandban.

A tavaly PC-re és konzolokra is megjelent DARQ a los angelesi Unfold Games első játéka, mégis egy igazán polírozott indie gyöngyszem, a Switchre nemrég megjelent Complete Edition pedig tartalmazza a hét rövid pályából álló alapjáték mellé a The Tower és a The Crypt DLC-ket is. Hosszát tekintve így sem több 3-4 óránál, ebben a hosszabb filmnyi játékidőben azonban nyoma sincs üresjáratoknak, a fifikás logikai-ügyességi feladványoknak hála pedig nem árt néha kicsit félretenni és gondolkodni. Engem nem is a feladványok, inkább a továbbjutás mikéntje akasztott meg itt-ott, holott a kb. 15-20 perces pályák nem nagyok, csak nem mindig esik le elsőre, hogy JA ILYET IS LEHET? A változatos horror pályák mindegyike tartogat kisebb-nagyobb játékmechanikai csavart és homlokra csapós aha-pillanatot, miközben a fekete-fehér színvilág ellenére vizuálisan is lenyűgöz a Tim Burton filmek stílusát idéző metró állomás, kórház, vagy kihalt éjszakai utca.

Az adagolás Switchen a lehető legideálisabb, mert ha épp csak belenéznél, akkor is azonnal beránt, miközben jó eséllyel bő negyedóra alatt is van időd végigérni egy pályán. Kár, hogy a jelenetek rövidsége miatt csak egy-egy álom között ment a játék, ami elég bosszantó, ha épp végigkínlódtál egy frusztrálóbb ügyességi feladatot, ami esetleg még időre is ment, de utána elakadsz, vagy egyszerűen csak menned kell, és legközelebb az egész addigi részt újra kell csinálnod. Az időre menő feladványok, amikből van néhány, nem lesznek ugyan mindenki ínyére, nekem azonban borzasztóan tetszett, hogy tényleg olyan összetett feladatokat sikerült a készítőknek kitalálnia, amelyek megoldása nem rakétatudomány, viszont némelyikhez egyszerre kell memória, ügyesség, és az időzítés sem mindegy. Ezek sikeres megoldása után különös elégtételt éreztem, arról nem is beszélve, hogy némelyik agytorna új értelmezést ad az „okos ember a fejét is használja” mondásnak, megoldásukhoz ugyanis meg kell válni a fejünktől, amelynek földön és falakon, vagy épp kapcsolókon gurulását a testünktől függetlenül irányítjuk. Ez pedig nem csak ötletes, hanem valami egészen csodálatosan morbid is.

Szintén rém egyediek az olykor utunkat álló ellenfelek, legyen szó a megelevenedő álló lámpákról, a tubafejű, minden mozdulattal felharsanó tolószékes rémről, vagy az életre kelő maszkokról, de van egy Lloyd álmait végigkísér(t)ő rémség is, aki láttán Freudnak biztos lenne pár aggasztó észrevétele. Épp ezért ülönösen sajnáltam, hogy az egytől egyig fantasztikusan nyomasztó pályát nem fogta össze valami kézzel foghatóbb történet annál, hogy a kissrác rosszat álmodik, és talán akkor sincs ébren, amikor a lehangoló otthonában téblábol. Sok sem róla, sem az álmában szereplő alakokról nem derül ki, és bár az utolsó pályán véletlenül belebotlottam egy álomnapló lapba, az sem több acsihoz kötött collectible-nél, amit még csak el sem lehet olvasni. Egyébként a DARQ az olykor előforduló jump scarek és a hátborzongatóan valósághű hanghatások ellenére is inkább egy gravitációt mellőző szürreális utazás, semmint vérbeli horror, de ez csak a javára válik. Kis ráadás érdekesség, hogy a stáblista alatt felcsendlő melankolikus zenét a Budapest Scoring Orchestra szimfonikus zenekar előadásában hallhatjuk, az álmok során azonban csak atmoszferikus zörejek hozzák ránk a frászt.

Az idei egyik legjobb játékélményem a DARQ: Complete Edition, amely hátborzongatóan egyedi stílusban kelt életre és tesz interaktívvá sokunk számára nyomasztóan ismerős rémálmokat, miközben a szürkeállományunkat is kellemesen megdolgoztatja. Nem tagadom, hogy némelyik feladvány frusztrálóbbra sikerült a kelleténél, illetve kétszer ennyit is örömmel végigborzongtam volna belőle, ezért kívánom, hogy a fejlesztőknek legyen egy újabb játéknyi lidércnyomás ötlete, amelyeket legközelebb egy történet is összefog.

DARQ - COMPLETE EDITION | 8/10
Feardemic / Unfold Games | Switch (tesztelt), PC, PS, X| 2021. 03. 24. | ~7000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

1 órája

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

10 órája
8

Before Your Eyes

11 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

15 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

16 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

16 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

16 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

17 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

17 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

17 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

18 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

20 órája
6

Heti megjelenések

23 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11