Romancing Saga 3

V. Miki2019.12.23. 11:00

Huszonnégy év. Ennyit kellett várnia a JRPG fanoknak, hogy a SNES-es Romancing Saga 3 elhagyja Japánt és angolul is megjelenjen. Kárpótlásként kijött PS4-re, Switch-re, One-ra, sőt még Vitára is, ráadásul remaster verzióban. De ne szaladjunk ennyire előre. Miről is van szó? A Saga-sorozat soha nem volt nyugaton annyira népszerű és ismert mint a Final Fantasy vagy akár a Dragon Quest szériák, és az sem segített, hogy konzolra 2003 óta nem jelent meg új része, az addig nagyjából kilenc epizódból álló sorozatnak. Két évvel ezelőtt aztán az 1993-as Romancing Saga 2 megtörte a csendet és remaster változata megjelent az egész világon. Közben mára valami megváltozott JPRG fronton, és szép kis reneszánszát kezdtük élni a régi JRPG-k (újra)kiadásának. Ezt a hullámot meglovagolva elkészült tehát az RS3, ami ambivalens érzéseket váltott ki belőlem.

A RS3 egyszerre zseniális és frusztráló. Hogyan lehetséges ez? A válasz a Saga-sorozat koncepciójában rejlik, ami a mai napig az egyik legkülönlegesebb a JRPG-k között. A Saga-sorozat ugyanis felrúg mindent, amit a hagyományos történetvezetésű JRPG-kről tudunk. Az első bevezető fejezetek után a sztori sutba dobja a linearitást, és tulajdonképpen szabad kezet ad a játékosnak. Van egy magasztos távlati cél, de hogy oda miként jutunk el, az ránk van bízva. És a döntéseknek súlya van. Nem mindegy, hogy a párbeszédeknél mit válaszolunk, nem mindegy milyen sorrendben keressük fel a helyszíneket. A RS3 egy nagyon érett játék, ami nem fogja a kezünket. Teljes szabadságot nem kapunk, a világot szépen lassan lehet megnyitni, de a lehetőségek és az alternatívák száma még mai szemmel is bámulatos. Minden város, minden helyszín rejt valamilyen kalandot, ám hogy ezeket hogyan lehet befejezni, azt ránk bízza a játék. Ráadásként összesen nyolc főszereplőt választhatunk, mindegyik egyedi ízt, érdekességeket, exkluzív tartalmakat rejt. Nagyon sajnálom, hogy ilyen irányban nem fejlődött tovább a zsáner. Az Octopath Traveller hasonló, de nem ugyanaz. A sztori óriási előnye, hogy nem rágja a szánkba a megoldásokat, de egyben ez a negatívuma is. Könnyen fókuszálatlanná válik a játék, elhatalmasodik rajtunk az elveszettség érzése, a „hova kell menni” frusztrációja, ami könnyen végzetes unalomba fullasztja a kalandot. Hiába van quest log, sokat onnan sem tudunk meg egy-egy alfejezet megoldásáról. Végzetes hiba azonban belenézni ilyenkor egy-egy végigjátszásba, mert a játék lényegi eleme, a felfedezés és az önálló megoldások feltérképezése veszik el. Tartalmilag a játék fantasztikus, ráadásul választható az eredeti puritánabb SNES verzió és az extrákkal teletömött új változat is.

Persze ha egyszer rájövünk a folytatásra az nagyon jó érzés, de sokszor nem ezen múlik a megoldás, hanem az órákon tartó grindelésen és tápoláson. A harci rendszer a sztori vezetéshez hasonlóan egyedi. A karakterekből öt is lehet a harcban. Szerencsére nincs random küzdelem, bármikor el lehet menekülni, és minden csatát max HP-val kezdünk. Cserébe viszont van permadeath, amikor az LP pontunk nullára csökken, persze ehhez szerencsétlennek kell lennünk. Ha már a végleges halálról eset szó megjegyezném, hogy a csapatból menet közben bárkit elküldhetünk, vagy felvehetünk, ami szintén nagyon egyedi megoldás. Csakúgy mint a rendszer többi eleme. A képességek tárgyakhoz vannak rendelve, és minél többet használunk pld. egy kardot, annál több dolgot lehet megtanulni. A harc élvezetes, de sokszor nem könnyű (sőt!), van benne kihívás ezerrel.

A grafika a SNES verzióhoz hasonlóan maradt 2D-s, viszont kapott egy alapos HD-s ráncfelvarrást. Gyönyörű lett egyébként, stílusában a Final Fantasy 6 steampunkos, kicsit sötét világát hozza. A zenék is kiválóak! A zeneszerző Kenji Ito, nekem eddig radar alatt volt, de azt kell mondanom nagyon érti a dolgát, nem hiába rajonganak a munkáiért a JPRG fanok. A battle vagy a boss theme pld. egészen szuper lett, mondjuk a városokban szólhatna változatosabb szám is.

A Romancing Saga 3 nem való mindenkinek. Elsősorban a kísérletező JRPG rajongóknak tudnám ajánlani, akik szeretik a SNES-es klasszikusokat, de nem félnek kikerülni a komfortzónából. Ha bejön a játék, az idei év legemlékezetesebb JRPG élménye lehet. Egy esélyt mindenképpen megérdemel.

7 pont

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Borzongás az északi mesevilágban: ez a Bramble: The Mountain King

Szederág-meseország félelmetesebb mint gondolnád.

59 perce

Rockbandát alapíthatsz az AudioClash: Battle of the Bands játékban

Aki Guitar Hero vagy Rock Band utózmányra tippel, az árnyékra vetődik.

1 órája

Új, filmszerű előzetesen a Sherlock Holmes: Episode One

A szerkesztőségben korábban is kedveltük a Sherlock Holmes játékokat, de a mostani rész (a videó szerint is) minden téren rátesz egy lapáttal a korábbi epizódokra.

1 órája

Square Enix E3 2021 Press Conference

Bemutatkozik az Eidos Montreal új játéka, de a Team Ninja Final Fantasy-ját is színpadra várjuk.

1 órája
1

Xbox és Bethesda Games Showcase

1 órája
5

Megelevenednek az Inkulinati kódex lapjai

A játékprogram, ami egy középkori kódex lapjaira álmodja a stratégiai játékmenetét

1 órája

IGN Expo összefoglaló

Az IGN Expoját se hagyjátok ki, ahol két órán keresztül szerepeltek további nagy megjelenések.

6 órája

Fekete-fehér szamurájdrámát kínál a Trek to Yomi

Kurosawa munkásságát idézi a következő szamurájtörténet!

6 órája
3

Újrahangszerelt leckékkel jön a Rocksmith+

A Ubisoft igazi ráadással készül a Rocksmith felturbózott változatával.

16 órája

Devolver MaxPass+

Az austini székhelyű kiadó idén is őrült konferencia-szatírával színesítette a nagy bejelentések időszakát. Na meg számos minőségi indie leleplezéssel!

17 órája
6

Bemutatkozott az Avatar: Frontiers of Pandora

Megkaptuk az első látnivalót a Ubisoftnál készülő Cameron-mozi adaptációjából.

17 órája
8

Földöntúli élménnyel készül a Mario + Rabbids Sparks of Hope

A korábbi szivárgás után alaposan részletezték Mario és a nyulak második kalandját.

17 órája
2

Minden gonosszal megkent csomaggal készül a Far Cry 6

A széria összes ikonikus ellenlábasa tiszteletét teszi az októberben érkező epizódban.

17 órája
1

Űrbéli fenyegetéssel küzdenek a Rainbow Six Extraction ügynökei

Az első bejelentés óta jelentősen átalakult a kooperatív Rainbow Six játék. Például új címet kapott.

17 órája
2

Ezt kínálja a Devolver MaxPass+

Kétségbeesetten vizsgáltuk az egykor fényes E3 időszak alkonyát. De a kis kiadó ismét készen áll megmenteni a világot!

18 órája
10

Ubisoft Forward

Az E3 rendezvénysorozatához csatlakozik újra a Ubisoft, természetesen ismét egy digitális műsorral készülve. Gyere és nézd velünk 21:00 órától!

20 órája
45

Konzolokra költözik a BPM: Bullets Per Minute

A Doom ihlette belső nézetű lövöldözős játék nem csupán aláfestésnek használja a gitárszólókat. Itt mindent ritmusra kell csinálnod!

21 órája
1

A Sable trailer és a japán reggeli

A Japanese Breakfast bájos énekesnőjének hangjára mozdul meg újra a Shedworks régóta készülő narratív kalandja. Szeptemberben indulunk!

21 órája

A Serial Cleaners kikacsint a Fargo rajongókra

A 2017-ben megjelent remek első rész ‘70-es éveiből az 1990-es időszakra ugrunk. Négy karakterrel. Négy perspektívából. Négy játékstílusban. De stílussal!

21 órája

Lopakodik felénk az Aragami 2

Három fős kooperatív kampány. Még több eszköz. Még több lehetőség. Szeptemberben érkezik a Tenchu játékmenetét idéző indie folytatása.

22 órája