[Teszt] Big Brain Academy: Brain vs. Brain

Big Brain Academy: Brain vs. Brain

VegaNagy-Sz. Ferenc2021.12.13. 22:00

Bevallom, kicsit bizonytalan vagyok abban, hogy miért éri meg a Nintendonak párhuzamosan két agytornáztatós sorozatot futtatnia, mert bár mondhatnánk azt, hogy a Brain Age (Európában Brain Training) széria komolyabban és professzionálisabban méri fel a teljesítményünket, a Big Brain Academy játékok pedig lazább, árkádabb formában próbálják ugyanezt tenni. Ez önmagában még mindig kérdőjeles abban a tekintetben, hogy miért nem gyúrnak inkább össze mindent egy, nagyobb komplexitású címmé. No mindegy, azt majd eldöntik a vásárlók, hogy a két évvel ezelőtti Brain Training, vagy a Brain vs. Brain alcímet kapó Big Brain Academy marad-e meg hosszabban az emlékezetünkben.

A Big Brain Academy öt kategóriába sorolva kínál négy-négy villámgyors minijátékot, amelyek témájuktól függően tesztelik, mennyire vagyunk pengék a számolásban, vizualizálásban, azonosításban, memorizálásban és elemzésben. Mindegyik úgy van felépítve, hogy tíz éves kor felett bármilyen korosztály elboldoguljon vele, az egyenként néhány másodperces feladványok pedig elég jól skálázódnak nehézségben is. A játékonként rendelkezésünkre álló egy percben ha ügyesek vagyunk, gyorsan eljuthatunk a legmagasabb, ötödik szintre, ha azonban lassúnak bizonyulunk vagy hibázunk, megrekedünk a sokkal kevesebb pontot adó könnyű fejtörőknél. A húsz minijáték szinte kivétel nélkül mind jó szórakozást nyújt, azonban az hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a különféle agyi tevékenységeink mérésénél sokkal fontosabb a gyors reakcióidő, tényleges gondolkodásra pedig nem nagyon ad lehetőséget a Big Brain Academy: mivel egy perc alatt kell minél nehezebb feladványokhoz eljutni, ez egyben azt is jelenti, hogy csakis azonnali, egy-két másodperces válaszokkal operálhatunk. Ez kicsit olyan, mintha a sakkozóknak csak rapidmeccsekre lenne lehetőségük, vagy az autósport kizárólag drag raceből állna. Nyilván a játék felépítéséből következik, hogy hosszú és nehéz feladatok helyett másodpercenként kell új impulzusokkal bombázni az agyat, így viszont senkinek ne legyenek illúziói, valójában nem azt méri a program, hogy milyen pl. a vizuális memóriád, hanem sokkal inkább azt, hogy mennyire vagy képes azonnali jó döntéseket hozni.

A Brain vs. Brain alcím (valamint a másodpercekben mérhető hosszúságú sessionök) már sejteti(k), hogy ezúttal a multiplayer kerül előtérbe. Ez csak félig igaz, ugyan valóban a mások elleni megmérettetés lép elő a legfontosabb, hosszú távú céllá, tényleges valós idejű összecsapásokra elsőrorban helyben, az érintőképernyőt többen használva van lehetőség, minden másra ott a ghostolás. Ez azt jelenti, hogy a Big Brain Academy folyamatosan, minden pillanatban figyeli és menti az összes játékos teljesítményét, ebből pedig képes teljesen leképezni mindenkinek az egyedi profilját, tudja, hogy egy adott feladattípus egy bizonyos verzióját az adott nehézségi szinten mennyi idő alatt vagy képes megoldani. Amikor multiplayerezünk, akkor kapunk különböző ellenfeleket, de ők abban az adott pillanatban nincsenek jelen, csak a ghostjuk képviseli őket. A rendszer alapvetően teljesen jól működik így is, de nagyon tudtam volna értékelni, ha kapok valamilyen statisztikát vagy visszajelzést arról, hogy a ghostom milyen hatékonysággal védekezett, hányszor tették mások próbára és ebből hányszor nyert. Ez azonban rejtve marad, így csupán azt tudjuk követni, hogy mások "megtámadása" során mennyire vagyunk hatékonyak. A ghostolás egyébként működik kicsiben is, ha megvan egy barátodnak vagy családtagodnak az azonosítója, bármikor tudsz játszani "ellene" hosszabb vagy rövidebb ideig. A neten már olyat is olvastam, hogy vannak, aki arra esküsznek, hogy saját alternatív profiljukat hívják ki, ezzel maguk ellen versenyezve.

A Big Brain Academy kis és közepes adagokban is élvezetes egyébként, el lehet indítani öt gyors meccsre, de olyan is volt, hogy két órán keresztül daráltam a fake multiplayert ("csak még egy utolsó kört!"), mire annyira elfáradt az agyam a folyamatosan magas készültségi szinttől, hogy érdemes volt pihenőt tartani inkább. A játéknak a legnagyobb problémái a szavatossággal lesznek hosszabb távon, az összesen húsz minijáték egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy hónapokra lekösse a játékosokat. Aki komolyabb célként tűzi ki, hogy a havi ranglisták tetejére jut, az szerintem ilyen kevés tartalommal hetek alatt kiég. Jutalomként a saját rekordjaid megdöntése mellett a játékbeli avatárodhoz lehet megnyitni több száz ruhadarabot, kiegészítőt, illetve beköszönő szöveget, még ha nem is nagyon van tényleges lehetőség beköszönni. A Nintendotól szokatlanul visszafogott árcímke is arról tanúskodik, hogy a karcsú szavatosságot valamivel ellensúlyozni kellett, én azonban rendszeres és alapos frissítéseket szívesebben vennék. Vásárlás előtt nézzetek bele a demóba, elég pontosan megmutatja, mire számíthattok.

Pontosan
7
Platform: Switch
Kiadó / Fejlesztő: Nintendo
Megjelenés: 2021. december 3.
Ár: kb. 10.000 forint

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

4 órája
1

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==