3 out of 10

VegaNagy-Sz. Ferenc2021.03.18. 15:45

Tudtátok-e, hogy a játékfejlesztők egy része gyakornokokat eszik, a céges hűtőben egy hatalmas csápos lényt növeszt és a fejlesztés félidejében hajlamos BÁRMIBE battle royal elemeket pakolni? Többek között ezeknek a titkoknak is utánajár a 3 out of 10!

Interaktív sitcom játék - na ilyen még valószínűleg tényleg nem volt a történelemben. Ami talán nem véletlen, hiszen az ember eleve fenntartásokkal kezeli az interaktív jelzőt egy videojátékkal kapcsolatban, általában arra vonatkozik ez a legkevésbé, ami elé odabiggyesztik ezt a jelzőt. A 3 out of 10 azonban szerencsére egy másodpercre sem akarja magát véresen komolyan venni, ehelyett elmesél öt rövid, félórás, kellően agyament történetet, pontosan azokkal az eszközökkel, amiket a többkamerás sitcomokban megszokhattunk. Pontosabban időről időre megszakítja a történetmesélést különféle minijátékokkal, így teremtve meg a szinkront a téma, a médium és a kivitelezés között. A 3 out of 10 ugyanis egy fejlesztőstúdió mindennapjairól szól, akiknek még soha nem sikerült három pontosnál jobb értékelést összehozniuk. Megismerve a szereplőket ez nem is csoda, a szerethető figurák ugyanis nem igazán a szakma krémjéből kerültek ki, ráadásul a kémia is annyira működik közöttük, mintha az ammóniát oxigénnel vegyítenék - nagyjából nincs olyan szakmai kérdés, amiben egyetértenének.

A történet kezdetén a Shovelworks Studios épp egy olyan szörfös endless runner fejleszésébe fogott, amiben a nagy csavar az, hogy van vége. Igazából epizódról epizódra ez adja a történet keretét, nyomon követhetjük, hogy az állatvédők tiltakozásának hatására hogyan lesz lecserélve a fő veszélyt jelentő cápa, hogyan kerülnek be az achievementek, a főnök miként próbálja battle royal elemekkel felturbózni a kész alkotást és hogy sikerül-e végül elérni a négy pontos célt. Eközben ugyanakkor valóban azt érezzük, mintha egy sitcomot néznénk (játszanánk): a főszereplők mind egyedi karakterjegyekkel bírnak, a történeti szálak elágaznak, hogy aztán az epizód végére minden újra összefusson, a komolytalankodás pedig minden területen jelen van. A 3 out of 10 egyszerre görbe tükröt tart a szakma elé (a vezető designer kapcsolata a valósággal minimum kérdéses, a pincében dolgozó kóderek a zárt dobozban érkező gyakornokok csontjait küldik csak vissza, a fő grafikus pedig a vizuális panaszokat egy baseball-ütővel válaszolja meg rendszerint). Persze azt hihetnénk, hogy a fenti példák kimondottan durvák, de szó sincs erről, a tálalás olyannyira abszurdra van véve, hogy ha az ember esetleg magára is ismer, képes rajta nevetni. De nem csak a fejlesztők kapják meg a magukét, hanem a szaksajtó (bekapcsolva a rádiót szinte mindig meg lehet hallgatni valami “bölcset” a játékiparról), a befektetők (“Mutassunk nekik buildet? Á, felesleges, inkább az érdekli őket, hogy milyen az iroda”) és persze a játékosok is, akik akkor is képesek csapatosan tiltakozni, amikor néha ők maguk sem tudják, mi a problémájuk.

A fél órás részek során a sztori viszi el az idő felét, a maradékon kalandjátékos elemek és egy perces minijátékok osztoznak. Utóbbiak tényleg lefedik a teljes skálát, fps-től harmincéves játéktermi automatáig, logikai játéktól crazy taxizásig minden szerepel, ezek egyben megmutatják azt is, hogy a fejlesztők egyrészt nem voltak híján az ötleteknek, másrészt össze tudnának ők rakni szinte bármit, csak most éppen ahhoz volt kedvük, hogy egy interaktív sitcommal jöjjenek elő. Az öt rész természetesen cliffhangerrel zárul, ezzel elő is készítették a második évadot. Az az igazság, hogy hiába jópofa a szereplők egy része, és adja annyira a rajzolt sitcom élmény, hogy folytatásért kiált az egész, valahogy végig az motoszkált a fejemben, hogy ezt a játékot pontosan ki fogja megvenni. Az egy dolog, hogy a hobbinkról szól, ráadásul humoros formában, de annyira fura az egész mix, hogy nem tudom mit gondol róla a potenciális vásárló. Aztán persze ha már megvette, szinte biztos vagyok benne, hogy élvezni is fogja. A 3 out of 10 a látszat ellenére nem boncolgat fajsúlyos témákat és nem foglal állást kényes kérdésekben, csak szórakoztatni és nevettetni akar. És szinte észre sem vesszük, hogy menet közben hogyan kerül a szörfös kezébe rakétavető és rácsodálkozunk, hogy mikor tanult meg szörfdeszkával ugrani. Hiszen ugrani és lőni minden játékban kell, nemde?

Pontosan
7
Platform: PC, X, NS (tesztelt)
Kiadó / Fejlesztő: Terrible Posture Games
Megjelenés: 2020. március 03. | Ár: Kb. 3600 Ft
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

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

5 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

7 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
29

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3