axl2020.09.30. 20:00

Maximális fájdalom

Régóta terveztem írni az egyik kedvenc játéksorozatomról és így még a havi egy bejegyzést is tartani tudom (éppenhogy). Retrospektív bemutató:

Az Alan Wake-ig észre sem vettem a lövedéket a mára ikonikus logóban

Max Payne érkezése előtt a finn demoscene-ből kisarjadó Remedy neve már a Death Rally miatt ismerősen csenghetett sokak számára, ám a valódi áttörést kétségkívül a dektívből lett szökevény(ből lett detektívből lett szökevény... ajaj, spoiler!) története hozta el nekik. Azt azért nem mondhatnánk, hogy a semmiből robbantak be a köztudatba, hiszen a játék 2001-es megjelenéséhez hosszú és kacskaringós út vezetett két halasztáson keresztül, miközben a 3DMark nevű népszerű számítógépes benchmark-program készítéséért felelős Futuremark személyében egy érdekes oldalágat is növesztettek.

Szegény Max itt még nem is sejti, mibe mászott bele...

De mitől volt olyan nagy szám a morcos tekintetű (mások szerint szorulással küzdő) zsaru kalandja? Először is baromi jól nézett ki (feltéve, hogy egy akkoriban csúcsnak számító GeForce 3-mas videokártya duruzsolt a gépedben és mellé legalább 256 MB RAM), köszönhetően a saját fejlesztésű engine-nek és az alkotók azon döntésének, hogy a textúrák nagy részét valódi fényképekből hozzák létre. Másodszor sikeresen lovagolta meg a Mátrix által akkoriban csúcsra járatott-, videojátékban pedig talán elsőként alkalmazott 'bullet time' mechanikát. Végül, de nem utolsósorban Sami Järvi (vagy ismertebb nevén Sam Lake) - amellett, hogy az arcát is "kölcsönadta" a főhősnek - olyan fordulatos, intrikával és hagyományos film noir elemekkel átszőtt sztorit rittyentett hozzá, amivel új szintre emelték a filmszerű akciójátékok zsánerét.

Ő így mosolyog

Max elkeseredett, egyszemélyes bosszúhadjárata a New York-i alvilág ellen mondhatni már-már tradicionális felütéssel kezdődik. Adott egy mintaszerű zsaru mintaszerű élettel (kertvárosi ház, szerető feleség, kisgyerek), amit fenekestül felforgat néhány drogos esztelen ámokfutása. Történetünk alanyát ez szilárd elhatározásra bírja: kerül amibe kerül, megfizet a felelősöknek és belülről számolja fel az újfajta kábítószert terjesztő bandát. Ám az amúgy sem egyszerűen kivitelezhető terv váratlan akadályba ütközik, amikor Max-et (természetesen ártatlanul) megvádolják egykori társa és jelenlegi összekötője meggyilkolásával, aki mindemellé a beépített nyomozásról tudó kevesek egyike volt. A marcona ex-rendőr így már nem csak a bűnözők-, de korábbi kollégái elől is menekülni kényszerül, töltényhüvelyekkel és véres holttestekkel szegélyezett széles ösvényt hagyva maga után az elmúlt évtizedek legszörnyűbb hóviharával sújtott éjszakában.

Ilyen jópofa képregényszerű átvezetők tarkítják az elbeszélést

Akik esetleg attól félnének, hogy a cselekmény további részletezése fog következni, azokat gyorsan megnyugtatom: nem áll szándékomban ezzel untatni a játékot már ismerőket vagy elrontani azok szórakozását, akik eddig valami oknál fogva elkerülték. (Nekik hatalmas ejnye-bejnye, volt rá majdnem 20 évetek!) A fentiek egyébként nagyjából a (demo-ban is megtalálható) prológus és az első fejezet összegzése, ennél lényegesen kacifántosabb lesz a végére a skandináv mitológia (főleg a ragnarökre vonatkozó) darabkáival finoman meghintett történet. Na de csitt, erről több szó e helyütt ne essék!

A hangsúly persze - az akkori műfajtársakhoz hasonlóan - a lövöldözésen volt, senki agytekervényeit nem kívánták feleslegesen igénybe venni holmi logikai feladványokkal. Viszont amit cserébe kínáltak, az legalább hiba nélkül tette a dolgát és az időlassítás újszerű élményének adrenalin-szószában tocsogva olyan észrevétlenül suhantunk el a virtuális New York lenyűgöző díszletei között, hogy máris térdig gázoltunk a hullákban, mielőtt annyit kérdezhettünk volna: "John Who?"

Végzetes vonzalom

A folytatás sem váratott sokat magára és az előd által roppant magasra tett lécet könnyűszerrel ugrotta meg majd' minden téren. Még szebb grafika, még pörgősebb akció és még csavarosabb történet jellemezték (egy szerelmi szállal kiegészülve, ami - meglepő módon - nem rontotta el), valamint az újonnan hozzácsapott Havok fizikai motornak hála jelentősen javult a tűzharcok dinamikája. Bármennyire eltúlzott volt is a ragdoll-effektus, általa sokkal időtállóbb lett a játék ezen aspektusa, mint az első felvonás kartonlap mentén elfekvő rosszfiúi, a ténykedésünk hatására szanaszét repkedő tereptárgyakról már nem is szólva. (Mindezt 1 teljes évvel a Half-Life 2 előtt!) Mélyreható reformokat persze hiába keresnénk benne (oké, azért kaptunk egy korrekt Dead Man Walking módot), inkább csak a régi, jól bevált mechanizmusok finomításáról beszélhetünk, de a sikerhez ennyi elég volt. (Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani, ugye.) A szálakat is szépen elvarrták, szerintem kár volt utólag bolygatni a sztorit. (A harmadik részről épp ezért nem fogok írni, így ha arra vártál, sajnálom, hogy csalódást okoztam.)

Még mindig úgy gondolod, hogy ronda a nyakkendőm?!

Na és mit nyújtanak ezek a címek 2020-ban? Leginkább két kiváló történetű és hangulatú TPS-t, amikben a játékmenet sem öregedett rosszul (különösen a második rész esetében), de főleg az élmény páratlan, amit együttesen nyújtanak. Ha eddig valamiért kimaradtak volna az életedből, tartozol magadnak annyival, hogy sürgősen bepótold őket!

(A képeket az internetről szedtem és kattintásra varázslatos helyekre vihetnek)

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

4 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4