[Teszt] [Indicade] Forgotten Fields

Forgotten Fields

mcmackoGéczy Attila2021.06.22. 18:43

A nosztalgia egy idő után sokunk számára menekülés. Menekülés a múltba, a pozitív érzések világába. A nosztalgia megszépíti az emlékeket, annak a varázsa pedig előrevihet minket az ismeretlen és rideg jövő felé, ahol új értelmet nyerhet minden, amit addig magadba szívtál.

A Forgotten Fields főszereplője egy író srác, aki folyamatos küzdelemben áll önmagával. Nem fog nála a tinta, emellett életét is amolyan zsákutcának tekinti. Édesanyja hívására azonban hazautazik, mivel a család épp a régi otthon túladásán fáradozik, így mielőtt a szülői ház más kezekbe kerülne, főhősünk részt vesz a közös családi összejövetelen.

Erről szól a Forgotten Fields, amely a tavasz egyik érdekes indie megjelenése volt és majdnem elsiklottunk felette. Érdekes, hiszen a Frostwood gyakorlatilag egyszemélyes fejlesztőstúdió, Armaan Sandhu pedig összefoglalta mindazt, amit a késő húszas, korai harmincas éveiben foglalkoztathat egy mai fiatalt. A személyes élmények Goa városának szépségét, és a barátok-szülői kapcsolatok viszonyait is átszövik a történet során. A játék maga egy kalandjáték - kicsit több, mint egy átlag sétaszim, de valójában egy narratív darabja a zsánernek. Vannak benne a sztorit és dialógusokat feldobó minijátékok, apró QTE-jellegű akciók, és olykor tényleges feladatok is, amelyeket el kell végezni, de ezek amúgy színesítik Sid kalandját.

Visszaemlékezések és a hősünk fantasy-világa között ugrál a narratíva - ez utóbbi a Forgotten Fields egyik érdekes eleme. Itt a hősnő az elveszett varázserejét próbálja visszaszerezni, hasonlóan hősünk alkotói válságához. A játék persze a legnagyobb melankóliába is csempész némi humort, önreflexiót vagy napfényt, így a két-három órás kaland végére inkább felemelt fejjel, mintsem a drámától fojtogatva állunk fel a képernyő elől. És jól is van ez így, mert a nyárhoz hozzátartozik a nyomasztó meleg, de a frissítő csobbanás is.

A felhasznált Unity motor alkalmazása és a technikai állapot mutatja a játék egyszerzős mivoltát - sajnos sok apró bug ekézi az immerziót. A kameramozgás kicsit darabos, az épületekbe betérve a falak áttetszősége sem mindig egyenletes, és hősünkkel könnyen felakadunk, legyen szó egy könyvespolcról, vagy a fantáziavilág zegeiről-zugairól. Az összkép viszont stilizált mivoltában is szép, ehhez pedig egy jóféle, amolyan Life is Strange-et idéző soundtrack társul. Innen nézve máris szépítettünk a Forgotten Fields technikai és prezentációs oldalán.

A Forgotten Fields egy nagyon kellemes és emlékezetes meglepetése az idei év indie-felhozatalának. Igazi "wholesome" játék, ami a szerző érzékenységének és tehetségének tükre. És valahol egy belső tükör is - szinte biztos vagyok benne, hogy a becélzott korosztály számára sok mondanivalóval bír majd a játék. Mert a cikkíró jómaga is tudja, hogy "Summertime Sadness" feldolgozása nem mindig egyértelmű. A Forgotten Fields - akár egy terápia - segíthet néhány felismerésben, vagy görcs feloldásában. És most, a nagy meleg ellenére is jó belegondolni, hogy a játékok palettája ilyen irányban is kezd komoly bővülést mutatni.

Forgotten Fields
Frostwood Interactive | PC | 2021. 04. 14.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

The Chameleon - vissza a PSX korszakba

35 perce

Rekord negyedévvel indította a Sony az új üzleti évet

Az iparágban senki nem produkált még ilyen erős negyedévet ebben az időszakban: a PS5 tovább szárnyal, a PS4 ugyanakkor egyre inkább leköszönőben van.

5 órája
8

Activision Blizzard: visszaesés, csúszás és újabb távozó

A Blizzard elnökének távozását követően megérkezett a kiadó negyedéves üzleti jelentése, amely jó és rossz hírekkel is szolgált.

5 órája
6

Game Pass: augusztus első érkezői

Díjnyertes roguelike szerepjátékok. Pihentető logikai címek és némi extrémsport. Többek között ezzel bővül hamarosan a szolgáltatás!

23 órája
12

Távozik a Blizzard elnöke

Az elmúlt hetek botrányai után J. Allen Brack távozik a vezetői posztról, helyét Jen Oneal és Mike Ybarra veszik át.

1 napja
12

A Sony nemet mondott a McDonalds nem túl csinos PS5 kontrollereire

Különleges ajándékkal készült az 50. évfordulóra az ausztrál McDonalds - a gond csak az, hogy elfelejtettek engedélyt kérni.

1 napja
19

Újabb hihetetlen mérföldkövet léptek át a Grand Theft Auto V eladásai

A Take-Two bejelentette, hogy sikerjátékuk átlépte a 150 millió eladott példányt.

1 napja
4

Minden eddiginél nagyszabásúbb játékon dolgoznak az Astro Bot fejlesztői

Elindult a Team Asobi honlapja, amely belengeti a stúdió következő projektjét is.

1 napja
2

Heti megjelenések

2 napja
2

Aranylemezen a King's Bounty 2

Gameplay videót is kapunk a befejezett játékfejlesztés híre mellé.

2 napja
3

A világ és a tennivalók mutatkoznak be a Tales of Arise trailerében

A Tales of sorozat a következő epizód megjelenésére hangol.

2 napja
2

Iparági szakértő szerint a Cyberpunk 2077 nincs jó pályán a felemelkedéshez

A CD Projekt le van maradva a Cyberpunk 2077 gatyába rázásával.

2 napja
19

SkateBird: egy hónap még a keltetőben

A madaras-gördeszkás indie csoda csúszik egy kicsit.

2 napja

A Valve szerint a Steam Deck a bukott Steam Machine PC-k tanulságaiból nőtte ki magát

A sikerhez pedig kell a Linux támogatás és a Proton réteg.

3 napja
4

Life is Strange: True Colors - íme a kisváros

Bemutatkozik Haven Springs.

3 napja
2

A PC-s Game Pass előfizetők butább verziót kaptak a The Ascent-ből

De nincs ok az aggodalomra, a készítők már rajta is vannak az ügy megoldásán.

3 napja
9

Hivatalos támogatást kaptak a Half-Life 2 remasterén dolgozó rajongók

A HL2 Update készítői remasterelik az egész játékot.

3 napja
2

Hétvégi program: repüld be a klasszikus 3D kedvenceid pályáit, böngészőből

Mario, Zelda, Metroid, Final Fantasy, Counter Strike... noclip módban.

3 napja

Minden jel szerint jövő évre csúszik a Horizon Forbidden West megjelenése

Hivatalos bejelentés még nem történt. De csak idő kérdése valószínűleg.

4 napja
30

Nextgen látványt villant a FIFA 22 új trailere

Mozgásban a HyperMotion Technology!

4 napja
1