[Teszt] Alex Kidd in Miracle World DX

Alex Kidd in Miracle World DX

V. Miki2021.06.22. 16:00

FÉLELEM

Pozitívan álltam hozzá, de azért féltem is tőle. De hát, hogy is állhattam volna máshogy hozzá! Alex Kidd, régi Sega klasszikus platformjáték, az első 1986-ban jelent meg Master Systemre. Akik az 1980-as, ’90-es évek Sega játékokon szocializálódottak hajlamosak könnyes szemmel nosztalgiázni az akkori Sega játékain. Mi tagadás én is. Csak attól féltem, hogy az eredeti első rész kimaradt, így hiányzik a nosztalgia, ami talán nem is volt akkora baj. A most megjelent Alex Kidd in Miracle World DX ugyanis nem más mint a ’86-os eredeti remake-je. Vajon meg áll e lábán egy 35 éves játék, ma 2021-ben. A válasz talán egyértelmű: nem.

HARAG ÉS GYŰLÖLET

A remake-et készítő csapat a lehető leglustább, vagy másik oldalról, legforráshűbb megoldást választotta a DX változat megalkotásakor. Fogta az eredetit, és egy az egyben áttolta mai gépekre, majd ráhúzott egy modern, igazság szerint gyönyörű szkint. A grafika valóban bámulatos, modern, meseszerű, jó ránézni. Csakhogy a külső alatt egy ’86-os játék rejtőzik. Olyannyira, hogy egy gombnyomásra előhozhatjuk az eredeti változatot, ha így akarunk játszani. A probléma, hogy nem nyúltak bele a mechanikába, ami már a maga idejében sem volt éppen modern, ma pedig súrolja a játszhatatlanság határát. Az első pálya első képernyőin olyan harag fogott el a tizedik halálozás után, mint már régen. És ez jobb nem lett. Voltak olyan lehetetlen részek, amelyeket tanítani kellene a hogyan ne készítsünk játékot kurzuson.

KÍN ÉS SZENVEDÉS

Ennek következtében mérhetetlenül felidegesített a játék, a rage quittől és az agyvérzéstől csak az mentett meg, hogy ketten toltuk fiammal, és ő ilyenkor átvette, hogy aztán sírva adja vissza, hogy ez nem megy. Így, és az örök élet opcióval mondjuk elég sokáig elvergődtünk. Mi a probléma? Az ugrások kiszámíthatatlanok, mint platformer a játék csapnivaló, a pályák felépítése mérhetetlenül elavult. 1986-ban még talán elment az a megoldás, hogy a játékidőt toljuk fel úgy, hogy szÍvassuk a játékost, de ma már ez nem megy. Bevallom, ha nincs infinte life opció, az első pályán nem tudtam volna átjutni. A pályák kiforratlanok, rosszul vannak felépítve, az irányítás, a karakter mozgása esetleges, ennek következtében élvezhetetlen az egész és inkább kín vele játszani. Az egész cuccról ordít a modernizálás hiánya. És még a jópofa dolgok sem mentik a játékot, mint például a pénzért megvehető járgányok, eszközök. Csak arra jók ezek, hogy egy kicsit változatosságot vigyenek az egészbe.

FELOLDOZÁS

Csak rajongóknak! – zárhatnánk le ezt a tesztet, mert biztos lesznek olyanok, akiknél a nosztalgia feledtetni fogja a problémákat. (Ők biztos élvezni fogják a plusz tartalmakat, alternatív bossokat stb.) Ez mind igaz. Mégis, nagy kár ezért a remake-ért. Több volt benne, születhetett volna egy kellemes és jó játék. Bátran bele kellett volna nyúlni az alapokba, modernizálva, kipofozva akár születhetett volna egy kellemes játék, ami nem felingerli, hanem élvezettel tölti el a felhasználókat. Nem így lett, és ezért nagy kár.

Alex Kidd in Miracle World DX | 4/10
Merge Games, Jankenteam| PC, Xbox, PS, Switch | 2021. 06. 22.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOltdLCJ1cmwiOiIifQ==

Rekord negyedévvel indította a Sony az új üzleti évet

Az iparágban senki nem produkált még ilyen erős negyedévet ebben az időszakban: a PS5 tovább szárnyal, a PS4 ugyanakkor egyre inkább leköszönőben van.

4 órája
6

Activision Blizzard: visszaesés, csúszás és újabb távozó

A Blizzard elnökének távozását követően megérkezett a kiadó negyedéves üzleti jelentése, amely jó és rossz hírekkel is szolgált.

4 órája
6

Game Pass: augusztus első érkezői

Díjnyertes roguelike szerepjátékok. Pihentető logikai címek és némi extrémsport. Többek között ezzel bővül hamarosan a szolgáltatás!

23 órája
12

Távozik a Blizzard elnöke

Az elmúlt hetek botrányai után J. Allen Brack távozik a vezetői posztról, helyét Jen Oneal és Mike Ybarra veszik át.

23 órája
12

A Sony nemet mondott a McDonalds nem túl csinos PS5 kontrollereire

Különleges ajándékkal készült az 50. évfordulóra az ausztrál McDonalds - a gond csak az, hogy elfelejtettek engedélyt kérni.

1 napja
19

Újabb hihetetlen mérföldkövet léptek át a Grand Theft Auto V eladásai

A Take-Two bejelentette, hogy sikerjátékuk átlépte a 150 millió eladott példányt.

1 napja
4

Minden eddiginél nagyszabásúbb játékon dolgoznak az Astro Bot fejlesztői

Elindult a Team Asobi honlapja, amely belengeti a stúdió következő projektjét is.

1 napja
2

Heti megjelenések

2 napja
2

Aranylemezen a King's Bounty 2

Gameplay videót is kapunk a befejezett játékfejlesztés híre mellé.

2 napja
3

A világ és a tennivalók mutatkoznak be a Tales of Arise trailerében

A Tales of sorozat a következő epizód megjelenésére hangol.

2 napja
2

Iparági szakértő szerint a Cyberpunk 2077 nincs jó pályán a felemelkedéshez

A CD Projekt le van maradva a Cyberpunk 2077 gatyába rázásával.

2 napja
19

SkateBird: egy hónap még a keltetőben

A madaras-gördeszkás indie csoda csúszik egy kicsit.

2 napja

A Valve szerint a Steam Deck a bukott Steam Machine PC-k tanulságaiból nőtte ki magát

A sikerhez pedig kell a Linux támogatás és a Proton réteg.

3 napja
4

Life is Strange: True Colors - íme a kisváros

Bemutatkozik Haven Springs.

3 napja
2

A PC-s Game Pass előfizetők butább verziót kaptak a The Ascent-ből

De nincs ok az aggodalomra, a készítők már rajta is vannak az ügy megoldásán.

3 napja
9

Hivatalos támogatást kaptak a Half-Life 2 remasterén dolgozó rajongók

A HL2 Update készítői remasterelik az egész játékot.

3 napja
2

Hétvégi program: repüld be a klasszikus 3D kedvenceid pályáit, böngészőből

Mario, Zelda, Metroid, Final Fantasy, Counter Strike... noclip módban.

3 napja

Minden jel szerint jövő évre csúszik a Horizon Forbidden West megjelenése

Hivatalos bejelentés még nem történt. De csak idő kérdése valószínűleg.

4 napja
30

Nextgen látványt villant a FIFA 22 új trailere

Mozgásban a HyperMotion Technology!

4 napja
1

Visszavonjuk az előkészületben lévő Hideo Kojima interjúnkat

Az internet kollektív tudata úgysem bírná el az anyag mélyen szántó, intim szellemiségét.

4 napja
12