gyuri122009.07.13. 00:51

Fallout3-Véleményem,sajnos nem röviden

Amikor megláttam az első képeket a Fallout3-ból nagyot dobbant a szívem. Az a hangulat ami a Concept Artokból áradt leírhatatlan volt, és a néhány csúnya dologtól eltekintve az in-game képek is kellően fokozták az izgalmat.Nem a régi fejlesztők csinálják,de hát kit érdekel,hisz ez a FALLOUT,a fenébe is! Aztán ahogy kerültek elő az újabb videók,képek, egyre jobban ment el a kedvem... A videókban ugyanaz, a képeken pedig az újítások sokszor nem mutattak olyan jól. FPS és TPS nézet? Az Oblivionban is voltak velük problémák... A megjelenés napján még letölteni sem töltöttem le, nem hogy még megvenni... Aztán eljött az igazi magyar megjelenés, azt hiszem decemberben. Magyar felirat,fakkje! Már itt is figyelt a játék,én pedig izgatottan,kicsit talán feszülten tettem meg (majdnem szó szerint) első lépéseimet a játékban.

A kellően unalmas bevezetője a játéknak egy dolgot bizonyított: Ez egy Oblivion átöltöztetve,itt-ott megváltoztatva. A fejlesztők nem mertek,vagy nem akartak hozzányúlni a jól bevált alapokhoz. Sajnos.

Ugyanis játékmenet kicsit sem hasonlít az előző részekhez. A nézetet még lenyelem, manapság egy izometrikus nézetű játékból nem lehet sok milliót eladni. No de,nem csak ennyi a változás.(Nem is fogok mindent felsorolni):Az új harcrendszer(VATS) gyakorlatilag egy csalás. PC-n. Csúnya dolog ezt mondani,de ez van. Konzolon több mint kiváló ez a harcrendszer, hisz ott több játékban is van auto-aim,de PC-n... Bakker, haggyanakmár az ilyen hülyeségekkel. Vagy teljesen feleslegesnek éreztem( sok évi FPS-ezés után nem nehéz heccsatokat leadni) vagy túl nagy segítségnek. Elmagyarázom: A játék elvileg mindig VATS-ban van. De ezt a játékos nem látja. Tehát: Ha leadsz ríltájm egy fejre célzott lövést,akkor az ugyanannyi eséllyel fog jó helyen becsapódni mintha VATS-ben tetted volna meg. Emiatt van az,hogy ahogy a karakter fejlődik nem csak a VATS-ban lesz pontosabb a karakter,de ríltájm is. Szóval: a VATS nem más,mint egy autómata célzórendszer,ami a játék helyett céloz. Ilyenkor nyugodtan mondhatja a mélyen tisztelt olvasó,hogy "dehát ez egy RPG, mégis miért baj az,hogy nem a harcon van a hangsúly?!". Ha játszott az előző részekkel,akkor tudhatná,hogy ott a harc egy teljesen elkerülhető,de nagyon kidolgozott, izgalmas dolog volt. Ezzel a hatalmas VATS nevű újítással teljesen leegyszerűsítették az egészet, a csapatalapú,körökreosztott harc helyett a játékos választhat,hogy "megy és lő" vagy " megnyom egy gombot,és végignézi,ahogy a karaktere megy és lő". (azt még külön megjegyezném,hogy az alapnehézség is jóval alacsonyabb mint az előző részekben. Még a legnehezebb fokozaton is haladtam előre mint kés a vajban, annyi volt a különbség,hogy többet kellett lőnöm). Ráadásul az MI is butácska.

A többi RPG elem is jóval egyszerűbb: Ugyan minden nehezedett egy kicsit az Oblivionhoz képest, a széria régebbi részeitől megint csak elmarad. Mindenhez kell egy kicsi RPG,egy kicsi ész,és egy kicsi kézügyesség( a feltörésre gondolok ezzel. A fenébe,hányszor törtem el a hajcsatot,vagy mit mert nem követte az egeret a gép rendesen). A feltörés mondjuk nagyon tetszett, az úgy jó ahogy van.

Az igazi problémámat persze utoljára hagytam: a beszélgetések. A Fallout 1-2-ben hosszú percekig lehetett egy átlagos mellékszereplővel is társalogni,akitől semmi érdemlegeset nem lehetett megtudni. A 3. rész persze átvette az Oblivionból azt a buta,unalmas rendszert. A legfelső válasz a "jó" a középső a "semleges" az alsó a "rossz". Kb ennyi a lényege, olvasni sem kell,csak néha.(Jókat nevetek a mai napig,amikor néha-néha feltűnik valahol egy-egy Vérpista,aki amiatt nyafog,hogy nem ért semmi a játékból. Elkéne olvasni,amit mondanak,ehh...)

A 20-as szintkorlát az elején szemétségnek tűnt, de amikor a játék végén szinte minden tulajdonságom 100-as (maximum) szinten volt már nem tűnt akkora hülyeségnek...

No de most már elég a rosszból,jöjjön a jó. A grafika szép, nagyon szép. Látványos robbanások, kellemes fényeffektek. Az animációkat le kell szarni. A Fallout csúnya világát többnyire jól jeleníti meg, a BoS tagok morcosak,és félelmetesek, a mutánsok ijesztőek, a Ghoulok pedig... öööö őket sikerült a legjobban kidolgozni. Imádnivalók.

A világa nem csak grafikailag jó,de tartalmilag is. Néhány elrejtett dolog,néhány utalás az előző részekre, néhány felejthetetlen helyszín, sok régi ellenfél, néhány régi fegyver, és a legjobbak: a Vaultok. Élmény volt mindegyiket bejárni.

A főszál is kellemes,nem túl hosszú, úgy ahogy változatos,és meglepetésemre nem teljesen lineáris, az ember kihagyhat küldetéseket(ha ügyes...) és jó sok végkifejlet van. Hell jeah!(A mellékküldetések szerintem nem lettek olyan jók,azokról nem szeretnék sokat beszélni. Írni,na)

A zenék úgy jók ahogy vannak, a rádió pedig az egyetlen olyan újítás,amit teljesen megszerettem.

A Fallout3 az Oblivion és a régi Falloutok keveréke, mely játék egyik elődjét sem tudta lepipálni, de sikerült egy új-régi Falloutot teremtenie,ami még sokat fejlődhet. Majd a következő jobb lesz.

Zárónak egy kicsit a hivatalos és nem hivatalos modokról szeretnék még egy kicsit írni: Ahogy az Oblivionnál,itt is megszámlálhatatlan sok házikészítésű mod jött ki. Fegyverek,páncélok, karakterek, ellenfelek,rengeteg tárgy. Modok nélkül számomra már élvezhetetlen a játék, egyszerűen üresnek érzem.

És,megint csak mint az Oblivionnál, a Fallout3 esetében is jöttek a hivatalos,jóval nagyobb kiegészítések. Ezekről egy-egy mondattal: Operation Anchorage: Könnyű,lineáris,unalmas, gagyi, és a játék legrosszabb része van benne agyon erőltetve.(és olyan fegyvereket és páncélokat rak a játékba,amikről jobb nem is beszélni...)

The Pitt: Izgalmas,nem lineáris, néha kicsit erőltetett, de az előzőhöz képest hatalmas ugrás.

Point Lookout: Legjobb. Hangulatos, hosszú, sok a felfedeznivaló, még több ilyet!!!

(a többi még nincs meg...)

Ui: Ez a teszt annak az eredménye,hogy nem tudtam elaludni.:D

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7