shearer2010.09.14. 11:03

Bioshock

Újabb gyöngyszem, amit érdemtelenül sokáig halogattam, holott a jelen generáció talán legjobb FPS-e. Az elmúlt hetet Rapture-ben töltöttem...

A játék a szokásos "lezuhan a repülő az óceán felett, te vagy a túlélő" klisével indít, de szerencsére ez az egyetlen olyan dolog a játékban, amit megszokott, amit már sok helyen láthattunk. Hősünk nem egy lakatlan szigeten vetődik partra, hanem egy világító torony tövében, ami valójában nem más, mint a lejáró egy hatalmas vízalatti városba...

Rapture Andrew Ryan álma volt, egy utópikus birodalom, ahol a tudomány kedvére fejlődhet, ahol az emberi intelligenciának és tenni akarásnak nem szabnak korlátot sem a vallások, sem az ideológiák. A város megépült, káprázatos tempóban fejlődött, genetika szempontjából száz évvel előzte meg a külvilágot. Majd elfelejtettem: a '60-as évek elején járunk. Hogy ez miért fontos? Mert a játék ugyan egy roppant eredeti, hangulatos posztapokaliptikus steampunk világgal rendelkezik, ám ezt a fejlesztők még nyakon öntötték az '50-60-as évek amerikájának a hangulatával. A végeredmény? Fantasztikus.

A Bioshock, ahogy a címéből is sejthető, a System Shock nevű játékok reinkarnációja egy új közegben. Ezúttal nem cyber sci-fi világban járunk egy űrhajón, hanem Rapture városának őrült helyszínein. Van itt minden: bárok, oxigéntermelő erdők, piacok, színház, lakónegyedek, laboratóriumok, geotermikus erőművek, halpiac, stb-stb. Ami nem változott a SS játékokhoz képest az a játékmenet alapja: ezúttal is egy horror FPS-el van dolgunk, amiben nem elég ész nélkül lövöldözni, óh de nagyon nem ám! A lőszer kevés, általában nem is túl hatásos, ellenfélből pedig végtelen van és erősek (itt akkor meg is jegyzem, hogy ezt a játékot halálos bűn easy-n játszani, teljesen elcseszi az egész játékélményt), némelyikük nagyon erős. Akkor mit lehet tenni? A futás, menekülés nem rossz ötlet, de nem mindig célravezető. Az igazi megoldás, hogy ésszel kell játszani. Ki kell használni a különböző lőszerfajtákat, a számos képességet (tonic), illetve varázslatot (plasmid). Egy kis elektromosság a splicer arcába, majd két jól irányzott ütés a csavarkulccsal (megtámogatva néhány fizikai erőnlétet fokozó tonic-kal) és már ki is múlt. Pisztollyal legalább 6-8 lövés lett volna, már ha egyáltalán eltaláljuk. Aztán ami még nagyon fontos az a keresgélés. Minden apró zugot, minden egyes hullát érdemes átkutatni, mert szükség van minden egyes dollárra, gyógyszerre, manára (EVE), alapanyagra, mert időről időre összefutunk a játék emblematikus nemeziseivel, a Big Daddy-kkel. Ők alapjáraton nem bántanak minket, viszont ha van velük egy Little Sister, akkor érdemes kikezdeni velük, ugyanis a lánykák biztosítják a genetikai fejlődésünkhöz szükséges ADAM-ot. Persze a Big Daddy-k elpusztítása nem egyszerű, rengeteg lőszert és EVE-t igényelnek, nomeg főleg ésszerű taktikát. A Bioshockban lényegében a többi ellenfél csak statiszta (nincs is túl sok féle), az újabb és újabb Big Daddy elleni küzdelem előtti bemelegítésre szolgálnak.

Beszélhetnék még sok mindenről, pl. a beszarás jó grafikáról (három éves a játék, de még mindig az egyik legszebb FPS), az egészen kiváló zenéről (természetesen '50-60-as évek style) és hangokról, de ettől most (is?) eltekintek. A Bioshock egy baromi jó játék, a sok egysíkú űrgárdistás, amcsikatonás tucat FPS mellett igazi gyöngyszem. Kötelező darab, hülye voltam, hogy ilyen sokáig halogattam. Aki még nem próbálta, annak hajrá, manapság már elég korrekt áron beszerezhető.

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15