[Teszt] Lil Gator Game

Lil Gator Game

mcmackoGéczy Attila2022.12.27. 15:00

Sokszor az elmúlt gyerekkort keressük a videójátékos élményeinkben. De milyen az, amikor a videójáték meta szintre emeli ezt a gondolatot, és a feladatait is e köré szervezi? Lássuk, mit tud felmutatni 2022 végének egyik legjobb nagybetűs Videójátéka!

Karácsony környékén már-már tradíció, hogy valamilyen kellemes hangulatú játékot veszek elő. Néhány éve az azóta kultikussá vált Short Hike volt a kiszemelt program, és nem meglepő, hogy pont karácsony előtt érkezett a Lil Gator Game is a Switch és PC digitális boltjaiba. Hogy miért? A játék nagyon sok szempontból emlékeztet arra a bizonyos madárkás kirándulásra...

Nem lehet a Lil Gator Game bemutatását kezdeni anélkül, hogy ne soroljuk, milyen összetevőkből állította össze a MegaWobble ezt a kis csodát. A játék alapja nagyon hasonlít a Short Hike-ra. Azaz van egy kis homokozó, egy sandbox játszópark, amit töviről-hegyire be kell járnunk. Ez az a helyszín, ahol hőseink a sztori szerint megpróbálják gyerekkoruk legnagyobb szerepjátszós mókáit újraélni. A felfedezés tetszőleges irányokba mehet, de a Hike-hoz képest nagyobb a terület, négy fő szekcióra osztva a szigetcsoportot. Aztán ott a Zelda, ami a sztori magasabb rétegeibe is erőteljesen beépül, hiszen a kicsi kroki is egy csúcsos-sapkás hős akar lenni. A kapcsolat ott erősödik Linkékkel, hogy a Lil Gatorban is tudsz hegyet mászni, hasonló mechanikával, mint a Breath of the Wild-ban. Az antropomorf karakterek megjelenítése kicsit Animal Crossingos, és felsejlik csomó más cím is, de alapvetően ebből a háromságból nő ki a Gator Game, amely hasonló polírozottsággal és jóféle játszhatósággal bír, mint az ihletforrások.

A felfedezés menete organikus, a fő mechanika pedig abból áll, hogy a parkban található barátoknak segítunk azzl, hogy apró-cseprő feladatokat oldunk meg. Így győzhetjük meg őket, hogy csatlakozzanak a központi játszótéren található nagy készülődéshez. Minden NPC egy mikro-questet tartogat számunkra, ami lehet a szokásos gyűjtsd-be-az-elveszett-tárgyat jellegű feladvány, de bonyolultabb téma is. Gyorsan rájövünk, hogy a kis adagokban adagolt kreativitásnak nem voltak híján a fejlesztők. A kalandozásban a fő irányok kijelölése után minden adja magát, és a játék egy ragasztót is nyom a kis feladatok megoldása és a környezet feltárása közé. Ez pedig a "harc", ami itt egy statikus megoldással lett implementálva. A parkot ellepő kisklambók papírmasé szörnyekkel népesítették be a terepet - ezeket lebotozva, fakardozva papírfecnikhez jutunk, és ez jelenti a játékban a pénznemet is. A továbbhaladást az is hajtja tehát, hogy ahová tekintünk, ott egy-egy új adag kartonmonsztát láthatunk, akiket szétcsapva pénz üti a markunkat. Mindeközben pedig a felderítésben is egy újabb szegletet jártunk be.

A krokikaland folyamatosan kínálja az ilyen-olyan tárgyakat, amelyek közül néhány csak kozmetikai, mások viszont picit módosítják a csapdosás, vagy a csúszdázás menetét. Gördeszkával kicsit másképp haladunk, mint egy popsiszánná változtatott kukafedéllel, a lufival egy rövidet repülhetünk felfelé, a festékpisztoly felváltja a kavicsdobálást és így tovább. A mászás erőnlétét jelképező karperecek is gyűjtögetés tárgyát jelentik, de ezek az apróságok leginkább a titkok és acsik miatt fontosak - az egész világ bejárható a segítségük nélkül is. Nincs nagy teher a vállunkon, a terep mérete sem ül rá a nyakunkra. Ami marad az a flow, és a kellemes játékélmény, ami ideális "vakációjátékká" avanzsálja a Lil Gator Game-t, de egy fárasztó munkanap végén is jól esik játszótéri gyerekké zsugorodni.

Ahogy a gyerek a pocsolyába, úgy mi is belemehetünk a részletekbe, ha mindenképp kritizálni kell a játékot. Néha jól jönne egy részletes térkép, vannak, akik szerint a terep mérete egy kicsit elhúzza a játékidőt, mások a dumák mennyiségén és túlságosan is laza stílusán akadtak fenn. Én egy kicsit mindegyik pontnál azt érzem, hogy a készítő tudta, hogy mit akar. Hogy minden a terv szerint állt össze a játékban. Hogy minden működik, és jól működik. Hiába lehetett volna ez vagy az egy picit másképp, így is minden a helyén van! Steam Decken technikailag is: 60 FPS mellett a gép fél teljesítményét sem eszi meg a krokodil. Switch-en állítólag vannak döcögések, de PC-n semmi ilyesmit nem tapasztaltam.

Az elmúlt gyerekkort keresve a Lil Gator Game nem egy kesergő hőst, hanem egy örökké vidám, mindig jókedvű főszereplőt kínál. Egy olyan krokót, aki mindenkinek visz egy kicsit az őt körüllengő napsütésből. És ez mennyire igaz a játékra is. 2022 végén, 2023-ra készülve pedig ennél jobb kikapcsolódást nehezen tudunk elképzelni.

Pontosan
9
Platform: PC (Steam Deck-en tesztelve), Switch
Fejlesztő: Megawobble
Kiadó: Playtonic Friends
Megjelenés: 2022. december 14.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 órája
1

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==