[Teszt] [DLC] Forza Horizon 5: Hot Wheels

Forza Horizon 5: Hot Wheels

mcmackoGéczy Attila2022.08.02. 11:21

A Hot Wheels Unleashed tesztjénél gondolkodtam el azon, hogy mennyire fapadosnak tűnt az a játék mondjuk egy Forza Horizonhoz képest. Az összehasonlítás nem volt alaptalan: a Forizon világában már korábban is megjelentek a Forró Kerekek, de most nagyon úgy néz ki, hogy a licenszgazda addig üti a vasat, aszfaltot, plasztikpályát, amíg az meleg. Tesztlaborba vittük a Forza Horizon 5 legújabb kiegészítőjét, a Hot Wheels-t, amelyből az is kiderül, hogy miért narancssárga műanyag dominálja a Hot Wheels világát.

A legújabb DLC húz egy Age of Ultron-t, és égbe emel három komplett biomot a Mexikói környezetből. Ezek azonban nem ám csak úgy lógnak a levegőben - a terepeket műanyag Hot Wheels pályák kötik össze, mint egy óriási pókháló. A dolog működik, az első kalandversenynél konkrétan kapaszkodtam a székben, miközben pörgött az intro és átkerekeztem az égi világ legfontosabb pontjain. Magaslatból mélységbe, műanyag sárkány után vízesés alá, majd ismét fel, és szinte szabadesésbe le, egy magmafolyó felett. Így kell hangulatot teremteni - ebben a Forza Horizon sorozat eddig is nagyon erős volt.

A játék többi része adja magát az alapokból. Itt egyfajta Hot Wheels profivá kell válni, az ehhez vezető osztályok nyújtják a haladás élményét. Hot Wheels érméket gyűjtögetve nyílnak meg az újabb szintek, de vannak mellékküldetések is, amelyekkel kocsikat és egyéb extrákat nyithatunk meg. A Hot Wheels világban nincs saját házunk, helyette vannak lufidurrantós kihívások, vagy a Hot Wheels történetén végigvezető versenyek. Na meg a kultikus járgányok. Ugratók. Hurkok. Vízes csúszdák. Mágneses pályavonalak. Nekem újdonságnak számítottak, de ha a Forza Horizon 3-ban már játszottad a Hot Wheels DLC-t, akkor azért nem lesz teljesen friss a kaland.

Mivel a versenyek és az útszakaszok több mint fele a plasztikjáratokban játszódik, ezért talán a szokásosnál korlátosabb a versenyélmény. Ez gyakorlatban például azt jelenti, hogy a kanyarban nem kell fékezni - ami bekeni sajtósszal ("cheeseli") a gép elleni versenyeket. Csak kevés helyen van perem nélküli pályanyom, szóval nagy lendületnél is nehéz kisodródni a vezetett vonalakról. A Playground jól tette ugyanakkor, hogy olykor kienged minket a "terepre" is, ezzel szintén javul a változatosság. Bár ha már a változatosságról beszélünk, nem lehet elmenni amellett, hogy "csak" egy újabb FH5 tartalomról beszélünk. Azért is emelem ezt ki, mert ahogy az új világ és a hangulat varázsa megkopik, úgy marad az open-world átok, azaz a térképen teljesítendő ikonok szisztematikus teljesítése.

Látvány és hangulat tekintetében a mostani tartalom is büntet, bár a Forza motoron elvégzett finomhangolások és a masszív egybefüggő égi világok nagyon eszik a vasat. Amíg PC-n 2060-as Geforce kártyával a 1080p/60 viszonylag magas beállítások mellett tartható volt az alapjátéknál, ez most inkább 40 FPS környékére esik vissza. XSX-en van a "látvány mód" 30 FPS-el, de én itt a hatvan frémes "performansz" megoldást preferáltam, a csillogó műanyag pályán és a méretes-légies terepen alig vettem észre grafikai különbséget a két megoldás között.

Persze a brutális látképek, gyomorforgató hurkok és hasonlók tekintetében nagyot gurít a játék, még akkor is ha egyes terepi asseteket már unalmasra vizslattunk az alapjátékban. Apró poén, de a készítők (akarva-akaratlanul) a Halo-t is megidézik a masszív betonalapokkal, amire az égi világot építették. És ahogy a lenti kép is mutatja, bizony le is lehet hajtani a peremről, miközben alul az alaptérkép távlata nyújtózik a szemünk előtt...

A Forza Horizon DLC-i menetrendszerűen hozzák az a minőségi szintet, amire az ember szívesen költ, akár Game Pass előfizetésen felül, akár egy Ultimate kiadás, vagy külön vásárlás formájában. Eltelt annyi idő az alapjáték óta, hogy ismét visszakívánkozzunk a Forizon univerzumba, a Hot Wheels DLC pedig apró ötleteivel, méretes játszóterével egy újabb szignifikáns, ha nem is teljesen újszerű bővítésnek számít. Tudom, hogy nem teljesen összemérhető, de nekem ez így mindent egybevetve így is sokkal jobban bejön, mint az Unleashed-féle megközelítés. És még csak azt sem érzem játék közben, hogy a készítők folyamatosan a pénztárcám irányában szimatolnak... Már csak emiatt is gondolom, hogy kölykök számára is jobb választás a Forza Horizon 5 Hot Wheels DLC.

És hogy miért narancssárga a Hot Wheels pályavonal? Mert a gyerekek szeretik ezt a színt... Ilyen egyszerű ez az egész!

FORZA HORIZON 5: HOT WHEELS DLC
PLATFORM XSX|S, PC (mindkettőn tesztelve)
KIADÓ Microsoft FEJLESZTŐ Playground MEGJELENÉS 2022. július 21. ÁR 6500-8000 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

22 órája
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
8

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

1 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2 napja
13

Heti megjelenések

3 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

5 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

6 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

7 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

8 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

9 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

Heti megjelenések

2024.04.15.
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==