[Teszt] The Room VR: A Dark Matter

The Room VR: A Dark Matter

Gamer3652020.04.02. 20:00

A Big Ben harangjának kongása ránt vissza a mentális zsákutcából. Már nem számolom, hogy éppen hányat üt. Talán hajnalodik, csak a háztetők fölötti első napsugarakat éppúgy elnyeli a mindent felemésztő fekete köd. Inkább rágyújtok, hogy tudjam mibe döglök bele. Mélyen szívom magamba a sötétséget. Bent tartom. Hagyom, hogy fejembe szálljon a lüktetése és rátelepedjen a csapongó, kósza gondolatokra. Valahol ott van közöttük a megoldás!

 

Az exCriterion tagokból alakult Fireproof Games 8 év alatt már többször bizonyította, hogy a célplatform sajátosságaira építve a limitáció csupán irányt mutat és nem korlátoz. Az érintőképernyők simogatása például úgy tűnik tökéletesen alkalmas az ördögi puzzle dobozok rejtett szerkezeteinek mozgásba hozására, amit a The Room széria több mint 10 milliós mobilos eladása igazol. Persze ha dolgok kézbe vételéről, piszkálásáról, birizgálásáról, rejtett fiókok kihúzásáról, karok meghúzásáról és ajtók kinyitásáról van szó, akkor csak egy médium jelentheti a következő lépcsőfokot innen.

 

Irány a virtuális valóság fekete szmogba burkolt viktoriánus kori Londonja! A Brit Régészeti Intézet egyiptológusának rejtélyes eltűnése kellő alapot biztosít ahhoz, hogy a bloomsburyi rendőrség nyomozójaként ismét minden trükkös szerkezetet átvizsgáljunk a környezetünkben. A természetfeletti vonásokkal bőségesen átitatott történetszál persze most is inkább funkcionális. Nem aggattak rá felesleges elemeket, nincs is túl feszesre húzva, de megfelelően fűzi sorba a különböző helyszíneket. A múzeum raktárát roskadozó templom, majd egy boszorkány kunyhója váltja, a sötét, kellemesen borzongató atmoszférát pedig szerencsére soha nem viszik el horrorisztikus irányba vagy törik meg öncélú ijesztgetéssel.

 

A Unity motor mozgatta látvány egyébként is kimondottan jól mutat a headseten keresztül. Nem próbáltak meg mindent csillogó effektekkel elfedni, a puritánabb prezentációt az éles kép és rengeteg apró részlet kompenzálja. A helyszínek hatalmas odafigyeléssel lettek kialakítva, erre pedig szükségünk is lesz a fejtörök miatt! A sorozat kedvelőinek valószínűleg nem lesz meglepő, hogy ezen nehéz fogást találni. Változatosak. Kellően komplexek. Rengeteg különböző alapra építenek. Ha az egyik az ügyességünket teszi próbára, a másik biztosan környezetünk megfigyelésére és logikánkra alapoz, amit a falakon található ábrák vagy verssorok rejtett üzenetének megfejtése követ. Bár megtalálhatóak a klasszikus különálló puzzle dobozok is, legtöbbször az egész helyszínt átlátva kell gondolkoznunk.

Ebben egy intuitív és kényelmesen használható inventory és a sorozat védjegyének számító természetfelettibe látó szemüveglencsék lesznek a segítségünkre. Utóbbi rögtön két réteget ad a környezetünknek, hiszen bizonyos dolgokat csak ezen keresztül vagyunk képesek érzékelni és manipulálni. Szerencsére akkor sincs nagyobb gond, ha valahol kilátástalanul elakadnánk. A “Hint” rendszer három szinten került implementálásra. Az első segítségkérés csupán a szükséges tárgy vagy helyszín felé terel. A második már a következő lépésre is utalásokat tesz, de csak a harmadik fog konkrét megoldással szolgálni. A tippek között ráadásul kötelező gondolkodási időt iktattak be, ezzel még inkább sarkallva a játékost a saját kútfő stimulálására. Az elénk állított kihívások mondjuk érdekes haranggörbét adnak, mert a fokozatosan nehezedő fő helyszíneket egy meglepően könnyű, több részes végjáték követ.

 

Dolgokat piszkálni és birizgálni pedig még mindig nagyszerű érzés VR-ban - bár ehhez továbbra is elengedhetetlen két mozgásérzékelő kontroller. A tracking kimondottan pontos, a visszajelzés finoman segíti az immerziót. Ebben persze hatalmas szerepe van annak, hogy a készítők rengeteg tervezői döntéssel támogatták meg a frusztrációmentes játékélményt. Csak teleportáció van az előre kijelölt részek között, így nem fogunk céltalanul bolyongani egyik saroktól a másikba. Minden ponton automatikusan irányba állít, ahonnan maximum 180 fokban kell elfordulnunk - ez a tesztelt PSVR verzió esetében is a lehető legtermészetesebb módon kivitelezhető. Ha szükséges, akkor “click turning” segítségével 15 fokonként igazíthatjuk a pozíciónkat. Alapesetben gyűlölöm ezeket a megoldásokat, de itt valóban sokat áramvonalasít a játékmeneten.

 

Nem utolsó sorban pedig csökkenti a kezeléshez szükséges gombok számát, ezzel is segítve a virtuális valósággal éppen csak ismerkedőket. A kezünkbe kerülő tárgyakat nem tudjuk elejteni, ha kicsúsznak a kezeink közül automatikusan az inventory felhozatalába kerülnek. Nincs pontatlan földön matatás. Minden szükséges eszköz kényelmesen elérhető az adott pontról, így nyújtózkodni és lehajolni sem fogunk. Az irányítás kihívásai helyett tényleg csak a játék által elég görgetett akadályokkal kell megbirkóznunk.

 

 

A The Room VR: A Dark Matter magabiztosan lépett át a virtuális valóságba, egy kétség kívül minőségi darabbal bővítve a puzzle dobozok, ördöglakatok és szabadulószobák határolta műfajt. Egyetlen komoly hibája, hogy játékidőben továbbra is a mobilos közeg 3-6 órán át tartó öt dolláros szegmensét képes csak hozni. Gyűjtögetnivaló rejtett dolgok, opcionális kihívások, alternatív megoldások vagy extra játékmódok nélkül ez pedig sokaknak bizonyára nehezen egyeztethető össze a VR felárral megtoldott árcédulával. A rajongók persze már most nyugodtan jegyet válthatnak, mindenki más inkább várjon egy “last minute” ajánlatot a viktoriánus Londonba.[ 7 ]

 

sQr

*** The Room VR: A Dark Matter | Kiadó/Fejlesztő: Fireproof Studios

Platform: PSVR (tesztelt), Oculus Quest, Steam VR

Ár: 9.190 HUF | Megjelenés: 2020. március 26. ***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Eladó a Gearbox, leépít a Sega - ez történt csütörtökön

Továbbá: Nine Sols, Predator: Hunting Grounds, Don't Nod, Visions of Mana, The Triple-i Initiative, Witcher 4.

6 órája
4

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 napja
6

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

1 napja
8

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

1 napja

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

2 napja
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

2 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

2 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

3 napja
9

Heti megjelenések

4 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

4 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

5 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

5 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

6 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

7 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

7 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

8 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

8 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

8 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

9 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

9 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==