Kiccsidzson2010.08.10. 21:46

Dézsávű

[csillagász gyorstalpaló: vannak a kik*rt bolygók (pl: Főd), azok keringenek a szájbab*szott napok körül. A napok más néven csillagok. A csillagok a bolygóikkal együtt bele vannak nyomkodva a galaxisokba. A galaxisok bazi nagyok, kb sok száz milliárd csillag van bennük. Igen, meg lett számolva. A galaxisok olyanok, mint a fogaskerekek. Laposak, és fogaik (más néven: karjaik) vannak. A közepükön általában egy nagy fekete lyuk van, és nem azért, mert lyukasak, hanem mert így hívják azt a mindent elnyelő valamit. Galaxisból is k*rva sok van, ezek néha halmazokba tömörülnek, ezek a galaxishalmazok. De néha nem. Na mindegy, ezekből épül fel a mindenség, amit csak úgy hívunk: világegyetem vagy univerzum. Remélem eddig tiszta.]

És a világegyetem tágul. Most legalábbis igen.

De ez ne tévesszen meg senkit, mert állítólag három lehetséges út áll egy univerzum előtt:

1: "örökké" tágul (tehát folytatja végtelenségig az ősrobbanáskor megkezdett tágulását), majd a legkisebb darabjai is szétszakadnak, és az egész szétsugárzik a semmibe. Kezeljük ezt a megállapítást fenntartásokkal

2: a tágulás és a tömegvonzás egyensúlya miatt örökké fennáll az a rend, ami "most" van - mondjuk azt az egyszerűség kedvéért, hogy ezt sem hisszük, mert nehogy már beálljon ez a kényes egyensúly.

3: tágul egy ideig, majd mikor már a tömegvonzás legyőzi a tágulásért felelős energiát, az egész folyamat átfordul, és akkor a gravitációs erő hatására újból összehúzódik egy ősmaggá az egész cucc.

Mondjuk ezt kéne elfogadni kiindulási alapnak, mert ez lesz mondandóm alappillére.

Nem is olyan rég (pár milliárd éve) univerzumunk az összehúzódási fázisát élte. A világegyetem nem tágult, hanem szűkült. A galaxisok nem távolodtak egymástól, hanam közeledtek, majd össze is ütközetek ( ezek az összeütközések persze nem járnak nagy csattanással, mert a galaxisokban általában sokkal de sokkal több az "üresség", mint az "anyag"), fekete lyukaik felzabálták egymást, majd a következő galaxist is, és így tovább. Végül az összes maszlag egy pontban zsugorodott össze. És mikor már az egész olyan apró volt és olyan forró, újra bekövetkezett egy ősrobbanás, és újra tágulni kezdett az egész.

Hát így van ez. Egyet tágulunk, egyet szűkülünk. Mi meg követjük a folyamatokat, mást nem is tehetnénk. Mert az idő helyes folyása nem mindig ez, ami most van. Az idő lehet fordított folyású is: a szűkülés állapotában a 'kárcórák visszafelé peregnének, a tojásstopperben lehet, felfelé szállna a homok.

Szal' ez a nagy büdös helyzet. Egyet élünk "előre", és egyet élünk "hátra". De mivel az egész egy úgymond zárt rendszer, újra és újra leéljük az életünket. Mégpedig ugyanúgy.

Ha mázlink van, ez az első "kör" (ebben reménykedni lehet, mert esélyünk az van rá, kb egy a végtelenhez), és akkor még formálható a későbbi sorsunk. Ha nincs, akkor ez már csak ismétlés, és mi klóneberek vagyunk egy klónvilágban. Mondjuk lehetnénk a 346572813775588494. Bezony, olyan ez a világegyetem, mint az emberi ütőér: pulzál.

Nincs külön menyország és pokol, ez az egy világunk van. Remélem figyeltél annakidején, mikor az első életedet élted, mikor az azt meghatározó sorsod aranylemezre került: mert a megélt életedet fogod átélni újra és újra és újra.

(most már tudod, miért érzed úgy néha: ezt már átéltem / ezt már láttam)

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

12 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

7 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15