casper0072016.12.23. 21:10

2016 játékai - #9

Érdekes életpályát futott be nálam az újjáélesztett Deus Ex. A Human Revolution annak idején szinte azonnal felkeltette az érdeklődésemet, ami aztán első napos vásárlásba torkollott. Először azonban nem találtuk meg a közös hangot, kínkeservesen eljutottam a második helyszínig, aztán letettem a játékot, és bő egy évig rá se néztem. Másodjára már sikerült szerelembe esni, ami egy nagyon alapos végigjátszást eredményezett. Idén pedig megejtettem az immáron már a DLC-vel kiegészített második menetet a Mankind Divided megjelenése előtt.

A Human Revolution-ben az fogott meg leginkább, hogy kényemre-kedvemre elpepecselhettem benne. A játék a sztori haladtával újabb városokba eresztett be, ahol föl-alá sétáltam, bejártam minden szegletüket. Ezt a lehetőséget a Mankind Divided is megadja, igaz, csupán egyetlen városban. Prága azonban az év egyik legrészletesebb játéktere. Közép-európai lakosként sokkal otthonosabban éreztem magam a cseh főváros kissé lepusztult, nem túlságosan boldog futurisztikus közegbe helyezett utcáin, amik rengeteg felfedeznivalót, titkot rejtenek. Jó kalandozó révén, amint szabad kezet kaptam, rögtön belevetettem magam a csatornagőztől terhes sikátorokba, az ütött-kopott gangban lakásokba törtem be, hogy aztán feltörjem a lakók laptopjait és szégyentelenül átnyálazzam a levelezésüket. Nem mondanám, hogy üdítő volt látni a számtalan megközelítési lehetőséget, mert az előző rész alapján ezt vártam el.

A Mankind Divided lehetőséget ad a lopakodásra és a nyílt konfrontációra is. Az előbbi hasonlóan jól működik, mint korábban, és a játék nem is titkolja, hogy ezt a játékstílust részesíti előnyben, ami többek között plusz tapasztalati pontokban, felszerelésekben, információkban nyilvánul meg. Nagyon örültem, mikor felfedeztem, hogy a korábban kizárólag végzetes kimenetelű mozdulataimat ezúttal a járőrök, katonák, terroristák kiütésére is használhattam. Az egyszemélyes atombombaként működő typhoon most kábító gázzal is működik. Nagyot fejlődött a tűzharc, most már nem kínszenvedés a lőfegyverek használata, így aki a terminátorok nyomdokaiba akar lépni, nyugodtan megteheti.

Sajnos nem minden fenékig tejfel. Hiányoltam a főellenség harcokat - egy azért van -, amiket egészen helyrepofoztak a Human Revolution rendezői változatában, és nem tudtam megbarátkozni az energiahasználattal. A fejlesztők ezúttal egy folyamatos energiajelző csík implementálása mellett tették le a voksukat, amivel elveszett a képességek energiafogyasztásának nyomonkövethetősége. A második részek általában átvezető szerepet kapnak, de ez azért nem magyarázat a meglepően lapos sztorira és a jellegtelen karakterekre. Sajnos a Mankind Divided nem tudott olyan karizmatikus szereplőket felmutatni, mint Frank Pritchard vagy éppen William Taggart.

Bár a Mankind Divided nem feltétlenül ért el nálam olyan átütő sikert, mint elődje, de kielégíti azok igényeit, akik szeretnek sunnyogni, és idejüket nem sajnálva elmerülni a rendelkezésre álló világban.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
10

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4