Necroman Mk22020.07.27. 21:13

Postal

Pszichopata-szimulátor

Ha a videójátékok erőszakosságára terelődik a szó, akkor általában egy tucat cím szokott előkerülni példának. Az 1997-ben megjelent Postal ezek egyike.

A programban egy fegyveres ámokfutót alakítunk - és itt most álljunk is meg egy pillanatra. Ugyan több játékban lehetőségünk van ártatlan civilek leölésére, azonban ez egyrészt opcionális, másfelől általában nem kommentálják pozitívan ezen cselekedetünket. Na, itt ez a játékmenet szerves részét képezi, amit erőltetett morbid humorral próbáltak tompítani. Érezhették azonban a fejlesztő Running With Scissorsnál is, hogy ez önmagában nem lesz jó, ezért a pályán csak a fegyveres, azaz ránk veszélyes ellenfelek leölése számít. Belőlük kell bizonyos százalékot kinyírni, mielőtt az F1 gomb megnyomásával a következő helyszínre ugorhatunk.

Az ellenfelek többsége nem veszélyes, csak a rakéta vetős és a napalmos fickókkal kell vigyázni. Sokkal nagyobb gond azonban az irányítás, amit leginkább úgy tudnék jellemezni, hogy egy Doom-szerű FPS mechanikáját húzták rá izometrikus nézetre - nem a legkényelmesebb. A helyszínek jellegzetesen amerikaiak (farm, bánya, belváros, park, stb.), és mindegyikük az utolsó pixelig kézzel lettek megalkotva, azaz nem előre elkészített panelekből felépítve. Az izometrikus nézet miatt azonban nem látunk be a házak mögé vagy a fák, csűrök alá, és mivel sziluettek se jelzik az ellenfeleket, sokszor fogunk emiatt is mi fűbe harapni, és pályát újra kezdeni.

Bár a Steamen és GoG-ról ingyen is elérhető, az általam kipróbált verziónak Windows 10 alatt volt egy furcsa hibája: egy csomó ellenfél csak egy helyben forgolódott, kvázi könnyű célpontot kínálva nekünk. A kompatibilitási mód nem segített, a Linux+Wine alatt azonban normálisan játszható volt. Mondjuk egy ilyen program esetében nem is baj, ha megválogatja a felhasználóit...

Pro:

 • szokatlan alapszituáció;

 • egyedi, kézzel összerakott pályák;

 • van benne kihívás;

Kontra:

 • az irányítás;

 • a főmenü zenéje;

 • az alaptéma sokaknak gyomorforgató;

 • a maga korában is átlagosnak tekinthető grafika;

 • erőltetett, gyenge, morbid humor;

 • F1, mint továbblépés?!

 • Windows 10 bug;

 • "rocket-juggle"

Kiknek ajánlható?Ha nem veted meg a morálisan erősen megkérdőjelezhető alapszituációkat, illetve hajlandó vagy megbarátkozni a nem éppen kényelmes irányítással, akkor tehetsz egy próbált vele. De ne W10 alól!

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
7

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

4 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

4 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4