[Teszt] Unables

Unables

kevinyCsángó Kornél2024.04.02. 12:55

Minden respektem az egyszemélyes fejlesztő”brigád”oknak, a játékipar svájcibicskáinak, a géming csúzlik single action army-jainak és one-man show-inak… Hiszen egy játékot működésre bírni, szereplőit lemodellezni, animálni, nem is beszélve ilyen huncut dolgokról mint játék és pálya dizájn, vagy ne adj Isten, aláfestő zene - ezek mind-mind komponensenként külön emberért (de sokkal inkább emberekért) kiáltanak. És ha valaki mindezen terheket egymaga veszi a vállára, az igen megsüvegelendő. Még akkor is, ha a végeredmény úgy egyébként egy értelmetlen semmirevaló vacak.

Persze, láttunk már varjún karórát (szia, Daniel Knight és Phasmophobia - csak hogy a kedvencemet említsem) - de őszintén szólva, ritka az a polihisztor, aki önállóan képes helytállni minden téren. Ezalól pedig Artur Hilger sem kivétel. Az Unables egyfajta Istenszimulátor kíván lenni: különféle kis diorámákat kell döntögetnünk, hogy a benne elterülő rendkívül lusta (nyugi, nem halt meg, csak alszik) szereplőket eljuttassuk a dioráma egyes pontjaiba. Ez még úgy félig vicces is lehetne, Artur pedig nem titkoltan próbálja a szituációkat annyira abszurdra hangszerelni, amennyire csak lehet. Ez pedig a játék legnagyobb - de mondhatjuk azt is: egyetlen - vonzereje.

Valójában a döntögetéses játékmenet követhetetlen, átláthatatlan és élvezhetetlen. Körülbelül olyan érzés játszani az Unables-t, mintha pallossal szeretnél megélezni egy fogpiszkálót. Ha megpróbálsz finom mozgásokkal operálni, akkor a gravitáció nyer és a kívánt test majdhogynem meg se moccan. Ha pedig belelendülsz, akkor minden és mindenki eljut hirtelen mindenhova, fogalmad se lesz, hogy melyik szereplő merre töcög éppen és hirtelen egy fals James Bond rendelésként fogod észlelni a diorámádat: felrázva és durván keverve.

Tetézve az egészet a mozgásérzékelés bájos esetlenségével (A Switch verzió alapján készült a teszt) - mihelyst a kalibrációs nullpontot a nagy hupákolás közepette elveszítik a joycon-ok, (és hidd el, nagyon hamar el fogják) még jobban a feje tetejére áll minden és bágyadt szereplőid úgy fogják érezni magukat, mint az aranyhal egy vödör takonyban.

Dehát mit várjunk egy produktumtól, amelyet a saját készítője is úgy reklámoz, hogy ez egy olyan játék, hogy még a játékos se tudja, mi történik. De legalább őszinte: minden szava színigaz. Persze értem én a viccet és szeretem is, csak ez az egész rövid távon inkább kínszenvedést okoz, semmint önfeledt mókázást. Minden tiszteletem Arturé, de az Unables kapcsán az az ambivalens érzés inkarnálódik bennem, ami a begyöpösödött dinoszaurusz vénemberek felé is szokott egyes helyzetekben: tisztelni tisztelem, de szeretni nem szeretem.

PLATFORM Switch (tesztelt), PS4, PS5 , Xbox One, Series X/S, PC | KIADÓ 9UNZ S.A., Forever Entertainment | FEJLESZTŐ 9UNZ S.A. | MEGJELENÉS 2024. 03. 14. | ÁR kb. 4500 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

NBA 2K25

Aki nem tud várni október végéig, az új szezon kezdetéig, az már most átélheti az NBA-élményt, a 2K Sports idei szezonra aktualizált kosárlabda-játékában.

15 órája
3

Tovább ünnepel a Sony, jöhet a Palworld-per - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Six One Indie Showcase, Two Point Museum, Tango Gameworks, Dragon Ball: Sparking! Zero, Ballad of Antara, Lies of P, Rain World.

18 órája
13

BZZZT

A tavaly novemberben megjelent PC-verzió után most Switch-re is ellátogatott Karel Matejka precíziós platformere, amit semmiképp sem érdemes kihagyni!

1 napja
1

GMMK3: egymilliárd kombináció, egy billentyűzet

A Glorious Gaming legújabb terméke példátlan kombinációs lehetőségeket tartogat.

1 napja

Dead Rising Deluxe Remaster - Zombieland újrakeverve

Willamette visszavár! A plázából zombikeltetővé vált játszótérre Frank West kabátjában térünk vissza, hogy újra rendet tegyünk az élőhalottak között. Elő a Mega Man kosztümmel, irány a daráló!

1 napja
7

Szivárgó Switch 2, újrázó Horizon Zero Dawn - ez történt szerdán

Továbbá: Freedom Wars, Arsene Lupin: Once a Thief, Final Fantasy, Heart Electric.

1 napja
8

Broken Sword - Shadow of the Templars: Reforged

Picit meglepődtünk, hogy Broken Sword - Shadow of the Templars: Reforged néven megint érkezik egy újrahúzott verziója az első Broken Sword epizódnak, hiszen 2010-ben Director's Cut alcímen már kiadták egy újraértelmezését az 1996-os klasszikus kalandjátéknak. Teszteltük a frissen kiadott felújítást.

2 napja
3

Frostpunk 2 - Dermesztő hidegben nincs jó megoldás

Bár a Frostpunk első részében már megtapasztalhattuk, hogy milyen egy poszt-apokaliptikus dermesztő téli világban egy kisebb településnyi embert irányítani, steampunkos eszköztárral, de a Frostpunk 2 kihívásaira még ez sem készített fel minket.

2 napja
2

Star Wars Jedi folytatás, skate. Early Access premier – ez történt kedden

Továbbá: Awaken: Astral Blade, Darksiders II: Deathinitive Edition, My Time at Evershine, Clock Tower: Rewind, Astrea: Six-Sided Oracles, Ctrl Alt Ego, Bloodless, Exelio, Freedom Wars Remastered.

2 napja
2

The Plucky Squire - Nyitott könyv az életünk!

Megőrülünk a klasszikus mesékért, a gyerekkorunkra emlékeztető játékmechanikákért, és mindenért, amit a Nintendo rakott elénk ezüst tálcán az elmúlt negyven évben. A Plucky Squire fejlesztői is tudják ezt - teszteltük a remek játékot.

3 napja
10

Game Pass: mozgolódás szeptember végére

A konzolos játékosok nem igazán találnak újdonságot, a PC előfizetők viszont két premier címet is kipróbálhatnak. A távozók listája ismét vaskos.

3 napja
3

Battlefield részletek, új Dead Rising Deluxe Remaster trailer – ez történt hétfőn

Továbbá: Trust, Starfield, Pacific Drive, Bleach: Rebirth of Souls, Forge of the Fae.

3 napja
5

Selfloss – Bálnabánat

A Selfloss, ez a javarészt Alexander Goodwin által fejlesztett program, nem merül el teljesen a szimbólumokban, de cserébe nem is rágja a szánkba a mondanivalóját. A végeredmény pedig egy morózus indie gyöngyszem lett, ami elé minden hibája ellenére is megéri leülni.

4 napja
8

Heti megjelenések

4 napja
7

Marvel vs Capcom Fighting Collection: Arcade Classics

Pécére és PS-re befutott a Capcom újabb bunyós játékgyűjteménye, a Marvel vs Capcom Fighting Collection - Arcade Classics, mi pedig megnéztük, mit kínál az impozáns csomag a vásárlóknak.

6 napja
8

Az Annapurna Interactive teljes személyzete felmondott - ez történt pénteken

Továbbá: Embracer Group, Tales of the Shire: A The Lord of the Rings Game, Watch Dogs, Frostpunk 2, Pinball FX, Fate Trigger: The Novita.

6 napja
2

Hollowbody

A Headware Games pár éve belopta magát a szívembe a PS1 érát idéző grafikájú és elképesztően hangulatos, Chasing Static című lélektani horrorjával, most pedig a PS2 korszakba repít vissza minket a leginkább Silent Hillt idéző Hollowbody-val.

7 napja
5

Visszatér a Flappy Bird, meghátrált a Unity - ez történt csütörtökön

Továbbá: Steam Families, Assassin's Creed Shadows, Planet Coaster 2, Human Fall Flat VR, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Tony Hawk, Microsoft, An Everyday Story.

7 napja
2

Castlevania Dominus Collection

A Konami is szépen feji a fejnivalót, ráadásul a vérvételt is forszírozza: a japán vállalat történelme során több Castlevania újrakiadás látott már holdvilágot. Most a DS-re megjelent IGA-játékok közül válogathatunk.

8 napja
4

Caravan SandWitch

Narratív-kalandozás és agressziótól mentes, komfortos felfedezés egy kedves és festői posztapokaliptikus világban. Útinaplónkat itt olvashatjátok!

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==