[Teszt] The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

KharexSzőllősi Kristóf2024.03.26. 21:05

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát a szívembe, nemrég pedig befutott belőle a teljes verzió is, ami szintén erősre sikeredett. A programból csak úgy árad a mélabús hangulat, amit a készítők egy remek háttérvilággal és egy izgalmas, de közel sem hibátlan harcrendszerrel is megfejeltek, a végeredmény pedig a sztoriközpontú játékok halmazának roppant üde színfoltja lett a maga letargikus módján.

A The Thaumaturge a 20. század elejének orosz megszállás alatt álló Varsójában játszódik, a sztori főszereplője pedig egy bizonyos Wiktor Szulski, aki szakmáját tekintve thaumaturge, vagyis lényegében átmenetet képez egy vajákos és egy pokémester között. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy emberünk rá tud hangolódni mások aurájára, beleláthat az érzelmeik vagy akár a gondolataik közé, és manipulálhatja is azokat. Továbbá Wiktor képes túlvilági démonokat is magához csalogatni, akiket aztán befoghat és megszelídíthet, hogy innentől kezdve őt szolgálják akár úgy, hogy a mentális síkon rátámadnak az ellenfeleire, akár úgy, hogy segítenek neki befolyásolni a környezete hangulatát.

Főhősünk alapjáraton is izgalmas élete ráadásul tovább bonyolódik, mikor a kampány elején találkozik Raszputyinnal, a híres csodatévővel, nem sokkal később pedig arról is hírt kap, hogy az apja tragikus hirtelenséggel elhunyt egy balesetben. És bár Wiktor sosem szívlelte igazán az öreget, végül csak felkerekedik, hogy eleget tegyen a családi kötelességének, és megjelenjen a temetésen, ezzel pedig tudtán kívül olyan események láncolatát indítja el, melyek gyökerestül fogják felforgatni nemcsak az ő, hanem a szerettei életét is.

A The Thaumaturge sztorijáról elmondható, hogy eléggé komótosan építkezik (annyira, hogy az első pár órában az se teljesen világos, hogy mi lesz itt a fő konfliktus), de cserébe előáll jó néhány súlyos történetszállal és morálisan szürke kérdéssel, ráadásul ezeket kimondottan érdekes körítéssel tárja elénk. A 20. század elejének Varsója egy izgalmas és sokszínű helyszín, amit a fejlesztők alaposan be is mutatnak a kampány során, legyen szó akár az uralkodó elit intrikákkal teli partijairól, akár a munkásnegyedek sötét és sáros valóságáról.

A városban való bóklászást továbbá rengeteg gyűjthető apróság és felderíthető mellékküldetés is színesíti, így akárhová megyünk, mindenhol találhatunk valami elfoglaltságot. Igaz, ezek a tevékenységek nem túl változatosak, és általában kimerülnek pár nyom megvizsgálásában, de arra így is pont elegendőek, hogy segítsenek elmerülni egy letűnt kor hangulatában, már ha nyitottak vagyunk az ilyesmire.

Ami a játékmenetet illeti, az lényegében két pillérre támaszkodik: a nyomozásra és a harcra, bár a kettő közül érezhetően az előbbi van túlsúlyban. Thaumaturge-ként Wiktor képes kiszúrni olyan nyomokat, melyek mindenki más előtt rejtve maradtak volna, emellett pedig az egyes tárgyakat megvizsgálva belőheti, hogy kihez tartoznak azok, valamint a gazdájuk hangulatának egy-egy villanását is megismerheti, ami szintén jól tud jönni, amikor azt próbáljuk kideríteni, hogy pontosan mi történt egyik vagy másik helyszínen.

A kutakodás ennek megfelelően minden esetben abból áll, hogy egy adott környéken mindenkivel beszélünk és minden tárgyat végigmérünk, majd az így szerzett ismereteinkből karakterünk automatikusan levon egy vagy több konklúziót, melyek alapján folytathatjuk az ügy felgöngyölítését. És bár ez a recept elsőre monotonnak tűnhet, a gyakorlatban egyáltalán nem érződik annak, ugyanis a játék írói kimondottan érdekes rejtélyekkel és történetekkel rukkoltak elő, melyeknek öröm a végére járni, valamint a karaktereik is olyanok, hogy mindig szívesen elegyedünk szóba velük. A dialógusok egyetlen hiánya, hogy a szereplők hajlamosak néha olyan információkra hivatkozni, melyek egész egyszerűen nem lehetnek a birtokukban, valamint helyenként bemutatnak egy-egy annyira meredek logikai ugrást is, hogy menthetetlenül az lesz az érzésünk, mintha az adott helyről kimaradt volna pár sornyi szöveg.

A Thamuaturge nyomozós része tehát abszolút rendben van, a harcok viszont sajnos már érezhetően gyengébbre sikerültek, pedig az alap koncepciójuk érdekesnek mondható. A játék a körökre osztott és a valós idejű összecsapásokat keveri össze egy hibrid rendszerben, mely talán a 2020-as Star Renegades megoldására hasonlít a leginkább, annyi különbséggel, hogy itt az esetek túlnyomó többségében csak két karaktert irányíthatunk majd egy öt-hat fős csapat helyett.

Mindez a valóságban azt jelenti, hogy a harcok körökre osztva zajlanak, azonban kapunk egy idősávot is a képernyőnk tetejére, ami azt mutatja meg, hogy a különböző támadások milyen sorrendben követik egymást. Így például egy gyors ütéssel lehetőségünk van késleltetni, vagy akár teljesen el is törölni ellenfeleink lassabb csapásait, cserébe viszont arra is figyelnünk kell, hogy mikor gyógyulunk, mert ha ez a képességünk az előtt aktiválódik, hogy effektíve megsebezne minket valaki, akkor nem sokra megyünk vele. Az összecsapásokat emellett különféle bónuszok és státuszok is gazdagítják, melyek akár egyetlen kör alatt is képesek megfordítani a hadiszerencsét, így a mélységre nem lehet panasz.

Ahol azonban már érezhetőek problémák, az a változatosság. Wiktor és a démonok képességei egyaránt erősen korlátozottak (még úgy is, hogy a rémségek mind saját mozdulatokat kaptak), ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy ellenfeleink típusonként csak pár támadásból gazdálkodhatnak, akkor könnyen belátható, hogy a harcok miért fognak nagyon hamar nagyon repetitívnek érződni. Ezt pedig tovább súlyosbítja az a tény, hogy az esetek túlnyomó többségében csak Wiktort és az egyik túlvilági szolgálóját irányíthatjuk, míg a rosszfiúk csak és kizárólag a főszereplőnket támadják, így az összecsapások szinte kivétel nélkül ugyanabban a mederben folynak, és komolyabb taktikázásra, netán az egyes karakterek közti szinergiák kihasználására nincs lehetőségünk.

Végezetül pedig térjünk ki a játék technikai oldalára is röviden, mely szerencsére azért jóval acélosabb, mint a harcrendszer. A tavalyi demó még indokolatlanul szaggatott helyenként, ezt a jelenséget azonban a teljes verzióban már kikalapálták a fejlesztők, így az fps szám néhány nagyobb helyszín betöltését leszámítva stabilnak mondható, ráadásul a grafikára és a környezet részletességére se lehet panaszunk. Igaz, karakterünk helyenként hajlamos belegyalogolni egy-egy székbe, asztalba vagy más berendezési tárgyba, de nagyobb bajunk sose legyen ezen a téren. Szót érdemel továbbá a szinkron is, mely szintén erős lett, főleg egy ilyen kisebb költségvetésű, AA kategóriás címhez képest.

A The Thaumaturge egy érdekes és izgalmas koncepcióval megáldott játék, ami azonban korántsem mentes átkos hibáktól. A kellően egyedi háttérvilág, a misztikumot a valós történelemmel keverő sztori és a korrekt technikai megvalósítás mind-mind komoly pozitívumnak mondható, a mérleg másik serpenyőjében viszont ott vannak a helyenként kissé suta párbeszédek, valamint az összecsapások, melyek egy idő után elkerülhetetlenül monotonná válnak, még magasabb nehézségi szinten is. Mindezek fényében a Fool’s Theory alkotása első körben azoknak ajánlható nyugodtan, akik szeretik a lassabb, borongósabb sztorival megáldott címeket.

PLATFORM PC
KIADÓ 11 bit studios FEJLESZTŐ Fool's Theory
MEGJELENÉS 2024. március 04. ÁR 35 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

5 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

12 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==