[Könyv] Gyíkbőrben - kritika Vindgardiából

Gyíkbőrben - kritika Vindgardiából

VegaNagy-Sz. Ferenc2023.09.04. 15:19

A magyar szerzők által jegyzett Vindgardia játékkönyvekről, A végzet prófétáiról és a Karavánkísérőkről mi is írtunk korábban, és bár jó sokat (másfél évet) kellett várni a legújabb kötetre, Mannász Viktor "Gyíkbőrben" című művével végre tovább bővülhet a történetek hátteréül szolgáló világ.

Van csavar is, a Gyíkbőrben ugyanis nem a "Vindgardia hősei" sorozat részeként jelenik meg, hanem a "Vindgardia árnyai" szériát nyitja meg. A címke pontosan azt jelenti, amire gondolsz, egy olyan főszereplő (gyík)bőrébe bújunk ezúttal bele, aki aligha nevezhető hősnek, nevét egyaránt félik ellenségei és alattvalói. Varefard fővarázsló élete során valószínűleg többeket huzatott karóba, mint ahányszor kedvesen szólt bárkihez is, számára az elérendő cél mindig mindennél fontosabb volt.

A helyszín a távoli észak, ahol egy olyan birodalmat ismerhetünk meg, amelyben a kegyetlenség, az intrika és az életben maradásért folytatott mindennapi küzdelem dominál, a hatalom pedig annak a kezében összpontosul, aki a leghatékonyabban képes semlegesíteni a vetélytársait. Varefard mögött hosszú élet áll, saját magáról úgy gondolja, hogy otthonosan mozog ebben a kegyetlen környezetben, azonban az évek elbizakodottá is tették. Bukása villámgyorsan történik: valódi testétől megfosztják, egy gyíkember bőrébe kényszerítik, majd egy Örök börtön nevű helyre száműzik. Reggel eljön otthonról fővarázslóként, este már egy más létsíkon raboskodik gyíkként: a szerencse forgandó.

A Gyíkbőrben a klasszikus bosszúállós történetek szabályai szerint építkezik: a főhőst (akinek a személyisége itt ugye jóval sötétebb árnyalatokkal gazdagodik) megfosztják mindenétől (ez esetben még emberi méltóságától is), majd egy olyan környezetbe kerül, ahol gyakorlatilag újra kell építeni magát és az életét, míg végül felkészülten lehetőséget kap a visszavágásra.

Ez a hármas felosztás adja a könyv vázát. Az első szakasz talán a legérdekesebb, itt Varefard mellett megismerhetjük a Lomor Birodalban uralkodó szabályokat, valamint részben a Morsgard-házat is, amelynek a fővarázslója kicsit megfáradtan küzd már csak egykori céljaiért. A középső, leghosszabb szakasz emlékeztet a leginkább a klasszikus lapozgatós könyvek eklektikus, "minden belefér" hangulatára, itt többnyire lineárisan vagyunk vezetve, igazán nagy hülyeségeket nem tudunk csinálni, korrekten sodornak az események a bosszú beteljesítésének irányába.

A Gyíkbőrben főleg két játékelemével nyújt a megszokottnál is kielégítőbb szórakozást. Egyrészt mágusként memorizálni kell a varázslatokat, akárcsak egy klasszikus (A)D&D-történetben, és ez nem csak a harcrendszer egészét teszi sokkal érdekesebbé, hanem kihat a választási lehetőségekre is. Ez azt jelenti, hogy néha harcon kívül is az éppen fejben tartott varázslatok húznak ki minket a nehezebb szituációkból, éppen ezért jól meg kell gondolni, hogy miből mennyit memorizáljunk, és arra is fel kell készülni, hogy néha a kivárás és tartalékolás hasznosabb lehet, mintha mindent ellövünk harcban. Aztán - bocsánat a spoilerért, de hát a köyv címe sem kíméletes ilyen szempontból - egyszer csak gyíkká válunk és búcsút inthetünk a varázslatoknak. Ezek helyét mindenféle szabadon választható mutációk veszik át, amelyek ugyanúgy mindenféle kreatív módon használhatók lesznek békés és harci helyzetekben is. Nagyszerű, hogy viszonylag szabad kezet kapunk ezek kiválasztásánál. Ha sokat választunk belőlük, akkor erősebbé válunk, de veszítünk emberi lényünkből, ami a végjátékban nehezítheti a visszaváltozást... Igazából akár a varázslatok, akár a mutációk egyedül is elvitték volna a hátukon a harcrendszert, a próbákat és a döntéseket, így kicsit az az érzése az olvasónak, hogy jó lett volna több lehetőséget kapni ezek próbálgatására.

A Gyíkbőrben azok számára lesz szórakoztató, akiket örömmel tölt el, ha egy főszereplő nem feltétlenül erényes és nem a megszokott jófiú karaktert hozza, Varefard ugyanis se nem jó, se nem fiú, hanem egy sokat megélt kőkemény öregember, aki eltapossa, aki az útjába áll. A háromszáz fejezetpont alatt pedig néhányan megpróbálkoznak ezzel, természetesen sikertelenül.

Habár hányattatott sorsa volt ennek a történetnek, igazából megjelenhetett volna már tizenöt évvel ezelőtt is, végül Vindgardiához igazítva, a sorozat szokásai szerint magánkiadásban, ötszáz nyomott példányban jelent meg, arra ösztönzök hát mindenkit, aki érdeklődik a játékkönyvek iránt, hogy keresse fel a www.vindgardia.hu oldalt és rendeljen belőle egy példányt!

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

6 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

10 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

22 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

6 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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