[Könyv] Gyíkbőrben - kritika Vindgardiából

Gyíkbőrben - kritika Vindgardiából

VegaNagy-Sz. Ferenc2023.09.04. 15:19

A magyar szerzők által jegyzett Vindgardia játékkönyvekről, A végzet prófétáiról és a Karavánkísérőkről mi is írtunk korábban, és bár jó sokat (másfél évet) kellett várni a legújabb kötetre, Mannász Viktor "Gyíkbőrben" című művével végre tovább bővülhet a történetek hátteréül szolgáló világ.

Van csavar is, a Gyíkbőrben ugyanis nem a "Vindgardia hősei" sorozat részeként jelenik meg, hanem a "Vindgardia árnyai" szériát nyitja meg. A címke pontosan azt jelenti, amire gondolsz, egy olyan főszereplő (gyík)bőrébe bújunk ezúttal bele, aki aligha nevezhető hősnek, nevét egyaránt félik ellenségei és alattvalói. Varefard fővarázsló élete során valószínűleg többeket huzatott karóba, mint ahányszor kedvesen szólt bárkihez is, számára az elérendő cél mindig mindennél fontosabb volt.

A helyszín a távoli észak, ahol egy olyan birodalmat ismerhetünk meg, amelyben a kegyetlenség, az intrika és az életben maradásért folytatott mindennapi küzdelem dominál, a hatalom pedig annak a kezében összpontosul, aki a leghatékonyabban képes semlegesíteni a vetélytársait. Varefard mögött hosszú élet áll, saját magáról úgy gondolja, hogy otthonosan mozog ebben a kegyetlen környezetben, azonban az évek elbizakodottá is tették. Bukása villámgyorsan történik: valódi testétől megfosztják, egy gyíkember bőrébe kényszerítik, majd egy Örök börtön nevű helyre száműzik. Reggel eljön otthonról fővarázslóként, este már egy más létsíkon raboskodik gyíkként: a szerencse forgandó.

A Gyíkbőrben a klasszikus bosszúállós történetek szabályai szerint építkezik: a főhőst (akinek a személyisége itt ugye jóval sötétebb árnyalatokkal gazdagodik) megfosztják mindenétől (ez esetben még emberi méltóságától is), majd egy olyan környezetbe kerül, ahol gyakorlatilag újra kell építeni magát és az életét, míg végül felkészülten lehetőséget kap a visszavágásra.

Ez a hármas felosztás adja a könyv vázát. Az első szakasz talán a legérdekesebb, itt Varefard mellett megismerhetjük a Lomor Birodalban uralkodó szabályokat, valamint részben a Morsgard-házat is, amelynek a fővarázslója kicsit megfáradtan küzd már csak egykori céljaiért. A középső, leghosszabb szakasz emlékeztet a leginkább a klasszikus lapozgatós könyvek eklektikus, "minden belefér" hangulatára, itt többnyire lineárisan vagyunk vezetve, igazán nagy hülyeségeket nem tudunk csinálni, korrekten sodornak az események a bosszú beteljesítésének irányába.

A Gyíkbőrben főleg két játékelemével nyújt a megszokottnál is kielégítőbb szórakozást. Egyrészt mágusként memorizálni kell a varázslatokat, akárcsak egy klasszikus (A)D&D-történetben, és ez nem csak a harcrendszer egészét teszi sokkal érdekesebbé, hanem kihat a választási lehetőségekre is. Ez azt jelenti, hogy néha harcon kívül is az éppen fejben tartott varázslatok húznak ki minket a nehezebb szituációkból, éppen ezért jól meg kell gondolni, hogy miből mennyit memorizáljunk, és arra is fel kell készülni, hogy néha a kivárás és tartalékolás hasznosabb lehet, mintha mindent ellövünk harcban. Aztán - bocsánat a spoilerért, de hát a köyv címe sem kíméletes ilyen szempontból - egyszer csak gyíkká válunk és búcsút inthetünk a varázslatoknak. Ezek helyét mindenféle szabadon választható mutációk veszik át, amelyek ugyanúgy mindenféle kreatív módon használhatók lesznek békés és harci helyzetekben is. Nagyszerű, hogy viszonylag szabad kezet kapunk ezek kiválasztásánál. Ha sokat választunk belőlük, akkor erősebbé válunk, de veszítünk emberi lényünkből, ami a végjátékban nehezítheti a visszaváltozást... Igazából akár a varázslatok, akár a mutációk egyedül is elvitték volna a hátukon a harcrendszert, a próbákat és a döntéseket, így kicsit az az érzése az olvasónak, hogy jó lett volna több lehetőséget kapni ezek próbálgatására.

A Gyíkbőrben azok számára lesz szórakoztató, akiket örömmel tölt el, ha egy főszereplő nem feltétlenül erényes és nem a megszokott jófiú karaktert hozza, Varefard ugyanis se nem jó, se nem fiú, hanem egy sokat megélt kőkemény öregember, aki eltapossa, aki az útjába áll. A háromszáz fejezetpont alatt pedig néhányan megpróbálkoznak ezzel, természetesen sikertelenül.

Habár hányattatott sorsa volt ennek a történetnek, igazából megjelenhetett volna már tizenöt évvel ezelőtt is, végül Vindgardiához igazítva, a sorozat szokásai szerint magánkiadásban, ötszáz nyomott példányban jelent meg, arra ösztönzök hát mindenkit, aki érdeklődik a játékkönyvek iránt, hogy keresse fel a www.vindgardia.hu oldalt és rendeljen belőle egy példányt!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Ez volna a 10 legszebb grafikájú Nintendo Switch játék? A pixelszámlálóból jelentjük...

A Digital Foundry munkatársai összeszedték, hogy szakmailag melyik 10 játékot látják legcsinosabbnak a korosodó Switch könyvtárából.

1 órája
1

Heti megjelenések

14 órája

Riven

Az 1993-as ős-Myst négy évig váratta a rajongóit a folytatással, annak újraálmodása viszont most csak három évet vett igénybe: végre a Riven is megkapta az őt megillető gondoskodást.

1 napja
1

CONCORD

A PlayStation Studios 2018-ban alapított új fejlesztőstúdiójának debütáló alkotását vihettük el egy próbakörre a hétvégén. Az első benyomások alapján profi munkával van dolgunk, de nehezen látjuk a helyét a piacon.

2 napja
24

Kaszálták a Halo TV sorozatot - ez történt pénteken

Továbbá: koROBO, River City Saga: Three Kingdoms Next, Pacific Drive, Forestrike.

2 napja
7

Splitgate 2 bejelentés, A Quiet Place gameplay - ez történt csütörtökön

Továbbá: PowerWash Simulator, Unknown 9: Awakening, BioGun, The Mortuary Assistant, Gimmick! 2, Guayota, C-Smash VRS: New Dimension.

3 napja
2

Folytatódik az Orcs Must Die! és az EA Sports FC – ez történt szerdán

Továbbá: The Plucky Squire, Hollow Cocoon, Just Crow Things, Nocturnal II, No Man's Sky, Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club.

4 napja
1

Still Wakes The Deep - Vérvörös olaj

A leginkább a történetre fókuszáló játékairól elhíresült The Chinese Room nemrég ügy döntött, hogy a 2013-as Amnesia: A Machine for Pigs után visszatér a horrorhoz, méghozzá egy eléggé érdekes koncepcióval, ami a Dolog hangulatát vegyíti a tengeri olajfúrótornyok zárt és veszélyes világával.

5 napja
6

NeoSprint - Mázli újratöltve

A már veterán-korúnak számító Atari NeoSprint c. játékával a klasszikus izometrikus versenyek kedvelőinek készített be némi adrenalinpótlékot: színpadon a Sprint 2 ük-ükunokája!

5 napja
2

Game Pass: mozgolódás július második felében

Izgalmas premier címek érkeznek a következő napokban, de elvileg hamarosan újabb bejelentések várhatóak!

5 napja

Horrorisztikus hírcsokor – ez történt kedden

Benne: The Casting of Frank Stone, Sylvio: Black Waters, Neverness to Everness, Crossy Road Castle, NetEase Games, Amber Isle.

5 napja

Jonathan Green: Drakula - A vámpír átka

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ace Gamebooks sorozat Drakulája kerül terítékre Jonathan Greentől.

6 napja

Dupla adag Call of Duty: Black Ops 6 béta közeleg, nem lesz Crash Bandicoot 5 – ez történt hétfőn

Továbbá: Spark the Electric Jester 3, Shoulder of Giants.

6 napja

Schim - Az Árnyugró

A nagyvilágban nem könnyű megtalálni a helyünket, vagy épp a helyes utat, akkor meg pláne, ha csak árnyról árnyra közlekedhetünk. Tesztlaborba vittük az utóbbi idők egyik legérdekesebb indie-koncepcióját, az árnyékugró Schim-et.

7 napja

Heti megjelenések

7 napja
3

The Case of the Golden Idol

Kalandjáték? Igen is, meg nem is. Talán szerencsésebb lenne narratívával rendelkező puzzle játéknak hívni a The Case of the Golden Idolt, amely a dedukciós játékmenetével vált kultikussá. Teszteltük a Game Pass-on is megjelent Xbox változatot...

7 napja

Retro hangulat bűvöletében - ez történt pénteken

Benne: Paraside: Duality Unbound, The Karate Kid: Street Rumble, Undergrounded, Tekken 8, Castaway, The First Descendant.

9 napja
2

Planet Coaster 2 bejelentés, GreedFall II megjelenés - ez történt csütörtökön

Továbbá: Double Dragon Revive, Daydream: Forgotten Sorrow, Aero the Acro-Bat, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed.

2024.07.12.
5

Anger Foot – Vadláb akcióban

Itt van végre a lábbal lerúgós FPS játék, amely a klasszikus trutymós akció-rajzfilmek rajongói mellett az FPS, az árkád és az egykori Shiny-fanok számára is hozhat érdekes pillanatokat. Vigyázat, lábszag érkezik szemből!

2024.07.11.
5

Új Double Dragon, terjeszkedik a Palworld - ez történt szerdán

Továbbá: Nobody Wants to Die, NBA 2K25, FRENZIES, Operation: Tango, Emio, Black State.

2024.07.11.
8

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==