[Könyv] Ian Livingstone - A halál seregei

Ian Livingstone - A halál seregei

VegaNagy-Sz. Ferenc2024.05.26. 21:00

Az elmúlt hetek során több olyan Fighting Fantasy kötetről is írtunk (Steve Jackson - Salamonis titkai, Ian Livingstone - Az óriások árnyéka), amelyek viszonylag frissek, de most visszatekerjük egy kicsit az időt, és egy 1987-es könyvet, "A halál seregeit" vesszük elő.

Bevallom, nagyon tetszik, ahogy a hazai kiadó, a Chameleon Comix kezeli a sorozatot, egymást váltogatva jelennek meg újabb, és régi, klasszikus történetek is. Hamarosan érkeznek olyan, fiatalságunkat meghatározó olvasmányok, mint "Az országút harcosa" és "A gyíkkirály szigete", emellett én személy szerint még nagyon szeretném, ha egyszer a kissé megosztó "Az elátkozott ház" is megjelenne újra. De addig is érjük be "A halál seregeivel", ami bár nem annyira ismert, mint a fentiek, de tökéletes lenyomatát adja annak, hogy 1987-ben hol mit jelentett a Fighting Fantasy.

A könyv úgy indít, hogy te vagy az, akik megnyerte a Bajnokok Próbáját, a szerzett kincseket pedig kivételesen nem herdáltad el, hanem vettél egy kastélyt és önzetlenül véded a környéket minden veszedelemtől, legyen az támadadó orkok serege vagy épp egy Árnyékdémon fenyegetése. Most éppen ez utóbbi veszélyezteti nem csak Fang békéjét, hanem egész Allansiát, ezért szinte az utolsó garasodat is arra költöd, hogy több száz fős sereget toborozz emberekből, elfekből és törpékből, majd útra kelj, hogy a démont még azelőtt elpusztítsd, mielőtt igazán belelendülne a gonosztevésbe.

Nem véletlen a "seregek" kiemelése mind a címben, mind a háttértörténetben, a kötet fő újítása ugyanis az, hogy nem csak egy-egy elleni küzdelmek szerepelnek benne, hanem bizonyos helyzetekben nagyobb, tucatnyi harcosból álló csoportok is egymásnak feszülnek, hogy kiderüljön, melyikük erősebb. És ahogy közeledsz a démon seregeihez, egyáltalán nem mindegy, hogy az induláshoz képest több vagy kevesebb katonával rendelkezel, mert egyedül még nehezebb dolgod lesz a végén. A halál seregei ugyanis nehéz, ha (többé-kevésbé) szabályosan játszod, talán az egyik legnehezebb lapozgatós könyv, amivel az utóbbi időben találkoztam, ezért is utaltam arra, hogy tökéletesen megidézi annak az időszaknak a szellemiségét, amikor íródott.

Elsőre talán hat vagy nyolc lapozás után haltam meg, el sem akartam hinni. Aztán idővel hozzászoktam ahhoz, hogy bár nem egy halállabirintus kellős közepén vagyok, mégis elég egy rossz döntés, ami után sokszor nem ügyességpróbát vagy szerencsepróbát ajánl a történet, hanem azonnal érkezik a "kalandod itt véget ért" mondat. Ahogy közelítünk a végkifejlet felé, az alapból sem alacsony nehézség meredeken emelkedik (ezúttal nincs élelem-menedzsment, azaz gyógyulásra is jóval kevesebb lehetőség lesz), ráadásul most nem csak magunkat, hanem a sereget is formában kell tartani. Természetesen a korai kötetekhez hasonlóan ezúttal is csupán egyetlen jó (lakott és lakatlan tájakon egyaránt átvezető) útvonal van, tehát ha például egy bizonyos tárgyat nem szerzel meg az utazás során, akkor a legvégső összecsapásban szomorúan szembesülsz azzal, hogy esélyt sem kapsz a túlélésre. Még ez sem elegendő? A végkifejlet egy valódi csatatéren játszódik, ami egyszersmind egy igazi bossfest is, ahol egymás után érkeznek a nehezebbnél nehezebb ellenfelek, és amikor már alig élsz, jön egy még erősebb. És valószínűleg még az sem az utolsó a sorban.

Ian Livingstone írásai mindig lényegretörőek voltak, az én ízlésemnek talán kicsit minimalista a stílusa, kevésbé törekszik a környezet és a karakterek szemléletes leírására, de az elvitathatatlan, hogy az akciót nagyon tudja pörgetni, nincsenek üresjáratok és végig fókuszált a sztori. Ha negatívumot kellene kiemelni, az a sereg menedzselése lenne, mert bár az ötlet nagyszerű, az esetek többségében le van tudva az egész egy-két sorban, pedig sokkal több lehetett volna ebből a rendszerből kihozni annál, hogy számokat kelljen csak lehúzni az induló 220 egységből - vagy jobb esetben hozzáírni. Mert hiába csatlakozik hozzánk egy-két nevesített hős az út során, valójában úgy radírozzuk ki a tizenöt elf íjászt vagy a húsz lovagot a karakterlapról, mint más könyvekben az élelemmel tennénk ugyanezt a gyógyulás érdekében. A halál seregei tehát végtelenül feszes és szupernehéz, pont amit a Fighting Fantasy sorozat régi történeteitől elvárunk. Ez a mostaniaktól eltérő hozzáállás különösen akkor szembetűnő, ha közvetlenül egy mai kötet után olvassuk el. Nekem több próbálkozás után sem sikerült teljesen a végéig eljutni, még úgy sem, hogy másodszorra elkezdtem feltérképezni a bejárt területeket. Ez mondjuk részben segített - ritkábban haltam meg, de egy árnydémonhoz még egy tapasztalt (kocka)harcos is kevésnek bizonyulhat.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

1 órája
1

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

11 órája
2

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==