[Könyv] Ian Livingstone - A halál seregei

Ian Livingstone - A halál seregei

VegaNagy-Sz. Ferenc2024.05.26. 21:00

Az elmúlt hetek során több olyan Fighting Fantasy kötetről is írtunk (Steve Jackson - Salamonis titkai, Ian Livingstone - Az óriások árnyéka), amelyek viszonylag frissek, de most visszatekerjük egy kicsit az időt, és egy 1987-es könyvet, "A halál seregeit" vesszük elő.

Bevallom, nagyon tetszik, ahogy a hazai kiadó, a Chameleon Comix kezeli a sorozatot, egymást váltogatva jelennek meg újabb, és régi, klasszikus történetek is. Hamarosan érkeznek olyan, fiatalságunkat meghatározó olvasmányok, mint "Az országút harcosa" és "A gyíkkirály szigete", emellett én személy szerint még nagyon szeretném, ha egyszer a kissé megosztó "Az elátkozott ház" is megjelenne újra. De addig is érjük be "A halál seregeivel", ami bár nem annyira ismert, mint a fentiek, de tökéletes lenyomatát adja annak, hogy 1987-ben hol mit jelentett a Fighting Fantasy.

A könyv úgy indít, hogy te vagy az, akik megnyerte a Bajnokok Próbáját, a szerzett kincseket pedig kivételesen nem herdáltad el, hanem vettél egy kastélyt és önzetlenül véded a környéket minden veszedelemtől, legyen az támadadó orkok serege vagy épp egy Árnyékdémon fenyegetése. Most éppen ez utóbbi veszélyezteti nem csak Fang békéjét, hanem egész Allansiát, ezért szinte az utolsó garasodat is arra költöd, hogy több száz fős sereget toborozz emberekből, elfekből és törpékből, majd útra kelj, hogy a démont még azelőtt elpusztítsd, mielőtt igazán belelendülne a gonosztevésbe.

Nem véletlen a "seregek" kiemelése mind a címben, mind a háttértörténetben, a kötet fő újítása ugyanis az, hogy nem csak egy-egy elleni küzdelmek szerepelnek benne, hanem bizonyos helyzetekben nagyobb, tucatnyi harcosból álló csoportok is egymásnak feszülnek, hogy kiderüljön, melyikük erősebb. És ahogy közeledsz a démon seregeihez, egyáltalán nem mindegy, hogy az induláshoz képest több vagy kevesebb katonával rendelkezel, mert egyedül még nehezebb dolgod lesz a végén. A halál seregei ugyanis nehéz, ha (többé-kevésbé) szabályosan játszod, talán az egyik legnehezebb lapozgatós könyv, amivel az utóbbi időben találkoztam, ezért is utaltam arra, hogy tökéletesen megidézi annak az időszaknak a szellemiségét, amikor íródott.

Elsőre talán hat vagy nyolc lapozás után haltam meg, el sem akartam hinni. Aztán idővel hozzászoktam ahhoz, hogy bár nem egy halállabirintus kellős közepén vagyok, mégis elég egy rossz döntés, ami után sokszor nem ügyességpróbát vagy szerencsepróbát ajánl a történet, hanem azonnal érkezik a "kalandod itt véget ért" mondat. Ahogy közelítünk a végkifejlet felé, az alapból sem alacsony nehézség meredeken emelkedik (ezúttal nincs élelem-menedzsment, azaz gyógyulásra is jóval kevesebb lehetőség lesz), ráadásul most nem csak magunkat, hanem a sereget is formában kell tartani. Természetesen a korai kötetekhez hasonlóan ezúttal is csupán egyetlen jó (lakott és lakatlan tájakon egyaránt átvezető) útvonal van, tehát ha például egy bizonyos tárgyat nem szerzel meg az utazás során, akkor a legvégső összecsapásban szomorúan szembesülsz azzal, hogy esélyt sem kapsz a túlélésre. Még ez sem elegendő? A végkifejlet egy valódi csatatéren játszódik, ami egyszersmind egy igazi bossfest is, ahol egymás után érkeznek a nehezebbnél nehezebb ellenfelek, és amikor már alig élsz, jön egy még erősebb. És valószínűleg még az sem az utolsó a sorban.

Ian Livingstone írásai mindig lényegretörőek voltak, az én ízlésemnek talán kicsit minimalista a stílusa, kevésbé törekszik a környezet és a karakterek szemléletes leírására, de az elvitathatatlan, hogy az akciót nagyon tudja pörgetni, nincsenek üresjáratok és végig fókuszált a sztori. Ha negatívumot kellene kiemelni, az a sereg menedzselése lenne, mert bár az ötlet nagyszerű, az esetek többségében le van tudva az egész egy-két sorban, pedig sokkal több lehetett volna ebből a rendszerből kihozni annál, hogy számokat kelljen csak lehúzni az induló 220 egységből - vagy jobb esetben hozzáírni. Mert hiába csatlakozik hozzánk egy-két nevesített hős az út során, valójában úgy radírozzuk ki a tizenöt elf íjászt vagy a húsz lovagot a karakterlapról, mint más könyvekben az élelemmel tennénk ugyanezt a gyógyulás érdekében. A halál seregei tehát végtelenül feszes és szupernehéz, pont amit a Fighting Fantasy sorozat régi történeteitől elvárunk. Ez a mostaniaktól eltérő hozzáállás különösen akkor szembetűnő, ha közvetlenül egy mai kötet után olvassuk el. Nekem több próbálkozás után sem sikerült teljesen a végéig eljutni, még úgy sem, hogy másodszorra elkezdtem feltérképezni a bejárt területeket. Ez mondjuk részben segített - ritkábban haltam meg, de egy árnydémonhoz még egy tapasztalt (kocka)harcos is kevésnek bizonyulhat.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

10 órája
3

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

1 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

2 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

3 napja
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

3 napja
9

Astor: Blade of the Monolith

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

4 napja

Visszatér a Summer Game Fest, 25 millió felett az Elden Ring – ez történt szerdán

Továbbá: Lifeless Moon, Limited Run Games Showcase, Visions of Mana, Goodnight Universe, Ara: History Untold

4 napja
7

SteelSeries Arctis Nova 5 - hangos mindenes

A Nova széria folytatásaként a SteelSeries elhozta az Arctis Nova 5 fejhallgatót, amely sok pontban a tradíciókat folytatja. Más ponton viszont ott újít, ahol az előd hiányosságait valóban ki kellett egészíteni. Körülbelül egy hónapig nyúztuk a készüléket, most pedig tesztben mondjuk el a véleményünket!

4 napja

PlayStation Game Catalog: a júniusi felhozatal

Monster Hunter Rise. Crusader Kings III. After Us. Anno 1800. Valamint újabb PlayStation VR2 érkező, ráadásul a ma debütáló DLC-vel együtt!

5 napja
5

Bemutatkozott a Dragon Age: The Veilguard játékmenete, rekordot döntött a Resident Evil Village – ez történt kedden

Továbbá: Mixtape, Sumo Group, Marvel's Spider-Man 2, Amerzone: The Explorer's Legacy, Conscript, Exo One.

5 napja
11

Echostasis – Könnycsepp az esőben

Mi van akkor, ha az emberiség és az androidok kapcsolatában valójában nem a gépek, hanem mi vagyunk a szörnyetegek?

6 napja

Ubisoft Forward 2024 nyár - egyenesen Los Angelesből

A forró Xbox bemutató után az Ubisoft is folytatja a klasszikus E3-hangulat megidézését.

6 napja
44

PC Gaming Show 2024 - nyári dömping

10 éves a PC Gaming Show, ennek örömére pedig a PC Gamer és a stream szervezői 70+ trailert gyűjtöttek össze. Jól olvastátok, több mint hetvenet!

7 napja
4

Heti megjelenések

7 napja
3

Xbox Games Showcase

A Microsoft igyekezett visszahozni a klasszikus E3 konferenciák hangulatát, ami a belsős és külsős címek együttesével sikerült is.

7 napja
153

Call of Duty: Black Ops 6 Direct

Az Xbox Showcase után közvetlenül egy félórás külön műsort szenteltek az idei Call of Duty epizódnak. Lássuk mit tudtunk meg!

7 napja
3

Future Games Show Summer Showcase 2024

A mennyiségre és a minőségre sem lehetett panasz a Future Games Show nyári műsorában.

8 napja
2

Future of Play Direct 2024

Az indie címek szerelmesei újabb digitális adásból szemezgethettek: több mint 20 címet láthattunk a nagyjából félórás adásban.

8 napja

Day of the Devs 2024 - támadnak az indie-k

A jóféle indie játéknak nem kell a cégér, de mégis, sokszor kell az a figyelemfelhívás a fejlesztőknek, amit az E3 utáni világban kapnak a különböző műsorokban való részvétellel. A 2024-es Day of the Devs-et szemlézzük.

9 napja
2

Devolver Direct 2024: boldog szülinapot, Volvy!

A Devolver Digital ismét megcsinálta a saját kis Direct eseményét - a Devolver Direct 2024 Volvy születésnapjáról szólt. A szokásos elmebeteg stílusban.

9 napja
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==